Dodaj do ulubionych

szczepionka HPV

19.10.18, 14:56
Proszę osoby znające się na temacie (ja sporo wiem ale nie jestem jednak profesjonalistą wink) o podpowiedź czy:
1) szczepić chłopców? (wydaje mi się że warto żeby nie zakażali partnerek ale proszę o rozwinięcie)
2) czy dziecko które przeszło zakażenie brodawczakiem (usuwany, skutecznie, ciekłym azotem z palca) warto szczepić czy już musztarda po obiedzie?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:01
      Ta szczepionka to zlo i mordowanie nienarodzonych. Jezus placze wiedzac co chcecie zrobic. Opamietajcie sie poki nie jest za pozno. Amen.
      • mamablue Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:18
        Droga siostro, dziękujemy za wnikliwą medyczną analizę. Czy mogłabyś przedstawić poglądy n/t Buddy, Allaha oraz Jahwe? Będę niezmiernie wdzięczna tongue_out
        • memphis90 Re: szczepionka HPV 20.10.18, 08:10
          No proszę Cię- oczywiście, że przeciw. Chyba, żeby szczepić innowoercow, żeby wymarli- to wtedy Allah jest za. Jahwe to chyba wolał żaby, wodę w krew i takie tam, chociaż ten pomor pierworodnych to może od szczepionki był, kto wie?
    • aguar Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:09
      Na oba pytania odpowiedź: tak.
    • snakelilith Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:10
      Skórny pospolity brodawczak, to nie te wirusy przeciwko którym skierowna jest szczepionka. W niej chodzi bowiem o niektóre genitalne typy wirusa HPV, te które odpowiadają za większość przypadków raka szyjki macicy. Ja taką brodawkę na skórze też kiedyś miałam (na stopie), a badanie na wirusy HPV u ginekologa wyszło negatywne i to dwa razy, w bardzo dużych odstępach czasu.
      • maadzik3 Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:51
        dzięki smile
    • majenkir Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:48
      Odnosnie 1 - mezczyzni tez dostaja raka od HPV
      www.cdc.gov/features/hpvvaccineboys/index.html
      U nas wszyscy chlopcy sa szczepieni
      • panpaniscus Re: szczepionka HPV 19.10.18, 23:25
        Tak, w dodatku wzrost zachorowan na raka gardła (u obu płci) w ostatnich latach przypisuje się właśnie HPV.
    • 35wcieniu Re: szczepionka HPV 19.10.18, 15:53
      Tak i tak
    • eliszka25 Re: szczepionka HPV 19.10.18, 18:45
      Mój 12-latek w listopadzie będzie miał pierwszą dawkę szczepienia, więc odpowiem: tak, szczepić chłopców. Chodzi nie tylko o nosicielstwo i zarażanie potencjalnych partnerek. Chłopcy też mogą mieć nieprzyjemne zmiany na genitaliach czy zachorować na raka. Nie mają wprawdzie macicy, ale odbyt każdy chłopiec raczej ma, a brodawczak powoduje też raka odbytu.

Zwykła kurzajka na palcu, to inny rodzaj brodawczaka, więc nie ma większego znaczenia. Mój syn też miał na stopie jakiś czas temu.
    • tairo Re: szczepionka HPV 19.10.18, 19:26
      1. Tak. Po pierwsze - nie będzie zarażać, po drugie - HPV to nie tylko rak szyjki macicy, męskich narządów nie oszczędza.
      2. Nie, to nie ten sam. Warto szczepić, zanim zacznie aktywność seksualną z innymi osobami (każdą, gdzie dochodzi do kontaktu z cudzą śluzówką, nie tylko klasyczny stosunek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka