Dodaj do ulubionych

Biblia diabła

08.08.18, 00:25
Po pierwsze, po przeczytaniu chyba długo jeszcze spać nie będę, książka zrobiła na mnie dziwne wrażenie i wręcz zestresowała, chociaż to przecież typowy kryminałek. Pooglądałam sobie jeszcze teraz te ryciny z Mniejszego klucza Salomona i Biblii diabła, zastanawiam się, dlaczego ludzki umysł tworzy takie niepokojące rzeczy (z książek Hermana sprawdzam sobie zawsze wszystko, o czym do tej pory nie wiedziała, wink).
Po drugie, czytelniczki Hermana, kogo obstawiacie jako ostatnią ofiarę w spalonym samochodzie? Budnego? A kogo jako mordercę? Bo ja męża pani Aleksandry jednak. Jak na nie cierpię otwartych zakończeń...
Obserwuj wątek
    • strasznymruk Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:20
      zlababa35 napisała:
      zastanawiam się, dlaczego ludzki umysł tworzy takie niepokojące
      > rzeczy

Bo ludzie są źli. Dlatego stwórca skrócił im życie do 120 lat.
      • zlababa35 Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:29
        Do 120? Optymizm wink.
        • andaba Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:30
          Raczej pesymizm.
          Teoretycznie tyle możesz pociągnąć jak będziesz mieć pecha.
          • zlababa35 Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:36
            No, nie chciałabym wink
      • memphis90 Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:38
        Gdyby Stwórca zaplanował nam 120 lat życia, to byłabyś płodna do setki i podobny czas sprawna fizycznie i intelektualnie.
        • strasznymruk Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:52
          memphis90 napisała:

> Gdyby Stwórca zaplanował nam 120 lat życia, to byłabyś płodna do setki i podobn
          > y czas sprawna fizycznie i intelektualnie.
          >

Stwórca zaplanował ludziom życie wieczne. Widocznie byli tak doskonali, że nie umierali, więc w swej nieskończonej dobroci zatopił wszystkich.
          Noe posiadał jakąś skazę genetyczną wpływającą na długość życia i dlatego został uratowany.
    • andaba Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:29
      Straszne mówisz? I z otwartym zakończeniem?
      No to nie wiem, czy się skuszę, choć dwie poprzednie bardzo mi się podobały.
      Nie jestem fanką sensacji, ale to się fajnie czytało i sporo ciekawostek historycznych (dla mnie Szczecin jest miejscem na mapie, nigdy nawet w pobliżu nie byłam, ale i tak było ciekawe).
      • zlababa35 Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:38
        Tu też jest mnóstwo ciekawostek, o czarownicach i skarbach z katedry kamieńskiej. A w pakiecie morderstwa z poćwiartowanymi zwłokami, zatopionymi w kanałach Odry. Sprawca niejasny, choć jest ileś tropów - otwarte zakończenie. Przeczytaj i napisz, czy myślisz tak, jak ja wink.
        • zlababa35 Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:45
          Tyle, że niepotrzebnie prześledziłam te wszystkie nawiązania do okultyzmu (bo zazwyczaj sprawdzam i dowiaduję się nowych rzeczy). To jest dopiero dawka złej energii sad. (ale nie musisz tego robić wink)
    • naggina Re: Biblia diabła 08.08.18, 08:49
      strasznie to słabo napisane.....
      trudno mi było skończyć. żadnych przemyśleń nie zostawiło uncertain
      • zlababa35 Re: Biblia diabła 08.08.18, 09:23
        Jak dla mnie, Herman ewoluuje w stronę Tess Gerritsen, ale niekoniecznie o to chodzi wink.
    • muchy_w_nosie Re: Biblia diabła 08.08.18, 22:08
      Świetny film ogladałam odnośnie diabła: "Czarownica, bajka ludowa z nowej anglii" i takie klimaty lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka