mama303 03.08.18, 19:36 szach-mat i co teraz zrobi Ziobro? Sędziowie SN rzeczywiście są niezwykli i mądrzy. Prawa strona siedzi dziwnie cicho Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wifimitnie Re: Brawo SN 03.08.18, 19:42 Jak to co? Trzeba uchwalić szybko ustawę, że Polska nie respektuje prawa europejskiego😂 Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Brawo SN 03.08.18, 22:21 Prawa strona siedzi dziwnie cicho, bo jeszcze wertuje podręczniki w poszukiwaniu informacji, co to takiego to "pytanie prejudycjalne" i dlaczego ta instytucja w tak groźny sposób infiltruje nasz porządek prawny i niszczy suwerenność Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Brawo SN 03.08.18, 23:12 Powinni spytać Andrzeja Dudę. W 2006 roku Duda pełnił rolę podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości i w ramach opiniowania skutków ewentualnego podpisania Traktatu Lizbońskiego przekonywał, że przyznanie prawa do stawiania pytań prejudycjalnych do TSUE Sądowi Najwyższemu to krok we właściwym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Brawo SN 04.08.18, 00:18 Bedzie sie teraz tlumaczyl, ze podpisal te opinie bez czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Brawo SN 04.08.18, 01:04 Pytanie prejudycjalne sąd ma prawo zadać w okolicznościach konkretnej sprawy sądowej, a nie kwestionując obowiązujące czy też wątpliwie obowiązujące prawo. Sąd jest od roboty na rzecz ludzi, a nie od politykowania. Co ciekawe, w sytuacjach, gdy warto (i w ogóle można) zadawać pytania prejudycjalne, czyli w sytuacjach konkretnych spraw sądowych, polskie sądy bardzo rzadko korzystają z tego prawa, wręcz w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Brawo SN 04.08.18, 01:36 Doczytaj moze, ze sąd to pytanie zadał w konkretnej sprawie. Ja wiem, ze tobie sie wydaje, ze wiesz lepiej od SN, ale no wlasnie, wydaje ci sie. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Brawo SN 04.08.18, 09:52 gris_gris napisała: > Doczytaj moze, ze sąd to pytanie zadał w konkretnej sprawie. No właśnie. A zachowuje się tak, jakby zadal pytanie o "ważność" jakiejś ustawy w ogóle, a nie w konkretnej sprawie, tutaj w sprawie - za gazetą prawną - "z zakresu ubezpieczeń społecznych". SN przy roztrzyganiu jakiejś sprawy może zadać pytanie do TSUE, ale zawieszeniu ulega postępowanie w tej konkretnej sprawie. Nie ma czegoś takiego jak zawieszenie obowiązywania jakichś przepisów w ogóle - zawieszona zostaje tylko ta konkretna sprawa sądowa do czasu uzyskania odpowiedzi od TSUE. Oczywiście inne sądy mogą pójść w ślad za SN i pozawieszać toczące się postepowania w sprawach wszelakich, jeśli w danej sprawie orzeka sędzia 65+ powodując nawet obstrukcję sądów na skalę krajową. Jeśli kogoś cieszy np. to, że samotna matka poczeka jeszcze 1-2 lata na wyrok o alimentach, bo sąd jej zawiesił sprawę, no to gratuluję dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Brawo SN 04.08.18, 16:08 Póki co to deforma pisu sądów powszechnych wydłużyła trwanie spraw sądowych. "Najnowsze statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości nie napawają optymizmem: sprawa cywilna w sądzie trwa dziś o cztery miesiące dłużej niż w 2016 r., a proces gospodarczy trzy miesiące dłużej." www.rp.pl/Sedziowie-i-sady/305109906-Procesy-w-sadach-trwaja-dluzej.html I zapytanie SN do TSUE nie ma tu w ogóle nic do rzeczy. To nie ono wydłuża czas trwania procesów. To nieudolne rządu pisu, które psują całe sądownictwo, tylko po to, żeby pis miał sędziów na telefon. Pamiętasz jak Adam Lipiński, druga osoba w pisie, zapewniał Beger, że jak ta tylko przejdzie do pis-u to on jej pozałatwia wyroki w sądzie? Po to im sa potrzebne sądy. A to, ze matka czeka teraz przez nich dłużej na przyznanie alimentów, to pis ma dudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Brawo SN 05.08.18, 08:43 Wydłużenie spraw sądowych - zgodzę się, że ma miejsce i jest konsekwencją wprowadzania zmian. Niemniej w mojej opinii jest to proces naturalny, dopóki sprawy się nie unormują i bez znaczenia jest w tym momencie ocena czy ta "norma" będzie zła czy dobra. Nie można oczekiwać, że nagle wszystko zacznie działać sprawnie po wymianie części sędziów, póki co dopiero trwa proces wymiany, więc pewna obstrukcja jest tego naturalną konsekwencją. Inaczej w ogóle nie warto byłoby przeprowadzać jakichkolwiek reform ze względu na niedogodności okresu przejsciowego. Omawiamy jednak co innego - rzecznik SN dosłownie wyraził się, że "SN zawiesza stosowanie ustawy". No ludzie, przecież sąd w Polsce nie ma prawa do zawieszania ustaw. Ma prawo tylko do zawieszenia konkretnego postępowania przed sądem, ma do tego prawo każdy sąd po skierowaniu pytania do TSUE, nawet przez inny sąd. Nie oznacza to jednak, że jakaś ustawa w ogóle przestaje działać do czasu uzyskania odpowiedzi, przecież to jakiś absurd - równie dobrze moglibyśmy w ogóle zlikwidować parlament, skoro sąd daje sobie prawo do "zawieszania ustaw". Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Brawo SN 05.08.18, 16:08 Juz ci pisalam, myslisz sie. Doucz sie, co moze sad stosujacy prawo UE. SM zawiesil trzy przepisy ustawy, nie ustawe - i tak, jak najbardziej mogl to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Brawo SN 04.08.18, 16:29 Nie masz racji, musisz jednak sie douczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Brawo SN 04.08.18, 01:46 A prezydent od czego jest? Od sądzenia, ustanawiania prawa czy jego wykonywania? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Brawo SN 04.08.18, 09:31 piepe napisał(a): > Sąd jest od roboty na rzecz ludzi, a nie od politykowania. i robi robotę dla ludzi! SN to ostatni bastion niezależności władzy sądowej a władza sądowa jest dla ludzi!!! właśnie jest jakaś dyskusja na TVPInfo - przemknęli szybko nt. SN i klepią o demonstracjach. Czuje się konsternację w propagandzie Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Brawo SN 04.08.18, 09:41 Masz całkowitą rację. Dlatego właśnie sąd nie powinien być upolityczniany przez pana Zbyszka. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Brawo SN 04.08.18, 13:57 > Prawa strona siedzi dziwnie cicho, bo jeszcze wertuje podręczniki w poszukiwani > u informacji, co to takiego to "pytanie prejudycjalne" Natomiast wyborcy Platformy i nowoczesnego Ryszarda wiedzą, co to jest "pytanie prejudycjalne". Widać, jak morale spada, już nawet sklecić sensownego docinka nie dajecie rady. Pamiętacie ten wigilijny wylew aktualnego szefa KOD-u (do dziś nie mogę zapamiętać, jak się nazywa, ale opozycjonistki z pewnością potrafią przywołać nazwisko) o jakichś mezonach? To jest dokładnie ten sam poziom. Zapowiada się przegrana w wyborach i opozycja już profilaktycznie odjeżdża w urojenia. Wypada jednak ostrzec, że opowieści o tym, jak Wam świetnie idzie tylko powiększą szok, jakim będzie dla Was wynik wyborów parlamentarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Brawo SN 04.08.18, 00:21 Zatkało ich! wypuszczają tylko ujadające pieski z trzeciego i czwartego rzędu. Jesteśmy całą moja rodziną zachwyceni jak dzielnie SN walczy. Naprawdę jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy! Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Brawo SN 04.08.18, 13:49 > Zatkało ich! wypuszczają tylko ujadające pieski z trzeciego i czwartego rzędu. Sformułowania typu "ujadające pieski z trzeciego i czwartego rzędu" to wyłącznie odreagowanie frustracji, bynajmniej nie jest to język kogoś, kto wiązałby jakiekolwiek nadzieje z wyborami parlamentarnymi 2019. Kiedyś stać Cię było na znacznie bardziej zaawansowane wypowiedzi, czyżby teraz emocje brały górę nad rozumem, skoro druga kadencja pisu to w tej chwili najbardziej prawdopodobny wynik wyborów? > Jesteśmy całą moja rodziną zachwyceni jak dzielnie SN walczy Czyżby postępowa rodzina jednopłciowa? Przypomnę, że na początku rządów pis opozycjonistów popierały nie tylko całe wielopokoleniowe rodziny, ale również szerokie grono przyjaciół oraz kolegów z pracy. Fajnie jednak, że wróciliście do tej opowieści o rodzinach, dawno jej nie słyszałem, a wiesz, jak my pisowcy uwielbiamy słuchać o rodzinach. > Naprawdę jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy! Pozwól postawić pytanie, czy osoby w takiej dyspozycji psychicznej opozycja będzie pokazywać w kampanii, czy może schowa w trzecim czy czwartym rzędzie? Tak tylko pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Brawo SN 04.08.18, 16:09 Ruskim sprzedawczykom nigdy polski hymn się nie podobał. Przeżyliśmy najazd szwedzki, przeżyliśmy i sowiecki, przeżyjemy i pisdzielski Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Brawo SN 04.08.18, 01:05 Teraz też dużo zależy od nas, żeby ludziom wokół siebie tłumaczyć, co się dzieje. Zwolennicy pis mają kościoły i ambony, mają media no i wiedzą, że ich bazą są ludzie żądający prostych komunikatów, żywiący się pogardą, którzy są w stanie na złość babci odmrozić sobie uszy. I niestety, nie łudzę się, że zaraz jakaś afera wypłynie, albo jakiś wypadek się komuś przydarzy, jak im się za bardzo zacznie pod stopami palić... Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Brawo SN 04.08.18, 13:24 > Teraz też dużo zależy od nas, żeby ludziom wokół siebie tłumaczyć, co się dziej > e Serio teraz? Przecież od trzech lat "tłumaczycie ludziom, co się dzieje". Bardzo dobry pomysł. Ludzie nie mają o niczym pojęcia i bardzo czekają, aż ktoś do nich przyjdzie i wytłumaczy. Uważasz paternalizm za skuteczny? > Zwolennicy pis mają kościoły i ambony W 2007 też mieli kościoły i ambony, w 2011 też mieli. Nic im nie pomogło. > mają media Mają TVP, a Wy TVN. To TVN ma taką słabą oglądalność, że uprawnia to do stwierdzenia "pisowcy mają media"? > no i wiedzą, że ich bazą są l > udzie żądający prostych komunikatów, żywiący się pogardą, którzy są w stanie na > złość babci odmrozić sobie uszy. Twój komunikat jest oczywiście postępowy, europejski i nie ma w nim wcale pogardy oraz wcale nie jest prosty. > I niestety, nie łudzę się, że zaraz jakaś afera wypłynie, albo jakiś wypadek si > ę komuś przydarzy, jak im się za bardzo zacznie pod stopami palić... Tak, pis dostał w wyborach ponad 37% i pali mu się pod stopami. Co innego Platforma, dostali 24% i nic im się nie pali pod stopami, spokojnie czekają na przyszłoroczne zwycięstwo. Nowoczesnej też się nic nie pali pod stopami, przed wyborami zjednoczą się z Ryszardem i dwiema Joannami i zgarną premię za jedność. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Brawo SN 04.08.18, 22:59 Suweren ma inne zdanie opinie.wp.pl/polacy-to-zauwazyli-dobra-zmiana-zrobila-skok-na-kase-uczciwiej-bylo-za-po-psl-6274420111079041a Odpowiedz Link Zgłoś
biszkopty35 Re: Brawo SN 04.08.18, 09:48 Prawa strona nie siedzi dziwnie cicho, ale trzeba by obejrzeć coś poza faktami tvn, żeby o tym wiedzieć. O paru innych rzeczach też by się przy okazji dowiedziało. Ale niektórzy wola nie wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Brawo SN 04.08.18, 09:56 to uświadom, pisie trolliszcze, nieuświadomione, co krył i w jakim "wyższym" celu towarzysz piebiak wczoraj się przed Polakami kompromitował: faktypofaktach.tvn24.pl/wiceminister-eksces-pozor-rozstrzygniecia,858629.html Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Brawo SN 04.08.18, 10:43 Reżimowa propaganda z ciemny lud to kupi ku...zji to z pewnością bezcenne źródło informacji Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Brawo SN 04.08.18, 10:51 Livia.kalina, ale niestety tak właśnie jest. Lud kupi jakieś proste a chwytliwe tłumaczenia, albo w ogóle machnie ręką na te całe sądy <bo kogo to w sumie obchodzi, uczciwy człowiek do sądu nie chodzi>, ważne że władza jest skuteczna i niezłomna oraz pokazała Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Brawo SN 04.08.18, 13:24 <bo kogo to w sumie > obchodzi, uczciwy człowiek do sądu nie chodzi>, O, nie, moja droga. Zwykły człowiek to może nie miewa spraw karnych, ale do sądu jak najbardziej chodzi, w sprawach cywilnych, rodzinnych, spadkowych. I widzi, że to, co jest woła o pomstę do Nieba. Diagnoza PIS-u jest całkowicie trafna, sądy są niewydolne, postępowania przewlekłe, tzw. "szary obywatel" nie ma wielkich szans w starciu z tą machiną. Tylko że zaproponowana terapia (czyli ręczne sterowanie przez pana Zbyszka) jest nie tylko nieskuteczna, ale przeciwskuteczna. A do tego nielegalna, ale to już ludzi mniej obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Brawo SN 04.08.18, 13:37 > Reżimowa propaganda z ciemny lud to kupi ku...zji to z pewnością bezcenne źródł > o informacji Posłuchaj siebie, co mówisz. Myślałem, że się ogarniecie chociaż trochę do wyborów, ale widzę, że macie życzenie zrobić gorszy wynik niż w 2015. Dlaczego kropkujesz, wstydzisz się tego, co sama piszesz? Przy tym, co przeżywaliśmy w latach 2007-15 i ze strony opozycyjnych mediów przeżywamy do dzisiaj - nawet najgłupsza kontrpropaganda miałaby tę zaletę, że dałaby odetchnąć od Waszej. I jaki pomysł na kampanię? Tłumaczyć społeczeństwu, kto jest ciemny, a kto jest mądry, i że jako ciemne społeczeństwo amatorzy pissu powinni głosować na mędrców wskazanych w TVN? Przecież to byłaby narracja przegranych frustratów, na coś takiego możesz sobie pozwolić na ematce, bo wizerunkowo Ci i tak nie zaszkodzi, ale na pewno nie w kampanii. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Brawo SN 04.08.18, 18:42 biszkopty35 napisał(a): > Prawa strona nie siedzi dziwnie cicho, ale trzeba by obejrzeć coś poza faktami > tvn, żeby o tym wiedzieć. ja akurat oglądam wszystko wiec wiem co piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Jakie brawo 04.08.18, 12:47 Grupka sędziów z SN stawia się ponad prawem.Nadzwyczajna kasta ,sprzedajna.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Jakie brawo 04.08.18, 13:14 Nadzwyczajna kasta rządzących z pisu kwiczy jak świnie odrywane od koryta Już niedługo pokwiczą. Ale ujadanie i kwik wyjątkowo żałosne. ps. 3 lata rządów pisu nauczyły mnie stosownej retoryki Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Jakie brawo 04.08.18, 14:43 Masz rację - ujadanie i kwik totalnej opozycji jest wyjątkowo żałosny. Mam co prawda ciekawsze zajęcia ale jak czytam takie brednie to trudno powstrzymać się od komentarza. Zwłaszcza jak czyta się takie zdanie: "w sytuacji, w której polski Trybunał Konstytucyjny, po przejęciu nad nim politycznej kontroli przez obóz rządzący, utracił przymioty niezależności i bezstronności, jedynym rozwiązaniem, które gwarantuje rzetelną ocenę zgodności zakwestionowanych przez SN przepisów z podstawowymi kanonami praworządnego państwa, jest poddanie ich po osąd instytucji o niekwestionowanym autorytecie prawnym, jakim jest TSUE". Fragment z oświadczenia stowarzyszenia sędziów "themis". I to piszą sędziowie!!! TK stracił przymioty bezstronnosci i niezaleznosci - no to ja napiszę, że dla mnie SN stracił przymioty bezstronności i niezalezności sytuując się po jednej stronie sporu politycznego - a podobnie sędziowie są apolityczni!! Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Jakie brawo 04.08.18, 14:59 > Nadzwyczajna kasta rządzących z pisu kwiczy jak świnie odrywane od koryta PiS idzie po drugą kadencję, więc kto kwiczy, można dyskutować. Chyba że stawiasz tezę, że w opozycji to jest wypas, koryto i dostęp do budżetu państwa, a uciążliwa konieczność sprawowania władzy oznacza odcięcie rządzących od koryta. Upały dają się we znaki, co? > Już niedługo pokwiczą. Ale ujadanie i kwik wyjątkowo żałosne. Oceniasz, że w przyszłym roku pis zostanie w wyborach odsunięty od władzy? A kto wygra wybory? Schetyna? Lubnauer? SLD? Wszystko może się zdarzyć, ale najprawdopodobniej czeka Cię bolesne rozczarowanie. W tej chwili zapowiadają się rządy pisu do 2023, a co dalej, nie wiadomo. Po ośmiu latach pis się trochę ludziom znudzi, ale czy opozycja zdąży się ogarnąć? Patrząc na dzisiejsze położenie opozycji trudno w to uwierzyć, ale pięć lat do 2023 to sporo czasu i chyba jednak się trochę ogarną, co? > ps. 3 lata rządów pisu nauczyły mnie stosownej retoryki My pisowcy mówimy jeszcze "słychać wycie? znakomicie". Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Jakie brawo 04.08.18, 15:01 > ps. 3 lata rządów pisu nauczyły mnie stosownej retoryki Żebyście się szybciej ogarnęli, to na dobry początek podpowiadam, że pisowską retoryką nie wygracie wyborów. W opowieści o odrywaniu świń od koryta pis jest bardziej wiarygodny, bo to jest po prostu nasza opowieść. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Jakie brawo 04.08.18, 15:24 kwiczycie z ruskim trollem i ujadacie tak, że wnioskuję, że trafiłam w sedno Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Jakie brawo 04.08.18, 16:53 livia.kalina napisała: > kwiczycie z ruskim trollem i ujadacie tak, że wnioskuję, że trafiłam w sedno Ostro zaprzeczają, czyli to musi być prawda! To jest strach przed odjeżdżającym korytem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jakie brawo 04.08.18, 18:48 livia.kalina napisała: > kwiczycie z ruskim trollem i ujadacie tak, że wnioskuję, że trafiłam w sedno ale i tak późno sie obudzili i zero merytoryki, ujadanie i podgryzanie. Dobry znak Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jakie brawo 04.08.18, 18:44 taniarada napisał(a): > Grupka sędziów z SN stawia się ponad prawem.Nadzwyczajna kasta masz rację: nadzwyczajni ! Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Brawo SN 04.08.18, 13:28 Kolejny wielki sukces opozycji, wielki przełom, o którym za dwa dni nikt nie będzie pamiętał. Co prawda widać, jak wykrzesać entuzjazm nawet na ematce coraz trudniej - przecież było już kilkadziesiąt "wielkich przełomów" i żadnego efektu. Tyle entuzjastek opozycji przestało się udzielać, a może do dzisiaj by pisały, gdybyście nie bałamucili ich fikcyjnymi "przełomami". Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Brawo SN 04.08.18, 15:25 Wściekły atak pisstrolli. Sypnęli na nowo kopiejkami bo mają w gaciach? Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Brawo SN 04.08.18, 15:46 Załosna jesteś. Myślisz , że normalni ludzie reagują tak jak tzw. "obrońcy demokracji"? - walenie w barierki naprawdę nie wychodzi na zdrowie. Jakie wściekłe ataki? - no chyba, że masz na mysli ataki śmiechu. Poza tym radzę udac się do lekarza - nie wiem co tak zaszkodziło, upały czy też walenie w barierki? Jeżeli ktoś widzi wszedzie ruskie trolle to trzeba poważnie zastanowić się. Na razie to widać wzmożenie wśród lewactwa. No cóż, kiedyś mieliście WRON teraz liczycie na SRON - czyli Sądową Radę Ocalenia Narodowego. I wtedy nastąpi wielkie: "BUM! W związku z wielokrotnym złamaniem konstytucji Sąd Najwyższy unieważnił wybory parlamentarne i prezydenckie z 2015 roku. Obowiązki prezydenta pełnić będzie prof. Matczak, zaś premiera - prof. Iwulski, do czasu powrotu na stanowiska hr. prof. Komorowskiego i dr. Kopacz". twitter.com/TomieKawakami13/status/1025124947876896768 Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Brawo SN 05.08.18, 00:03 A może nie bądźmy jak ci wulgarni bandyci z Pis i przestańmy nazywać Polskę i jej instytucje korytem? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Brawo SN 04.08.18, 19:17 A mnie to wszystko już mierzi, serio. Profesor Gersdorf poszła na urlop, potem poszła na emeryturę, potem wróciła, teraz sędziowie coś tam zawieszają czy odwieszają, już się zgubiłam. Przepychanki staruchów, którym ego przesłania cały świat. Ktoś powinien to zaorać i wpuścić świeżej krwi do tych zatęchłych sal sądowych! Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Brawo SN 04.08.18, 20:30 demodee napisała: > Ktoś powinien to zaorać i wpuścić świeżej krwi do tych zatęchłych sal sądowych! Też tak myślę, najlepiej takich dopiero po gimnazjum, wtedy bardzo długo nie będą staruchami. Cała wiedza jest w internecie, dać im po ajfonie i dadzą sobie radę! Niech żyje młodość! Precz z Kiełbasińską! Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Brawo SN 04.08.18, 20:40 demodee napisała: > A mnie to wszystko już mierzi, serio. Profesor Gersdorf poszła na urlop, potem > poszła na emeryturę, potem wróciła, teraz sędziowie coś tam zawieszają czy odwi > eszają, już się zgubiłam. Przepychanki staruchów, którym ego przesłania cały św > iat. te "staruchy" walcza o Twój kraj, dziecko drogie! Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Brawo SN 05.08.18, 00:01 Że też Ci się chce gadać z kimś, kto tak niczego nie rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
super_hetero_dyna Re: Brawo SN 05.08.18, 18:57 Niezwykli i mądrzy? Dlatego, że sami pchają się na rympal przed nowopowołany Wydział Dyscyplinarny? Tacy mądrzy, jak włamywacz pozostawiający na miejscu przestępstwa dowód osobisty. Chyba, że to kolejna prowokacja obliczona na zrobienie medialnego show w „zaprzyjaźnionych mediach”, kiedy „siepacze pisowskiego reżimu” przyjdą aresztować emerytkę Gersdorf. Odpowiedz Link Zgłoś