28.08.18, 18:17
słowo wczasy kojarzy mi się z PRL i wyjazdami do wczasowych ośrodków przyzakładowych. raczej postrzegam je jako słowo historyczne. a Wy?
Obserwuj wątek
    • pamel-a1000 Re: wczasy 28.08.18, 18:17
      Wam?
    • strasznymruk Re: wczasy 28.08.18, 18:21
      pamel-a1000 napisała:
      > słowo wczasy kojarzy mi się z PRL i wyjazdami do wczasowych ośrodków przyzakład
      > owych. raczej postrzegam je jako słowo historyczne. a Wy?

E tam.
      wczasy «wypoczynek, którego organizatorzy za opłatą zapewniają noclegi, wyżywienie, a niekiedy także rozrywki»
      sjp.pwn.pl/szukaj/wczasy.html
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: wczasy 28.08.18, 18:29
      Archaiczne to dla mnie są wywczasy smile
      • heca7 Re: wczasy 28.08.18, 19:39
        Archaiczna to jest wilegiatura wink
    • alicia033 Re: wczasy 28.08.18, 18:35
      a my nie.
    • hosta_73 Re: wczasy 28.08.18, 18:38
      Nie kojarzy się.
    • riki_i Re: wczasy 28.08.18, 18:48
      Tiaaa. Słowo historyczne, bo mało kogo dziś na nie stać. 4000 zł za 2 tyg. z wyżywieniem, tyle mnie to w tym roku kosztowało. Plw. Helski, WDW "Rewita", standard hotelowy (ani śladu cieni PRL-u).
      • alpepe Re: wczasy 28.08.18, 19:52
        za jedną osobę?
      • beaucouptrop Re: wczasy 28.08.18, 20:01
        Acha. To 4000 pln za 2 tyg. to taka kwota, ze malo kogo stac 😉 Riki zejdz na ziemie.
        • riki_i Re: wczasy 28.08.18, 23:07
          Tak, za jedną osobę. A co do kwoty na którą kogoś stać, albo nie stać, to sprawdź sobie serdeńko na wakacje.pl , gdzie można POLECIEĆ za cztery tysięcy złotych.

Wywalanie takiej sumy na wypoczynek nad polskim morzem jest działaniem ryzykownym i dyskusyjnym ekonomicznie.

Ryzykownym bo pogoda jest niepewna, dodatkowo od tego roku pojawiły się sinice również od strony pełnego morza. Jak masz 35 stopni w cieniu i zakwit sinic , to na płw. helskim możesz sobie strzelić w łeb.

Dyskusyjnym ekonomicznie, bo za te cztery koła można mieć gwarantowaną pogodę i niezły hotel w wielu destynacjach.

Ps. Cały czas mówimy o wczasach w standardzie 2018 roku, czyli bez naleciałości PRL-u. Świeżo wyremontowany w standardzie hotelowym budynek bez śladów PRL-u, dobra kuchnia w ramach szwedzkich stołów, rozmaite usługi dodatkowe w pakiecie lub za niewielką dopłatą.
          Ps2. Ja nie wnikam w to, czy taka opłata za taki pobyt na 2 tygodnie jest uzasadniona ekonomicznie, czy nie. Być może nawet i jest. Fakt faktem, że to kalkuluje się średnio i nie dziwię się, że temat klasycznych wczasów jest w Polsce w odwrocie. Poza tym mało kto poza emerytami i rencistami uprawia dziś wyjazdy na dwutygodniowe turnusy.
          • heca7 Re: wczasy 29.08.18, 10:11
            Zaraz. A kto kazał Ci jechać w samym środku sezonu na półwysep Helski?! To nie ma w Polsce innych atrakcyjnych miejsc nad wodą? Wystarczyło popytać ematek i dałyby ci dużo dobrych rad.
            • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 11:14
              Pojechałem, tam gdzie chciałem. Na wczasy. Wątek jest o wczasach, no to się wypowiadam.

Ps. Znajdź mi drugie takie plaże jak między Juratą a Helem, że swobodnym dostępem do lasu i wydm oraz prawie zupełnym brakiem ludzi w szczycie sezonu to chętnie pojadę. Aha , i jeszcze chcę porządne warunki hotelowe, nie stancję u Pani Gieni oraz cywilizację w miarę niedaleko (Hel, Jastarnia).
              • mdro Re: wczasy 29.08.18, 12:40
                No to dlaczego psioczysz? Trzeba było sprawdzić na wakacje.pl, gdzie można polecieć (nb. za tę cenę dwa tygodnie w sezonie to warunki raczej takie sobie, chyba że jakieś last minute) i skorzystać. Chciałeś plaże na Helu bez ludzi i porządne warunki hotelowe, no to musiałeś zapłacić.
                • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 15:04
                  A Ty zrozumiałas w ogóle o czym jest ten wątek? Potrafisz dyskutować o zjawisku? Czy tylko szukać personalnej dopie-rda-lanki?
                  • mdro Re: wczasy 29.08.18, 15:47
                    Personalna dowalanka, mówisz? big_grin
                    "Sprawdź sobie serdeńko" "a ty zrozumiałaś" etc. Najpierw naucz się pisać bez dowalanek i osobistych wycieczek (i nawet gorzej, bo wielokrotnie nie widać nawet, co napisałeś, bo moderacja bluzgi usunęła), a potem zwracaj uwagę innym.

Zaś tematu dyskusji raczej nie zrozumiałeś, skoro musiałeś się w nim pochwalić (pożalić?) pobytem za który zapłaciłeś AŻ 4 tysiące. Mogłeś pojechać na wczasy do Egiptu (tak, wyjazd tam to też są wczasy). Albo do Bułgarii.

Gdybyś chciał, serdeńko, podyskutować o zjawisku, to byś napisał "byłem w tym roku na wczasach na Helu", no ale ktoś mógłby pomyśleć, że do jakiegoś zapyziałego OWP pojechałeś... A skoro chciałeś powiedzieć co innego, niż odczytałam ja czy inne osoby, to może popracuj nad przekazem?
                    • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 16:09
                      Jak stawiam tezę, że klasyczne wczasy w Polsce są zjawiskiem szczątkowym, bo mało kogo na nie stać, to nie jest osobista wycieczką, że podaję swój przykład na to, ile one kosztują.

Ty jednak fakt podany na podparcie tezy wyciągasz od razu jako główny temat dyskusji i zaczynać się przypi-e-przac do mnie, bo dzień bez dos-rania komuś jest dla Ciebie dniem straconym.

• heca7 Re: wczasy 29.08.18, 16:59
                        Wiele osób wbrew pozorom stać na klasyczne wczasy w Polsce. Tylko jak sobie przypomną, że za tą samą cenę mogą mieć wczasy za granicą, w cieple, bez sinic, bez zacinającego deszczu, bez woni smażonej flądry to wolą wyjechać za granicę wink
                        • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 17:18
                          No właśnie.
              • heca7 Re: wczasy 29.08.18, 13:31
                Ponieważ bałtyckie plaże kompletnie mnie nie rajcuja to miejscowek nie podam ale pamiętam takie wątki z pytaniami o puste plaże. Myślę , że gdybyś założył swój i pisał wymagania coś by się znalazło wink
                • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 15:05
                  Wątpię.
    • a.va Re: wczasy 28.08.18, 19:36
      Nie, ja je lubię. Zresztą jak inaczej jednym słowem nazwać urlop w ośrodku wypoczynkowym? Bardzo wygodna nazwa, mówisz i wszyscy wiedzą, o co chodzi.
      • mail-na-gazecie Re: wczasy 28.08.18, 20:07
        Dokładnie, ja też je lubię. Nawet jak kojarzy się z prl to raczej z tym dobrym jego obliczem smile
    • alpepe Re: wczasy 28.08.18, 19:53
      Cóż, ja w tym roku byłam na wczasach i co? Jak mam to nazwać?
    • kanna Re: wczasy 28.08.18, 20:15
      Ja byłam ostatnio na wczasach, prawie jak za PRL wink
      Miałam przypisany do mnie stolik na stołówce, oraz parasol na plaży.
      • hosta_73 Re: wczasy 29.08.18, 00:25
        A woda z saturatora 😁 ?
        • kanna Re: wczasy 29.08.18, 11:30
          Niestety nie crying
      • morgen_stern Re: wczasy 29.08.18, 12:21
        Własny parasol? Wypas smile gdzie to?
    • solejrolia Re: wczasy 28.08.18, 20:51
      W sumie....tak, rzeczywiście kojarzy mi się z PRL em. I malo kto z moich znajomych tak mowi. Teraz takie zorganizowane wyjazdy to po prostu urlop.
      Jedziemy ma urlop. Spędzamy urlop tu i tu.
      Itp.
      • 35wcieniu Re: wczasy 28.08.18, 23:43
        No ale o to jednak coś innego. Można mieć urlop ale nigdzie nie jechać, a wczasy to wczasy, od razu wiadomo o co chodzi. Mnie się nie kojarzy archaicznie, normalne słowo.
        • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 00:03
          Chyba jednak jest coś na rzeczy z tym oldskulem. Nie znam nikogo poniżej 35 r.ż. , kto używałby słowa "wczasy" (mówiąc np. jadę na wczasy itp.).
        • 3-mamuska Re: wczasy 29.08.18, 00:54
          35wcieniu napisał(a):

> No ale o to jednak coś innego. Można mieć urlop ale nigdzie nie jechać, a wczas
          > y to wczasy, od razu wiadomo o co chodzi. Mnie się nie kojarzy archaicznie, nor
          > malne słowo.

Niby tak ale jak ktoś mówi jedziemy na urlop to to samo jak jedziemy na wczasy.
          Mamy urlop oznacza wole od pracy.

Ale fakt kojarzy się z PRL😁
          • 35wcieniu Re: wczasy 29.08.18, 06:01
            No to moze kwestia regionu czy cos, u mnie "wczasy" normalnie funkcjonuja, nigdy bym nie pomyslala ze sie kojarza z PRL big_grin
            A co do tego ze ktos JEDZIE na urlop, no to wiadomo, jak jedzie to jedzie, ale jak nie doda ze jedzie to nie wiadomo. "jestem na urlopie" moze znaczyc ze siedzi w domu, a "jestem na wczasach" od razu kojarzy sie wyjazdowo. Chociaz fakt ze na okreslenie wyjazdu uzywa sie obu tych slow, u mnie chyba obu rownie czesto.
    • solejrolia Re: wczasy 28.08.18, 20:51
      W sumie....tak, rzeczywiście kojarzy mi się z PRL em. I malo kto z moich znajomych tak mowi. Teraz takie zorganizowane wyjazdy to po prostu urlop.
      Jedziemy ma urlop. Spędzamy urlop tu i tu.
      Itp.
    • lilia.z.doliny Re: wczasy 28.08.18, 20:55
      a ja kocham rekreacyjno- lecznicze okreslenie: u wód
      • luvyana Re: wczasy 28.08.18, 22:28
        smile kojarzy mi się z Baden-Baden
    • volta2 Re: wczasy 29.08.18, 01:00
      rzeczywiście nie używam, ale chyba i nie jeżdżę na zorganizowane formy wypoczynku
      my jeździmy na wakacje.
      o dziwo nigdy na urlop - ale może to dlatego że ja nie mam urlopu? albo raczej mam nieustający?
      • hopsi-daisy Re: wczasy 29.08.18, 10:16
        Bo urlop to nie wczasy. Urlop można brać jak przedszkole zamknięte i trzeba z dzieckiem siedzieć, albo jak hydraulik ma przyjść, albo przedłużyć sobie jakiś weekend.
        A wakacje to wakacje - od zakończenia szkoły do jej początku.
        Wczasy to wczasy smile Teraz all incl taki sam jak kiedyś w domu wczasowym: masz pokój w mrówkowcy, jedzenie na stołówie, i kaowca/entertainment team i ich wieczorki zapoznawcze/pożegnawcze, disco dla dzieci, klubik z automatami/świetlica i takie tam.
        • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 11:15
          hopsi-daisy napisał(a):

> Wczasy to wczasy smile Teraz all incl taki sam jak kiedyś w domu wczasowym: masz p
          > okój w mrówkowcy, jedzenie na stołówie, i kaowca/entertainment team i ich wiecz
          > orki zapoznawcze/pożegnawcze, disco dla dzieci, klubik z automatami/świetlica i
          > takie tam.

W Polsce jeździ się na wczasy w systemie all inclusive????
          • hopsi-daisy Re: wczasy 29.08.18, 11:17
            Tak.
            • hopsi-daisy Re: wczasy 29.08.18, 11:17
              Tzn ja nigdy nie byłam bo podliczając taka sama kasa mi wychodzi na Majorce czy Kanarach a pogoda jednak inna, ale owszem.
          • strasznymruk Re: wczasy 29.08.18, 11:18
            riki_i napisał:
            > W Polsce jeździ się na wczasy w systemie all inclusive????

Tak.
            • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 11:19
              Gdzie niby? Jakiś cennik?
              • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 11:20
                Mówimy o wczasach w Polsce!
                • strasznymruk Re: wczasy 29.08.18, 11:23
                  riki_i napisał:
                  > Mówimy o wczasach w Polsce!

Wiemy!!
              • strasznymruk Re: wczasy 29.08.18, 11:22
                riki_i napisał:
                > Gdzie niby? Jakiś cennik?

Poproś żeby ci zdjęli bana z Google.
              • hopsi-daisy Re: wczasy 29.08.18, 11:34
                Proszszsz... Od gór, przez mazury aż po Bałtyk

golebiewski.pl/karpacz/gastronomia/strefa-all-inclusive

www.willaport.pl/all-inclusive-na-mazurach

www.imperiall.pl/wakacje-all-inclusive-nad-morzem/
                • an.16 Re: wczasy 29.08.18, 11:59
                  Witamy w Polsce. Ceny z kosmosu a oferta biedna. W ostatnim są 2 posiłki, co nie ma nic wspólnego z AI, bar do 20.00, czy "włoski lunch" co w ich mniemaniu oznacza jedno serwowane danie (bodajże willaport). W Gołębiewskim jakiś zimny bufet. To nawet nie jest AI lightsad
                  • hopsi-daisy Re: wczasy 29.08.18, 12:09
                    A tak jest i we świecie psze pani. Każdy hotel ma swoje zasady. Ale fakt faktem i dlatego jak pisałam, do PL all incl nie jeżdzę.
                    • an.16 Re: wczasy 29.08.18, 12:21
                      Tak psze pani nie jest. Zasady może mieć ale jest coś takiego jak standardy. I serwowanie 2 posiłków śniadania i obiadokolacji w żadnym hotelu nie jest nazywane AI.
                  • riki_i Re: wczasy 29.08.18, 12:22
                    To jest żałosć, a nie AI. Nawet nie chce mi się tych linków komentować.
    • naggina Re: wczasy 29.08.18, 12:58
      Absolutnie historyczne 😣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka