morgen_stern 17.08.18, 12:25 Zastanawiam nad prezentem dla kogoś, kto ze względów zdrowotnych jada często dania gotowane na parze. Korzysta ktoś, ma to sens? Jest poręczne? Myślałam o jakimś niedrogim modelu tak koło 200 zł, na kilka poziomów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:28 W mojej opinii bezużyteczny, wielki, prądożerny grat. Jak mam ochotę na gotowanie na parze (a często mam, bo uwielbiam różnego rodzaju parwane kluchy, pierożki etc.) to używam małego bambusowego sitka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:30 A ugotowanie całego obiadu? To głównie miałam na myśli, wtedy sitko nie bardzo się nadaje, albo musiałaby być dwa, trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:32 Lepszy jest garnek do gotowania na parze stawiany na kuchence. Mniej miejsca zajmuje i jest do normalnego użytku też. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:38 europ24.pl/pl/garnek-garnki-do-gotowania-na-parze-parowar-2551.html?gclid=Cj0KCQjw5NnbBRDaARIsAJP-YR8b8czhVD8_4Ea9ovFshe5bkJGpwHeCwe1JtVoY0vlqW9UEIc1VCjYaAm5CEALw_wcB Patrz, o ile taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:42 Czuję się przekonana, nie tyle ceną co faktycznie może mieć to więcej sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:49 Żaden problem, stawia się je piętrowo. Robiłam kiedyś imprezę z baozi i na jednym garnku postawiłam cztery piętra, wszystko równo się ugotowało. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:33 I jeszcze - większość parowarów jest z plastiku z bisfenolem, a to bardzo zdrowe nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:37 Miałam, pozbyłam się. Bezużyteczny dla mnie, duży, nieporęczny grat. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:39 Ja mam i uważam ze jest poręczny. Kupiłam taniego zelmera przypadkiem na wyprzedaży w Kauflandzie ale nie widze zwyżki na rachunkach za prąd nawet w miesiącach letnich kiedy parowar używam codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:57 Ja też mam i uważam, że jest poręczny. Dodatkowo zwiększa mi "powierzchnię produkcyjną" przy przygotowywaniu większych imprez (kuchenkę mam tylko na 4 palniki, a w parowarze mogę dodatkowo jeszcze 3 "piętra" potraw gotować jednocześnie). Uważam, że taki parowar jest b. praktyczny - łatwy do umycia, na raz można przygotowywać cały obiad (najpierw stawiasz to, co wymaga najdłuższego parowania, potem dostawiasz kolejne warstwy aż do tych potraw, którym wystarcza kilka minut), bez miliona garów do mycia. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 13:10 iwoniaw napisała: > bez miliona garów do mycia. Bo parowar myje się sam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 13:21 No prawie. Jest na pewno łatwiejszy do umycia niż dwa garnki i patelnia, których bym musiała użyć do przygotowania tego samego na kuchence. (No i kuchenki nie trzeba myć) Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:42 Uniwersalniejszy jest garnek do parowania tylko taki o maksymalnie dużej średnicy (ja mam 24cm), wygodniej się układa w środku, więcej mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:53 widziałam parowar wbudowany w meble - jak piekanik czy mikrofalówka, wtedy wyglądało to poręcznie bardzo i trochę żałuję że sobie nie sprawiłam podobnego modelu. stojącego na blacie bym sobie nie fundowała - wyląduje na pawlaczu po pierwszych fascynacjach. no chyba że zdrowotne powody to wtedy jest konieczność, szukałabym wówczas możliwości instalowania w meblach(zamiast piekarnika? mikrofali?) Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 12:56 Mam, korzystam, chwalę sobie. Można gotować na parze i odgrzewać na parze. Naleśniki odgrzewane w parowarze - lepsze niż świeżo smażone. Kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 13:00 Ja uzywalam przy dwojce maluchow. Nie kupowalam gotowych sloiczkow, tylko wlasnie tego parowaru- na najnizszy poziom kladlam np mieso, na sredni bataty i brokuly. O wiele przydatniejsze niz garnek z wkladem (jednym). Przyznam jednak, ze odkad dzieci jedza jak my to uzywam obecnie bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 13:12 Mam, uzywam ze zmiennym natezeniem. Model mam napewno niedrogi, nie jestem pewna czy kosztowal 100zl, kupiony w jakims markecie. Jestem zadowolona, dla mnie to wygodne urzadzenie. Przy mojej opinii wez poprawke na to, ze ja gazu nie mam, a wiec tak czy siak gotuje na pradzie. Garnek do gotowania na parze tez jest dobry, szczegolnie jesli sa kilkupoziomowe. Plusem posiadania osobnego urzadzenia jest dla mnie fakt, ze jak zajme cala kuchenke na gotowanie w garnkach, to parowar mam obok i robie kolejna potrawe rownoczesnie. Ze wszystkich kuchennych gadgetow ja mam i uzywam tylko parowar, bo akurat u mnie sie inne nie sprawdzily. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 13:58 Co kto lubi. Ja dostałam parowar, pogotowałam znienawidziłam i oddałam komuś. Wielki, niepraktyczny, trudny do umycia grat. Potem gotowałam na parze w specjalnym garnku z dwoma wkładami, bardzo fajny wynalazek, polecam. A teraz gotuję w parowniku bambusowym, jest jeszcze lepszy, nie trzeb go myć i można dobrać rozmiar po garnek, który jest w domu. Robię w nim pierożki na parze, warzywa, jajka w koszulkach. Podczas gotowania lekko pachnie bambusem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 14:04 Mam, ale korzystam sporadycznie. Raz, że trzeba grata składać i rozkładać, dwa że rodzina jednak niestety nie przepada za potrawami przygotowanymi na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Ma ktoś parowar? 17.08.18, 14:19 Też mi odradzono parowar, kupiłam wkład do gara w duce. Odpowiedz Link Zgłoś