piekna_remedios4 02.10.18, 12:00 oszołomił mnie ten serial, począwszy od pomysłu na historię, stylistyki lat 20. robotniczego Birmingham, zdjęć, kostiumów, po niesamowitą złożoność postaci i grę aktorską. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:07 Najlepsze jest i tak, jak idą gromadą w zwolnionym tempie, w tle wybuchy albo ogień i rockowa muzyka Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:16 morgen, ty moja kinematograficzna siostro! Tommy śni mi się po nocach, w tym garniturze i z fajką...ohhh muzyczny motyw przewodni z czołówki (nie mogę wpisać nazwy utworu bo wykrywa spam - btw WTF??) to majstersztyk Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:38 Nick Cave i "Red right hand"? Nick Cave And The Bad Seeds - Red Right Hand (Peaky Blinders OST) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:58 piekna_remedios4 napisał(a): Tommy śni mi się po nocach, w tym ga > rniturze i z fajką...ohhh Właśnie - oooohhh! Odpowiedz Link Zgłoś
zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 14:11 piekna_remedios4 napisał(a): Tommy śni mi się po nocach, w tym ga > rniturze i z fajką...ohhh Dobrze, że doczytałam, bo myślałam, że Tomuś Hardy i właśnie sama chciałam trochę popiać z zachwytu nad nim A tu taka wtopa. Cillian? Nie kumam zachwytu, acz szanuję Próbowałam już dwa razy siąść do tego serialu, bo jakiś czas temu odkryłam Toma Hardy'ego i mi się psychofanka włączyła...niestety nie byłam w stanie przebrnąć przez pierwszy odcinek, jakoś niczym mnie specjalnie nie zaciekawił...Chyba wydał mi się trochę za nudny, po Taboo, który całkiem niedawno skończyłam oglądać. Nooo, Tommy z Taboo to mi się jak najbardziej śnił po nocach wrzucę link, bo może kogoś zainteresuje - też świetna scenografia, kostiumy i gra aktorska www.youtube.com/watch?v=6ZYAQSlIhM4 Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 14:23 bynajmniej, Hardy jako Alfie nie jest zbyt seksowny dzięki za polecenie, obczaję! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:46 Mnie zachwyca akcent... A już Arthur to mistrzostwo świata. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:05 by oode of the peaky fokin bloiders Kocham Arthura Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:56 Mnie też się bardzo podobał. Baaardzo Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:57 Uwielbiam. Ścieżka dźwiękowa hipnotyzujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:07 prawda? ścieżka dźwiękowa mnie rozwala, nigdy jeszcze nie słyszałam tak idealnie dobranego soundtracku. A Red Right Hand to jest kawałek napisany z myślą o Tommym, nie ma innej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:15 Nie lubię seriali, ale ten chyba zacznę oglądać, bo pojawił się tam mój ideał (niestety, przegrał z klanem). No i boski Cillian <3 Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:23 koniecznie! Cillian wymiata. A ten ideał to który? Odpowiedz Link Zgłoś
izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:27 Od zawsze i na zawsze Adrien. Teraz się zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:34 no raczejjj, że Adrien! aczkolwiek, w serialu strasznie mnie wnerwiała wykałaczka w ustach, która jakoś dziwnie zniekształcała jego twarz. Ciagle ją żuł i żuł i wyglądał niekorzystnie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:37 No nie mógł być piękniejszy od Ciliana Odpowiedz Link Zgłoś
izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:40 Cillian zdecydowanie wygrywa ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:51 Ale jego głos i to "pleasure" na początku - o matko... Chyba zacznę szukać PB 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 11:46 Odkopuję wątek, żeby...podziękować! Okazuje się, że prawie rok temu wpadłam tu na moment, żeby - przy okazji Peaky Blinders i niezrozumienia zachwytu nad Cillianem - polecić Taboo. No więc melduję, że PB za trzecim razem zażarł aż miło! Cudowny jest, naprawdę. Dopiero skończyłam pierwszy sezon, więc błagam - bez spoilerów ale jestem nim zachwycona, wyśmienicie zrealizowany i zagrany. Ciotka Polly fenomenalna. Oraz, ekhem, już trochę rozumiem, czemu tak do tego Cilliana wzdychacie Te jego "martwe" oczy i mimika stworzone chyba, żeby zagrać Tommiego. Wcześniej nie mogłam się zebrać, żeby obejrzeć, teraz muszę sobie dozować, bo sezony krótkie. I gdzie tu sprawiedliwość? Wieczorem siadam do 2 sezonu, już przebieram nóżkami ;p Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:05 Tak? No mnie jakoś nie wciąga, siedzę i siedzę, bo tyle zachwytów i prócz faktycznie dobrej ścieżki dźwiękowej no nie wciąga i już. Przewidywalny bardzo, postacie mało skomplikowane, wątek romansowy z agentką policyjną udającą barmankę kompletnie miałki, bez ikry, bez elektryczności która powinna unosić się w powietrzu, do tego ten jej niby "hipnotyzujący"śpiew (szczerze? to ja lepiej śpiewam), który ma poskramiać pijackie burdy, no i główny bohater, taki inteligentny a nie potrafi załapać, że ma kreta, dodajmy kreta totalnie pozbawionego sprytu i finezji (ciągłe wypytywanie, motyw z telefonem na zapleczu, kłamstwa o poprzednim miejscu zatrudnienia itd.). Może potem coś się zaczyna dziać bardziej z sensem, bo na razie nie łapię zachwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
igor.pukajew Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:40 To obejrzyj brytyjski "Traitors". Podobna nieco scenografia., a znacznie lepszy wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 13:22 Z częścią nie sposób się nie zgodzić, być może dlatego tak długo zeszło mi się, żeby się wciągnąć. Jak Grace pierwszy raz zaśpiewała, to nie wiedziałam czy się śmiać czy wczołgać z żeny pod kanapę. Ale nie nadużywają tego, to się raczej staje tłem dla postaci. Główny bohater dobrze widzi, że Grace coś ściemnia, ale nie przeszkadza mu to się nią zauroczyć i być wybiórczo ślepym w pewnych aspektach - żadna to nowość. Nie on jeden zresztą nie widzi w jej zachowaniu nic szczególnie dziwnego, a w ostatecznym rozrachunku to wszystko i tak dodatkowo ich do siebie wzajemnie przyciągnie, bo każde z nich skrywa jakąś 'tajemnicę'. Mimo wszystko, sam serial wciąga jak diabli, klimatem, grą aktorską, muzyką itp. Skomplikowanie i złożonośc postaci też dopiero 'im dalej w las', mnie np. w pewnym momencie bardzo, hm, 'urzekł' a nawet rozczulił Arthur (mimo, że jego postać strasznie mnie drażni). Spróbuj, warto Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 13:30 ok, dzięki że chciało ci się odpisać, jeszcze pociągnę dalej, w sumie lubię też klimat tamtych czasów. Może faktycznie ta Grace zbyt drewniana no i tej chemii nie czuć, a szkoda, bo Thomas ma zadatki na coś bardziej krwistego. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:05 hej, ale to celowy zabieg! Tommy jest mocno skażony przez wojnę, to mocniej widać w kolejnych sezonach. Ta eteryczna, bezpłciowa Grace coś w nim wyzwala, bo wcześniej pukał głównie za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 17:58 Miałam podobne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:02 no nie?! Tommy na początku wydawał mi się wizualnie nie do zaakceptowania, potem zwariowałam. I ten głos! Zazdroszczę ci, ja już skończyłam 5 sezon Odpowiedz Link Zgłoś
zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 12:16 Dodaj do tego wspólne sceny z Tommy'm Hardy'm i ciarki miałam nawet na głowie Co prawda Hardy jako Alfie wygląda wyjątkowo marnie, ale i tak robi robotę - miażdży każdą scenę, w której występuje, uwielbiam go. Rola napisana pod Hardusia. Tommy i Alfie - bardzo mi się ta dwójka podoba, trafił swój na swego. Nie mogę się doczekać kolejnego odcinka. Odpowiedz Link Zgłoś
igor.pukajew [...] 15.10.19, 12:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:38 I co, lepiej Ci? Gratuluje polotu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor.pukajew Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:41 Lepiej nie, bo ten serial mnie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:00 a kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
love_stasinek Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:05 Uwielbiam ten serial, a Tommy jest fantastyczny Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 17:57 Obejrzałam trzy sezony poza dobrą muzyką i zdjęciami słabe więcej nie będę ogladała. Lepsze było Zakazane Imperium lub Babylon Berlin Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 21:55 masz ustawiony jakiś radar, który mówi ci że na forum mowa o serialach, żebyś mogła wejść i napisać, że aktualnie omawiany jest beznadziejny i lepszy jest babylon berlin? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 04:23 Piszę o tym serialu bo akcja jego też działa się dzieje w latach 30 tak samo jak i Zakazanego Imperium. Peaky Bleanders jest jak wydmuszka ładne opakowanie, lepszy zdecydowanie tego reżysera jest serial Taboo. Za to z ostatno obejrzanych mogę polecić trzy izraelskie seriale Spy i Our Boys na HBO i Fauda na Netflixie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 06:42 Babylon Berlin jest fantastyczny, dobrze że go wspomniała. Przypomina najlepszą prozę Krajewskiego, atmosferą, a nawet niektórymi motywami Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 07:12 Mam nadzieję że będzie trzeci sezon.. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 14:25 nanga, ona od roku czy dwóch pisze ciągle, nieważne w jakim wątku o serialach, że "lepszy jest babylon berlin" Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 14:43 A co ty taka ciekawska a o czy tym piszesz pochwal się swoimi ulubionymi serialami? Piszę o bardzo wielu serialach nie tylko o BB... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 15:05 Mam wrażenie że tylko ten serial widziałaś to tak jak niektórzy oglądali tylko GoT albo Breaking Bad że nie ma już innych serialu tylko te są najlepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 18.10.19, 21:04 a użyj wyszukiwarki, nie mam zamiaru ci tu wypisywać listy seriali, które widziałam, bo w każdym wątku ich dotyczącym wpisuję coraz to nowe. GoT było ciekawe w 1szym sezonie a Breaking bad jest beznadziejne Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 23:02 Możliwe, ten serial ma swoich wielbicieli, znam jedneg prznajmniej i się nie dziwię Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 06:44 Znamy, lubimy, najbardziej cioteczkę. Cillian mi się podoba w roli, ale jako facet ani ani, jest zwyczajnie przerażający z tymi oczyskami, wiałabym. Odpowiedz Link Zgłoś