katja.katja 22.09.18, 18:49 by nie ukrzywdzić nikogo: pszczoły, innych zwierząt, lasów, ubogich dzieci z afrykańskich i azjatyckich krajów, środowiska etc.? Bo na razie nie mam pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 19:24 Kopiesz studnie, masz co pic. uprawiasz poletko z czym tam chcesz, masz co jesc, a jak sie uprzesz i to make na zarnach utrzesz i chleb upieczesz. Oczywiscie w tej opcji musisz wymurowac sobie z gliny piec, nazbierac chrustu z pobliskiego lasu itd Wysiewasz len, wyrabiasz plotno, szyjesz wystrugana z drewna igla i masz sie w co ubrac. O takich drobiazgach jak slawojka i lisc lopianiu nie warto nawet wspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 19:40 Ale skąd wziąć poletko? I aby go zaorać potrzebny koń. I skąd wziąć etycznego dostawcę ziaren lnu? A igła z drewna? Przecież drzewo też chce żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 19:47 Orzesz 'tymi recami', a igla z suchej galezi odpadlej z drzewa, z nasionami lnu, to nie wiem, pewnie gdzies dziko rosnie. Polecam wycieczki po skansenach Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 19:54 A tak poważnie? Tyle tu E-mama wynoszących się, że łone nie kupując w Reserved bo kiedyś szyli w Bangladeszu czy nie jędzą mięsa i mleka bo nieetyczne. Więc zapytuję - co jeść (nie wytwarzać jedzenie, ale co kupować) i gdzie się ubierać? Marki? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 20:24 Tak powaznie to nie wiem. Ogarniam swoje 'poletko' w tym temacie tak jak potrafie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 13:08 Ubierać się może w lumpeksach? Jeśli funkcjonuje obieg rzeczy używanych, to mniej się produkuje nowych Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 13:15 W lumpeksach jest bardzo mało nie zniszczonych rzeczy, a niezniszczonych i dobrze wyglądających oraz w moim rozmiarze praktycznie zero. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:21 Jak zaczniesz mniej jeść to i rozmiary się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:30 No właśnie całkiem sporo fajnych rzeczy jest w rozmiarach "spaślakowych", a w moim nie ma. Myślę, że dlatego, że mimo wszystko w naszym kraju dalej większość stanowią szczupłe i to one rozdrapują co fajniejsze ciuchy i zostają byle jakie. Mój rozmiar 36-38. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:20 Ja noszę Hultaj Polski, Risk made in Warsaw i dużo rzeczy używanych - lepiej drugie lub trzecie życie rzeczy z sieciówki niż kupowanie nowego. A przede wszystkim w ogóle bardzo mało kupuję ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 21:44 Fajny tytuł, aż weszłam, ale drugą częścią pytania skomplikowałeś sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 21:56 There* quest.My w komunizmie,to neighter golebia zezarli,really ! W nocy i rano,to jest the problem. 4 u all. Ale pamietam marszalek the said: komu kolek ten tego.Moi synowie,to juz przerobione,Oxford ,najmlodsza stara sie o menager Colosseo ..Life <<cheers<< Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 13:02 Dobre. A wręcz lepsze niż oryginał Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka [...] 23.09.18, 19:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 22:00 To nie o to chodzi. Nie chodzi o absurd z gatunku "lisc lopianu". To, co mozna zrobic przede wszystkim to kupowac mniej - tylko tyle ile jest potrzebne. Jesc 2000 kcal, a nie 5000. Unikac czerwonego miesa, jezeli koniecznie musisz, to obnizyc spozycie o polowe. Uzywac 2,3 skórzanych torebek a nie kupowac pietnastej. Naprawiac rzeczy. Oszczedzac wode. A generalnie: myslec myslec myslec. Czy ta torebka plastikowa jest mi potrzebna, czy nowa kurtka, czy musze koniecznie codziennie jesc mieso? Chodzi o to, aby dla natury i dla wlasnego zdrowia ograniczyc niepotrzebna konsumpcje. Chodzi o to, aby znalezc sobie inne przyjemnosci niz jedzenie i kupowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 22:07 Podziwiam.I chetnie bym podyskutowala,jesli chcesz,czekam na kogos kto mnie przekona np. do segrgowania smieci etc. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 22.09.18, 22:59 No jak to nie segregować? Serio. Jeśli da się coś przetworzyć, to po prostu należy to robić. Nawet do specjalnych punktów odbioru surowców jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 04:26 Ale ja mam jedno zycie i kolekcjonuje buty mam ich tyle ze moglabym w nie ubrac kazda z was torebek mniej. Jedzenie mnie nie kreci ale chce jesc to co chce a nie odmawiac sobie w imie planety i ludzkosci. Chce miec 15 par spodni bo potrzebuje roznych kolorow itd. Moje zycie to srednio jakies 75 lat pewnie przy dobrych wiatrach. Co to za zycie bedzie jak ja zaczne myslec o wszystkich i o planecie a nie osobie i o tym co lubie i czego chce. I powiedz mi realnie jakie ma znaczenie takie dzialanie jednostki w obliczu calej masy ludzi nie ograniczajacej konsumpcji, bo bajek ze tak robia miliony dzisiaj nie lykam. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 06:01 Ja akurat podpisuje się pod wypowiedzią Idy, taki styl życia ratuje mnie przy okazji przed depresją z powodu ograniczonych środków finansowych. Łatwiej się cieszyć życiem w niedostatku, jest więcej przestrzeni w i tak małym mieszkaniu, mniej kilo na wadze. A pracować więcej , żeby mieć więcej, nie będę, tym co jest czuję się bardzo zmęczona. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 07:16 Jola, ok. Ale moze mozesz zrobic co innego? jezeli 15 par spodni cue uszczesliwia (to nie jest ironia, mowie powaznie) to tez jest w porzadku. Moze wymyslisz cos innego, moze mozesz oddac komus ktoras pare butow, ktora ci jest niepotrzebna, wtedy tamta odoba nie kupi. Moze masz wystarczajace srodki, zeby jedzenie i ubrania kupowac z dobrego zrodla, o dobrej jakosci. Oddawac to, co niepotrzebne, nie wyrzucac. Tylko tyle. En masse robi to roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 21:25 Tyle to akurat robie. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:10 Mam jedno życie, fantastycznie mi ono upływa bez kolekcji torebek i butów i z 5 parami spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:21 Jak złapałaś chłopa to sobie możesz pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:25 Jak złapałam chłopa to miałam 2 pary spodni, a nie 5 Poza tym jak chłopu nie będzie odpowiadać moja garderoba to może spakować swoją do torby i zmienić sobie lokum oraz partnerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 21:26 No ale kazdemu co innego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 22:26 Pytasz: co to by było za życie. To ci odpowiadam - może być znakomite. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 08:28 Muszę, mam dość niski poziom żelaza, czerwone mięsko to jest to, mój organizm aż się sam trzęsie do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 08:29 Jak wszyscy zaczną kupować po 2 torebki, zamiast zmieniać co sezon to co się stanie z kobietami pracującymi przy ich szyciu, dystrybucji, sprzedaży, innymi pracownikami? Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 12:41 Oj truchleję i nie pomogę, ostatnią kupiłam w grudniu, a w tym roku w ogóle nie zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:12 To samo o się stało z paniami zajmującymi się repasacją pończoch czy dorożkarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:24 Kolekcjonerki torebek też czeka taki sam koniec Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Co jeść, pić i w co się ubierać 23.09.18, 19:29 Ale przynajmniej nacieszyły się za życia torebkami. Odpowiedz Link Zgłoś