Dodaj do ulubionych

Peaky Blinders - znacie?

02.10.18, 12:00
oszołomił mnie ten serial, począwszy od pomysłu na historię, stylistyki lat 20. robotniczego Birmingham, zdjęć, kostiumów, po niesamowitą złożoność postaci i grę aktorską.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:07
      Najlepsze jest i tak, jak idą gromadą w zwolnionym tempie, w tle wybuchy albo ogień i rockowa muzyka big_grin
      • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:16
        morgen, ty moja kinematograficzna siostro! Tommy śni mi się po nocach, w tym garniturze i z fajką...ohhh wink muzyczny motyw przewodni z czołówki (nie mogę wpisać nazwy utworu bo wykrywa spam - btw WTF??) to majstersztyk
          • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:06
            no kocham, no!
        • kosmos_pierzasty Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:58
          piekna_remedios4 napisał(a):

Tommy śni mi się po nocach, w tym ga
          > rniturze i z fajką...ohhh wink

Właśnie - oooohhh!
          smile
        • zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 14:11
          piekna_remedios4 napisał(a):

Tommy śni mi się po nocach, w tym ga
          > rniturze i z fajką...ohhh wink

Dobrze, że doczytałam, bo myślałam, że Tomuś Hardy i właśnie sama chciałam trochę popiać z zachwytu nad nim tongue_out A tu taka wtopa. Cillian? Nie kumam zachwytu, acz szanuję wink

Próbowałam już dwa razy siąść do tego serialu, bo jakiś czas temu odkryłam Toma Hardy'ego i mi się psychofanka włączyła...niestety nie byłam w stanie przebrnąć przez pierwszy odcinek, jakoś niczym mnie specjalnie nie zaciekawił...Chyba wydał mi się trochę za nudny, po Taboo, który całkiem niedawno skończyłam oglądać. Nooo, Tommy z Taboo to mi się jak najbardziej śnił po nocach tongue_out wrzucę link, bo może kogoś zainteresuje - też świetna scenografia, kostiumy i gra aktorska www.youtube.com/watch?v=6ZYAQSlIhM4
          • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 14:23
            bynajmniej, Hardy jako Alfie nie jest zbyt seksowny big_grin
            dzięki za polecenie, obczaję!
    • kk345 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:40
      Znamy, lubimy
    • morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:46
      Mnie zachwyca akcent... A już Arthur to mistrzostwo świata.
      • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:05
        by oode of the peaky fokin bloiders wink Kocham Arthura
    • kosmos_pierzasty Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:56
      Mnie też się bardzo podobał. Baaardzo smile
    • triss_merigold6 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 12:57
      Uwielbiam. Ścieżka dźwiękowa hipnotyzujaca.
      • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:07
        prawda? ścieżka dźwiękowa mnie rozwala, nigdy jeszcze nie słyszałam tak idealnie dobranego soundtracku.
        A Red Right Hand to jest kawałek napisany z myślą o Tommym, nie ma innej opcji wink
        • triss_merigold6 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:11
          Też tak uważamwink
    • izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:15
      Nie lubię seriali, ale ten chyba zacznę oglądać, bo pojawił się tam mój ideał (niestety, przegrał z klanem). No i boski Cillian <3
      • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:23
        koniecznie! Cillian wymiata. A ten ideał to który? wink
        • izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:27
          Od zawsze i na zawsze Adrien. Teraz się zacznie wink
          • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:34
            no raczejjj, że Adrien! aczkolwiek, w serialu strasznie mnie wnerwiała wykałaczka w ustach, która jakoś dziwnie zniekształcała jego twarz. Ciagle ją żuł i żuł i wyglądał niekorzystnie big_grin
            • morgen_stern Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:37
              No nie mógł być piękniejszy od Ciliana big_grin
              • izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:40
                Cillian zdecydowanie wygrywa ☺
            • izjaa Re: Peaky Blinders - znacie? 02.10.18, 13:51
              Ale jego głos i to "pleasure" na początku - o matko... Chyba zacznę szukać PB 😉
    • zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 11:46
      Odkopuję wątek, żeby...podziękować! Okazuje się, że prawie rok temu wpadłam tu na moment, żeby - przy okazji Peaky Blinders i niezrozumienia zachwytu nad Cillianem - polecić Taboo. No więc melduję, że PB za trzecim razem zażarł aż miło! Cudowny jest, naprawdę. Dopiero skończyłam pierwszy sezon, więc błagam - bez spoilerów wink ale jestem nim zachwycona, wyśmienicie zrealizowany i zagrany. Ciotka Polly fenomenalna. Oraz, ekhem, już trochę rozumiem, czemu tak do tego Cilliana wzdychacie tongue_out Te jego "martwe" oczy i mimika stworzone chyba, żeby zagrać Tommiego.

Wcześniej nie mogłam się zebrać, żeby obejrzeć, teraz muszę sobie dozować, bo sezony krótkie. I gdzie tu sprawiedliwość? Wieczorem siadam do 2 sezonu, już przebieram nóżkami ;p
      • nenia1 Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:05
        Tak? No mnie jakoś nie wciąga, siedzę i siedzę, bo tyle zachwytów i prócz faktycznie dobrej ścieżki dźwiękowej no nie wciąga i już. Przewidywalny bardzo, postacie mało skomplikowane, wątek romansowy z agentką policyjną udającą barmankę kompletnie miałki, bez ikry, bez elektryczności która powinna unosić się w powietrzu, do tego ten jej niby "hipnotyzujący"śpiew (szczerze? to ja lepiej śpiewam), który ma poskramiać pijackie burdy, no i główny bohater, taki inteligentny a nie potrafi załapać, że ma kreta, dodajmy kreta totalnie pozbawionego sprytu i finezji (ciągłe wypytywanie, motyw z telefonem na zapleczu, kłamstwa o poprzednim miejscu zatrudnienia itd.). Może potem coś się zaczyna dziać bardziej z sensem, bo na razie nie łapię zachwytów.
        • igor.pukajew Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:40
          To obejrzyj brytyjski "Traitors". Podobna nieco scenografia., a znacznie lepszy wg mnie.
        • zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 13:22
          Z częścią nie sposób się nie zgodzić, być może dlatego tak długo zeszło mi się, żeby się wciągnąć. Jak Grace pierwszy raz zaśpiewała, to nie wiedziałam czy się śmiać czy wczołgać z żeny pod kanapę. Ale nie nadużywają tego, to się raczej staje tłem dla postaci. Główny bohater dobrze widzi, że Grace coś ściemnia, ale nie przeszkadza mu to się nią zauroczyć i być wybiórczo ślepym w pewnych aspektach - żadna to nowość. Nie on jeden zresztą nie widzi w jej zachowaniu nic szczególnie dziwnego, a w ostatecznym rozrachunku to wszystko i tak dodatkowo ich do siebie wzajemnie przyciągnie, bo każde z nich skrywa jakąś 'tajemnicę'. Mimo wszystko, sam serial wciąga jak diabli, klimatem, grą aktorską, muzyką itp. Skomplikowanie i złożonośc postaci też dopiero 'im dalej w las', mnie np. w pewnym momencie bardzo, hm, 'urzekł' a nawet rozczulił Arthur (mimo, że jego postać strasznie mnie drażni).
          Spróbuj, warto smile
          • nenia1 Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 13:30
            ok, dzięki że chciało ci się odpisać, jeszcze pociągnę dalej, w sumie lubię też klimat tamtych czasów. Może faktycznie ta Grace zbyt drewniana no i tej chemii nie czuć, a szkoda, bo Thomas ma zadatki na coś bardziej krwistego.
            • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:05
              hej, ale to celowy zabieg! Tommy jest mocno skażony przez wojnę, to mocniej widać w kolejnych sezonach. Ta eteryczna, bezpłciowa Grace coś w nim wyzwala, bo wcześniej pukał głównie za pieniądze.
        • marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 17:58
          Miałam podobne odczucia.
      • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:02
        no nie?! Tommy na początku wydawał mi się wizualnie nie do zaakceptowania, potem zwariowałam. I ten głos! Zazdroszczę ci, ja już skończyłam 5 sezon sad
        • zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 12:16
          Dodaj do tego wspólne sceny z Tommy'm Hardy'm i ciarki miałam nawet na głowie tongue_out
          Co prawda Hardy jako Alfie wygląda wyjątkowo marnie, ale i tak robi robotę - miażdży każdą scenę, w której występuje, uwielbiam go. Rola napisana pod Hardusia.

Tommy i Alfie - bardzo mi się ta dwójka podoba, trafił swój na swego. Nie mogę się doczekać kolejnego odcinka.
    • igor.pukajew [...] 15.10.19, 12:18
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • zadz.iora Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:38
        I co, lepiej Ci? Gratuluje polotu.
        • igor.pukajew Re: Peaky Blinders - znacie? 15.10.19, 12:41
          Lepiej nie, bo ten serial mnie nudzi.
          • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:00
            a kogo to obchodzi?
    • love_stasinek Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 13:05
      Uwielbiam ten serial, a Tommy jest fantastyczny big_grin
    • marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 17:57
      Obejrzałam trzy sezony poza dobrą muzyką i zdjęciami słabe więcej nie będę ogladała. Lepsze było Zakazane Imperium lub Babylon Berlin
      • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 21:55
        big_grin masz ustawiony jakiś radar, który mówi ci że na forum mowa o serialach, żebyś mogła wejść i napisać, że aktualnie omawiany jest beznadziejny i lepszy jest babylon berlin? big_grin
        • marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 04:23
          Piszę o tym serialu bo akcja jego też działa się dzieje w latach 30 tak samo jak i Zakazanego Imperium. Peaky Bleanders jest jak wydmuszka ładne opakowanie, lepszy zdecydowanie tego reżysera jest serial Taboo.
          Za to z ostatno obejrzanych mogę polecić trzy izraelskie seriale Spy i Our Boys na HBO i Fauda na Netflixie.
        • nangaparbat3 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 06:42
          Babylon Berlin jest fantastyczny, dobrze że go wspomniała. Przypomina najlepszą prozę Krajewskiego, atmosferą, a nawet niektórymi motywami wink
          • marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 07:12
            Mam nadzieję że będzie trzeci sezon..
          • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 14:25
            nanga, ona od roku czy dwóch pisze ciągle, nieważne w jakim wątku o serialach, że "lepszy jest babylon berlin" big_grin
            • marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 14:43
              A co ty taka ciekawska a o czy tym piszesz pochwal się swoimi ulubionymi serialami? Piszę o bardzo wielu serialach nie tylko o BB...
            • marianna1960 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 15:05
              Mam wrażenie że tylko ten serial widziałaś to tak jak niektórzy oglądali tylko GoT albo Breaking Bad że nie ma już innych serialu tylko te są najlepsze...
              • piekna_remedios4 Re: Peaky Blinders - znacie? 18.10.19, 21:04
                a użyj wyszukiwarki, nie mam zamiaru ci tu wypisywać listy seriali, które widziałam, bo w każdym wątku ich dotyczącym wpisuję coraz to nowe. GoT było ciekawe w 1szym sezonie a Breaking bad jest beznadziejne
            • nangaparbat3 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 23:02
              Możliwe, ten serial ma swoich wielbicieli, znam jedneg prznajmniej smile i się nie dziwię smile
    • sol_13 Re: Peaky Blinders - znacie? 16.10.19, 18:21
      Znamy i uwielbiamy😊
    • nangaparbat3 Re: Peaky Blinders - znacie? 17.10.19, 06:44
      Znamy, lubimy, najbardziej cioteczkę.
      Cillian mi się podoba w roli, ale jako facet ani ani, jest zwyczajnie przerażający z tymi oczyskami, wiałabym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka