04.10.18, 09:23
Czy to na niego stosowało się sposób palca do wrzątku? Jeżeli tak, to na jakim etapie?
A może inny, domowy, sposób?

Początkowo myślałam, że to oparzenie. Było to wielce prawdopodobne. Jednak nie - wygląda na zastrzał. Zrobił mi się pierwszy raz w życiu, więc doświadczeń żadnych nie mam.
A do lekarza mi strasznie nie po drodze... (no jak nie będzie wyjścia, to postaram się tam trafić....)
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Zastrzał 04.10.18, 09:28
      Tak! Wrzątek działa jak złoto, nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam smile
      Nie wiem, na jakim etapie, ale jak już wiesz, że to zastrzał, to działaj. Wrzątek do kubka i wkładamy palec na dosłownie ułamek sekundy. Chwilkę poczekasz i znów, i tak kilka razy, w miarę jak stygnie, to trzymaj dłużej.
      • kochamruskieileniwe Re: Zastrzał 04.10.18, 09:30
        Ok, idę wodę gotować.....
        Dzięki.
        • morgen_stern Re: Zastrzał 04.10.18, 09:33
          Oczywiście nie trzymaj na siłę zbyt długo, żebyś się nie poparzyła smile
        • mawikt Re: Zastrzał 04.10.18, 09:37
          Ale najlepiej ten wrzątek z rozpuszczonym mydłem. Ponoć chroni przed oparzeniem.
          • dziennik-niecodziennik Re: Zastrzał 04.10.18, 10:12
            NIE chroni.
            • 35wcieniu Re: Zastrzał 04.10.18, 10:20
              XXI wiek. Jak do wrzatku dodasz mydla to wrzatek nie oparzy. Tadam.

A ludzie sie proepidemikom dziwia.
              • 1matka-polka Re: Zastrzał 04.10.18, 10:32
                Przeciez wtedy zmienia sie gestosc wody, jej napiecie powierzchniowe, mniej sie bedzie przyklejac do palca, albo co...
                • myq1 Re: Zastrzał 04.10.18, 13:57
                  Wcale nie trzeba wkładać palca we wrzątek, przecież to idiotyzm. Metoda z wodą i mydłem polega na tym, że do ciepłego roztworu tychże wkłada się chory palec i moczy się go, dolewając gorącej wody, tyle, żeby nie parzyła. Skóra pod wpływem moczenia rozpulchnia się, mięknie i łatwo z niej wycisnąć ropę. Bardzo skuteczna domowa metoda. Rivanol też dobry, ale nie zawsze jest pod ręką. Tak samo jak maści z antybiotykiem.
    • milva24 Re: Zastrzał 04.10.18, 09:38
      Mnie pomógł octenisept, nie wiem jak bo niby działa powierzchniowo ale zadziałał.
      • kochamruskieileniwe Re: Zastrzał 04.10.18, 09:43
        dobra, rozpuszczam mydło, wkladam palec we wrzątek (na krotko!) i pryskam octeniseptem.
        Znikam dokonywać operacji.
        • bei Re: Zastrzał 04.10.18, 10:10
          I co, naprawdę można tak zanurzać we wrzątku?
          • wilan.an Re: Zastrzał 04.10.18, 10:28
            Można i faktycznie działa 😁 zabija temperaturą bakterie które są w takim miejscu że ciężko się dostać maścią z zewnątrz i pozwala nie poprać rany. Nie należy tylko stosować tej metody na kimś, więc u dzieci lepszy rivanol
    • dziennik-niecodziennik Re: Zastrzał 04.10.18, 10:14
      Rivanol. ciepły, nie gorący.

wrzątek niby działa, bo rozpulchnia skórę, ropa ma więcej miejsca i łatwiej ja ewakuowac. ale jest to ryzykowne, bo miejsce zmienione zapalnie miewa inne rozpoznanie temperatury i mozna sie nielicho poparzyc...
    • andaba Re: Zastrzał 04.10.18, 10:14
      Nie lepiej spróbować maścią z antybiotykiem?
      Nie jestem przeciwna naturalnym metodom, ale palców do wrzątku bym nie pchała.
    • milka_milka Re: Zastrzał 04.10.18, 10:16
      Tylko powyrzej zastrzału mocno obwiąż nitką. Po "gotowaniu" oczywiście zdejmij. smile
      • tinywee Re: Zastrzał 04.10.18, 10:21
        Wrzątek mi zawsze pomagał, ale starałam się wdrażać szybko, tzn. od razu po uznaniu, że zastrzał.

A za najlepszy środek na skaleczenia itp. uważam propolis - potrafi zadziałać nawet kiedy już coś się zaczyna robić/ropieć.
    • mysiulek08 Re: Zastrzał 04.10.18, 17:08
      Mydlo musi byc szare smile ale tez nie musisz palca gotowac tongue_out mocz w cieplej wodzie z soda oczyszczona, tez dziala.
      • myq1 Re: Zastrzał 04.10.18, 17:46
        Mysiulku, miło Cię spotkać. Do tej pory czytałam Cię tylko na Kocim Zakątku. Pozdrawiam Ciebie, Twoich bliskich i plejadę kocich gwiazd, z kocią Yodą na czele.
        A mydło może być toaletowe. wink
        • mysiulek08 Re: Zastrzał 04.10.18, 17:51
          Nicka nie kojarze, ale pewnie zgodnie z tradycja ematki jest zmieniony smile Szare, zwykle, kalsyczny jelen smile babcia innego nie uzywala
          • myq1 Re: Zastrzał 04.10.18, 18:11
            Nicka nie możesz kojarzyć, bo ja tu parę postów tylko napisałam, jestem raczej czytająca. smile
    • bei Re: Zastrzał 04.10.18, 17:43
      Jejku, ciekawe ile osób musiałoby mnie trzymać, bym włożyła palec do ukropie. Podziwiam Was za odwagę😊
    • danaide Re: Zastrzał 04.10.18, 18:08
      Mam wersję dla cierpliwych. Kiedyś lekarz groził mi operacją, bo wlazło i nie chciało wyjść. Dziecko malutkie, ja z nim sama - włożyłam do ciepłej wody z szarym mydłem, dolewałam ciepłej... i tak 4 godziny. Potem wydłubałam, odcięłam i po robocie.
    • misterni Re: Zastrzał 04.10.18, 18:21
      Na zmianę mocz w gorącej wodzie z mydłem szary i podgrzanym rivanolu. Rób okłady z rivanolu, a na noc okład z maści ichtiolowej. I tak konsekwentnie, do całkowitego ustąpienia objawów. Ja za szybko przestaniesz, dolegliwości wrócą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka