01.12.10, 12:14
Dzis zauważyłam na paluszku u ręki taką "jakby"ropkę którą otacza zaczerwienienie.To coś jest obok paznokcia,nie na nim.co robić?czytałam ,że przemywać rywanolem.co jeszcze???Pierwszy raz w życiou to widzę na oczy!!a nie wiem czy do lekarza się dziś dostanę .proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • beatkaa32 Re: Zastrzał 01.12.10, 15:58
      a boli? bo ja miałam to już chyba na wszystkich palcach u rąk i w wielu innych miejscach :( rivanol + maść ichtiolowa - maść "wyciąga " ropę na zewnątrz i szybciej pęka. ja wziełam się potem na sposób i wyparzoną igłą nakłuwałam czop ropny - ropa wyszła i nie bolało.
      • agusiak27 Re: Zastrzał 01.12.10, 18:23
        no własnie nie bardzo,nic nie mówi.Wkładam paluszek do wrzątku,potem do zimnej.Czy ta maść jest bez recepty?
        • black.joanna Re: Zastrzał 01.12.10, 22:55
          do WRZĄTKU??? Oszalałaś???!!! Możesz moczyć w szarym mydle.
          • milenka-4 Re: Zastrzał 06.12.10, 11:40
            black.joanna napisała:

> do WRZĄTKU??? Oszalałaś???!!! Możesz moczyć w szarym mydle.
            zaparzanie we wrzątku jest przewaznie zakonczone sukcesem i dziewczyna nie oszalała tylko robi bardzo dobrze, przynajmniej pewnie nie dojdzie do tego że zacznie się obierac i będzie potrzebny chirurg,to dopiero dzieciak by się nacierpiał a ty jak będzie potrzeba to weź przykład bo to najstarszy i najlepszy sposób na zastrzał i nie zawodzi.
        • agusiak27 Re: Zastrzał 01.12.10, 22:59
          nie oszalałam,tylko mi tak rodzice podpowiedzieli i iklka osób.Poza tym pani doktor z która rozmawiałam przez telefon powiedziała-poleciła to samo póki nie pujdę z małym do chirurga dziecięcego.Mam nadzieję,że to pomoże:-)
          • agusiak27 Re: Zastrzał 01.12.10, 23:00
            poza tym szare mydło jest dobre ale na wrastające paznokcie,a to jest zastrzał...zupełnie co innego.Nie mylić pojęć:P
    • mamajulki05 Re: Zastrzał 02.12.10, 11:25
      Naprawdę wkładasz dziecku paluszka do wrzątku???Biedne dziecko..
    • solaris31 Re: Zastrzał 02.12.10, 11:53
      moczenie - jak to nazywacie -we wrzątku - to dobry i skuteczny sposób ;) sama go stosuję jak mam potrzebę ;)

z tym, że ustalmy jedną rzecz - po pierwsze - żaden człowiek nie wsadzi ręki do wrzątku, tylko ewentualnie do bardzo gorącej wody - a robi się to tak, że wkładasz palec, wyciagasz po kilku sekudach, a nawet po sekundzie i wyciągasz. i za chwilę to samo - nie czuć więc tak bardzo tej wysokiej temperatury.

metodę stosuję na sobie, bo wiem, ile jestem w stanie znieść tej temperatury. dziecku bym nie zaserwowała.

proponuję stosować rivanol i szare mydło - kąpiele w szarym mydle bardzo ładnie sobie radzą z takim problemem.
    • kasiaalbrecht Re: Zastrzał 02.12.10, 20:49
      póki co rivanol
      • agusiak27 Re: Zastrzał 03.12.10, 10:25
        A ja myślę,że niektóre Panie poprostu przesadzają z tym..."naprawdę wkładasz dziecku paluszek do wrzątku"?Przecież to sekunda,pózniej wkładam do zimnej.Jak dziecko musi mieć usunięty kawałek paznokcia,bo mu wchodzi pod skórę i wrasta to też takie straszne??Ja nie patrze na to jako na straszną rzecz tylko jak na wyleczenie dziecka,żeby nie cierpiał bardziej pózniej przez mój wstręt....."bo to straszne".
        Od wczoraj paluszek zdrów:-)Nie ma ropy:-)Czyli wystarczy 3razy dziennie po 2-3 razy woda,okłady 3razy rywanol i po kłopocie;-)
        POLECAM!
        • zalamana-1 Re: Zastrzał 06.12.10, 11:18
          tak dziewczyny, jak ma sie zastrzal to sie wklada palec do wrzatku!!! tez ost mialam i jest to bol nie do zniesienia, wrzatek bardzo pomogl plus maz nakul mi w kilku miejscach i jak ropa wyleciala to ulga niesamowita, ja po moczeniu we wrzatku smarowalam mascia ichtiolowa, ladnie wyciagnela mi reszte ropy po tym jak maz mi delikatnie nakul, wczesniej niby wyciagala ale siedzialo wszystko pod skora, zrobil sie niesamowity obrzek i bolalo strasznie
          • zalamana-1 Re: Zastrzał 06.12.10, 11:19
            a i na poczatku tez mnie nic nie bolalo jak zauwazylam ze cos tam sie robi, dopiero gdzies po kilku dniach zaczelo sie na dobre, tylko ja wczesniej nic z tym nie robilam, jak zaczniesz dzialac od razu to moze ladnie sie zagoi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka