Dodaj do ulubionych

Bal 8 klas

24.09.18, 07:48
Jak jest w szkolach Waszych dzieci?
Będzie, nie będzie? W szkole, gdzieś indziej? A może w ogóle inna forma?

U nas już po pierwszej 'awanturze' wink
Ale raczej będzie w szkole smile
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Bal 8 klas 24.09.18, 08:42
      Ma być, była o tym mowa na wywiadówce. Odbędzie się w szkole. Tańczenie poloneza, odświętne stroje. Każda klasa będzie miała jedzenie w swojej sali, a tańczenie będzie na wspólnej.
      • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 08:49
        Tańczenie poloneza staje się jakimś obłędem, ostatnio na youtubie widziałam jak dzieci tańczyły na koniec przedszkola big_grin
        • mama-ola Re: Bal 8 klas 24.09.18, 08:56
          Nie obłędem, tylko tradycją. To jedyny element tradycyjny na balach szkolnych. Kiedyś (chyba) obecny tylko na studniówkach, potem młodsze roczniki zaczęły to przejmować, żeby mieć odświętny akcent na swoich uroczystościach.
          • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:08
            Tradycyjny to on był na studniówkach, teraz zanim dziecko dotrze do studniówki to zatańczy z 5 razy od przedszkola począwszy.
            • olena.s Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:03
              Otóż to. By tradycyjny na balu maturalnym, ponieważ matura oddzielała symbolicznie dzieciństwo od dorosłości.
              To co dzieje się teraz jest zwyczajnie śmieszne.
              • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:08
                Ale ma sporo zwolenników, co widać z dyskusji poniżej. wink
                • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:16
                  Akceptacja czegoś więcej niż dyskoteka w sali gimnastycznej nie oznacza bycia zwolennikiem polonezów od przedszkola i trzydaniowych obiadów z przystawkami oraz limuzyny
                  • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:19
                    Ale ja o polonezie akurat mówię.
                • olena.s Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:39
                  Tak, podobnie jak komuniantki - panny młode i ogólnie blichtr.
                  • black_magic_women Re: Bal 8 klas 24.09.18, 18:51
                    olena.s napisała:

> Tak, podobnie jak komuniantki -

ładny zamiennik dla paskudnych "komunistek/ów"
              • mamablue Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:32
                olena.s napisała:

> Otóż to. By tradycyjny na balu maturalnym, ponieważ matura oddzielała symbolicz
                > nie dzieciństwo od dorosłości.
                > To co dzieje się teraz jest zwyczajnie śmieszne.

No dokładnie. Czy fryzjer i makijaż dla dziewczynek jest również must have, obok poloneza?
                • olena.s Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:41
                  Trzeba będzie poobserwować, osobiście nie wykluczam.
              • yennefer.00 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 21:10
                Dokladnie, szczególnie w przedszkolu. Przerost formy nad treścią, pewne rzeczy powinno się zostawić bez zmian
                • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 21:19
                  Czyli właściwie jak - bo niektórzy piszą że już 30 lat temu tańczyli w przedszkolu poloneza 😀
            • leyre2 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:30
              Hahaha, tez sie zdziwilam tym polonezem. Myslalam ze sie tego juz nie robi a jesli to wlasnie na studniowce.
          • asia_i_p Re: Bal 8 klas 24.09.18, 20:55
            Tam, gdzie uczę, nadal tylko na studniówce, na balu gimnazalajnym tańczą walca.
        • feliz_madre Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:00
          Móje dziecko tańczył. 10 lat temu.
        • em_em71 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:35
          >ostatnio na youtubie widziałam jak dzieci tańczyły na koniec przedszkola

na tańczyłam poloneza na zakończenie przedszkola w 1978 roku, ekhm...
          • em_em71 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:36
            ja*
        • grrru Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:42
          Mam 35 lat i tańczyłam poloneza na koniec przedszkola, więc to żadna nowość.
        • lellapolella Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:50
          Trudno się nie zgodzić z tą konstatacją. Placówki edukacyjne coraz bardziej zmieniają się w skansen.
          • olena.s Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:18
            Skansen - to kwestia formy, czyli polonez. Ale co gorsza dostoswuja się do ządzy blichtru, pozornej wspaniałości.
            Swoją drogą, zauwazylyście, jak nieprawdopodobnie zmieniły się śluby? W porównaniu z tym, co 20, 30 lat temu? Jak bardzo stały sie napompowane, sztuczne, wyreżyserowane, takie "do kamery"?
            Moim zdaniem polonez przedszkolaków należy do tej samej kategorii - i wracając do niedawnych jatek widze w tym bardzo wyraźne znaczniki klasowości.....
            • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:26
              Ze ślubami to akurat myślę że i kiedyś i teraz bywało różnie. Te 20-30 lat temu, w takich dajmy na to latach 80 i 90 mieliśmy często pokaz kiczu i przepychu, no nie mów że nie wink Teraz też się zdarza, ale jest też dużo skromnych wesel i takich, powiedziałabym z klasą, nie wiem czy tu zachodzi jakaś wyraźna ogólna zmiana, chyba nadal zależy to od samej pary i jej środowiska.

• olena.s Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:32
                Brutalnie mówiąc: wystawne śluby i wesela obserwuję u siebie od czasu, kiedy Warszawa zaczęła zasysać masy ludzi. I odtąd to istotnie narastający trend - obyczaj, powiedzmy wiejski, się przyjął i rozpowszechnił.
            • volta2 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:28
              sporo dziewczyn ci napisało, że w przedszkolu miały poloneza w latach 70/80, ja też miałam w 80. więc nie roztaczaj tych wizji o blichtrze i pozorach bo wtedy to nawet i nie każdy fotografa zamawiał - my zdjęcia z pożegnania przedszkola nie mamy.
              no chyba nie postawisz śmiałej tezy o blichtrze w latach 70ych?
            • lellapolella Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:31
              Zgadzam się. Nadęty blichtr rodem z amerykańskich filmideł, podrasowany staropolskimi wstawkami (polonez w przedszkolu, akcje typu oczepiny, turlanie jajka, tłuczenie kieliszków na weselu)- dosyć nieznośna mieszanka. Gdy weźmiemy pod uwagę, że wesele często poprzedza kościelny ślub, cała impreza to groch z kapustą - najpierw religia, potem zabobon, a wszystko to w wielkoświatowym, amerykańskim anturażu.
              • olena.s Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:40
                Pseudowielkoświatowym, dodajmy. Chyba to mnie właśnie najbardziej odstręcza, bo postrzegam to jako żałosne aspirowanie.
            • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:55
              Owego poloneza pamiętam z przedszkolnej zerówki w roku pańskim bodajże 1981. Tanczony w parach, był elementem zabawy na zakończenie przedszkola.
              Śluby huczne i drobiazgowo planowane pamiętam również z lat 80-tych, pod koniec lat 80-tych już było kamerowanie i kasety wideo z nagraniem.
    • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:02
      Mam nadzieję, że 15-latki zaspokoi w tym zakresie szkolna dyskoteka bez cateringu, poloneza i odswietnych strojów.
      Mam również zamiar na zebraniach kasować każdy pomysł wykraczający poza powyższe.
      • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:13
        Nawet gdyby dzieciaki chciały czegoś bardziej odświętnego?
        • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:18
          Będą miały na studniówce. Naprawdę to co się dzieje w szkołach pod tym względem zakrawa o obłęd. Przedszkolaki ledwo od ziemi odrosłe "tańczą" poloneza, 15-latki mają "bale", przecież to nawet brzmi żenująco, nie mówiąc o tym jak wygląda. Oczywiście zaznaczam - jest to moje zdanie, jak komuś się to podoba to niech sobie organizuje, nic mi do tego wink
          • 3-mamuska Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:34
            A co nie mogą!!!!
            Bo małe bo ledwo od ziemi odrosły?
            No jaja se robisz co cię obchodzi kto zatańczy ile razy polonezy.
            • 35wcieniu Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:39
              Mogą. Zaznaczyłam przecież że to moja opinia a jak ktoś chce to organizować to niech organizuje. Napisałam to wyraźnie.
        • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:25
          Nie sądzę aby zdrowy psychicznie 15-latek marzył o plasaniu w garniturze i uroczystej kolacji z trzema daniami ciepłymi i przystawkami.
          • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:31
            Między dyskoteką a wypasionym bałem są jeszcze możliwości pośrednie
            • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:35
              Cudownie, pod warunkiem, że owe możliwości zostaną zrealizowane w szkolnej sali gimnastycznej i nie będę ode mnie wymagały niczego, poza wręczeniem dziecku drobnych na napoje gazowane i czipsy.
              Pod pojęciem "drobnych" rozumiem max 25 zl.
              • mama-ola Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:47
                Napoje gazowane i chipsy czy też pizza są w szkole syna zamawiane podczas nocy w szkole. To taka impreza polegająca na tym, że uczniowie spędzają noc w szkole. Nocują na sali gimnastycznej. Dodam, że nie tylko dobrowolnie, ale i na własną prośbę. Już na pierwszej wywiadówce było pytanie, czy i kiedy będzie noc w szkole, bo dzieci proszą.

Bal 8-klasistów to jednak zupełnie inna bajka. Nie ma trzech dań z deserem, jak tu ktoś ironizował. Ale jednak też nie pizza z kartonu. Jedzenie na stołach, na obrusie i talerzach. Na początek polonez, a potem zabawa. To jest FAJNE, nie do obśmiania.
                Myśmy to również miały, ja w każdym razie pamiętam swój bal 8-klasisty.
                • arwena_11 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:52
                  Na koniec 8 klasy u mnie była dyskoteka.
                  • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:09
                    A u mnie impreza poza szkołą, z jakimś tam niewielkim poczęstunkiem. Bez polonezów, garniturów i zadęcia, ale nieco bardziej odświętnie niż dyskoteka w tenisówkach na sali gimnastycznej.
                    • arwena_11 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:12
                      Wiesz - u nas odświętnie też było. Ale salę mieliśmy bardzo dużą - więc spokojnie się mieściliśmy. No i mówimy o roku 1990 - a wtedy nawet studniówki odbywały się w szkołach. Teraz mój syn będzie miał studniówkę w Mariocie
                      • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:20
                        Ja piszę o roku 89 😀
                        W przypadku szkoły syna sala gimnastyczna i jej wielkość to właściwie przeszkoda - są tylko dwie klasy
                      • berdebul Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:40
                        Podobno najpopularniejsze miejsce na studniówki w Warszawie. big_grin
                        • arwena_11 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:16
                          Pewnie tak - termin rezerwowaliśmy rok temu - i do wyboru były już tylko 2 czy 3 terminy ( oni robią i w piątki i w soboty, czyli w miesiącu mają ok 8 imprez )
                          • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:44
                            Pochwal się jaki koszt dla pary? big_grin
                            • arwena_11 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 18:42
                              500 zł za ucznia i 270 za osobę towarzyszącą - to cena końcowa z dj, zdjęciami i różnymi atrakcjami, nie tylko sala i jedzenie. Syn idzie z koleżanką z klasy - więc tylko 500 złtongue_out.

Nie wiem czy to dużo czy mało - ale negocjował ceny ojciec jednego z uczniów, który ma jakieś zawodowe kontakty z hotelami - m.in z Marriotem
                              • asia_i_p Re: Bal 8 klas 24.09.18, 21:05
                                Dużo. U nas w zeszłym roku 150 zł od łebka podobno, nie rozróżniając na ucznia i osobę towarzyszącą. Co prawda nie Mariott, ale hotel Trzebnica jest czterogwiazdkowy, więc to też nie remiza.
                                • arwena_11 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 21:46
                                  W Warszawie pewnie inne ceny. W zeszłym roku bal gimnazjalny córki kosztował 300 zł ( restauracja ) - ale tam było 40 uczniów.
                  • lellapolella Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:59
                    U mnie również była dyskoteka. Stroje dowolne, żarcia nie pamiętam, mogło nie być. Potem poszliśmy cała klasą nad jezioro, już bez nadzoru nauczycielskiego. Jak na szkolną imprezę, było całkiem fajnie. Nie wyobrażam sobie, żebym miała z własnej woli tańczyć poloneza w wieku piętnastu lat;-P Gdyby moje dzieci o tym marzyły, zrobiłabym testy genetyczne, żeby się upewnić, czy nie podmieniono ich w szpitalubig_grin
                • allatatevi1 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:24
                  > Bal 8-klasistów to jednak zupełnie inna bajka. Nie ma trzech dań z deserem, jak
                  > tu ktoś ironizował. Ale jednak też nie pizza z kartonu. Jedzenie na stołach, n
                  > a obrusie i talerzach. Na początek polonez, a potem zabawa. To jest FAJNE, nie
                  > do obśmiania.

Jeśli chodzi o jedzenie to tak właśnie powinno być.
                  Moim zdaniem to nieludzkie trzymanie dorastającej młodzieży na paluszkach i ciasteczkach, a pomysł wpieprzania pizzy z kartonu lub z plastikowych talerzyków jest upokarzający.
                  Normalny, gorący posiłek przy wspólnym, ładnie nakrytym stole powinien wystarczyć.
                  Moim zdaniem polonez i odświętne ubrania są doskonale zbędne.
          • mamablue Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:33
            triss_merigold6 napisała:

> Nie sądzę aby zdrowy psychicznie 15-latek marzył o plasaniu w garniturze i uroc
            > zystej kolacji z trzema daniami ciepłymi i przystawkami.

Przecież to nie marzenie dzieci, tylko pie...tych mamusiek tych dziubdziusiów.
        • 3-mamuska [...] 24.09.18, 09:33
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:37
            No, na pewno nie mam zamiaru uwzględniać fantazji mamuś, które przedawkowaly amerykańskie seriale dla młodzieży i zapragnęły imprezy z limuzyna i fotografem.
            • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:54
              Jasne, bo opcja pośrednia nie istnieje...
              • oqoq74 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 18:07
                Istnieje, ale faktem jest, że to niektóre matki nakręcają temat.
                U nas na pierwszym zebraniu też już coś zaczęły, niektóre nawet o wynajmowaniu knajpy. Dobrze, że jednak matek z normalnym podejściem jest więcej i padło na zabawę w szkole.
                Ale z tego co słyszałam dziewczynki już w necie kiecki oglądają i planują w co się ubiorą.
                Jak ja się cieszę, że mam synatongue_out
                • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 18:43
                  U nas padło tylko info, że wychowawczyni najpierw pogada z dzieciakami. Co prawda to 3 gimnazjum ale w zasadzie ta sama kwestia... Wychowawczyni rozsądna więc pewnie nie przesadzą. A potem rodzice zweryfikuja te pomysły
      • mojamiloscprzeogromna Re: Bal 8 klas 24.09.18, 18:52
        I ja. Szczególnie, że nasza 8 klasa jest zupełnie niezintegrowana, co roku jedno odchodzą, inni przychodzą, klasa po wielu przejściach, roszadach itp, małolatów jest 15tka, więc bal to śmiech na sali, no ale "zastaw się, a postaw się" podczas, gdy moim skromnym zdaniem lepiej wydać pieniądze na wsparcie dzieciaków w przygotowaniach do egzaminów 8-klasisty.
    • heca7 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:20
      Szczerze to mam to gdzieś w obliczu przyszłorocznej masakry z liceami.
      • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:29
        Ja również. I szczerze mówiąc, zawracanie w tej chwili rodzicom d...y jakimś balem, uważam za bezczelność.
        • heca7 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:35
          I dzieciom ćwiczeniem poloneza na lekcjach też uncertain
        • maniaczytania Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:36
          triss_merigold6 napisała:

> I szczerze mówiąc, zawracanie w tej chwili rodzicom d...y jakimś balem, uważam za bezczelność.

Serio myślisz, że to dyrekcja i nauczyciele podnoszą temat balu? 😉
          • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:38
            Zaraz napisze, że kury domowe big_grin
          • triss_merigold6 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:49
            Zależy od szkoły. U nas na zebraniu nie było tematu, w znajomej w innej szkole temat podniosła wychowawczyni.
            • asia_i_p Re: Bal 8 klas 24.09.18, 21:02
              Zaręczam ci, że głównie po to, żeby to mieć za sobą.
              Ubieranie sali, rozbieranie sali i pilnowanie młodzieży, żeby się nie upiła, równocześnie udając z promiennym uśmiechem, że ani ci to w głowie, a za Tomkiem z 3b lecisz w dyrdy tylko dlatego, że lubisz z nim pogadać, to nie jest mój wymarzony program na piątkowy wieczór i część nocy.

Z tym wszystkim nasz bal gimnazjalny wypadł nawet miło - jako najbardziej uroczy moment wspominam, kiedy chłopcy zrzucili marynarki, a dziewczyny szpilki (część nawet przezornie zabrała obuwie sportowe, do tych koronkowych sukienek koktajlowych), i zaczęli grać w koszykówkę na szkolnym boisku. Nawaliła tylko klasa sprzątająca i nie posprzątała, więc zamiast z godnością piastować wręczone mi kwiatuszki i godność gościa, do północy jeździłam na miotle.
          • heca7 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 15:20
            U nas rodzice słowem o tym nie pisnęli. Rozmowa dotyczyła tylko i wyłącznie egzaminów i jak pomóc dzieciom.
            • mojamiloscprzeogromna Re: Bal 8 klas 24.09.18, 18:53
              O to to to to! Mądre rozmowy dotyczą edukacji. Imprezy to już we własnych podgrupach lub za kilka lat.
              • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 19:00
                Na szczęście u nas o przygotowanie do egzaminów zadbała szkoła, więc rodzice nie muszą się tym martwić.
      • spanish_fly Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:34
        Podobnie. sad
    • makurokurosek Re: Bal 8 klas 24.09.18, 09:43
      Rodzice na wywiadówce bardziej byli zainteresowani egzaminem i rekrutacją niż balem. Sądzę, że temat zostanie poruszony po egzaminach, zresztą szkoła to zespół szkół gimnazjum- podstawówka więc ma już wprawę w organizowaniu balu.
    • mamablue Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:35
      Czy mogłabyś przybliżyć, co uczniowie będą świętować? Awans do szkoły branżowej na kierunek konserwator powierzchni płaskich?
      • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:40
        A co świętują na studniowce? Prawdopodobne zdanie matury czy też rozpoczęcie studiów na kierunku, po którym czeka ich praca w McDonald's?
        • spanish_fly Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:41
          Matura to już jednak jakiś sukces. Ukończenie podstawówki to raczej standard.
        • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:42
          Studniówka jest przed maturą.
          • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:49
            Dokładnie. Więc co świętuje się na studniowce, bo raczej nie sukces, jakim jest zdanie matury? Ba, nawet trudno mówić, że świętuje się zakończenie szkoły
            • arwena_11 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:19
              Studniówka rozpoczyna "odliczanie do matury".
            • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:31
              Nie wiem czy się coś konkretnie świętuje. Świętuje się po prostu. W oczekiwaniu na maturę, koniec szkoły... Dla mnie to dodatni ładunek takiej imprezy. Taki bal maturalny to mógłby być w sumie przykry dla niektórych.
    • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 10:43
      Gdyby to ode mnie zależało ocięłabym taki pomysł w zarodku. Nie zależy. Grzecznie więc się przystosuje.
    • volta2 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:19
      u nas nikt się nie odezwał ani słowem na temat balu, ale domyślam się że temat wróci wkrótce.

natomiast co do poloneza to informuję, że na zakończenie przedszkola tańczyłam poloneza właśnie i potem jeszcze krakowiaka-nie pamiętam czy tańczyłam tego krakowiaka osobiście, czy byliśmy podzieleni na 2 grupy taneczne, w końcu rok 80 był i dzieci sporo w przedszkolu.

więc to nie jest tak, że polonez od niedawna gości u coraz młodszych, u nas też już był, a nie mieszkałam wtedy w stolycy tylko w małym miasteczku pod warszawą. no chyba że 40 lat temu to w/g was - niedawno?
    • tryggia Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:27
      Fakt, teraz znowu są 8 klasy i byle na koniec.
      Mój był 28 lat temu i był przewspanialy!
      Tanczylismy Poloneza, to był pierwszy dreszcz, bo dobierali nas w pary wg wzrostu i każdy się ekscytowal na kogo trafi ( byle nie na tego pryszczola, albo tego, ktoremu widać wąs!). Większość z nas pierwszy raz trzymala tak długo plec przeciwna za rękę(naturalnie spoconą). A mój partner był potem moim pierwszym chlopakiem w liceum smile
      Impreza była na sali gimnastycznej, tam też były stoły, jedzenie to głównie kanapki, paluszki i tyle.
      Pamiętam nawet jakie piosenki wtedy puszczali!
      A że był to koniec szkoły, to wiele osób uslyszalo, że ktoś się całą podstawowke w kimś kochałam smile
      Wiek niewinnosci!
      Moje dziecko starsze ma to za dwa lata i myślę, że nie ma.potrzeby organizowac wesela, wystarczy porządna dyskoteka.
      • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:43
        Kończyłam ośmioklasową podstawówkę i była dyskoteka a nie bal. Dla mnie odpowiedni ciężar imprezy dla tego etapu w życiu.
        • little_fish Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:47
          U mnie było coś pośredniego. Nie dyskoteka w tenisówkach w sali gimnastycznej, ale i nie bal. Raczej "zabawa" (czy jeszcze używa się tego terminu?) - coś do jedzenia i picia, muzyka. Strojów nie pamiętam, więc pewnie były raczej zwyczajne, dyskotekowe
          • kropkacom Re: Bal 8 klas 24.09.18, 11:56
            U nas dyskoteka była w jednej z największych klas i kreacje były dyskotekowe. Czas na bal przeszedł później. Najpierw połowinki a potem studniówka.
          • em_em71 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 12:03
            W mojej podstawówce była zorganizowana impreza. Ktoś wpadł na pomysł by zaprosić zespół muzyczny, którego liderem był absolwent tej szkoły i mieszkaniec dzielnicy (ludzie wtedy utrzymywali jakieś kontakty ze sobą). Bardzo miło wspominam.
            Obecnie sprawą "balu" zajmuje się komitet złożony z przedstawicieli rodziców poszczególnych klas, został wybrany lokal, termin, kwota, info rozesłana mailem. O żadnej awanturze nie słyszałam, ale też i nie utrzymuję bliskiego kontaktu ze szkołą. Jeśli sprawa będzie wyglądała tak jak została przedstawiona, nie mam nic przeciwko. No, ale ja ogólnie z tych mało pieniących się, a i propozycje wyglądają na wyważone.
        • volta2 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 12:25
          ja też, i też mieliśmy dyskotekę na koniec, z symbolicznym poczęstunkiem ale jednak, matki obstawiały ten odcinek

czy był polonez? raczej nie, bo skoro pamiętam przedszkolny to chyba bym pamiętała i ten z 8 klasy, ale - na pewno byliśmy ubrani na galowo, czarno biało - czyli pseudoświatowy blichtr lat 80ychsmile nie luźno, dyskotekowo.
    • esperantza Re: Bal 8 klas 24.09.18, 12:24
      Mam nadzieję, że nie będzie. Dotąd odbywało się bez balu więc liczę na kontynuację aczkolwiek po raz pierwszy że szkoły odchodzić będą aż 4 zamiast 1 klasy więc szansa na kompromis nie jest duża.
    • anika772 Re: Bal 8 klas 24.09.18, 15:17
      Jestem wychowawczynią ósmej klasy. Na razie temat ma być dyskutowany w domach- bo część klasy pragnie balu, inni z kolei wolą jakąś dłuższą wycieczkę. Zobaczymy, ja się dostosuję.
    • tsaria Re: Bal 8 klas 24.09.18, 16:48
      Ja miałam bal 8 klas. Każda klasa miała w sali poczęstunek czyli to co matki zrobiły były placki, przekąski typu kanapeczki, paszteciki, sałatki, napoje. Korytarze mieliśmy ustrojone i tam odbywała się zabawa. Nie tańczyliśmy poloneza, ubrani byliśmy swobodnie, ale trochę bardziej oficjalnie niż na dyskotekę.Pamiętam bardzo dobrze swój bal i bardzo pozytywnie.
    • bei Re: Bal 8 klas 24.09.18, 16:52
      U nas jeszcze nikt nie wspominał....
    • asia_i_p Re: Bal 8 klas 24.09.18, 20:52
      Na razie nic nie słychać.

Na razie się szkoła ogarnęła, że jednak muszą wypełnić deklaracje wyboru języka, bo wcześniej twardo utrzymywali, że nie - thumbs up for them. W sumie dobrze, że teraz na to wpadli, a nie za tydzień.
    • ga-ti Re: Bal 8 klas 24.09.18, 21:30
      U nas bardziej się skupiliśmy na egzaminach próbnych i prawdziwych i zachowaniu (!), ale o balu wspomniał wychowawca przy okazji planowania wycieczek i składek, ale to wszystko jeszcze w formie jakiś tam sygnałów, narazie nic konkretnego.
      Jednak przypuszczam, że bal będzie w szkole.

I co Wy się tak oburzacie? Ja na zakończenie 8 klasy też miałam bal, różnił się od zwykłych dyskotek, bo był tylko dla klas 8 i zaproszonych delegacji z klas 7, był poczęstunek na słodko przygotowany w domach i przyniesiony, były bardziej odświętne stroje (sama pożyczałam kieckę od ciotki wink ). Było wzruszenie, bo to już ostatni raz bawiliśmy się w takim gronie. Poloneza nie było, ale na koniec gimnazjum często słyszałam o polonezach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka