Dodaj do ulubionych

pomoc dentysty potrzebna natychmiast!

24.08.18, 14:36
Dziewczyny opisuję sytuację z zębem. Proszę o wyjaśnienie i pomoc.
Trzy miesiące temu wypadła mi plomba z czwórki dolnej, ząb nie bolał, pochodziłam sobie miesiąc bez plomby, poszłam do dentystki, stwierdziła, że ząb jest martwy, zaplombowała, było ok. Po kilku dniach czułam ten ząb tzn jakiś ucisk, jakieś reakcje, pulsowania, ale nie ból, myślałam, że przejdzie. I przeszło. W sobotę tydzień temu ząb zaczął mnie boleć cholernie, w dzień i w nocy. Dentystka na urlopie, kazała zacząć brać antybiotyk Clindamycin 600. Od soboty 3 razy dziennie biorę tenże antybiotyk, trochę spuchłam, ból nie do zniesienia. We wtorek dentystka mnie przyjęła, stwierdziła, że ząb jest żywy, znieczuliła, otworzyła kanały, powiedziała, że kanały zarosły (?), twierdziła, że przyniesie to ulgę, kanały zostały otwarte. Nic to nie pomogło. Chodzę po ścianach, leki przeciwbólowe działają na krótko. Opuchlizna zeszła, czuję tylko małą gulkę przy korzeniu. Dziś mam jechać na płukanie kanałów, ale nie wiem, czy nie zmienić dentysty. Ból jest niewyobrażalny, dentystka twierdzi, że mamy czekać aż ząb się uspokoi, te temperatury tak ponoć działają na zęby. Czy to wszystko prawda? Ja już nie mam siły- nie mogę jeść, spać, żyć. Pomóżcie radą, proszę
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 14:43
      Jedź na sor dentystyczny.
      • agrypina6 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 25.08.18, 08:23
        Tak, na sorze dentystycznym siedzi profesor stomatologii i będzie od razu wiedział, co jest. Szczególnie, że taka pomoc jest na NFZ.
    • berdebul Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 14:44
      Gulkę? Zrobiła się przetoka? Jeżeli korzenie nie pękły, to można go uratować. Dobry dentysta + rtg.
    • strasznymruk Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 14:49
      ziazia17 napisała:
      > Pomóżcie radą, proszę

Usunąć zęba.
      • memphis90 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:24
        Nie.
    • kanga_roo Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 14:55
      nie jestem dentystą, ale trochę przygód z zębami miałam. wg mnie w czasie, kiedy nie miałaś plomby, do zęba wlazły bakterie i żyły sobie spokojnie przy korzeniu. zamknięcie zęba spowodowało, że produkty ich przemiany materii nie mogły się wydostać na zewnątrz, stąd uczucie ucisku, pulsowania, a w końcu ropa w dziąśle (to ta gulka). antybiotyk to dobry pomysł, ale otwarcie zęba jeszcze lepszy. z tego, co wiem, rzeczywiście najpierw trzeba zlikwidować ten ostry stan zapalny, a potem dopiero wypełniać kanały.
      metody szamańskie są takie, że tę gulkę na dziąśle można przekłuć wysterylizowana igłą. ropa będzie miała jak się wydostać i przestanie boleć, a antybiotyk zapobiegnie zakażeniu. ale nikomu tego nie polecę, bo ja nie lekarz. chociaż słyszałam o tym sposobie, i kiedyś w sytuacji awaryjnej zastosowałam smile
      • kanga_roo Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 14:57
        aha, w kwestii rad "usunąć ząb" - teraz raczej stawia się na ratowanie zębów. nawet martwy ząb jest lepszy niż brak, bo brak zęba zaburza cały zgryz. a martwy można używać normalnie, tzn nim gryźć smile
        • strasznymruk Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:01
          kanga_roo napisała:
          > aha, w kwestii rad "usunąć ząb" - teraz raczej stawia się na ratowanie zębów. n
          > awet martwy ząb jest lepszy niż brak, bo brak zęba zaburza cały zgryz. a martwy
          > można używać normalnie, tzn nim gryźć smile

Ktoś kto chodzi po ścianach z powodu bólu zęba, ma to gdzieś. Przynajmnie ja tak miałem.
          A uzębienie można uzupełnić w różny sposób.
          • profes79 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:04
            Ale zęba ze stanem zapalnym i tak dentysta nie usunie. Jak już zaleczą ten stan zapalny to i normalne leczenie czy dotrucie zęba będzie prostsze.
            • strasznymruk Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:06
              profes79 napisał:
              > Ale zęba ze stanem zapalnym i tak dentysta nie usunie. Jak już zaleczą ten stan
              > zapalny to i normalne leczenie czy dotrucie zęba będzie prostsze.
              >

Zależy jaki to stan zapalny. I czy na pewno stan zapalny.
              Dentysta oceni na miejscu .
          • riki_i Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:20
            strasznymruk napisał:

> Ktoś kto chodzi po ścianach z powodu bólu zęba, ma to gdzieś. Przynajmnie ja ta
            > k miałem.
            > A uzębienie można uzupełnić w różny sposób.

Masz już kastanietę?
            • beneficia Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 22:16
              KASTANIETĘ 😁 Dzięki
    • profes79 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:03
      Dobry dentysta, najlepiej chirurg szczękowy. Z RTG i mikroskopem. Niestety będzie kosztować, ale na tym się nie oszczędza. Miałem podobną sytuację tj. dentysta przyjmujący mnie awaryjnie (Wielki Piątek) obejrzał zęba, stwierdził, że na oko jest martwy ale mam trzy opcje: zaklejenie robocze i na rtg; nowa plomba na moją odpowiedzialność lub rwanie. Wybrałem bramkę numer 1; kolejny dentysta po obejrzeniu rentgena i chwili pracy stwierdził, że potrzebny jest własnie mikroskop, bo on się nie podejmie leczenia nie wiedząc dokładnie co tam jest (nie widział kanałów dobrze). Ostatecznie sprawę załatwiły dwie wizyty u stomatologa działającego z mikroskopem, co szarpnęło mnie na około 500 złotych a i to tylko dlatego że stwierdził, że ząb jest martwy, jeden z kanałów jest zarośnięty i nie będzie w nim dłubał, żeby czegoś nie uszkodzić, więc nie weźmie pełnej stawki...

A chodzenie miesiąc bez plomby określiłbym paroma słowami, ale nie nadają się one do druku.

W Łodzi i Warszawie dobrych dentystów będę mógł polecić.
    • memphis90 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 15:24
      Jak na moje to może być ropien w kości (dziąśle). Czy bol jest pulsyjacy i masz wrażenie, że ząb zaraz sam wypadnie? Było robione rtg (bezwzględnie musisz mieć zrobione!). Przeżyłam juz takie cudo i do dziś pamiętam tą natychmiastową ulgę, kiedy dentystka przebiła się z korzenia do kości, a wcześniej tez było otwarcie zęba, płukanie korzeni - wszystko na nic...
      • aandzia43 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 22:00
        memphis90 napisała:

> Jak na moje to może być ropien w kości (dziąśle). Czy bol jest pulsyjacy i masz
        > wrażenie, że ząb zaraz sam wypadnie?

Niekoniecznie od razu ropień czy w ogóle zmiana okołowierzchołkowa. Pulsujący wysadzający z zębodołu bol ma miejsce przy zapaleniu miazgi (zwieńczeniem zapalenia miazgi jest zgorzel). Jesli jej ząb był żywy i zaczął nagle ostro napie.....ać to najwyraźniej ma zapalenie miazgi.

Było robione rtg (bezwzględnie musisz mie
        > ć zrobione!). Przeżyłam juz takie cudo i do dziś pamiętam tą natychmiastową ulg
        > ę, kiedy dentystka przebiła się z korzenia do kości, a wcześniej tez było otwar
        > cie zęba, płukanie korzeni - wszystko na nic...
        >
    • konsta-is-me Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 21:31
      Moze ropien dotarl do kosci.
      RTG to podstawa w przypadku zebow-mowie z doswiadczenia a dentysci to czasem...
      RTG wszystko powinno pokazac.
    • bergamotka77 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 21:49
      Po pierwsze: plomba ci wypadła i nic z tym przez miesiac nie robiłaś? 😲 Po drugie mieszkasz w dżungli że jest tam jeden dentysta i to na urlopie? 😲 Są SORy dentystyczne w większych miastach całodobowe a dentystów wszędzie mutlum, także tych dobrych. Ludzie wydają kasę na różne głupoty a na dentyście oszczędzają....
      • berdebul Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 21:57
        Do dobrego dentysty się czeka, do mojego jest kolejka na ponad trzy miesiące.
        • 35wcieniu Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 22:16
          Wiadomo, a w okolicy innych nie ma, wiec lepiej lazic z dziura lub bolem, a pozniej panika i "co robic". To jest tak typowe ze az boli big_grin
          • berdebul Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 25.08.18, 09:26
            Są inni, do zadn3go nie ma kolejki. Wybieram najlepszego. Jak boli to się dzwoni i wchodzi bez kolejki. tongue_out
        • bergamotka77 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 23:01
          Bez przesady. W Warszawie są setki dentystów - wielu świetnych i z dobrym sprzetem.
    • aandzia43 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 21:53
      Orzekła ze ząb martwy (na jakiej podstawie?) i założyła wypełnienie nie robiąc RVG? No pięknie sad Rozumiem ze otworzyła kanały, wypuściła co tam się nazbierało, zdezynfekowala i co? Zostawiła otwarte czy założyła lekarstwo i fleczer? Zdjęcie pstryknęła tym razem?
      • beverlyja90210 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 22:33
        Dziewczyny co to znaczy ze ząb jest martw?smile jaka jest różnica między żywym a martwym zębem?
        • aandzia43 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 22:56
          Martwy ząb to ząb z martwą miazgą (uraz, głęboka próchnica) lub już jej pozbawiony w wyniku leczenia kanałowego.
          • aandzia43 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 24.08.18, 23:05
            Ząb w trakcie samoistnego umartwiania się boli, czasem bardzo. Juz martwy z nieotworzoną i nieoczyszczoną komorą, pełen psującej się tkanki i gazów boli jeszcze bardziej - zgorzel. Ząb martwy a przeleczony kanałowo nie boli. Ząb przeleczony kanałowo nieprawidłowo może po jakimś czasie boleć jeśli utworzy się zmiana okołowierzchołkowa i jeśli człowiek ma pecha i zmiana się zaostrza.
    • ziazia17 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 25.08.18, 08:14
      Dziewczyny bardo Wam dziękuję za wszystkie porady, krytykę i pomoc. Byłam wczoraj u dentystki. Okazała się, że za pierwszym razem otworzyła kanały tylko w 1/3 długości, myślała, że to wystarczy. Jak powiedziałam, że boli nadal i jest koszmar, przebijała się do końca. Oczywiście tym razem poleciały ropa z krwią (przepraszam za dosłowny opis), miało być niby lepiej. Kazała przestać brać antybiotyk doustny. Poczyściła kanały, popłukała, wlała do nich antybiotyk, zabezpieczyła watką. Wstałam rano z ogromną opuchlizną, ból jakby mniejszy, ale nadal nieznośny. Wizytę mam we wtorek. Mam już tak dość, że nigdy nie byłam tak zrezygnowana. Teraz rozkminiam jak mi zejdzie opuchlizna jeśli nie biorę już antybiotyku...
      • berdebul Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 25.08.18, 09:29
        Jeżeli ząb został oczyszczony prawidłowo, to może jeszcze kilka dni boleć, ale pózniej powinien być spokoj.
        Powiedziała, dlaczego masz odstawić antybiotyk doustny?
      • leyre2 Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 25.08.18, 09:52
        Co za konowaly? Przede wszystkim powinnas brac antybiotyk kiedy bol sie zaczal, jesli nie ppmagal to byc moze nie byl to odpowiedni antybiotyk wiec nalezalo zmienic. Bol powinien ustapic w ciagu kilku dni, zazwyczaj juz kilkunastu godzin. Po 2-3 tygodniach wizyta i rtg, to jest absolutna podstawa a nie jakies rozwiercanie kanalow I to w 1/3 . Rtg da obraz i na tej podstawie dentysta proponuje postepowanie. Jesli zab trzeba leczyc kanalowo to robi sie to od razu, na jednej wizycie. Po takim leczeniu dziaslo moze byc obolale bo to powazna interwencja, jednak nie powinno to trwac dlugo i nie powinien to byc silny bol. Jesli taki wystapi to oznacza infekcje ktora moze zdarzyc sie jesli wczesniejszy antybiotyk nie wybil wszystkich bakterii (zdarza sie u osob ktore nie moga przyjmowac penicyliny) i wystarczy podac silniejszy bez otwierania zeba.
        Poszukaj dentysty z prawdziwego zdarzenia autorko watku.
      • silenta Re: pomoc dentysty potrzebna natychmiast! 25.08.18, 09:55
        Ja w takiej sytuacji miałam założony do zęba antybiotyk (3x na trzy tygodnie) ale kontynuowałam doustny w sumie 12 dni. I po otworzeniu zęba, wystrzeleniu ropy, wielokrotnym płukaniu i założeniu antybiotyku ból minął po ok. godzinie od wizyty. A w zasadzie nie wrócił po zejściu znieczulenia bo był tak silny, że bez znieczulenia nie pozwalałam się dotknąć do zęba. Całe leczenie do zamknięcia zęba trwało trzy miesiące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka