Dodaj do ulubionych

Buty do Spinningu/Yogi

19.09.18, 22:28

Jako ze zlikwidowali lekcje Zumby w srody bo chyba moda na to przemija, Zzaczelam ciekawa nowa klase Spinningu ktora jest laczona z Yoga. ( czego to ludzie nie wymysla...). Spinnig jak to spinnig czyli zaiwanianie na rowerze stacjonarnym,ale te elementy Yogi polegaja na napinaniu/ naciagani miesni jak to w Yodze bywa ale tu podczas gdy jest sie na rowerze. Nacisk na pedaly wtedy jest spory.

No i tak: poszlam w butach do Zumby raz ( myslac ze bedzie Zumba bo nie sprawdzilam kalendarza klubu na nowy sezon). Buty do Zumby sa jak do areobiku czyli przod i tyl podeszwy twardy ale elastyczny dosc a srodek miekki co by stope wyginac. Firmy Bloch co to w takowych sie specjalizuje. No i te sie nawet do normalnego Spinningu nie nadaja bo wiadomo ze musi byc twardsza podeszwa a nie mieciutka po srodku.

Poszlam drugi raz w butach ktore uzywam do biegania na codzien aktualnie jakies tam kolejne juz Asics firmy, zawsze ich kupuje dla swietego spokoju. No i jak to buty do biegania, podeszwa twardsza ale elastyczna bo musi byc amorytzacja. Normalnie w takich spokojnie moge wlezc na rower i rekreacyjnie jezdzic. No ale nie napier.... jak w spinningu albo wyciskac Yoge na nich

No i teraz mysle co by tu kupic. Takie jak dla rowerzystow z tym cudacznym obcasem czy co? Wygladaja na tak sztywne w podeszwie ze w nich ledwo sie da lazic. Nie chce sie obetrzec do krwi.

ematka wie wszystko- co radzicie

Pozdrawiam wszystkie slimaki.

Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 17:07
      Nikt? Leee
    • mikams75 Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 17:51
      a co maja inni?
      tak, te rowerowe sa sztywne i nie sa do chodzenia. Jak sama widzisz, te do biegania sa za miekkie, czyli potrzebujesz sztywne. Mozesz wybrac jakies inne buty sportowe ze sztywniejsza podeszwa niz asics. Jogi na rowerku sobie nie moge wyobrazic.
      • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 19:48
        No.cudaczne to ale fajne. balans na 2 pedalach albo jedna noga w gore i balans albo znowu rychy nogami ale gorna czesc ciala pozostaje nieruchoma i lapynad glowa w pozycji lotosu. Godziny mi pasuja...

Nastepnym razem pogapie sie na buty tych obok chc to nowa grupa wiec tez pewno maja taki problem jak ja
        • asmarabis Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 20:23
          Hahahah
          Łapy bad głowa to pozycja lotosu?
          Princess moze jesteś w jakiejś ukrytej kamerze ?
          • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 21:47
            asma, wybacz nie jestem znawczynia Yogi. Normalnie mnie nudzila a probowalam raz czy dwa w zyciu Iyengar i Ashtange chyba z tego co pamietam z 10 lat temu. Raz tez poszlam na popiep..Birkram Yoga. Tu jest fajna bo jest przerywana cardio no i czasowo pasuje. Wydawalo mi sie ze to z tymi lapami nad glowa zlozonymi jak do modlitwy to Lotos. To nie jest klasa teoretyczna gdzie sie omawia wszystko tylko praktyczna. Robi sie co baba pokazuje i sie nie filozofuje
    • asmarabis Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 18:34
      jessu, chodzilam na spinning, przeciez tam glownie siedzisz i nie ma nacisku na nogi, po co wam jakies wyspecjalizowane obuwie, lepiej sobie spodenki kup rowerowe z usztywnieniem pupy
      • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 19:32
        Asma jeszcze raz przeczytaj
        To nie jest zwykly spinning. I w przerwach cardio stoisz na tych pedalach
        • asmarabis Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 20:21
          No na zwykłym spinningu tez stoisz
          A byłaś w ogóle na zwykłym ?Moze cie wkręcają z ta joga ?
          • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 21:50
            bylam wielokrotnie w zyciu. Na zwyklym nie stoisz tylko pedalujesz stojac albo przysiady robisz stac- siadac- stac siadac. Stoisz tylko rozciagajac sie na koncu itd. Nie robi sie normalnie cudacznych poz.

Tu jest duzo takich " nowosci" np jedna robi Zumbe w stylu Latin Dance z Salsa, druga klasyczna, trzecia zas robi jakies walki grup w Zumbie( tego nie lubie).

• anika772 Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 21:51
        Potrzebne są zarówno spodenki, jak i butysmile
        • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:01
          spodenki mam bo od wczoraj nie jezdze na rowerze. O butach twardych mowa ale tez te do normalnego cyclingu sa paskudnie sztywne.
          • anika772 Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:10
            No takie mają być, żeby spełniały swoją rolęsmile
            Jak żyję i pedałuję, nie widziałam, żeby instruktor jeździł w zwykłych butach, to jakoś świadczy o ich użyteczności.
            • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:21
              a wiesz ze to dobra mysl... musze sie dobrze pogapic na instruktorki buty, bo ludzie jak ludzie beda miec rozne.

No ale co zrobic z tymi cleats bo one pasuja do jednych a nie do innych rowerow? Czy sa jakies tzw "uniwersalne"?
              • anika772 Re: Buty do Spinningu/Yogi 21.09.18, 06:24
                Mówię Ci, pogadaj z instruktorką, na pewno chętnie doradzi. Te mocowania są najczęściej uniwersalne (obstawiam w ciemno, że Shimano będą ok), no ale zapytaj na wszelki wypadek.
    • anika772 Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 21:49
      W życiu nie słyszałam o połączeniu spinningu z jogą... A w czym trenuje instruktor?
      Mówiąc "cudaczne", masz na myśli buty do spinningu z mocowaniem do pedałów? Jeśli tak, to nie wahaj się ani sekundy, są genialne, komfort jazdy nieporównywalny i w zasadzie w niczym innym nie da się jeździć na rowerzewink

• princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:03
        tak mowie o tych butach z "cleats" ( niestety nie wiem jak to po polsku chodzi o ta czesc pod podeszwa buta)

No ale te z cleats sa malo praktyczne bo pasuja do konkretnego modelu pedalu tylko.
        No i sie zastanawiam nad czyms innym
        • anika772 Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:09
          Shimano są raczej uniwersalne i pasują do większości sprzętu. Najlepiej zapytać instruktora.
          Naprawdę, jeździ się doskonale w tych butach. Nie bardzo sobie tylko wyobrażam to unoszenie nóg w trakcie..? Będziecie się wpinać i wypinać co chwilę?
          • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:27
            chodzi ci o przysiady i to do przodu wychylanie itd? No to bywa u nas na normalnym Spinningu bez Atrakcji
            tu jakby w pozycjach sie ustawiasz i tkwisz w nich a ona pokazuje co jak wygiac i to jest ta czesc jogi co 5 min a potem albo race/wyscig albo climbing na podkreceniu czyli cardio. Tez czegos takiego nie widzialam
            • anika772 Re: Buty do Spinningu/Yogi 21.09.18, 06:31
              Nie, to można zrobić, i się robi, z zamocowanymi butami, żaden problem. Wręcz o wiele wygodniej.
              Nie bój się tych butów, naprawdę. Mają sztywną podeszwę, bo powinny, ale nic Cię nie poobciera. Moje są bardzo wygodne, mam takie:
              allegro.pl/damskie-buty-rowerowe-spd-shimano-me3-me300-40-mtb-i7474030070.html
              Aha, trzeba wziąć rozmiar większe, małe są.
              • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 21.09.18, 09:27
                dzieki
      • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:06
        >W życiu nie słyszałam o połączeniu spinningu z jogą... A w czym trenuje instruktor?

ja tez nie do wczoraj. No nazywa sie to na liscie "Spinning with Elements of Yoga"
    • muchy_w_nosie Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 21:53
      Mam jedne buty do ćwiczeń (bieganie, roeer, siłownia) są to biegowe asics czy jak im tam. Jogę ćwiczę na boso, tak jak chodakowską, itp ... wszystko co w domu na macie - zawsze bosa stopa.
      • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:04
        no ale to normalna joga co opisujesz a nie naciskajac pedaly...
      • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:08
        >Mam jedne buty do ćwiczeń (bieganie, roeer, siłownia) są to biegowe asics czy jak im tam

nie wyobrazam sobie lupac Zumby czy Latin Dance w tych samych co do biegania.
        • muchy_w_nosie Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:31
          Jest mi to bez różnicy, nie trenuje sportu zawodowo tylko dla samego rozruszania się. A na rowerze to i w balerinach czasami jeżdżę .... moja wyobraźnia jest wielka.
          • princesswhitewolf Re: Buty do Spinningu/Yogi 20.09.18, 22:41
            tu nie mowa o jezdzeniu na rowerze po ulicach i nawet nie o zwyklym spinningu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka