Dodaj do ulubionych

Koszt urodzin

17.08.18, 17:34
Jaką maksymalną kwotę pieniędzy jesteście w stanie przeznaczyć na zorganizowanie imprezy urodzinowej dziecka? Dziecko w wieku powyżej 10 lat i starsze, czyli od 4 klasy w górę, impreza w lokalu.
Obserwuj wątek
    • lilicziczi Re: Koszt urodzin 17.08.18, 17:43
      Max 3/30 dochodów rodziny. Jeżeli w rodzinie jest więcej niż 2 dzieci, to 2/30 albo i 1/30, bo ma się mniej $ i trzeba być oszczędniejszym smile.
    • slonko1335 Re: Koszt urodzin 17.08.18, 17:47
      600 złotych ze wszystkim to mój maks.
    • mama.nygusa Re: Koszt urodzin 17.08.18, 18:02
      Na ile osob?

W tym wieku to mozna isc na pizze.
      • zwyczajnamatka Re: Koszt urodzin 17.08.18, 19:35
        Powyżej 10 osób
    • mikawi Re: Koszt urodzin 18.08.18, 16:48
      Niestety dużo. Za ostatnie urodziny zapłaciłam 1800 zl. Mały był mega szczęśliwy co całkowicie zrekompensowalo ten koszt.
    • mildenhurst Re: Koszt urodzin 18.08.18, 16:53
      Do tej pory płaciłam ok 50 zł/osoba z tortem. Dzieciaków max było 11.
    • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 18.08.18, 16:58
      Ja przekonałam moja dziesieciolatke, że takie imprezy nie mają sensu, że to tylko wydatek, a za 5 minut i tak nikt tego nie pamięta. Zaproponowałam jej, żeby za tą kasę coś sobie zażyczyła, coś co zawsze chciała, koncert, wyjście gdzieś tam, no cokolwiek, a oprócz tego zaprosiła na pizzę 1-2 najlepsze koleżanki. Bardzo jej się ten pomysł spodobał i tak zrobiłyśmy.
      Jakby organizowała imprezę w klubie czy gdzieś tam to byłby koszt conajmniej 200 euro. Naprawdę szkoda kasy na coś takiego.
      • agnieszka_kak Re: Koszt urodzin 18.08.18, 17:33
        Serio wmowilas dziecku, że inni zapominają o imprezie urodzinowej 5 minut po jej zakończeniu?
        Przy takim myśleniu to niczego nie warto robic- urodzin, świat, wesela...
        • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 19.08.18, 04:44
          Bo nie ma sensu. A co to ma wspólnego z weselem? Z założenia wesele powinno być jedno w życiu, a co, wyprawiasz je co rok?
          Co pamiętają dzieci oprócz tego że były w parku trampolin? Do tego powiedzmy, że przed córki urodzinami w tym samym parku urodziny wyprawiała Kasia, Zosia, Józek i Wacek... Córka sama przy kolejnym zaproszeniu: o nie, znowu trampoliny... Zimabyla u nas moda na lodowisko. Wszyscy jak jeden mąż od października do kwietnia wyprawiali urodziny na lodowisku... Myślisz, że ona pamięta u kogo w ogóle była? Na ostatnie to już nawet iść je chciała.
          Z radością podchwyciła pomysł pójścia na jej wymarzone show, a potem wzięła 2 koleżanki na pizzę i lody. Sama przyznała, że to były najfajniejsze i najsensowniejsze urodziny do tej pory.
          • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:16
            No i dlatego się wylamalam. Pierwszy rok w szkole to była seria urodzin w kulkach. Było tych imprez kilkanaście w ciągu 10 a właściwie 9 miesiecy, do znudzenia. Dlatego jak przyszedł kolejny rok nauki i syn w zasadzie otwierał sezon urodzinowy, zrobiłam mu w muzeum. I to był strzał w dziesiątke, coś innego, przyjemnego i z walorem edukacyjnym (zwiedzanie muzeum z lekcja muzealna).
      • juuuu7 Re: Koszt urodzin 18.08.18, 22:04
        Serio? A chodzi na imprezy do innych czy tez uwazacie, ze nie ma to sensu...
        • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 19.08.18, 05:33
          Raz idzie raz nie, to zależy.
          Jakiś czas temu była u koleżanki, która zaprosiła prawie 20 osób. Koleżanka nie wiedziala potem sama co od kogo dostała, a jak ktoś wcześniej wyszedł do domu, to nawet tego nie zauważyła. Trzeba było ją siła wyciągać, żeby, chociaż się pożegnała. To takie imprezy maja sens?
          • agnieszka_kak Re: Koszt urodzin 19.08.18, 20:57
            Nie widzę nic dziwnego w urodzinach na 20 osób.
            • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 20.08.18, 04:30
              Tu nie chodzi o to czy 10 czy 20 osób, ale o to co to są za osoby. Skoro dziecko i tak nawet nie wie i nie pamięta co od kogo dostało , a jak ktoś idzie do domu to nawet tego nie zauważa, bądź go to po prostu nie interesuje to gdzie sens takiej imprezy?
            • mgla_jedwabna Re: Koszt urodzin 20.08.18, 15:40
              W pewnym wieku jubilat nie jest w stanie poświęcić uwagi tylu gościom tak, aby każdy poczuł, że był "na urodzinach Zyzia" a nie tylko "znowu w kulkowni".
          • tiszantul Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:37
            Niech się dziecko wdraża do życia w społeczeństwie: imprezy urodzinowe są najczęściej bez sensu, jednak zrezygnowanie z nich to trauma.
            • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 20.08.18, 04:28
              No moja dziesięciolatka twierdzi już inaczej, wcale nie było to dla nie traumą, wręcz przeciwnie. Powiedziała, że teraz co roku tak chce.
      • norra.a Re: Koszt urodzin 19.08.18, 05:40
        Ja dla odmiany wolę uczyć dzieci, że ważniejsze są przeżycia i wspomnienia niż kolejny przedmiot. Moje dzieci bardzo przeżywają swoje urodziny, planują kolejne już kilka dni po poprzednich. Bardzo długo też wspominają imprezy kolegów.
        • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 19.08.18, 07:14
          Moja córka do dziś wspomina show, które widziala i pizzę z koleżankami. Tego gdzie świętowała w zeszłym roku już nawet dobrze nie pamięta.
          Do parku trampolin, czy na lodowisko chodzi ot tak z koleżankami więc jakby jeszcze miała tam wyprawiać urodziny to trochę bez sensu.
          • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 19.08.18, 07:17
            No i jeszcze uczę ja, że nie każde urodziny trzeba obchodzić za kilkaset euro, byle tylko się pokazać i prześcigać w imprezach.
            • juuuu7 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 07:21
              Uczysz ja, ze albo wyprawi urodziny i spedzi czas z przyjaciolmi albo dostanie prezent.
              • jematkajakichmalo Re: Koszt urodzin 19.08.18, 08:48
                Nieprawda. Dostała prezent i spotkanie z najlepszymi przyjaciółkami. Nie sądzę, żeby 15 czy więcej osob, które by teoretycznie zaprosiła to przyjaciolki, szczególnie płci przeciwnej...
              • tiszantul Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:44
                > Uczysz ja, ze albo wyprawi urodziny i spedzi czas z przyjaciolmi albo dostanie
                > prezent

A przecież dziubdziuś operator "albo" powinien poznać najwcześniej po osiemnastce. Do osiemnastki musi mieć wszystko. Ten wspomniany "prezent" - "przedmiot" to było zdaje się wyjście na koncert, więc przeciwstawianie cudownym wspomnieniom z urodzin jest mało zasadne, bo z koncertu też będą wspomnienia.
              • maslova Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:37
                > Uczysz ja, ze albo wyprawi urodziny i spedzi czas z przyjaciolmi albo dostanie prezent.

Ale tak serio, co w tym strasznego? Nie wszystkie rodziny stać na obydwie opcje, mają zaciągnąć kredyt, bo dziecko musi mieć wszystko?
              • lily_evans11 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:47
                No ale jak człowiek nie ma nieograniczonych możliwości, to musi wybierać i tyle, takie jest życie i można stopniowo uczyć się od dziecka. Poza tym zauważ, że na tych urodzinach akurat przyjaciele byli.
        • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:11
          Ja dla odmiany wolę uczyć dzieci, że ważniejsze są przeżycia i wspomnienia niż kolejny przedmiot.

Nic nowego. Od dawna nasza kultura promuje zbieranie wrażeń.
          • kosmos_pierzasty Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:11
            A od niedawna jest to wciskane w nowym papierku - im silniejsze wrażenia za im większą kasę, tym lepiej, a żadne umiejętności i starania niepotrzebne. Vide te wszystkie karnety prezentowe na przeżycia za 1000 czy więcej, albo na napicie się wina za 200, oczywiście z bardzo elegancką nazwą tych "wrażeń".

Ale to tak na marginesie. Urodziny dla dzieci akurat imo sens mają. A że kosztują... No trudno.
    • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 18.08.18, 18:51
      Ok. 1200 - 1300. Tyle płace co roku za urodziny syna (2x muzeum z porządnym poczestunkiem, 1x strzelnica z poczestunkiem). 2 x było dla całej klasy (18-20 osób), raz było dla 10 kolegów.
    • werdipurke Re: Koszt urodzin 19.08.18, 07:06
      do 1500
      • zwyczajnamatka Re: Koszt urodzin 19.08.18, 16:22
        U nas koszt urodzin wychodzi wlaśnie w okolicach tej kwoty. Dziecko z tych, które wolą mieć "imprezę" i wybawić się z przyjaciółmi. A tych przyjaciół ma trochę i nijak nie wychodzi mniej niz kilkanaście osób. Prezenty są mocno na drugim, a nawet trzecim planie. Ogolnie nasze otoczenie nie pojmuje, jak można wydać taką kwotę na urodziny dziecka.
        • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:09
          zwyczajnamatka napisał(a):

> U nas koszt urodzin wychodzi wlaśnie w okolicach tej kwoty. Dziecko z tych, któ
          > re wolą mieć "imprezę"

Wolą imprezę... od czego? "Woleć" to nie po prostu "lubić", woli się coś od czegoś innego.
          • zwyczajnamatka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 07:45
            "Woli" czyli przedkłada imprezę ponad rzeczy materialne.
            • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 21.08.18, 19:56
              zwyczajnamatka napisał(a):

> "Woli" czyli przedkłada imprezę ponad rzeczy materialne.

Czyli "woli imprezę od drogich prezentów".

Nie można być mocno na drugim planie.
    • lily_evans11 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 16:54
      W lokalu ze wszystkim na 12-14 osób, czyli z własnym tortem, napojami, przekąskami - ok. 1000-1200 zł.
    • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 20:43
      Moim skromnym zdaniem warto sie z tymi kosztami hamowac. Impreza w lokalu dla 10latki? A co bedzie na 18tke? Wyjazd dla przyjaciol do Paryza? To sa dzieci. Warto by znaly wartosc pieniadza. Warto by te, ktorych rodzice maja mniej nie czuly sie odrzucone, bo wszyscy robia imprezy drogie. Urodziny w domu w tym wieku to tez moze byc atrakcja. Ognisko, piknik w parku tez. No ale do tego trzeba jako rodzic miec czas i chciec. Dla wielu latwiej jest zaplacic. Nie wychowujmy dzieci na materialistow.
      • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 20:53
        Nie zaproszę 18 osób do mieszkania. Bo nie. Możesz założyć, że mi się nie chce albo wychowuje dziecko na materialiste. Porządna impreza kosztuje. Robiłam w Muzeum Lowiectwa I Jeździectwa w Łazienkach, Muzeum Wojska Polskiego i na strzelnicy. Wszystkim się podobało, dzieciaki miały lekcje muzealna albo sesje strzelania i potem poczęstunek. Owszem, kosztuje, dlatego impreza jest co dwa lata.
        • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:08
          A czy tyle osob musi dziecko zapraszac na urodziny? Czy nie mozna liczby zaproszonych zredukowac o polowe lub w twoim przypadku jedna czwarta? Jaka impreze planujesz na 18tke corki? Na 100 osob? Sesja strzelania to juz w ogole brzmi znakomicie.
          • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:23
            Nie musi, chce. Dwa razy urodziny były dla całej klasy, trzeci raz - strzelnica była tylko dla kolegow. Skoro tak chciał, a ja mogę mu to zapewnić, to dlaczego mam tego nie zrobić? Nie planuje niczego na osiemnastkę córki, bo takowej nie posiadam. Syna osiemnastki też nie planuje, bo będzie dopiero za 5 lat. Urodziny mają się podobać mojemu synowi i jego gościom, Tobie nie muszą. A sesje strzelania były dwie, na początek przyjęcia i pod jego koniec. Bardzo się chłopakom podobało.
            • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:30
              A jak myslisz jak czuja sie te dzieci zaproszone na urodziny twojego syna, ktorych rodzicow nie stac na takie urodziny? Nie beda w takim razie wyprawiac urodzin, bo wstyd do domu zaprosic, gdy urodziny sa w knajpach i na strzelnicach? Nie myslisz o tym na przyklad?
              • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:38
                Nie. Nie wszystkie dzieci robią urodziny a te, które robią, robią w różnych miejscach. Robią też w domu z ogrodem dla całej klasy badz w mieszkaniu dla kilku kolegów czy koleżanek. Jest pełna dowolnosc I różnorodność. Skąd Ci się wziął wstyd zaproszenia do domu?
                • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:50
                  Spodziewalam sie ze byc moze jest presja ze strony kolegow. Coz, jesli chcesz mozesz tyle kasy na urodziny dziecka wydawac. Ja uwazam to zza przegiecie.
                  • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:46
                    Dziękuję za pozwolenie smile A poważnie - pierwszy rok w szkole to była seria urodzin w "kulkach". Doszło do tego, że syn już nie chciał chodzić, bo mu się nudziło. Nie robiłam mu urodzin w tamtym roku, bo syn zaczyna urodzinowe rok szkolny a dotąd nie robiłam mu urodzin dla kolegow. Po tym kulkowym roku faktycznie poczułam się zobligowana do zrobienia urodzin dla dzieciaków (i syn chciał wystąpić jako jubilat), a jednocześnie kulki już się przejadly, więc zrobilam w muzeum. I to był strzal w dziesiątkę, coś innego i fajnego. Ponieważ są to koszty, jak zauważyłaś, to robię synowi urodziny dla kolegow co dwa lata. Lepsza fajna impreza co dwa lata niż byle co co roku. Następna impreza była według tego samego schematu, czyli lekcja muzealna I zwiedzanie muzeum a potem obiad w sąsiedniej kawiarni (tu był obiad, nie poczęstunek, bo zwiedzanie muzeum trwało prawie 4 godziny i chciałam dzieciaki porządnie nakarmić). Ostatnia impreza była na strzelnicy, byli sami koledzy. Wielu z nich ma zainteresowania wojskowo - harcerskie, więc ta strzelnica to był strzał w dziesiątkę. Zresztą dla rodziców (ojców) też smile Nie zaproszę kilkunastu czy nawet 10 kolegów do mieszkania. Dzieciaki, które robią w domach, mają przestrzeń - domy piętrowe z ogrodem, lasem obok itp. Ale takich jest 3 na krzyż. Jeden chlopiec robi w mieszkaniu i zaprasza 3 kolegów. Inne dzieciaki robią w różnych miejscach, w muzeum, w teatrze, na trampolinach, w klubie gdzie rodzice są członkami i mozna zaprosić gości.
              • werdipurke Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:23
                zabka141 napisał(a):

> A jak myslisz jak czuja sie te dzieci zaproszone na urodziny twojego syna, ktor
                > ych rodzicow nie stac na takie urodziny? Nie beda w takim razie wyprawiac urodz
                > in, bo wstyd do domu zaprosic, gdy urodziny sa w knajpach i na strzelnicach? Ni
                > e myslisz o tym na przyklad?

sory ale czy dobrze rozumiem? zeby sie ktos nie poczul gorzej to mam mojemu dziecku zanizac poziom mimo ze mozemy dac frajde calej gromadzie dzieci?
                a moze i ubran i butow i na kurs jezykowy tez odmawiac? moze auta nowego nie kupie bo ktos sie gorzej poczuje?
                swiat juz taki jest, jednych stac drugich nie jedni chca wydac na urodziny dziecka inni na tipsy i rzęsy
                gdybym komus zabraniala pracowac i zarabiac ale w takim przypadku?
                co prawda moje dzieci jeszce male ale jak najbardziej jesli zechcą to j na strzelnicy im wyprawie a 18tka na łódce to super pomysl. jest raz w zyciu i ma byc tak jak dziecko marzy, o ile tylko mnie stac
                • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:49
                  Jest cos takiego jak przyzwoitosc. Do tego mozna wychowywac dzieci tak by mialy szacunek do pieniadza, by nie wydawalo im sie ze moga miec wszystko i tak, by uczucia kolegow, mialy dla nicch znaczenie. Porownanie do samochodu tez mi sie podoba. Nie warto kupowac najdrozszego modelu. Mozna pieniadze zainwestowac rozsadniej.
                  • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:05
                    O, I z tym Twoim wpisem się zgadzam w całej rozciągłości. Dzieci powinny mieć szacunek do pieniądza, powinny empatycznie zwracać uwagę na otoczenie. Nie warto kupować najdroższego modelu samochodu. Sama to dziecku wbijam w głowę, pokazując różne fajne rzeczy inne niż koledzy. Nie przebije ani nie dorównam 3 tygodniom wypoczynku w Meksyku i pływania z delfinami, nie zapewnie dziecku 3 miesięcy w Brazylii (jak niektórzy z kolegów w klasie). Natomiast zrobiłam mu kapitalna frajdę rezerwując noclegi w Gierloży i umożliwiając bieganie po bunkrach w dzień i w nocy, z wycieczka, przewodnikiem i samodzielnie. Tak samo zabrałam go na przejażdżkę "statkiem po trawie" czyli po kanale elblasko - augustowskim. Takich pomysłów mam sporo, nie są wcale gorsze od wypasionych ai czy pobytu na Malediwach. A właśnie niedawno wrócił cały szczesliwy z obozu harcerskiego, gdzie siedział lesie, jadły go komary i zdobył kolejny stopień wtajemniczenia harcerskiego.
                  • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:20
                    ale ja nie mowie o najdrozszym aucie
                    a Ty czepiasz sie spedzania urodzin inaczej niz w domu
                    naprawde orzyzwoite moze byc tez spedzenie urodzin w knajpie czy innym miejscu do tego powolanym, duzo ludzi tak robi. nie widze w tym nic zlego. to Ty masz problem bo Cie nie stac.
                    moje dziecko zna wartosc pieniadza ale zna tez swoja wartosc, wie ze urodziny sa raz w roku i ze wtedy mozna zaprosic gosci. jak kogos stac to do knajpy. oraz ze rodzice wtedy nie musza gotowac i sprzatac i to jest super. sama tez swietuje swoje i meza irodziny. czasem bardzoej czasem mniej hucznie, czasem w domu czasem w knajpie, czasem na lódce. nie zauwazylam zeby wywolywalo to zgorszenie,przeciwnie-goscie są zachwyceni i sami robią tak samo smile
                    i jeszcze ucze moje dziecko zeby bylo pracowite i wiedzialo ze to od niego zalezec bedzie w przyszlosci czy bedzie zarabiac pieniadze.
                    • zabka141 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:39
                      Nie, nie czepiam sie spedzania urodzin inaczej niz w domu, a raczej wydawania 1500 zl na urodziny dziecka.

Nie czuje bym miala problem, natomiast po to sie wypowiadam by nie kazdy myslsl ze takie koszty urodzin to cos normalnego.
                      • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:47
                        inaczej. takie koszty i takie urodziny to jest nie wiadomo co, ot po prostu przecietny powiedzialabym sposob. ale zgodze sie ze moze nie kazdego stac. mimo wszystko uwazam ze w czasach 500+ nie mialabym serca odmowic dziecku takich urodzin zwlaszcza ze inni tez takie czy podobne mają
                        mowa o dzieciach szkolnych, podstawowka.
                        • zabka141 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 13:09
                          Jak nie masz serca odmowic to pewnie. Ale smieszy mnie to bo te urodziny za tysiace wcale nie sa pomyslami dzieci, ale sa nakrecane przez rodzicow.
                          • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 13:10
                            zabka141 napisał(a):

> Jak nie masz serca odmowic to pewnie. Ale smieszy mnie to bo te urodziny za tys
                            > iace wcale nie sa pomyslami dzieci, ale sa nakrecane przez rodzicow.

mylisz sie. niczego nigdy nie „wymyslalam”
                            to corka i syn przychodzą i pytają czy mogliby zrobic urodziny tu czy tam
                            mam tez za sobą urodziny w domu, juz pisalam,
                          • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 20.08.18, 14:27
                            O już urodziny z pierwotnego 1000-1500 osiągnęły cenę tysięcy? Ilu? Swoją drogą dziękuję Ci i pisze to całkiem szczerze. Dotąd na ematce czułam się jak uboga krewna, teraz poczułam się bogato.
                        • mgla_jedwabna Re: Koszt urodzin 20.08.18, 17:36
                          W kraju, gdzie mediana zarobków wynosi dwa i pół tysiąca na rękę, urodziny dziecka za półtora nie są przeciętne.
                        • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:31
                          ale zgodze sie ze moze nie kazdego stac.

[i[]Może[/i]? To mi przypomina niunię komentującą na pewnym blogu, jakoby buty za 1500* zł były niezbędne w awansie, a wszak można na nie odłożyć oszczędzając na alkoholu i słodyczach, to kwestia priorytetów.

*chyba nie od Kielmana, bo za tanie

mimo ws
                          > zystko uwazam ze w czasach 500+ nie mialabym serca odmowic dziecku takich urodz
                          > in zwlaszcza ze inni tez takie czy podobne mają
                          > mowa o dzieciach szkolnych, podstawowka.
                        • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:32
                          nie mialabym serca odmowic dziecku takich urodz
                          > in

Wystarczyłby prozaiczny brak forsy...
                        • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:33
                          uwazam ze w czasach 500+

Co masz przez to na myśli? Że osoby biedniejsze biorą 500+ (więc zapewne twoim zdaniem je stać), czy że ty bierzesz?
                      • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 20.08.18, 13:02
                        Czepiasz się. I nie rozumiem, dlaczego. Stwierdziła gdzieś wcześniej że innym dzieciom może być przykro że ich nie stać. Świata nie zbawisz, jeśli będziesz wytykac takie zachowania. Bogatsi od tego nie zbiednieja, biedniejszych nie przybędzie. Jeśli ktoś wydaje 1000 I więcej na zrobienie urodzin dziecku, to wydaje przecież swoje pieniądze. I z nikim nie musi tego ustalać. Owszem, nie każdego stać, nie każdy ma podobne priorytety wydatkowania. Tak samo jak ze wszystkim innym: jeden ma mieszkanie socjalne, inny własnościowe wielkości 30 m, jeszcze inny 400 metrowa willę z basenem. Jeden posyła dzieci do szkoły prywatnej, inny do rejonowej. Jeden lata z rodziną parę razy w roku na Dominikane, Malediwy czy safari w Afryce, innego stać, żeby na działce rozłożyć namiot i tak spędzić urlop. Owszem, jest to niesprawiedliwe społecznie. No ale masz rozwiązanie? Będą bogatsi i biedniejsi i nie zmienisz tego.
                        • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 22:59
                          Bogatsi od tego nie zbiednieja, biedniejszych nie przybędzie.

Ale biedniejszym będzie się milej żyło... no tak, to cię nie obchodzi.

Na safari to tylko w takich butkach

https://www.kielman.pl/files/cache/e9e8b81d98cea590a6bb4ac5f1282c0a_f821.jpg

Ręcznie szyte w pracowni Kielmana, obstawiam cenę cztery tysiące złotych albo więcej. tongue_out
                          • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:20
                            a co masz do butow Kielmana? w mojej rodzinie ze strony tata jest taka tradycja ze kazdy idzie w butach od Kielmana do slubu
                            • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:26
                              a potem szus do penthouse na przedostatnim piętrze wink
                            • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:27
                              werdipurke napisał(a):

> a co masz do butow Kielmana? w mojej rodzinie ze strony tata jest taka tradycja
                              > ze kazdy idzie w butach od Kielmana do slubu

Kosztowna tradycja. tongue_out My mamy tańsze.

Przyszło mi do głowy ostatnio pytanie, skąd on bierze skóry tych wszystkich płaszczek, słoni, rekinów i innych egzotycznych zwierząt. One nie są pod ochroną?

A buty piękne. Jeszcze trzeba mieć na te buty i na odpowiedni do nich strój codzienny. tongue_out

Ale jak jedziecie na safari, to w odpowiednim przyodziewku. Nie wypada wszak wsiadać do terenówki w plebejskim obuwiu sportowym. tongue_out
                    • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 16:19
                      [i]i jeszcze ucze moje dziecko zeby bylo pracowite i wiedzialo ze to od niego zalezec bedzie w przyszlosci czy bedzie zarabiac pieniadze[/i]

Nie chcę Cię martwić ale nie tylko od niego.
                      • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 16:30
                        Przyznam się, że nie byłam nigdy w sytuacji, żeby dziecko prosilo mnie o urodziny za "1500" więc nie mogę powiedzieć jak bym postąpiła postawiona pod murem. Z drugiej strony nie sądzę, że imprezy urodzinowe CO ROKU za minimalną pensję krajową, dla dzieci nastolatków to jest dobry pomysł. Wychowawczo.
                        • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 17:40
                          to zalezy tez od srodowiska w ktorym zyjesz ty twoja rodzina i twoje dzieci

nie mowie ze co rok dla zasady ale jednak urodziny są swiętowane
                          czasem wyjdzie 900 ale kiedys wyszlo 1200 +ciasto i owoce w domu dla babć,dziadkow itp
                          • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 18:35
                            Ale tu można zadac wiele pytań - ile osób na tych urodzinach. Czy naprawdę musi to być cała klasa? To nie wesele, na które niektórzy zapraszaja nawet wujka Józka, którego nikt nigdy na oczy nie widział, ale wypada. Czy urodzinom jako takim nie nadajemy jakiegoś szczególnego znaczenia, że nie wystarczy tort , pizza i najbliżsi? To w końcu tylko urodziny. Czy nie uczymy dzieci, że każda okazja wymaga super imprezy? Czy nie uczymy, że nawet przy tak prostej sprawie potrzebujemy pomocy "fachowców".
                            • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 18:36
                              p.s. przez najbliższych rozumiem też (albo przede wszystkim)przyjaciół dziecka
                          • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:02
                            werdipurke napisał(a):

> to zalezy tez od srodowiska w ktorym zyjesz ty twoja rodzina i twoje dzieci

I jeszcze od kilku czynników. Na przykład twierdzę, że w pewnych zawodach/na pewnych stanowiskach zatrudnia się ludzi, owszem, na podstawie wykształcenia, doświadczenia... ale także wtedy, jeśli są wystarczająco wredni na dane stanowisko. I nie chodzi mi tylko o zawód hycla, ale na przykład o wyższy management. tongue_out
                • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:56
                  Podoba mi sie tez twoje okreslenie "zanizac poziom". Mam nadzieje ze koledzy twojego syyna nie czuja ze zanizaja poziom.
                  • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:22
                    zabka141 napisał(a):

> Podoba mi sie tez twoje okreslenie "zanizac poziom". Mam nadzieje ze koledzy tw
                    > ojego syyna nie czuja ze zanizaja poziom.

ja nie napisalam ze koledzy zanizają poziom tylko ze ja mam wg Ciebie ze ja powinnam mojemu dziecku obniżać standard życia mimo ze nas stac oraz mimo ze nie mowimy tu o uridzinach w disneylandzie dla calej klasy. musisz miec straszne kompleksy skoro prowadzisz tu na forum taką retorykę.
                    • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:34
                      werdipurke napisał(a):

> zabka141 napisał(a):
                      >
                      > > Podoba mi sie tez twoje okreslenie "zanizac poziom". Mam nadzieje ze kole
                      > dzy tw
                      > > ojego syyna nie czuja ze zanizaja poziom.
                      >
                      > ja nie napisalam ze koledzy zanizają poziom tylko ze ja mam wg Ciebie ze ja pow
                      > innam mojemu dziecku obniżać standard życia

Aha. Urodziny za 1500 zł to taki normalny standard życia. Niedługo się dowiemy, że to niezbywalne prawo dziecka. tongue_out
              • jola-kotka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 02:25
                A jak jesz sniadanie to myslisz ze ktos wlasnie go nie je bo nie ma co ? Serio jak cos robisz to myslisz czy innych na to stac?
          • werdipurke Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:19
            sory ale wlasnie okolo 20 tki liczy przecietns klasa
            i ta liczba sie nie zmienia i na 18 bedzie podobnie
            • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:52
              Nie pamietam nigdy bym na swoje urodzily zaprosila swoja cala klase. To tak sie teraz zaprasza?
              • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:23
                zabka141 napisał(a):

> Nie pamietam nigdy bym na swoje urodzily zaprosila swoja cala klase. To tak sie
                > teraz zaprasza?

tak kochanie, tak sie zaprasza aby wszyscy sie czuli dobrze i zeby nikt sie nie poczul dotknięty czy pominiety. nie wiedziałaś?
                • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:03
                  werdipurke napisał(a):

> zabka141 napisał(a):
                  >
                  > > Nie pamietam nigdy bym na swoje urodzily zaprosila swoja cala klase. To t
                  > ak sie
                  > > teraz zaprasza?
                  >
                  > tak kochanie, tak sie zaprasza aby wszyscy sie czuli dobrze i zeby nikt sie nie
                  > poczul dotknięty czy pominiety. nie wiedziałaś?

zaproście od razu całą szkołę...
              • lily_evans11 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:49
                Owszem, są takie klasy, gdzie się zaprasza. Niemniej, jeśli się nie zaprosi, to też nic się nie stanie.
              • mgla_jedwabna Re: Koszt urodzin 20.08.18, 17:38
                Owszem, jak się chodzi do prywatnej szkoły, gdzie klasy liczą po 12 osób.
          • peonka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 18:48
            Czuję się jak stary ramol, który żyje powtarzając "za moich czasów".... Ale - za moich czasów (komuna) urodziny robiła mi babcia w domu (2 pokoje i kuchnia). Zimą, więc nie na dworze. Pamiętam czerwoną oranzadę i tort z Bita smietaną i galaretką, i kolegów i koleżanki. Wiem, czasy były inne i oranzada była świętem, ale jednak nie pamiętam ani jednego prezentu, a zabawek nadmiaru też nie miałam. Zostały mi wspomnienia o uroczystym nastroju, przygotowaniach, odswietnie ubranych gościach, dmuchaniu swieczek...
            Naprawdę dzisiejsze dzieci są aż tak inne?
            Moze są...
      • werdipurke Re: Koszt urodzin 19.08.18, 20:54
        sory ale urodziny w domu nieraz kosztowaly mnie wiecej niz w knajpie. to takie wartosciowe zeby sie „zajechac” a pojsc na gotowe to juz straszne i trzeba dolepiac łatkę „materializmu”???
        • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:10
          Moim zdaniem to nie jest ok wydawac 1500 zl na urodziny dziecka. Nie dlatego ze nie stac mnie, ale dlatego ze sa pewne granice. Co jest takie zlego w podaniu tortu i jakies cieplej mini kolacji dla kilku wybranych przyjaciol dziecka? Czy z dzieckiem nie mozna zaplanowac kilku zabaw do tego?
          • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:24
            Ale Tobie nikt nie każe robić takich urodzin.
            • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:05
              ewa_mama_jasia napisała:

> Ale Tobie nikt nie każe robić takich urodzin.

Ale to nie rozwiązuje sprawy.
          • kosmos_pierzasty Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:58
            Można. To jedna z opcji. Ale nie rozumiem, dlaczego niby jedyna słuszna...
          • werdipurke Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:25
            a dlaczego nie moge tego zrobic w ulubionej sali zabaw? zwlaszcza ze inne dzieci tez tam mialy i bawily sie super. a ja zamiast obdlugiwac 10tke czy 15 tke dzieci w swoim domu moge po prostu slupic sie na swoim dziecku i w koncu zrobic piekne pamiatkowe zdjecia
        • hanusinamama Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:55
          Nie wiem co bys musiała zrobic zeby wydac na urodziny w domu 1500. Sorry.
          • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:26
            jedzenie dla dzieci i ich rodzicow,
            girlandy i dekoracje
            slomki i talerzyki okolicznosciowe
            tort
            zamowienie pizzy dla 20 osob
            atrakcje typu gry, rozwalanie cukierkowego stwora itp
            a jeszcze sie okazalo ze trzeba wymienic u corki w pokoju poplamiony dywan itp
            aaaa i napoje!
            plus pani do sprzatenia przed (mycie okien i czyszczenie tarasu ktore darowalabyn sobie gdyby nie bylo imprezy) plys pani do sprzatania nastepnego dnia po imprezie

dziekuje,postoje
            • kanga_roo Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:55
              werdipurke, zapomniałaś doliczyć remont przed i remont po big_grin
              jak już tak brniemy w absurd.
              to urodziny dla dziecka czy impreza masowa, na litość?!
              z moich obserwacji wynika, że po pierwsze, prawie nikt nie zaprasza tylu osób, po drugie, część jedzenia przygotowuje się samemu, lub kupuje to, co dzieci lubią (od lat największym powodzeniem cieszą się lody plus dodatki do samodzielnego dobierania, krakersy, paluszki, popcorn, muffiny i ciasteczka typu oreo, bezy, ewentualnie czekoladowe fondue). pizza bywa, domowa lub zamawiana, ale ile tego zjedzą, kiedy był już tort, lody i drobne przekąski...
              aha, po trzecie, nie należy szaleć ze sprzątaniem, i tak będzie nakruszone i narozlewane. wystarczy mieć posprzątane tak, jak zawsze.
              • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 13:14
                napisalam jak to bylo u nas.
                ta immprezaw domu byla kilka lat temu gdy dzieci byly na tyle male ze przychodzily z rodzicami wiec owszem-koszty zakupow jedzenia i napoje naprawde sporo kosztowaly okolo 800 zl plus tort200 zl i dekoracje,atrakcje
                akurat fywanu wtedy nie kupowalam,to byl tylko przyklad ale akurat pamietam ze pojechalam do iyska kupic wiecej poduch na meble tarasowe zeby ludzie mieli gdzie usiasc

a sprzatanie po naprawde zamowilam
                • kosmos_pierzasty Re: Koszt urodzin 20.08.18, 13:18
                  smile No ja przed urodzinami córki kupiłam bramę przesuwną, bo poprzednia była jeszcze z budowy i jednak nie chciałam prezentować wszystkim rodzicom z grupy - no ale tego nie wliczam w koszt imprezy! Bo bym musiała kilka tysięcy napisać big_grin Motywację miałam, ot co.
                • kanga_roo Re: Koszt urodzin 20.08.18, 13:26
                  zaszalałaś, jednym słowem. nie, że nie można, tylko to jednak nie jest standardowa cena imprezy dla dzieci, organizowanej w domu smile
            • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:06

> a jeszcze sie okazalo ze trzeba wymienic u corki w pokoju poplamiony dywan itp
              > aaaa i napoje!
              > plus pani do sprzatenia przed (mycie okien i czyszczenie tarasu ktore darowalab
              > yn sobie gdyby nie bylo imprezy) plus pani do sprzatania nastepnego dnia po imp
              > rezie
              >
              A nie - sprzątanie się nie liczy. Podaj koszty CAŁEJ imprezy.
      • mum2004 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:03
        Zgadzam się, absurd do kwadratu. Średnia krajowa na trzygodzinną zabawę? A wymagania takiego rozpieszczonego bachora rosną. Na szczęście w naszym otoczeniu ludzie są normalni i takich małych wesel nikt nie robi. Uffffff
        • werdipurke Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:27
          1500 to chyba niejest stednia krajowa?
          no i fajnie wyrazasz sie o dziecku... rozumiem ze twoje na wszelki wypadek nkebedzie mialo nigdy fajnych uridzin zeby na wszelki wypadek ich nie rozpiescic... gratuluje podejscia
          • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:55
            Ok, to minimalna na reke. 1/3 sredniej netto. Coz, jak dla mnie to i tak przegiecie wydac tyle na urodziny dzieciaka.
            • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:10
              Tyle, że pensje masz co miesiąc, a imprezę z okazji urodzin dziecka raz w roku albo rzadziej. Czego ma to porównanie dowodzić?
              • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:11
                ewa_mama_jasia napisała:

> Tyle, że pensje masz co miesiąc, a imprezę z okazji urodzin dziecka raz w roku
                > albo rzadziej. Czego ma to porównanie dowodzić?

Że osoba, która ma co miesiąc pensję minimalną, nie wyprawi raz w roku urodzin dziecku za 1500 zł, i nie pytaj dlaczego.
                • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:22
                  Nie zapytam. Żadną tajemnicą jest, że człowiek tak żyje, jak ma na to środki. Jeden w wielkim domu, ma guwernantke lub dziecko w super wypasionej szkole, wakacje na Malediwach czy 3 tygodnie pływania z delfinami, inny - w małym mieszkaniu, dziecko w szkole rejonowej a wakacje pod blokiem na trzepaku. Tak było zawsze i tak jest teraz, tylko teraz bywa bardziej widoczne, bo więcej osób stać na takie rzeczy i możliwości jest więcej. A i priorytety ludzi sa różne. Jeden zarobione pieniądze przepije, drugi wyda na wakacje, trzeci na urodziny swoje czy dziecka.
                  • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:30
                    ewa_mama_jasia napisała:

> Nie zapytam. Żadną tajemnicą jest, że człowiek tak żyje, jak ma na to środki. J
                    > eden w wielkim domu, ma guwernantke lub dziecko w super wypasionej szkole, waka
                    > cje na Malediwach czy 3 tygodnie pływania z delfinami, inny - w małym mieszkani
                    > u, dziecko w szkole rejonowej a wakacje pod blokiem na trzepaku.

E tam pod blokiem na trzepaku. Brakuje ci wyobraźni, żeby wymyślić tanie wakacje. Pomijam fakt, że trzepaków już nie ma. tongue_out
                    • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:31
                      taki-sobie-nick napisała:

> ewa_mama_jasia napisała:
                      >
                      > > Nie zapytam. Żadną tajemnicą jest, że człowiek tak żyje, jak ma na to śro
                      > dki.

No i DLATEGO forumka wspomniała o minimalnej krajowej (myląc ją ze średnią).

• ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:38
                      U mnie jest. I nawet czasami wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem. Niestety, starsze dzieci najczęściej okupuja plac zabaw dla maluchów, siedzą na huśtawkach i wymieniają się tym, co mają w swoich smartfonach. Nie wymyslam, mam to pod blokiem. Jak były młodsze, biegały, grały w piłkę. Teraz nie. A tanie wakacje naprawdę można mieć bez większego wysiłku. Syn niedawno wrócił z obozu harcerskiego, koszt 3,5 tygodniowego obozu wyniósł 1 tys zł.
        • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:48
          O którym dziecku piszesz "rozpieszczony bachor"?
      • jola-kotka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 02:24
        Kocham takie umoralnianie. Zawsze mozna zrobic ognisko koszt kielbasy i jakiegos drzewa ale czy kazdy musi robic z dziecka ascete i co ma zaplacenie dziecku za przyjecie urodzinowe do uczenia go materializmu?
      • zwyczajnamatka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 07:55
        Ciekawa jestem w jakim wieku mają dzieci osoby krytykujace w tym wątku. Nie zdziwiłabym się gdyby to były kilkulatki majace urodziny w "kuleczkach". Wyprawić urodziny dla jedenasto czy trzynastolatków, żeby wszyscy się dobrze bawili, nie nudzili to jest trudniejsza sprawa.
        • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:23
          Wyprawić urodziny dla jedenasto czy trzynastolatków, żeby wszyscy się dobrze bawili, nie nudzili to jest trudniejsza sprawa.

A dla takich czterdziestolatków to dopiero ho, ho...
          • zwyczajnamatka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:30
            Dla czterdziestolatkow łatwiej
            • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:42
              Dlaczego? Wydawało mi się, że nastolatków też nie trzeba animować, żeby się nie nudzili.
        • grrru Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:13
          Trzynastolatki to idą na pizzę i są zadowolone ze spotkania. To chyba te kulki są droższe.
    • kosmos_pierzasty Re: Koszt urodzin 19.08.18, 21:57
      Wcześniej ok. 1000.
      W tym roku mi się upiekło bo było tylko ognisko z przyjaciółką.
      Zobaczymy, co będzie dalej.
    • hanusinamama Re: Koszt urodzin 19.08.18, 22:59
      KOlezanka ostatnio pozyczała ode mnie gofrownicę. Dla 12 latki zrobiła ognisko (tak miała gdzie bo ma ogórd ale wraz z jej dzieckiem urodziny robiła kolezanka z bloku). Dzieci miały ognisko a potem miały byc włąsnie gofry (kolezanka pozyczałą 2 gorfownice, zeby 3 ogranac góre gofrów dla 12 dzieci). I tak znajoma ma kasę, mogłaby zrobic impreze w mega wypasionej miejscówce...ale przyjaciółka jej córki jest mniej zamozna. I ta córka przyszłą zapytac jak zrobic wspolne urodziny zeby tamtą było na to stać. Było ognisko z kiełbaskami, były gofry z "kto-z-czym-chce" i tort. Prezentami była karma dla psów i kotów dla okolicznego schorniska. Mysle ze trudno jest dobrze wychować bogate dziecko
      • zabka141 Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:01
        Super pomysl i urodziny na pewno nie do zapomnienia, bo w koncu cos innego, normalnego!
        • ewa_mama_jasia Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:08
          No cóż, to teraz ja mogę powiedzieć, że mnie nie stać na urodziny syna w ogrodzie, bo nie mam domu z ogrodem tylko mieszkanie na 5 piętrze. I choćbym się skichala, nie zrobię ogniska na balkonie. Więc ognisko nie zawsze jest czymś normalnym.
          • kanga_roo Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:26
            ewa_mama_jasia napisała: nie zrobię ogniska na balkonie

na balkonie nie, ale miejscówka na ognisko kosztuje nieporównywalnie mniej, niż impreza zorganizowana. że nie wspomnę o miejskich parkach, w których można zrobić normalny piknik. kiedy mieszkaliśmy w mieście, robiliśmy takie imprezy dla dzieci i ich kuzynów. piknik w parku, na rolkach, proponowałam w tym roku starszemu, wybrał imprezę w domu i ogrodzie. tematyczną, dla przyjaciół tylko. kwoty podawane w tym wątku u nas nie wchodzą w grę, jakoś mamy inne priorytety.
            • zwyczajnamatka Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:31
              Trzeba mieć urodziny latem i jeszcze trafić w pogodę
              • kanga_roo Re: Koszt urodzin 20.08.18, 08:55
                młody akurat ma urodziny w listopadzie, więc od przedszkola urządzamy dla kolegów i koleżanek imieniny, a urodziny tylko dla rodziny. w kwestii pogody trochę racja, ale są prognozy smile
      • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:03
        ..ale przyjaciółka j
        > ej córki jest mniej zamozna

No i tu mamy problem, jak widać. Niektórzy biorą to pod uwagę, a niektórzy wrzeszczą "przecież nikomu nie zabraniam pracować".
        • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 14:39
          sory ale co innego zrobic wspolne urodziny w domu
          aco innego ZAPROSIĆ gosci i za nich placic
          jedno i drugie jest fajne
          ale kazde zalezne od potrzeb
          dlaczego tylko pierwszą opcje uwazasz za szlachetną? a co jesli ktos nie ma okazji zeby wyprawiac wspolne urodziny? to znaczy ze nie moze zaprosic swoich gosci tam gdzie chce? do kina/stadniny czy do muzeum czy do knajpy? czemu to jesf takiestraszne wg ciebie? przeciez on tym gosciom funduje swietną rozrywkę! te dzieciaki zaproszone nie czują się gorzej! czuja sie swietnie! to Ty jako matka czujesz sie gorzej bo nie masz kasy zeby zrobic to samo. wiec czy ja mam prawo zyc tak jak mnie stac czy szyucznie sobie i dzieciom odmawiac zebys toTY -tak TY a nie dzieco-abys nie poczula sie gorzej?
          • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:07
            te dz
            > ieciaki zaproszone nie czują się gorzej! czuja sie swietnie!

Jak są nastolatkami, to niekoniecznie.
          • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:10
            ebys toTY -tak TY a nie dziecko-abys nie poczula sie gorzej?

A cóż to, matka nie człowiek, jej uczucia są ci obojętne?

Ja nie mam dzieci (i będę siedzieć na tym forum!).
      • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:04
        Prezentami była karma dla psów i kotów dla okolicznego sc
        > horniska.

No to już przesada.
        • thaures Re: Koszt urodzin 19.08.18, 23:44
          Imprezy robiłam dla synów do 10 roku życia, w lokalach z atrakcjami- parę stow na to przeznaczalam. Potem 18-tka i to tylko dla jednego, bo drugi imprezy nie chciał.
        • kosmos_pierzasty Re: Koszt urodzin 20.08.18, 01:25
          Dlaczego? Niektóre dzieci mają po kokardę wszelkich bzdetów. 12-latka to już kawał człowieka - ogarnia pewnie, że zamiast sterty rzeczy lepiej pomóc zwierzakom. Gdyby nie ogarniała, to by chyba nie było takiego zastrzeżenia.
        • lily_evans11 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 10:13
          Może dzieci tak chciały?
    • tsaria Re: Koszt urodzin 20.08.18, 12:45
      osatnie urodziny młodego wyszły w sumie 1200zł, impreza na 15 dzieciaków.
      • dolores12 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 16:07
        Ale takich urodzin żadna tu nie przebije- trafiłam na ten film przypadkiem parę tygodni temu. vimeo.com/251837055
        • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 19:40
          piekne przyjęcie.
          nasze za 1500 zl na pewno tak nie wyglądają. to raz.
          dwa-ja bedac mniej zamozną niz Ci panstwo bedac zaproszoną na takie orzyjęcie po prostu czulabym sie cudownie! i wdzieczna ze tak fajnie nas ugoscili i ze nas zaprosili. a Wy krytykujace tu uwazacie ze przez uridziny ktore wyprawiamy naszym dzieciom Wasze czują sie źle gdy sa na takie zaproszone. absurd
          • joa66 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 19:44
            Nie, ja nie dlatego krytykuję.
          • zabka141 Re: Koszt urodzin 20.08.18, 19:55
            Przeciez to przyjecie to jest przesada. Przepraszam, ale to dziecko musi byc bardzo rozpuszczone. To troche styl rosyjski nowobogacki. Rodzicow pogielo.
          • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:15

> dwa-ja bedac mniej zamozną niz Ci panstwo bedac zaproszoną na takie orzyjęcie p
            > o prostu czulabym sie cudownie! i wdzieczna ze tak fajnie nas ugoscili i ze nas
            > zaprosili.

NIE WSZYSCY SĄ TOBĄ.
            • werdipurke Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:23
              no ok
              a powiedz z jakiego powodu mialabys Ty i twoje kilkuletnie dziecko źle sie czuc na tych uridxinach z filmiku?
              • taki-sobie-nick Re: Koszt urodzin 20.08.18, 23:38
                werdipurke napisał(a):

> no ok
                > a powiedz z jakiego powodu mialabys Ty i twoje kilkuletnie dziecko źle sie czuc
                > na tych urodzinach z filmiku?

Ja bym się źle czuła przede wszystkim z innego powodu, a z jakiego, to niestety nie napiszę. To jest forum.

Niefinansowego w każdym razie.
    • lucyjkama Re: Koszt urodzin 20.08.18, 19:19
      W lokalu córka chciała mieć urodziny do 6 lat. Potem już nie, bo nuuuda, wszystkie urodziny wyglądały tak samo. Potem chciała już tylko atrakcje typy zaprosić kilka najbliższych koleżanek do kina, na pizzę, na basen, do papugarni, do groty wspinaczkowej. Na jedne urodziny były 2-3 atrakcje i jeszcze restauracja i kawiarnia. Parę setek idzie na takie urodziny, trwają cały dzień a dziecko przeszczęśliwe.
      NA sali płaciłam po 30 zł za osobę a gości było ponad 20 więc wychodziło ponad 600 zł plus tort około 100.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka