mamalgosia 28.09.18, 22:30 Gdzie można kupić w sieci? Taki klasyczny moherowy beret, w negatywnym tego słowa znaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Moherowy beret 28.09.18, 22:34 Klasyczne moherowe babcie chyba nie kupują w sieci, zwłaszcza że podobno ów "moherowy" beret wcale nie jest moherowy, tylko na takowy stylizowany, gdyż moher jest drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 28.09.18, 22:37 To w takim razie mi zalezy na tym stylizowanym, z nieprawdziwego moheru Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Moherowy beret 28.09.18, 22:55 mamalgosia napisała: > To w takim razie mi zalezy na tym stylizowanym, z nieprawdziwego moheru > Gdzieś czytałam, że robi się je z wełny angorskiej. Wklepujesz w gugla "beret angorowy" i masz moher jak byk. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 12:10 Wpisałam. I niestety to nie jest to, o co chodzi. Chyba jednak szukam takiego zrobionego własnoręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Moherowy beret 28.09.18, 23:12 mamalgosia napisała: > Gdzie można kupić w sieci? Taki klasyczny moherowy beret, w negatywnym tego sło > wa znaczeniu > > Na przykład tu --> www.olx.pl/oferta/berety-moherowe-CID87-IDpXerT.html#92a6ac6ec3 Ale prawdziwa moherówa robi sama beret na drutach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 28.09.18, 23:26 O, dzięki. Ale jak na żart to za drogie. Nie wiedziałam, ze tyle kosztują Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 12:11 a mozesz zalinkować jeden z tej masy? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Moherowy beret 29.09.18, 12:47 Ależ proszę: allegro.pl/kategoria/nakrycia-glowy-berety-97554?string=beret&order=m&bmatch=baseline-var-fas-1-5-0725 Jeśli porównasz z tymi, które w Google wyskakują pod hasłem moherowy beret jako wzorzec, to na pewno znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 12:59 To niestety nie o taki mi chodzi. Chodzi o taki przyslowiowy, wpisy ponizej uswiadomily mi, ze chyba powinien on być zrobiony na drutach Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Moherowy beret 29.09.18, 13:23 Moim zdaniem nie, ale to Ty wybierasz. www.google.com/search?q=moherowy+beret&safe=active&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjhtOLNjODdAhXBCiwKHQZJCHYQ_AUICigB&biw=1536&bih=701 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Nie wierz mu 28.09.18, 23:32 mamalgosia napisała: > O, dzięki. Beret robiony ręcznie na drutach wygląda zupełnie inaczej. Wiem, bo sporo na tych drutach zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Nie wierz mu 29.09.18, 09:36 na drutach, nie na szydełku czasem ? to nie jest taki ślimak: w kółko, w kółko i co okrąg słupek w górę Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nie wierz mu 29.09.18, 21:13 raczek-nieboraczek napisała: > na drutach, nie na szydełku czasem ? Na szydełku też może być. Skrót myślowy. Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Moherowy beret 28.09.18, 23:40 mamalgosia napisała: > O, dzięki. > Ale jak na żart to za drogie. Nie wiedziałam, ze tyle kosztują > 15 złotych za sztukę to drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 28.09.18, 23:46 No faktycznie po 15 zl, przepraszam. Ale czy one są wystarczajaco "moherowe"? Chyba jednak musiałyby być na drutach zrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Moherowy beret 28.09.18, 23:46 mamalgosia napisała: > Widzialam 80 zl > A ogłoszenia już nie przeczytałaś, bo za małe literki? Witam. Mam do sprzedania 6 nowych moherowych beretów, cena za jedną sztukę 15 zł. Cena za wszystkie 80zl. Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Moherowy beret 29.09.18, 17:39 senin1 napisała: > Rzyg,!!! Jesteś w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 13:02 O cos takiego mi chodzi: retropasje.pl/stroje-i-kostiumy/208#preetyPhoto[gallery]/4/ Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Moherowy beret 29.09.18, 21:19 mamalgosia napisała: > Ten srodkowy w drugim rzędzie Ewidentnie na drutach. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Moherowy beret 29.09.18, 13:09 A to nie na szydełku się robi? I żeby był taki sterczący to sie go wypycha drugim beretem Przynajmniej taki patent miały moje babcie. Wełnę można na ciuchach poszukać Zamiast moheru- angora albo anilana Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 13:46 Możliwe, ale ja nie zrobię. Chciałabym kupić, ale może być robiony przez kogoś Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Moherowy beret 29.09.18, 16:54 ga-ti napisała: > Wełnę można na ciuchach poszukać Zamiast moheru- angora albo anilana Anilana nie może być, taki beret musi być puchaty. Może być moher, ten oryginalny z kóz angorskich, również wełna z królików angorskich. Wiem, w rodzinie miałem wielbicielki włóczki moherowej, bywały też zrobione z nich sweterki i berety, a sam robiłem wiele razy za zwijadło. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Moherowy beret 29.09.18, 21:32 Puchatosc robiło się wyczesywaniem szczotką druciana. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Moherowy beret 29.09.18, 16:04 Na bazarze można było kupić, ale wtedy, gdy były "modne", kilka -kilkanaście lat temu. Teraz już nie widuję, jak zobaczę, to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 16:29 Będę wdzięczna. A kiedy będziesz? Bo to jest dość pilne, tzn na 14go Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Moherowy beret 29.09.18, 16:46 Odpowiednia wełna, szydełko i max 3 godziny roboty...to proste do zrobienia jest. Spytaj jakiejś ciotki ( z racji wieku na pewno ma opanowane szydełko ) albo koleżanki lubiącej takie dłubanki Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Moherowy beret 29.09.18, 17:20 Akurat mamalgosia niejedną ciotkę nauczyłaby szydełkowania. Ale te szydełkowe nie oddają klimatu. Ja wiem, jak klasyczny moherowy beret wygląda, moja teściowa miała. To jet na podszewce i wypchane wypełniaczem, żeby ładnie stało Żałuję, że wywaliłam, byłby jak znalazł, miała nawet dwa, czarny i szary. Będę we wtorek, popatrzę. Jakby były to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Moherowy beret 29.09.18, 18:05 Nie mam ani jednej ciotki. I nie znam kogoś kto mógłby takie coś wykonać. Ja sama już też niestety nie szydełkuję. Dlatego chcę kupić Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Moherowy beret 29.09.18, 17:05 Moherowe tez berety na bank byly, dodatkowe gotowy produkt sie wyczesywalo, zeby bardziej puchaty byl. Ale nie musial byc musowo robiony recznie, gotowce tez byly ok. I tak, wypychalo sie drugim beretem. allegro.pl/madleine-bezowa-czapka-beret-warkocz-i6991648178.html allegro.pl/beret-szydelkowy-oliwkowe-supelki-i7589522908.html ten jest chyba najblizszy tego co potrzebujesz: allegro.pl/czapka-damska-jesien-zima-ciepla-beret-r-l-55-cm-i7586029445.html jak dodatkowo wyczeszesz to bedzie to allegro.pl/0040-top-secret-bezowy-beret-srebrna-nitka-i7586753543.html allegro.pl/czapka-beret-zimowa-damska-i7584726912.html i najwazniejszy jest sposob noszenia Odpowiedz Link Zgłoś