Dodaj do ulubionych

Pytanie - wesele

24.08.18, 22:28
Na zaproszeniu napisano, że po uroczystości dla wszystkich gości zarezerwowany jest nocleg wraz ze śniadaniem.

Rozumieć to: że młodzi wszystkim opłacili nocleg czy, że zarezerwowali pokoje w hotelu za które sobie goście korzystający z nich zapłacą.

Takie pytanie zadała mi dziś koleżanka, która otrzymała zaproszenie i głupio jej było zapytać młodych wprost.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:33
      Obawiam się, że należy raczej zapytać młodych wprost. A ten nocleg to w jakim typie obiektu?
      • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:34
        taki-sobie-nick napisała:

> Obawiam się, że należy raczej zapytać młodych wprost. A ten nocleg to w jakim t
        > ypie obiektu?

poprawka - w obiekcie jakiego typu
      • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:36
        Hotel
        • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:40
          Ilugwiazdkowy?
          • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:46

A to ma jakieś znaczenie?
            Pytam jak zrozumieć młodych bo hotelowi to pewnie zwisa kto za noclegi płaci.
            • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:52
              Pytasz, czy ilość gwiazdek ma jakieś znaczenie? Weź sobie wyguglaj, bo mi ręce opadły...
              • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:59
                W wysokości ceny to wiem. Pytam czy ilośc gwiazdek ma znaczenie w tym KTO PŁACI ZA NOCLEG. Młodzi czy goście.
                • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:04
                  niktmadry napisał(a):

> W wysokości ceny to wiem. Pytam czy ilośc gwiazdek ma znaczenie w tym KTO PŁACI
                  > ZA NOCLEG. Młodzi czy goście.

Żadnego absolutnie. Może płacić nawet burmistrz miasta. tongue_out
            • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:54
              niktmadry napisał(a):

> ****
              >
              > A to ma jakieś znaczenie?
              > Pytam jak zrozumieć młodych bo hotelowi to pewnie zwisa kto za noclegi płaci.

Jak wam wstyd pytać młodych, zadzwońcie do hotelu. tongue_out
              • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:58
                To powiedziałam koleżance i pewnie będzie dzwonić ale dziś jak z nią rozmawiałam to już było (chyba) za późno. Będzie próbowała po weekendzie.
                A hotel osobie postronnej poda taką informację?
                Koleżanka się wybiera - bez względu na odpowiedź - jednak przy przymusi opłaty za hotel planuje nieco uszczuplić kopertę.
                • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:02
                  niktmadry napisał(a):

> To powiedziałam koleżance i pewnie będzie dzwonić ale dziś jak z nią rozmawiała
                  > m to już było (chyba) za późno.

Recepcja tak porządnego hotelu powinna być czynna całą dobę, ale faktycznie, nie musicie pytać o tej porze.

Celne pytanie. Jeśli osoba postronna wykaże się wiedzą, że Kowalski z Nowakówną organizują tam wesele i zarezerwowali pokoje, hotel powinien udzielić informacji.
    • zasiedziala Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:38
      Obstawiałabym, że opłacony. Inaczej, to trochę słabo tak sugerować gościom - nocujcie koniecznie w tym hotelu i to jeszcze przymusowo weźcie śniadanie, bo już wam zarezerwowaliśmy. Zresztą taka rezerwacja wielu pokoi pewnie wymaga co najmniej wpłaty zaliczki.
      • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:42
        Ja bym nawet nie pomyślała, ze moze być nieopłacony. Koleżanka się zastanawia. Nocleg w tym samym hotelu gdzie będzie wesele. Hotel (ten hotel) zawsze ma śniadania wliczone w cenę noclegu.
        • zasiedziala Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:55
          Sama z siebie pewnie też bym nie pomyślała, że może być nieopłacony. Z drugiej strony, jeśli opłacony, to słowo "zarezerwowany" jest dość niefortunne, bardziej by mi pasowało "zapewniony". Najlepiej pewnie spytać.
    • iwoniaw Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:40
      Ja bym to zrozumiała tak, że goście mają opłacony nocleg ze śniadaniem. Ale lepiej dopytać, dlaczego niby miałoby być głupio?
      • kota_marcowa Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:50
        Ja też bym to tak zrozumiała, ale jednak nauczona doświadczeniem życiowym i forum ematka, zapytałabym młodych tongue_out
        Bo można się nieprzyjemnie zdziwić.
        • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 22:55
          Wesele na 140 osób - stąd zdziwienie i wątpliwości czy młodzi są aż tacy hojni.

Hotel **** też pewnie pokoi po 100 złotych nie posida nawet ze zniżką dla gości weselnych.
          • taki-sobie-nick Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:03
            niktmadry napisał(a):

> Wesele na 140 osób - stąd zdziwienie i wątpliwości czy młodzi są aż tacy hojni.
            >
            > Hotel **** też pewnie pokoi po 100 złotych nie posida nawet ze zniżką dla gości
            > weselnych.

Ze względu na dużą rezerwację mógł dać zniżkę.
            • niktmadry Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:12
              Google mi pokazuje, ze pokój 2-osobowy kosztuje tam 310 zł.
              Koleżanka ma (zdaniem młodych) zarezerwowane 2 pokoje: Ona z mężem "2" i jej troje dzieci - drugi pokój.

Pewnie ze zniżką - wyjdzie okolo 500 zł.

• kota_marcowa Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 00:11
                Na bank nie opłacone.
                • sfornarina Re: Pytanie - wesele 26.08.18, 19:44
                  Dlaczego na bank nieopłacone? My opłaciliśmy pobyt wszystkim gościom za dwie noce (bo większość z zagranicy lub z daleka dojeżdżała), też hotel ****.
                  Zniżka oczywiście z racji większej rezerwacji była.
              • taki-sobie-nick Miałam na myśli wszystkich gości 25.08.18, 01:14
                weselnych.

Chyba się nie ograniczają do koleżanki, nawet razem z mężem.
              • lady-z-gaga Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 10:06
                "Zarezerwowany" może znaczyc, że miejsca są zapewnione, a młodzi uregulują rachunek, może też znaczyć, że goście płacą sami, nie ma innego wyjścia, jak tylko zapytać smile
    • volta2 Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:01
      telefon do hotelu
      ale gdyby był opłacony - to na zdrowy rozum, co stałoby na przeszkodzie napisać właśnie o opłaconym a nie zarezerwowanym tylko hotelu?

ja bym zrozumiała dosłownie.
    • leni6 Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:04
      Zapytać, moim zdaniem "zarezerwowany" oznacza że nie jest opłacony.
      • paniusia.aniusia Re: Pytanie - wesele 24.08.18, 23:21
        Ja ostatnio byłam byłam weselui dostałam info o "zarezerwowanym" pokoju. Pokój był opłacony.
    • milamala Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 00:16
      Ja stawiam na to, ze jest oplacony.
    • lot_w_kosmos Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 07:26
      Niech zapyta innych gości, jak to w rodzinie.
      A jaknie, to niech zapyta młodych, nie ma wyjścia.

Byłam na weselu, gdzie sama płaciłam i byłam na takim, gdzie młodzi płacili.
    • lady-z-gaga Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 08:39
      Nie jest to info "zapewniamy nocleg że śniadaniem". I na zdrowy rozum -nie ma sensu oplacanie z gory bez potwierdzenia czyli deklaracji od każdego gościa, który zechce skorzystac.
    • ginger.ale Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 08:43
      Przy potwierdzaniu zapytać czy nocleg jest opłacony czy nie i jaką kwotę zarezerwować.
    • taki-sobie-nick No i co z tym 25.08.18, 20:34
      hotelem?
    • anika772 Re: Pytanie - wesele 25.08.18, 21:16
      Obawiam się, że jedynie zarezerwowany. Daj znać, ciekawa jestem.
    • ewa_mama_jasia Re: Pytanie - wesele 26.08.18, 09:26
      Młodzi maja właścicieli hotelu w rodzinie? Mnie się kiedyś tak zdarzyło, hotel był zarezerwowany dla potrzeb gości, goście ani nie płacili, hotelarz był bliskim krewnym któregoś z młodych. Młodzi moze płacili, ale z pewnością nie pełna stawkę. Koleżanka niech zadzwoni koniecznie, bo nie wydaje mi się, żeby młodzi byli w stanie zaplacic ot tak sobie 140 miejsc w hotelu dla gości. Chyba, że bogata rodzina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka