ewa_2009 16.10.18, 00:00 Potrzebuję średniej walizki, ale planuję ją wykorzystywać nie tylko na lotniskach. Czy walizka na 4 kółkach "da radę" na krajowych wyboistych chodnikach? Czy ma znaczenie, że kółka są pojedyncze, podwójne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magazynka Re: kółka w walizce 16.10.18, 00:53 4 kółka pozwolą Ci ciągnąć walizkę w różnych pozycjach - pionowo wąskim brzegiem do przodu obok siebie lub szerokim - ukośnie za sobą. 4 są lepsze, bo na różne powierzchnie. Najgorzej jest na schodach, bo każdą musisz wnosić. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: kółka w walizce 16.10.18, 06:00 Mam inne zdanie. Wyłącznie dwa duże kółka. Podkreślam- dwa duże i w miarę ciche,na gumie. Cztery kółka to dla "osób lotniskowych". Wyłącznie. A Ty wychodzisz z lotniska i co? Targasz bagaż i płaska powierzchnia terminala zaraz się kończy... Za mną setki- tak setki lotów- duża, średnia walizka może tylko mieć dwa kółka. Natargałam się po pociągach, autobusach, schodach. A lotnisko to najprzyjemniejsze miejsce dla walizek, jak z reklam, walizeczka lekko popchnięta już jest przy odprawie Mała-bagaż podręczny może mieć 4 kółka. Oczywiście to tylko moje doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: kółka w walizce 16.10.18, 08:46 Potwierdzam. Dwa duże kółka przy dużym, ciężkim bagażu sprawdzają się najlepiej. Ile tych małych kółeczek zgubiłam gdzieś na drodze to nie zliczę :p Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: kółka w walizce 16.10.18, 09:56 Ja nawet przy podręcznym wolę te dwukółkowe, bo po trzeciej walizce z utrąconymi wystającymi małymi kółkami zdecydowanie mamy dość No i przy podręcznym wymiar się liczy, a te kółka wystają i zabierają miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: kółka w walizce 16.10.18, 09:24 Kółka powinny byc duze, gumowe i zeby nie odpadly przy zjezdzaniu po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
bieszczady2018 Re: kółka w walizce 16.10.18, 09:33 Cztery kółka zabierają około 5cm dodatkowej powierzchni w walizce, do której można zapakować pulower, kosmetyczkę, parę butów i cztery książki. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: kółka w walizce 16.10.18, 09:48 Ja mam walizkę na kółkach deskorolkowych. Zaprojektowana jest tak, że jakby coś się z kółkami stało, to mogę iść do pierwszego lepszego sklepu z deskorolkami i sobie bez problemu wymienię. Aczkolwiek nie spodziewam się, żeby miało to nastąpić. Walizka przejechała na jednym komplecie kółek już kilkadziesiąt kilometrów, często zapakowana ponad 25kg i kółka jak jeździły, tak jeżdżą. I na dodatek nie stukają! Walizka ma już na koncie kilkadziesiąt przejazdów. Nigdy wcześniej żadne kółka mi tyle nie wytrzymały. A najgorzej (i najkrócej) wspominam taką z 4. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykoty Re: kółka w walizce 16.10.18, 10:05 To jeszcze napiszcie skąd się taką walizkę na dużych gumowych kółkach bierze, albo na tych deskorolkowych, bo ja takiej jeszcze na oczy nie widziałam nigdzie, ani w sklepie, ani na lotnisku, ani na dworcach... Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: kółka w walizce 16.10.18, 10:40 Firma Quiksilver/Roxy, walizka "Reach" w opisie miała 'skate wheels'. Mamy w domu różne modele, wszystkie porównywalne. Coś jak ta: www.roxy.com/fly-away-too-large-wheelie-suitcase-ERJBL03071.html albo ta: www.roxy-denmark.dk/wheelie-30l-cabin-flight-wheeled-suitcase-ERJBL03123.html?dwvar_ERJBL03123_color=kym0&dwvar_ERJBL03123_size=1size Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: kółka w walizce 16.10.18, 10:18 "to mogę iść do pierwszego lepszego sklepu z deskorolkami " Jak powszechnie wiadomo, w Polsce aż roi się od sklepów z deskorolkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: kółka w walizce 16.10.18, 10:28 Z założenia większość walizek jest albo nienaprawialna, albo trzeba odsyłać do serwisów. Skate shopów trochę po świecie jest. Zatem nawet jesli gdzieś w podróży się kółeczko wykloei, to jest szansa, że się je naprawi i nie będzie trzeba latać za nową walizką. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: kółka w walizce 16.10.18, 10:15 To proszę podrzućcie jakieś firmy i modele. Syn ma taką walizkę z kółkami prawie jak do hulajnogi, ale firma produkuje tylko bardzo duże walizki. I oczywiście są ciężkie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: kółka w walizce 16.10.18, 15:27 Dla mnie odwrotnie niż większość pisze - tylko zwrotna czterokołowa. Szczególnie w przypadku ciężkiego bagażu, który nie wisi mi wtedy na ręce. Na bagaż podręczny natomiast zawsze biorę małą, lekką dwukołówkę, z kiepskim, lekkim stelażem. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: kółka w walizce 16.10.18, 17:55 Trudno doradzić jak będziesz miała jedną walizkę.... Mam 7 walizek, każda inna, inną ma pojemność, inne kółka, twardą obudowę., miękką z tkaniny... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: kółka w walizce 17.10.18, 23:48 Za rzadko podróżuję żeby potrzebować 7 różnych walizek. Mam po jednej w każdym rozmiarze i muszę właśnie wymienić tą średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: kółka w walizce 16.10.18, 20:14 ja mam duza walizke na dwoch gumowych duzych kolkach i duza walizke na gumowych 4 kolkach (nie pamietam czy sa mniejsze od tej pierwszej). wole 4 kolka. walizki pakuje czasem po kilkadziesiat kg (nie zawsze przeciez latam samolotem) i wole jechac 4 kolkami niz ciagnac na tych 2. po polach walizka nie jezdze. wszystkie terkocza na kostce i fugach. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: kółka w walizce 16.10.18, 21:05 Tylko 4.Walizka z 2 jest niewygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: kółka w walizce 16.10.18, 22:49 Lata temu kupiłam walizkę w Tesco. Dwa gumowe duże kilka, materiałowe. Zadziwiająco dobra i mocna walizka. Wszystkie droższe i markowe jej nie dorównują. Kiedy muszę wziąść większą to aż mnie telepie. Ja bym brała 2 kółka gumowe, chociaż w większych walizkach jednak te 4, zwłaszcza na lotniskach bardziej lubie Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: kółka w walizce 17.10.18, 13:34 Też się cieszę z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś