Dodaj do ulubionych

Tęczowy Piątek

25.10.18, 17:16
Skąd ta histeria ws Tęczowego Piątku w szkołach? Wyczuwam niezdrowe podniecenie u protestujących. Seks, seks, wszędzie seks. Mój Boże!.....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24090584,teczowy-piatek-minister-anna-zalewska-jezeli-zostanie-zorganizowany.html#s=BoxOpLink
www.google.pl/amp/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24090031,teczowy-piatek-w-szkolach-glos-zabrali-biskupi.amp
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 17:51
      Bo oni mają p@#$%^ca na tym punkcie. Dla mnie normalne zajęcia. Co więcej antybullyingowa polityka dotycząca wszystkich powinna być szkolną codziennością (że rzadko jest nie trzeba mnie przekonywać)
    • kolibeer2 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 18:24
      W sumie to chciałam założyć o tym wątek - odbywa się w szkołach waszych dzieci? Pozwolicie uczestniczyć?
      Mówiąc szczerze, to nie rozumiem tej histerii - zakładam, że zajęcia te są prowadzone w liceach/wygaszanych gimnazjach czy dla 7-8 klasy podstawówki - to takie straszne, że usłyszą pogadankę o szacunku, prawie innych ludzi do bycia innymi?
      Przecież nikt im tam nie będzie urządzał lekcji pokazowych.
      I te obrzydliwe komentarze o homoseksualistach pod artykułami - aż się przestaje wierzyć w inteligencję co poniektórych.
      • kolibeer2 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 18:27
        i bo zapomniałam wkleić - jakby ktoś miał potrzebę, to wzór oświadczenia:
        ordoiuris.pl/pliki/dokumenty/oswiadczenie_w_sprawie_zajec_wzor.pdf
      • maadzik3 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 18:31
        te zajęcia dotyczą wyłącznie szkół średnich więc mniej niż 15 lat nie da się mieć. komentarze obrzydliwe!
      • agnes_topesto Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:42
        tak sie sklada, ze teczowi akurat są najmniej tolerancyjną z grup, wiec ja bym sie tak nad nimi nie użalała.
        dzieciaki w tym wieku juz maja pogląd wyrobiony.
        kto nie bedzie miał ochoty, nie bedzie mial ani szacunku ani nie bedzie tego srodowiska tolerował.
        tylko patrzeć, kiedy wezmą się za młodsze dzieciaki, takie juz od 4 roku życia.
        poczekaj troszeczkę a sama zobaczysz, co sie bedzie działo, kiedy im się na to bedzie pozwalać i wtedy zobaczymy, czy bedziesz taka TOLERANCYJNA i POSTĘPOWA.

• katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:28
          Moim zdaniem są po prostu modni. Tak jak modne jest popieranie weganizmu i uchodźców.
          A ja chciałabym by wszyscy (dotknięci problemem przemocy rówieśniczej) byli traktowani jednakowo - czy są gejami, czy grubymi, czy chudymi.
          Potem jest tak, że jak o uderzeniu w twarz dorosłego ciemnolicego 30 latka przez pijanego nastolatka jest przez miesiąc na czołówkach gazet plus organizowane marsze, a o skatowaniu (mniej więcej w tym samym czasie) 13 latka przez trójkę "kolegów" w tramwaju szybka notatka na boku lokalnej szpalty, która błyskawicznie zanikła.
          Ja się z tym nie zgadzam.
        • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:33
          I co sie niby stanie dziewczynko jak 4latek sie dowie iz istnieja osoby homoseksualne?
          • agnes_topesto Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:32
            a co sie stanie, jesli pokazesz swojemu, jak sie ostrzy pinokia, dzieciaku? wink
            • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:17
              Nie wiem co to ostrzyc pinokia.Jesli masz na mysli masturbacje, to sam do tego doszedl lub dojdzie,bo poznawanie swojego ciala i odkrywanie seksualnosci to normalny etap.
      • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:13
        Nie pozwoliłabym dziecku uczestniczyć w tych nasyconych ideologicznie "tęczowych" zajęciach, tak samo jak nie pozwalam chodzić na religię.
        • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:24
          Mam podobne zdanie.
          Bajkopisarze są niestety z obydwu stron.
        • rosa-fira Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:02
          Te zajęcia są w szkołach średnich, dużo do powiedzenia w przypadku 18latka byś nie miała.
          • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:03
            18 latek sam już decyduje i ma swoje poglądy
          • julita165 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:22
            rosa-fira napisał(a):

> Te zajęcia są w szkołach średnich, dużo do powiedzenia w przypadku 18latka byś
            > nie miała.

Do końca z tą dorosłością w szkole to tak nie działa. Np w LO u córki znajomej do samiusienkiego końca zwolnienie z lekcji wymaga pisma rodzica. Dorosły uczen nie może sam się zwolnić czy usprawiedliwic. Skoro tak to udział w zajęciach dodatkowych a ty chyba jest ten tęczowy dzień również pewnie wymagałoby zgody rodzica.
            • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 20:32
              julita165 napisała:

> Do końca z tą dorosłością w szkole to tak nie działa. Np w LO u córki znajomej
              > do samiusienkiego końca zwolnienie z lekcji wymaga pisma rodzica. Dorosły uczen
              > nie może sam się zwolnić czy usprawiedliwic.

do przegrania w każdym sądzie
    • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 18:50
      straszna histeria, ludzie dzieci jutro do szkół nie puszczają smile ciemnota w rozkwicie. Jak dla mnie tego typu zajęć z tolerancji jest w szkołach ciągle za mało
      • martialis Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:03
        No przecież różaniec jest, to po co zajęcia o tolerancji?
        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:09
          A jaka była afera o różaniec i niepowiadomienie rodziców? Jeżeli moje dziecko zostanie zaprowadzone na jakieś teczowe pogadanki bez mojej zgody zrobię również aferę.
          • nickbezznaczenia Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:14
            I narobisz młodemu obciachu. big_grin
            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:40
              Młody to sam nie da się zaprowadzić - zresztą byłam dzisiaj na zebraniu - i zero informacji na ten temat.
              • nickbezznaczenia Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:43
                I tak lepiej. Przynajmniej koledzy będą mieli tylko jeden powód do obśmiewania.
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:54
                  Jeżeli maturzyści straciliby jakąkolwiek lekcje na takie pogadanki - to nie byłabym jedyna wkurzona. Mają tylko lekcje z przedmiotów maturalnych i oczekuję, że będą realizowane.
                  Jak ma tracic czas na pogadankach - lepiej zostać w domu i się pouczyć.
                  • nickbezznaczenia Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:57
                    Tak, tak. Na pewno chodzi ci o stratę tych paru godzin, ale poniedziałek 12 listopada już ci nie przeszkadza.
                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:05
                      Nie - bo syn będzie się uczył w domu - 13 ma ciężki sprawdzian z matematyki. Będzie siedział pewnie cały weekend nad zadaniami. Jeden dzień więcej - bardzo sie przyda.
                      • nickbezznaczenia Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:08
                        A ty pojedziesz na weekend i akurat będziesz wiedziała co będzie robił cały ten czas.

Już daruj sobie.
                        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:59
                          Nigdzie nie jadę - córka idzie na imprezę i trzeba ją odebrać. Poza tym on ma bardzo wyśrubowane plany na studia - i sam z siebie siedzi nad matmą. Chyba nigdy w życiu tyle się nie uczył co od września
                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:26
                    arwena_11 napisała:

> Jeżeli maturzyści straciliby jakąkolwiek lekcje na takie pogadanki - to nie był
                    > abym jedyna wkurzona. Mają tylko lekcje z przedmiotów maturalnych i oczekuję, ż
                    > e będą realizowane.
                    nie samą lekcjąa żyje maturzysta
                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:47
                      Nie, nie samą - ale on sam decyduje jak chce spędzać czas a nie ktoś mu narzuca
                      • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:53
                        arwena_11 napisała:

> Nie, nie samą - ale on sam decyduje jak chce spędzać czas a nie ktoś mu narzuca
                        szkoła raczej znana jest od narzucania sposobu spędzania czasusmile
                        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:55
                          SZkoła to może mu narzucić lekcje - ale nic więcej.
                          • grrru Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:58
                            A wszelkie wigilie klasowe, apele to co?
                            • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:02
                              grrru napisała:

> A wszelkie wigilie klasowe, apele to co?

wycieczki, jasełka, dzień pieska, dzień kotka, dzień pluszowego misia itd. smile
                              • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:01
                                Żadne nie jest obowiązkowe
                                • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 18:34
                                  arwena_11 napisała:

> Żadne nie jest obowiązkowe

tęczowy piatek tez nie
                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:03
                              Nie ma żadnych apeli. Wigilia jest - dla chętnych, po zajęciach.
                              • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 00:25
                                Po pierwszej lekcji.big_grin
                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:38
                                  A nie - u mojej córki w zeszłym roku było dzień wcześniej wieczorem ( ok 18 ), żeby było bardziej nastrojowo. Na drugi dzień mieli już wolne. Była cała klasa.
                                  U syna chyba po kilku lekcjach.
                                  Jak chcą zrobić sobie pogadanki - to też niech robią dla chętnych po lekcjach. Tylko przypuszczam, że nikt by nie przyszedł.
                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:52
                                    Zupełnie jak z religią, musi być w środku, żeby byli chętniwink
                                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:05
                                      W LO syna - jest na końcu lub na początku. Podobnie jak WDŻ. Chociaż w zeszłym roku WDŻ w ogóle nie było - bo nikt nie zgłosił chęci chodzenia. W tym roku też zbierano deklaracje - i też chętnych brak
                          • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:59
                            arwena_11 napisała:

> SZkoła to może mu narzucić lekcje - ale nic więcej.

szkoła wiele rzeczy narzuca oprócz lekcji.
                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:04
                              Np?
                              • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 18:36
                                arwena_11 napisała:

> Np?

plan lekcji, podręcznik, wycieczki, apele, pogadanki, sposób ubioru w niektórych szkołach.
                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:22
                                  Nie pogadanki nie dotyczące programu nauczania - nie mogą być przez szkołę narzucane
                                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:44
                                    arwena_11 napisała:

> Nie pogadanki nie dotyczące programu nauczania - nie mogą być przez szkołę narz
                                    > ucane

co Ty bredzisz? moja córka ma ciągle jakies pogadanki. Ostatnio o narkotykach.Trudno, żeby sie mnie za każdym razem pytano czy sie zgadzam.
                  • ginger.ale Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:09
                    Twoje dziecko to dorosły (maturzysta)? No to raczej "dziecka nie zaprowadzą" siłą na pogadankę...
                    • gris_gris Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:28
                      On jest tak wychowany, ze na pogadnki o tolerancji konmi by go nie zaciagneli.
                      • ginger.ale Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:38
                        No to co za problem. Ewentualnie jak dziecko nieasertywne, to napisać dziubdziusiowi "usprawiedliwienie" - jako matka zabraniam, aby moje dziecko zostało zaprowadzone na pogadankę o tolerancji wink
                  • madzioreck Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:16
                    arwena_11 napisała:

> Jeżeli maturzyści straciliby jakąkolwiek lekcje na takie pogadanki - to nie był
                    > abym jedyna wkurzona. Mają tylko lekcje z przedmiotów maturalnych i oczekuję, ż
                    > e będą realizowane.
                    > Jak ma tracic czas na pogadankach - lepiej zostać w domu i się pouczyć.

I naprawdę tylko o to Ci chodzi...? suspicious
                    • olena.s Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 10:41
                      big_grin
                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:23
                      W sensie?
                      Moje dziecko do szkoły chodzi bo musi. Jeżeli nie ma ważnych przedmiotów - to w ogóle by chetnie nie chodził. Z "michałków" pilnował frekwencji - czyli % obecności, żeby być klasyfikowany.
              • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 00:36
                5/6 klasy jest zapewne dorosła, więc to nie sprawa rodziców co robią ich dzieci, a jeśli dzieciak z końca roku i mama wariatka to raczej musi sama się zgłosić do nauczycieli i bronić jeszcze kilkadziesiąt dni swoje maleństwo przed złem niekatolickiego świata, tęczami, dżederem
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:27
                  Na szczęście - szkoła nie brała udziału. Do tego bardzo pilnuje, aby rodzice podpisywali karteczki ze zgodą/nie zgodą na wszystko co wykracza poza program. Musiałam podpisywać o WDŻ, religii, jakiś spotkaniach itd. Tak więc i na to musiałabym podpisać.
                  Ale jak mówię - byłam w szkole w czwartek wieczorem na zebraniu - ani jednej informacji na ten temat nie było. Żadnego plakatu itd. U córki też cisza.
            • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:30
              nickbezznaczenia napisał(a):
              > I narobisz młodemu obciachu. big_grin

A to niby on nie wie jaką ma mamuśkę? big_grin Arwenka przecież wciska nos w każdy aspekt życia synka - wie dokładnie jakie (maturzysta!) ma sprawdziany, co który nauczyciel powiedział(!) itd. Z braku własnego życia żyje życiem dzieci od lat więc synka już chyba nic nie zdziwi.
              • nickbezznaczenia Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 20:33
                W sumie racja. big_grin
              • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:27
                Trudno, żebym nie wiedziała - mam dziennik elektroniczny - i tam są zaznaczone sprawdziany.
          • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:21
            arwena_11 napisała:

> Jeżeli moje dziecko z
            > ostanie zaprowadzone na jakieś teczowe pogadanki bez mojej zgody zrobię równie
            > ż aferę.

ale to chodzi o tolerancję a nie nakłanianie do czegokolwiek jak w przypadku różańca
            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:42
              Nie, im nie chodzi o tolerancję a o akceptację - a to zupełnie co innego.
              • iwles Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:58
                No oczywiscie, ze chodzi o to, aby zaakceptowac fakt, ze innosc istnieje. To jest wlasnie tolerancja. Masz z tym problem?
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:03
                  Nie muszę akceptować stylu życia różnych ludzi.
                  • al_sahra Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:12
                    arwena_11 napisała:

> Nie muszę akceptować stylu życia różnych ludzi.

Homoseksualizm to nie jest ”styl życia” tylko wrodzona preferencja seksualna. Tak jak rudy kolor włosów, leworęczność, albo nietolerancja laktozy. Masz coś przeciwko akceptacji niepicia mleka?
                    • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:24
                      al_sahra napisał(a):

> arwena_11 napisała:
                      >
                      > > Nie muszę akceptować stylu życia różnych ludzi.
                      >
                      > Homoseksualizm to nie jest ”styl życia” tylko wrodzona preferencja seksualna. T
                      > ak jak rudy kolor włosów, leworęczność, albo nietolerancja laktozy. Masz coś pr
                      > zeciwko akceptacji niepicia mleka?
                      Masz rację, homoseksualizm to po prostu seksualna preferencja. I szczerze mówiąc mnie to całkiem lotto kto ma jakie preferencje. Natomiast epatowanie swoimi preferencjami otoczenia - parady, manify, gadżety, imprezy, pogadanki to co innego..To już można uznać za "styl życia/bycia". Mnie ta ich estetyka zupełnie się nie podoba. Ale ma prawo mi się nie podobać. Na tym polega właśnie tolerancja - mnie się nie podobają tęczowe imprezy a komuś może się nie podobać że mnie się to nie podoba. Co do takich "imprez" w szkołach to diabeł tkwi w szczegółach, wszystko zależy od wykonania. Jestem zdania, że jakaś forma nauczania o tolerancji dla odmienności seksualnych powinna być elementem szerszego programu, nie tylko przedstaeiciele mniejszości seksualnych mogą paść ofiarą niechęci rówieśników, nie widzę logicznych powodów żeby osoby homoseksualne szczególnie wyróżniać, przydaje to nadmiernego znaczenia orientacji seksualnej.
                      • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:29
                        julita165 napisała:

> Masz rację, homoseksualizm to po prostu seksualna preferencja. I szczerze mówi
                        > ąc mnie to całkiem lotto kto ma jakie preferencje.

ale Twoje własne są pewnie dla Ciebie ważne! I słusznie bo to istotna dziedzina życia
                        • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:35
                          zofijkamyjka napisała:

> julita165 napisała:
                          >

> ale Twoje własne są pewnie dla Ciebie ważne! I słusznie bo to istotna dziedzina
                          > życia
                          >
                          Znów racja ! Z naciskiem "dla mnie". Ja nie oczekuje aby moje preferencje seksualne były ważne dla kogoś innego ( no poza partnerem 😉 ). Szczerze to nie rozumiem tej potrzeby wielu ( choć na pewno nie wszystkich ) osób homoseksualnych robienia ze swoich preferencji seksualnych zagadnienia publicznego. Serio ale jak spotykam sąsiada, koleżankę z pracy, mechanika samochodowego, kogokolwiek na swojej drodze to akurat jego seksualne preferencje są na ostatnim miejscu moich zainteresowań.
                          • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:48
                            julita165 napisała:

> Znów racja ! Z naciskiem "dla mnie". Ja nie oczekuje aby moje preferencje seksu
                            > alne były ważne dla kogoś innego ( no poza partnerem 😉 ).

wstydzisz sie ich? ukrywasz, że masz partnera? pewnie nie!
                            • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:51
                              Ale przecież nie oczekuje i nie wymagam żeby homoseksualiści ukrywali swoich partnerów !
                              • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:56
                                julita165 napisała:

> Ale przecież nie oczekuje i nie wymagam żeby homoseksualiści ukrywali swoich pa
                                > rtnerów !

to czego od nich oczekujesz? jeśli ich symbol /tęcza/ Ci przeszkadza? to prwdopodobnie wiekszośc będzie sie ukrywac ze swoimi partnerami
                                Chodzi o to,aby sie musieli sie ukrywać i wstydzić tego kim są !
                          • al_sahra Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:12
                            julita165 napisała:

> Szczerze to nie rozu
                            > miem tej potrzeby wielu ( choć na pewno nie wszystkich ) osób homoseksualnych r
                            > obienia ze swoich preferencji seksualnych zagadnienia publicznego.

Powód jest prosty - nie wszyscy są tak tolerancyjni jak Ty i homoseksualiści są często obiektem dyskryminacji, obelg, a nawet ataków fizycznych, z pobiciem, a nawet zabiciem włącznie. A więc domagają się traktowania swojej orientacji jako czegoś naturalnego i ochrony ze strony państwa przed atakami i dyskryminacją.

Jestem pewna, że pomimo że orientacja seksualna przypadkowo spotkanych ludzi Cię nie interesuje, to na pewno nie kryjesz się ze swoją. Wyobraź sobie, że musisz ukrywać, że masz partnera, że nie będziesz mogła jawnie z nim zamieszkać, że jeśli w publicznym miejscu go obejmiesz i pocałujesz, to jest szansa, że ktoś Cię nazwie ku..., że nie przyjęto Cię do pracy, bo jest podejrzenie, że sypiasz z mężczyzną, że ktoś ciėżko pobił Twojego partnera za sypianie z kobietą. I tak dalej, przez całe życie, każdego dnia. Czy uważałabyś, że trzeba się po prostu lepiej kryć, czy może zrobić z tego traktowania zagadnienie publiczne?
                      • maadzik3 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:38
                        Orientacja seksualna mniejszościowa w wieku dojrzewania jest dla ludzi niezmiernie ważna. Podobnie jak (niezależnie czy hetero- czy homo- kwestia np. odrzucania przez inne osoby z powodów których nijak zmienić się nie da, ale mniejszościowa orientacja jest często takim powodem. To JEST ważne
                      • grrru Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:44
                        Heteroseksualizm to po prostu preferencja. Ale te śluby, wesela, imprezki, randki - to już styl życia.
                        • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:48
                          Tak, to styl życia. Żebyś wiedziała ile wesel mi się podobało...😁
                          • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:36
                            julita165 napisała:
                            > Tak, to styl życia. Żebyś wiedziała ile wesel mi się podobało...😁

Czyli jedno epatowanie jest ok a inne nie?
                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:42
                              No ale zaraz - na te śluby i wesela zapraszasz całe miasto? Bo mnie się wydawało, że tylko bliskich się zaprasza.
                              Zresztą ja nie lubię wesel i jak tylko mogę to się migam.
                              • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:25
                                arwena_11 napisała:
                                > No ale zaraz - na te śluby i wesela zapraszasz całe miasto?

Jak jedzie przez miasto udekorowany orszak i wściekle trąbi to nie jest epatowanie? big_grin
                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:07
                                  No nie spotkałam się z tym. Może na wsiach to praktykowane, ale w dużych miastach?

AAA cholernie drażniło mnie blokowanie Zakopianki przez jakieś "bramy" ( zwyczaj mi zupełnie nieznany ). Przez to zaczęliśmy wyjeżdżać na wakacje w góry w piątki.
                                  • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:09
                                    arwena_11 napisała:
                                    > No nie spotkałam się z tym.

Tak oczywiście! Bo już ci uwierzymy big_grin
                                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:29
                                      A ty widziałaś w mieście takie rzeczy?
                                      • mamaaspiama Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:34
                                        "A ty widziałaś w mieście takie rzeczy?"

Oczywiście! We Wrocławiu, w Poznaniu, w Krakowie. Ba! W Warszawie też. Plus sypanie ryżem pod kościołami znajdującymi się w centrum miasta, sesje ślubne w miejscach publicznych. Mało?
                      • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:35
                        julita165 napisała:
                        > Natomiast epatowanie swoimi
                        > preferencjami otoczenia -

Czyli ty możesz epatować a inni nie?
                  • tanebo2.0 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:31
                    A my ni musimy akceptować pedofili! Zburzyć kościoły!
                  • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:34
                    arwena_11 napisała:

Może ci się nie podobać ale brak akceptacji FAKTÓW świadczy tylko o braku mózgu.
                  • ginger.ale Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:01
                    arwena_11 napisała:

Ty nie musisz = Twoje dorosłe dziecko też nie może??
                    Dość toksyczne.
                • olena.s Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:07
                  Sądzę, że Arwena byłaby gotowa tolerować prawo do życia i niebycia bitym przez LGBT pod warunkiem, że stale i skutecznie udawaliby, że nie są LGBT. I nawet pozwoliłaby, żeby szkoła wyjaśniła to jej dziecku.
                • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:22
                  iwles napisała:

> No oczywiscie, ze chodzi o to, aby zaakceptowac fakt, ze innosc istnieje.

Nie, nie o to chodzi.
              • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:22
                arwena_11 napisała:

> Nie, im nie chodzi o tolerancję a o akceptację - a to zupełnie co innego.

nie to nie jest cos zupełnie innego: tolerancja to poszanowanie czyichś poglądów, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych. Czyli tolerancja to akceptacje tego, że ktos jest inny.
                • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:31
                  zofijkamyjka napisała:

> nie to nie jest cos zupełnie innego: tolerancja to poszanowanie czyichś poglądó
                  > w, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych. Czyli tolerancja to akceptacj
                  > e tego, że ktos jest inny.
                  >
                  No właśnie. Czy tolerować = akceptować ? Słowo pochodzi od łacińskiego tolerare - znosić, wytrzymywać. Dosłowne znaczenie zatem dość dlekie jest od akceptacji. Wg mnie tolerancja to tylko pozwolenie drugiemu człowiekowi żyć jak chce w granicach porządku prawnego co w żadnym wypadku nie oznacza jednoczesnego odmówienia sobie prawa do krytyki. Wolność musi działać w obie strony.
                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:34
                    Ale po kiego krytykować czyjś homoseksualizm, tak w sumie?
                    • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:40
                      sumire napisała:

> Ale po kiego krytykować czyjś homoseksualizm, tak w sumie?

A bo ja wiem ? Ludzie różne sprawy krytykują czy jedną jedyną seksualna preferencja ma być pod groźba kary spod krytyki wyjęta ? Dlaczego ? Oczywiście kulturalny człowiek nie będzie krytykował czy wyśmiewał seksualnych preferencji drugiego człowieka ale brak kultury dotyczy nie tylko tej sfery ale wielu innych również.
                      • al_sahra Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:16
                        julita165 napisała:

>
                        > A bo ja wiem ? Ludzie różne sprawy krytykują czy jedną jedyną seksualna prefere
                        > ncja ma być pod groźba kary spod krytyki wyjęta ? Dlaczego ?

No właśnie, dlaczego wyjmować pewne sprawy spod krytyki? Np. że ktoś jest niewidomy. Ja uważam, że to wystarczający powód do krytyki, chyba że się z tym nie afiszuje
                        • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:20
                          Np. że ktoś jest niewi
                          > domy.

Dziwnym trafem jakoś nie ma pogadanek w szkole i kampanii do walki z dyskryminacją niewidomych... nie wiesz dlaczego?
                          • al_sahra Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:49
                            taki-sobie-nick napisała:

> Np. że ktoś jest niewi
                            > > domy.
                            >
                            > Dziwnym trafem jakoś nie ma pogadanek w szkole i kampanii do walki z dyskrymina
                            > cją niewidomych... nie wiesz dlaczego?

Głównie dlatego, że tego rodzaju dyskryminacji niewidomych, której należałoby oduczyć dzieci, raczej się nie obserwuje. Niewidomi raczej borykają się z niedostatkiem rozwiązań systemowych, który utrudnia im normalne funkcjonowanie - i w tej sprawie są w różnych krajach kampanie, ale skierowane do władz i korporacji, a nie do dzieci. Jeśli natomiast zaczęłaby się masowa kampania nienawiści przeciwko niewidomym, łącznie z księżmi z ambony i politykami z mównicy nawołującymi, że „nie chcemy w Polsce ślepaków, chrońmy przed nimi nasze dzieci”, jeśli zaczęłoby być niebezpieczne przyznać się do utraty wzroku i jeśli niektórzy rodzice zaczęliby dzieciom tłumaczyć, żeby się ze ślepakiem nie zadawały - to wtedy taka kampania w szkołach miałaby sens.
                            • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 00:03
                              Jeśli natomiast zaczęłaby się masowa kampania

Przeciwko niepełnosprawnym trwa głównie kampania typu "Rząd nam sięga podstępnie do kieszeni, żeby finansować niepełnosprawnych!".
                              • al_sahra Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 00:08

> Jeśli natomiast zaczęłaby się masowa kampania
                                >
                                > Przeciwko niepełnosprawnym trwa głównie kampania typu "Rząd nam sięga podstępni
                                > e do kieszeni, żeby finansować niepełnosprawnych!".

O tym już nie umiem się wypowiedzieć, bo nie znam sytuacji w Polsce. Ale nie wydaje mi się to ważnym tematem pogadanek dla młodzieży smile, w każdym razie na pewno mniej ważnym niż hamowanie nienawiści, z jaką spotykają się osoby LGBT.
                                • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:17
                                  "każdym razie na pewno mniej ważnym niż hamowanie nienawiści, z jaką spotykają się osoby LGBT. "
                                  Niech LGBT przejdzie na środek, zamiast się pogrążać na tej lewicy.
                      • sumire Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:43
                        To nie jest preferencja, od tego zacznijmy.
                        • al_sahra Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 23:58
                          sumire napisała:

> To nie jest preferencja, od tego zacznijmy.

Masz rację, lepiej używać określenia ”orientacja” (a może jest lepszy polski odpowiednik, bo ”orientacja” brzmi trochę jak kalka z angielskiego). ”Preferencja” sugeruje wolny wybór, co nie było moją intencją.
                          • aerra Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:57
                            Ale słowo orientacja (czy też konkretniej w tym przypadku wyrażenie: orientacja seksualna) jak najbardziej w języku polskim funkcjonuje.
                  • maadzik3 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:40
                    no jasne że w obie. Ty możesz trzymać się z partnerem za ręce i całować na ulicy, mogą to dwaj faceci, mogą dwie dziewczyny. Mogą ludzie starzy i kalecy. Nikt nie każe ci zaprzestania tych praktyk, nie nakaże ich jeśli nie stosujesz i nie nakaże zmiany obiektu. Ale jakoś na parę hetero idącą za ręce inaczej się w Polsce patrzy niż na dwóch chłopaków (dziewczyny to jeszcze ujdą). A niby dlaczego?
                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:51
                    julita165 napisała:

> No właśnie. Czy tolerować = akceptować ? Słowo pochodzi od łacińskiego tolerare
                    > - znosić, wytrzymywać. Dosłowne znaczenie zatem dość dlekie jest od akceptacji
                    > . Wg mnie tolerancja to tylko pozwolenie drugiemu człowiekowi żyć jak chce

to pozwól i naucz tego dzieci!
                    • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:03
                      zofijkamyjka napisała:

> to pozwól i naucz tego dzieci!

Pozwalam 😁. A dziecku powiem co trzeba we właściwym czasie.
                      • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 18:38
                        julita165 napisała:

> Pozwalam

nie bardzo....
              • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:32
                arwena_11 napisała:
                > Nie, im nie chodzi o tolerancję a o akceptację

Może dlatego, że tylko idiota nie akceptuje FAKTÓW big_grin
          • martialis Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:22
            Koniecznie!
          • clears Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:47
            Ale ty nie widzisz różnicy? Ateiści nie opluwają katolików. Niektórzy nieskazitelni hetero piszą publicznie i posyłaniu do gazu homoseksualistów!
            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:50
              Ateiści nie opluwają katolików? No chyba sobie żartujesz - poczytaj dokładnie to forum.
              • clears Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:38
                Czytam to forum od kilku lat. Kto opluwa? Kto nawołuje do przemocy? Do morderstwa?
                • maadzik3 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:50
                  Bywa, (znaczy bez nawoływania do morderstwa, ale bywa ostro) niemniej w zakresie w jakim katolicy coś narzucają - katechezę w szkołach, praktyki religijne na uroczystościach państwowych, rozwiązania ustawodawcze wprost wywodzone z religii katolickiej a mające objąć wszystkich czy ciągnięcie funduszy publicznych. Jeżeli stowarzyszenia LGBT też zaczną to robić (rozpoczęcie roku szkolnego/ święto niepodległości/ komentarz do nowej ustawy) i zacznie się sekretarz stowarzyszenia wypowiadać pouczając młodych jak żyć i doradzając władzom państwowym jak etyczne społeczeństwo LGBT zgodnie z LGBT założeniami kształtować to zacznie mi przeszkadzać
                • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:25
                  clears napisała:

> Czytam to forum od kilku lat. Kto opluwa?

Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że można opluwać NIE NAWOŁUJĄC do czynów karalnych?
              • livia.kalina Arweno 25.10.18, 21:56
                Czy znasz w Polsce jakiś przypadek dziecka, które w szkole zostało tak zaszczute za podejrzenie hycia katolikiem, że popełniło samobójstwo?
              • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:43
                arwena_11 napisała:
                > Ateiści nie opluwają katolików?

Katolików czy obrzydliwe kreatury, które jak ty - wycierają sobie gębę bogiem a w życiu prezentują tylko wyższość, nienawiść, pogardę?
            • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:25
              clears napisała:

> Ale ty nie widzisz różnicy? Ateiści nie opluwają katolików.

Nie kpij sobie.

Niektórzy nieskazit
              > elni hetero piszą publicznie i posyłaniu do gazu homoseksualistów!

Link poproszę.
            • tsaria Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:39
              clears napisała:

> Ateiści nie opluwają katolików.

Skąd ty się urwałaś? opluwanie katolików trwa od lat
              • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:59
                Dlatego niedziela jest dniem chronionym, święta katolickie są wolne, religia jest w szkole w środku lekcji, państwo łoży na kościół, połowa szkół w Polsce ma imię JP2 czy Wyszyńskiego, tuszuje się przestępstwa duchownych, a kler wpływa na prawodawstwo?
                • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 20:01
                  To się już kończy.
          • morekac Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 02:06
            Arwena, syn jest pełnoletni, może stanowić sam o sobie i nikomu twoja zgoda czy niezgoda nie jest potrzebna. Relanium zażyj, ale obciachu mu nie rób, jakby co.
            • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 02:12
              morekac napisała:

> Arwena, syn jest pełnoletni, może stanowić sam o sobie

Istnieje możliwość, że stanowiąc sam o sobie odmówi udziału w pogadankach. tongue_out
              • morekac Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 02:20
                Oczywiście, niemniej mamusia interweniująca w obronie pełnoletniego człowieka przed "zgorszeniem" narobi mu bez wątpienia obciachu.
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:46
                  A czy ja mówiłam o synu - mam dwoje dzieci. Gwoli ścisłości - syn jeszcze nie jest pełnoletni.
                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:54
                    Myślisz, że jak niepełnoletni to masz pełne prawo narobić mu obciachu? Fajna mamuśka.
                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:39
                      Jakiego obciachu. Jeżeli dziecko nie chce - nikt nie ma prawa go nigdzie ciągać. Na szczęście pod tym względem szkoły dzieci są normalne.
            • ginger.ale Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:04
              morekac napisała:

> Arwena, syn jest pełnoletni, może stanowić sam o sobie i nikomu twoja zgoda czy
              > niezgoda nie jest potrzebna. Relanium zażyj, ale obciachu mu nie rób, jakby co
              > .
              >

Dorosły chłopak nie może myśleć inaczej niż mama, ona zabroni prowadzenia dziecka na TAKIE pogadanki. Masakra. Kochaj bliźniego sweg w wydaniu prawicy.
          • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:35
            curwa, ale kyrk😂
    • julita165 Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 20:49
      Szkoła rzeczywiście powinna uczyć szacunku do drugiego człowieka, kazdego !, empatii a jest z tym raczej na bakier. Przy czym powinna zacząć wczesniej i od czegoś prostszego - nie wyśmiewamy, nie dokuczamy grubym, chudym, rudym, w okularach czy bez, sportowym fajtlapom, nowym w klasie, w markowych butach czy bluzie z Pepco itd. I tak konsekwentnie od najmłodszych lat. Wtedy żadne tęczowe piątki czy inne dni tygodnia nie będą potrzebne.
      • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:39
        Zgadzam się.
        Czasem prześladowani nie należą do żadnych z istotnych grup - nie są ani grubi, ani chudzi, ani homo ani ciemnoskórzy.
      • tsaria Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:44
        Racja.
        Dzieci od 1 klasy powinny być uczone tolerancji, ale nie dla wybranej grupy społecznej, ale dla każdej inności, żeby dzieciaki nie wyśmiewały okularnika, grubego, na wózku, czy rudego, powinny się uczyć szacunku dla drugiego człowieka, bo twarz dziecka prześladowanego nie ma twarz jedynie homoseksualistów.
        • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 20:08
          Zgadzam się.
          Najczęściej nie są prześladowani osoby z grupy tylko odmiennej, ale dodatkowo wrażliwe, spokojne, bez siły przebicia.
    • eilian Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 21:26
      A ja chciałam bardzo podziękować pani ministrze za te słowa: "Jeżeli chodzi o jakąkolwiek akcję, dowolnej instytucji, która chce realizować coś, co nie wynika z podstaw programowych, musi uzyskać pisemną zgodę rodziców - mówi polityk."
      Jak zabiorą mi dziecko bez pytania na mszę, to już wiem na co się powołać, robiąc aferęwink.
      • mamablue Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:15
        Dobre! smile
    • filga Re: Tęczowy Piątek 25.10.18, 22:50
      www.wp.pl/?s=kobieta.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6309414894057601a
      To tak a propos
      • gulcia77 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:08
        Gad powinien odpokutować za to do łez!!! Nie znoszę Jakiego - polityka, ale wyżywanie się na bezbronnym dziecku, to zbrodnia!!!
    • livia.kalina Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatki 25.10.18, 23:09
      i Czemu w Polsce są potrzebne:
      "Wracałem z zajęć teatralnych do domu przez moje osiedle Bema w Białymstoku. Na ławce siedziało kilku chłopaków ze szkoły, byli starsi o rok. Krzyczeli w moim kierunku: Patrzcie, pedał idzie! Może nam obciągnie? Jak zawsze w takich sytuacjach przyspieszałem lekko i udawałem, że tego nie słyszę, modląc się jednocześnie, żeby mi dali spokój. Nie dali. Jeden z nich przebiegł na drugą stronę ulicy i z całej siły uderzył mnie w twarz. Upadłem. Warga rozcięta, w ustach smak krwi, zęby na szczęście wszystkie. Bardzo ich to śmieszyło, rechotali niemożebnie. Wstałem powoli, zacząłem wolno iść w stronę domu i czułem, jak ciurkiem lecą mi łzy. Nie mogłem ich opanować, a przecież byłem na ulicy. Trzeba trzymać fason - tak zawsze mówiła mama. Łzy leciały, twarz puchła. Myślałem: Co ja powiem rodzicom? Nie mogłem im przecież powiedzieć prawdy. Nie mogłem im opowiedzieć ani o tym, ani o innych podobnych wydarzeniach. Ani o obozie na Węgrzech, podczas którego grupa chłopaków, krzycząc w środku nocy "Zaje**ć ciotę!", obcięła mi sznurki od namiotu i ten zawalił mi się na głowę, ani o codziennym wysłuchiwaniu na szkolnych korytarzach: "pedzio!", "zbok!", "lachociąg!".

Powiedziałem więc rodzicom, że się zagapiłem i uderzyłem głową w znak "przejście dla pieszych". Powiedziałem, zamieniając to - jak to miałem w zwyczaju - w prześmieszną anegdotę, bo poczucie humoru było zawsze moją tajemną bronią. Śmialiśmy się z tego setnie. Potem, wieczorem, kiedy położyłem się do łóżka, wyłem pół nocy. I nie wyłem dlatego, że byłem mazgajem, ale z upokorzenia. Kompletnego upokorzenia. I bezsilności. Nie zrozumie tego nikt, kto nie doświadczył ciągłego prześladowania przez rówieśników. Wstajesz rano, szykujesz się do szkoły i już wiesz, że dziś ktoś, zupełnie bezinteresownie, spróbuje cię obrazić, upokorzyć, wyśmiać. Tuż przed wyjściem z domu stajesz jeszcze ostatni raz przed lustrem i sprawdzasz, czy nie wyglądasz zbyt "pedalsko". Może masz jakiś element garderoby, który coś sprowokuje? Sprawdzasz wszystko podwójnie. Bo przecież to jest twoja wina. Tak czujesz.
      Więcej: weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,18294980,__Nie_zdechlem__Nie_dalem_sie____Mocny_komentarz_po.html"

Historia Dominika z Bieżunia:
      www.newsweek.pl/polska/samobojstwo-gimnazjalisty-z-biezunia-rowiesnicy-nazywali-go-pedziem/hlzye4y
      Historia Kacpra z Gorczyna:
      wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Gorczyn.-14-letni-Kacper-popelnil-samobojstwo.-W-szkole-nekali-go-za-bycie-gejem
      • demodee Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 08:04
        > Myślałem: Co ja powiem rodzicom? Nie mogłem im przecież powiedzieć prawdy. Nie mogłem im opowiedzieć ani o tym, ani o innych podobnych wydarzeniach.

Dlaczego ten chłopak nie powiedział rodzicom, że został pobity, a oni nie poszli z nim na policję? Przecież napastnicy prawdopodobnie atakują nie tylko osoby homoseksualne. Z przemocą trzeba walczyć, i od tego jest policja!
        • mamablue Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 08:15
          Bo dla ciebie homoseksualizm jest neutralny, ale dla kołtunek poniżej to byłoby wyzwanie i nawet wobec własnych dzieci by wypierały. Bo co by ksiundz powidzioł ludziska, łolaboga!
          • alaveda Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 08:40
            Dlaczego szydzisz że Ślązaczek parodiujac ich gwarę?
            • mamablue Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 08:55
              To nie jest po śląsku. To po mojemu (Podlasie) big_grin
              • alaveda Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 09:22
                Nie uczą was polskiego?
              • filga Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 09:26
                Podlasie? No coś ty! Spędzam tam dużo czasu i nie słyszałam, żeby ktoś tak mówił
                • gryzelda71 Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 10:45
                  A jakby powiedzieli po podlasku?
                • niktnaprawdewazny0 Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 01.11.18, 08:54
                  Starsi ludzie, szczególnie na wsi tak mówią.
          • demodee Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 08:59
            > Bo dla ciebie homoseksualizm jest neutralny, ale dla kołtunek poniżej to byłoby wyzwanie i nawet wobec własnych dzieci by wypierały.

To może trzeba organizować takie pogadanki na obowiązkowych spotkaniach rodziców ze szkołami, takie "tęczowe wywiadówki"?
            • demodee Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 09:12
              A tak na serio, to czy są jakieś programy pomagające rodzicom? Np. czy są plakaty w stylu: "Rodzicu, podejrzewasz, że Twoje dziecko stosuje przemoc wobec rówieśników? Nie jesteś sam!! Zgłoś się w każdy czwartek o godz.18 ul. ...."
        • zofijkamyjka Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 18:48
          demodee napisała:

> Dlaczego ten chłopak nie powiedział rodzicom, że został pobity

i właśnie po to sa te tęczowe piatki, parady równosci żeby tacy ludzie nie czuli sie samotni w swojej "inności"., żeby sie nie bali....
      • katja.katja Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 08:37
        Takie same historie mają inne dzieci tylko niezauważalne bo są prześladowane za rzeczy nie do końca uchwytne - ot, są trochę wolniejsze, wrażliwsze, nie umieją "odpysknąć", nie są z natury pewne siebie.
        Nie może być tak, że tylko na jednym rodzaju nękania się skupiamy.
        Osoby doświadczające przemocy powinny mieć taką samą pomoc i dostęp do niej czy są "gejami", czy są "brzydcy" czy po prostu królowa towarzystwa się na kogoś uwzięła i pociągnęła za sobą innych.
        • julita165 Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 09:24
          katja.katja napisała:

> Takie same historie mają inne dzieci tylko niezauważalne bo są prześladowane za
          > rzeczy nie do końca uchwytne - ot, są trochę wolniejsze, wrażliwsze, nie umiej
          > ą "odpysknąć", nie są z natury pewne siebie.
          > Nie może być tak, że tylko na jednym rodzaju nękania się skupiamy.
          > Osoby doświadczające przemocy powinny mieć taką samą pomoc i dostęp do niej czy
          > są "gejami", czy są "brzydcy" czy po prostu królowa towarzystwa się na kogoś u
          > wzięła i pociągnęła za sobą innych.
          >

Dokładnie ! Ostatnio poznany przypadek. I kl SP w całości składa się ze zgranej przedszkolnej grupy, dołącza tylko jedna dziewczynka i jakoś nie umie się przebić do towarzystwa. Siedzę sama, przerwy spędza sama, na jakiejś szkolnej imprezie nikt nie chciał z nią tańczyć. Płacze i mówi że nienawidzi szkoły. Wychowawczyni zdziwiona, ona nic nie wie, nic nie widziała. No żesz, może jakby nauczyciele bardziej przykładali się do pracy i eliminowali od początku takie sytuacje to potem starym koniom w LO nie trzeba byłoby tęczowych dni urządzać.
          • filga Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 09:29
            Julito, w innym wątku ematki napisały, że nauczycielki są od uczenia, do innych sfer mają się nie wtrącać.
      • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:13
        livia.kalina napisała:

> ni o tym, ani o innych podobnych wydarzeniach. Ani o obozie na Węgrzech, podcza
        > s którego grupa chłopaków, krzycząc w środku nocy "Zaje**ć ciotę!", obcięła mi
        > sznurki od namiotu i ten zawalił mi się na głowę, ani o codziennym wysłuchiwani
        > u na szkolnych korytarzach: "pedzio!", "zbok!", "lachociąg!".

Rozczulające, ale jakoś zawsze mnie w takich opowieściach zastanawia, skąd takie "chłopaki na obozie", które się spotyka pierwszy raz w życiu, od razu wiedziały, komu trzeba ciąć te sznurki od namiotu? Tudzież - skąd na szkolnych korytarzach wiedzą, kto zbok? W wieku, w którym głównie się wie, że by się coś chciało, ale jak, gdzie, czym, z kim i po co to się dopiero kombinuje - ci gnębieni homoseksualiści już zdążyli całej szkole opowiedzieć, co lubią?

• araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:18
          45rtg napisał:
          > od razu wiedziały,

Skoro nie wiedziały to czemu robiły to co robiły?
          • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:26
            araceli napisała:

> 45rtg napisał:
            > > od razu wiedziały,
            >
            > Skoro nie wiedziały to czemu robiły to co robiły?

No ale skąd wiedziały? Jak mam brać na poważnie takie artykuły, to oczekuję, że na poważnie będzie brane moje krytyczne na nie spojrzenie. A jak nie, no to cóż, taką to będzie miało wartość, jak felietonowe rewelacje pani Płatek.
            • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:34
              45rtg napisał:
              > No ale skąd wiedziały?

To pytanie do oprawców.
              • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:45
                araceli napisała:

> 45rtg napisał:
                > > No ale skąd wiedziały?
                >
                > To pytanie do oprawców.

O ile w ogóle byli jacyś oprawcy.
                • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:02
                  45rtg napisał:
                  > O ile w ogóle byli jacyś oprawcy.

A to już typowe wypieranie rzeczywistości w twoim wykonaniu.
                  • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:08
                    araceli napisała:

> 45rtg napisał:
                    > > O ile w ogóle byli jacyś oprawcy.
                    >
                    > A to już typowe wypieranie rzeczywistości w twoim wykonaniu.

Zadaję po prostu pytanie o okoliczności opisanego przez felietonistę zdarzenia. Rozumiem, że to niedozwolone?
                    • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:36
                      45rtg napisał:
                      > Zadaję po prostu pytanie o okoliczności

Pisanie "o ile w ogóle" nie jest pytaniem o okoliczności zdarzenia - jest próbą zaprzeczenia zaistnieniu zdarzenia.
                      • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:42
                        araceli napisała:

> 45rtg napisał:
                        > > Zadaję po prostu pytanie o okoliczności
                        >
                        > Pisanie "o ile w ogóle" nie jest pytaniem o okoliczności zdarzenia - jest próbą
                        > zaprzeczenia zaistnieniu zdarzenia.

Nie. Jest poddaniem w wątpliwość wiarygodności autora rzekomej relacji. Poprzedzonym próbą wyjaśnienia wątpliwości, które ta rzekoma relacja nasunęła. Chętnych do wyjaśnienia wątpliwości nie było.
                        • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:46
                          45rtg napisał:
                          > Chętnych do wyjaśnienia wątpliwości nie było.

Może dlatego, że nikt z nas nie dokonuje aktów przemocy na tle orientacji seksualnej? Gdybyś zapytał nas czym się kieruje gwałciciel też byśmy nie wiedziały.
                          • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:55
                            araceli napisała:

> 45rtg napisał:
                            > > Chętnych do wyjaśnienia wątpliwości nie było.
                            >
                            >
                            > Może dlatego, że nikt z nas nie dokonuje aktów przemocy na tle orientacji seksu

Nie, nie dlatego. Wyjaśnienie, skąd rzekomy sprawca rzekomej przemocy rzekomo zna rzekomą orientację nie wymaga zaangażowania się jako sprawca. Próbuj dalej.
                            • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:59
                              45rtg napisał:
                              > Nie, nie dlatego. Wyjaśnienie, skąd rzekomy sprawca rzekomej przemocy rzekomo z
                              > na rzekomą orientację nie wymaga zaangażowania się jako sprawca. Próbuj dalej.

Rzekomo coś w życiu rozumiesz. Rzekomo.
            • 1matka-polka Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:41
              Pewnie nie wiedzialy. A dzieki temu, ze ofiara przypadkowo byla rowniez homoseksualna, to teczowe srodowisko moglo dopisac sobie ckliwa historyjke.
              • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:48
                1matka-polka napisała:
                > Pewnie nie wiedzialy.

Przyczyną przemocy była orientacja. Dlaczego?
                • katja.katja Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:55
                  Przyczyną przemocy jest agresor/agresorzy.
                  Atakują zawsze słabszego od siebie, nie ma znaczenia orientacja, płeć czy kolor włosów. Serio.
                  Gdyby dany gejowski chłopak był pewnym siebie synem kogoś np. ważnego, bogatego, którego nie opłaca się "drażnić" nikt by nie podniósł na niego małego palca u ręki.
                • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 11:55
                  araceli napisała:

> 1matka-polka napisała:
                  > > Pewnie nie wiedzialy.
                  >
                  >
                  > Przyczyną przemocy była orientacja. Dlaczego?

No właśnie zadaję pytania i jakoś nikt nie ma nawet śladu pomysłu, skąd się w tej przemocy wzięła orientacja.
                  • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:00
                    45rtg napisał:
                    > No właśnie zadaję pytania i jakoś nikt nie ma nawet śladu pomysłu, skąd się w t
                    > ej przemocy wzięła orientacja.

Nie - zadałeś pytanie skąd sprawcy wiedzieli a nie dlaczego przyczyną przemocy była orientacja. To różne kwestie.
                    • majaa Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:06
                      No właśnie, skąd wiedzieli? To istotne pytanie...
                      • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:34
                        majaa napisała:
                        > No właśnie, skąd wiedzieli? To istotne pytanie...

Bo chłopak nosi rurki, bo ma kolczyk w uchu, bo ma delikatne dłonie, bo dziewczyna ma fioletowe włosy, kolczyk w nosie. Homofobi mają małe móżdżki.
                        • katja.katja Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:41
                          Najczęściej to nie homofobi tylko zwykłe agresywne chamy, śmiałe w grupie.
                          Gdyby nie było "dziewczyny z fioletowymi włosami" przyczepiliby się do kogoś innego, łącznie mam za sobą kilka szkół, w każdej praktycznie był "kozioł ofiarny", najczęściej z wyglądu całkiem zwyczajny, odrobinę w kierunku brzydoty, taki ani ładny ani też ewidentnie brzydki. Raz to był ciamajdowaty (ale z wyglądu zwykły) chłopak z ZA, raz dość brzydka (ale bez charaterystycznych cech np. rude włosy, otyłość, skazy) dziewczyna ze wsi, innym razem ja.
                          Kiedyś klasowy "przywódca" doczepił się dziewczyny o śmiesznym nazwisku.
                        • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:45
                          araceli napisała:

> majaa napisała:
                          > > No właśnie, skąd wiedzieli? To istotne pytanie...
                          >
                          > Bo chłopak nosi rurki, bo ma kolczyk w uchu, bo ma delikatne dłonie, bo dziewcz
                          > yna ma fioletowe włosy, kolczyk w nosie. Homofobi mają małe móżdżki.

Czyli mamy jasność. Agresja nie jest spowodowana orientacją seksualną, tylko nietypowym (w danym środowisku) wyglądem. Normalna rzecz, osoba z dużym obwodem bicepsa, ubrana w dres będzie tak samo poddana ostracyzmowi wśród garniturowców.

• araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:48
                            45rtg napisał:
                            > Czyli mamy jasność. Agresja nie jest spowodowana orientacją seksualną, tylko ni
                            > etypowym (w danym środowisku) wyglądem.

I znów kompletny brak myślenia. Agresja w omawianych przypadkach przemocy spowodowana jest zakwalifikowaniem danej osoby do orientacji seksualnej na postawie wyglądu czy zachowania. Nosi rurki => gej => dać mu w mordę.
                          • livia.kalina Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:52
                            Określony wygląd kojarzą z określoną orientacją. To oczywiście sterotyp ale każda dyskryminacja bazuje na stereotypach. Poza tym jest możliwość, że ktoś wyznał, że ktoś mu się spodobał, na kogoś dłużej się zapatrzył, może napisał w zeszycie jakieś imię i otoczył je sercem itp. Nigdy nie byłeś nastolatkiem i nie widziałeś jak jedne osoby podobają się innym?
                          • lily_evans11 Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 19:11
                            Ale garniturowcy nie dadzą mu w ryj i nie będą mu ubliżać.... Każdy z nas jakoś tam klasyfikuje ludzi i na pewno ma wydrukowane jakieś stereotypy. Rzecz w tym, co robimy z tym dalej.
                          • droch Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 20:53
                            Błąd w rozumowaniu. Nie ma znaczenia, jaka była faktyczna orientacja seksualna ofiary. Wystarczyło, że agresor uznał, że jest nieodpowiednia.
                    • 45rtg Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:09
                      araceli napisała:

> 45rtg napisał:
                      > > No właśnie zadaję pytania i jakoś nikt nie ma nawet śladu pomysłu, skąd s
                      > ię w t
                      > > ej przemocy wzięła orientacja.
                      >
                      > Nie - zadałeś pytanie skąd sprawcy wiedzieli a nie dlaczego przyczyną przemocy
                      > była orientacja. To różne kwestie.

Skąd wiedzieli, że orientacja, a zatem - skąd się wzięła orientacja. Tradycyjnie zachwiał Ci się obraz świata i, nie mogąc go merytorycznie podeprzeć, zaczynasz wpadać w amok i skakać do oczu.
                      • araceli Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:33
                        45rtg napisał:
                        > Skąd wiedzieli, że orientacja, a zatem - skąd się wzięła orientacja.

Orientacja jest wrodzona nie "bierze się". Jeżeli pytasz skąd się bierze nienawiść na tle orientacji seksualnej - to temat na inną dyskusję.

Akt przemocy został dokonany na tle orientacji seksualnej. Twój brak logicznego myślenia przedstawia się tak: "akt przemocy nie mógł zaistnieć bo jego sprawcy nie mogli wiedzieć, że dana osoba jest homoseksualna". Otóż nie - jedno z drugim nie ma wiele wspólnego. Durni ludzie często kierują się bezsensownymi stereotypami typu "facet w rurkach to gej". A w związku z nienawiścią na tle orientacji seksualnej dokonują aktów przemocy na osobach, które kwalifikują jako osoby homoseksualne.
        • livia.kalina Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:08
          Ci oprawcy nie wiedzieli tylko "wiedzieli". Tzn wybrali sobie ofiarę- dziecko delikatne, nieśmiałe, ze słabym poczuciem własnej wartości, bez oparcia w rodzicach i w innych rówieśnikach i go krzywdzili. W sumie powód nieistotny. To dlatego warsztaty antydyskryminacyjne powinny obejmować całe spektrum rzekomych powodów krzywdzenia i wykluczenia. Tyle, że o ile warsztaty antydyskryminacyjne dotyczące np niepełnosprawnych jeszcze w polskiej szkole przejdą, to dotyczące dyskryminacji ze względu na orientacje są z jakiegoś powodu przez niektórych traktowane jak zamach na heteroseksualność ich progenitury. Taka arwena się np boi, że jak jej dzieci się dowiedzą, że osób homoseksualnych nie wolno krzywdzić, to na drugi dzień z pewnością dokonają coming out.
          • katja.katja Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 12:13
            Zamiast warsztatów antydyskryminacyjnych dotyczących niepełnosprawnych/ciemnoskórych/gejów/osób otyłych itd. powinny być warsztaty przeciwko przemocy - by każda ofiara wiedziała gdzie szukać pomocy, z dowolnego powodu.
            Bo raz będzie to "gejostwo", następnym razem "śmieszna czapka" i co wtedy? Zrobią kolejne warsztaty dotyczące "śmiesznych czapek"?
          • gris_gris Re: Może wyjaśnijmy, po co robi się tęczowe piatk 26.10.18, 13:24
            Tyle, że o ile warsztaty antydyskryminacyjne dot
            > yczące np niepełnosprawnych jeszcze w polskiej szkole przejdą, to dotyczące dys
            > kryminacji ze względu na orientacje są z jakiegoś powodu przez niektórych trakt
            > owane jak zamach na heteroseksualność ich progenitury. Taka arwena się np boi,
            > że jak jej dzieci się dowiedzą, że osób homoseksualnych nie wolno krzywdzić, to
            > na drugi dzień z pewnością dokonają coming out.

Livia, w punkt!! Dokladnie o to chodzi w tym ciemnogrodzie.

• taki-sobie-nick Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 00:51
      i zupełnie im o seks nie chodzi. Kochają się wyłącznie platonicznie, a w dodatku monogamicznie.

Tylko ci okropni przeciwnicy tak na tym seksie się skupiają...
      • mamablue Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 08:12
        Napisałabym idź się lecz. Ale nie ma lekarstwa na nienawiść.
        • taki-sobie-nick Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 19:04
          mamablue napisała:

> Napisałabym (...)

Napisałabym idź się lecz. Ale nie ma lekarstwa na głupotę.

Gdzie w mojej ironicznej wypowiedzi jest nienawiść? Odnoszę się do postu założycielskiego, jakoby to tylko przeciwnicy się owego seksu doszukiwali.
      • iwles Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 08:25

> i zupełnie im o seks nie chodzi. Kochają się wyłącznie platonicznie,

ty w swoich związkach też tylko patrzycie sobie z partnerem/mężem w oczka i to z daleka ? big_grin

• katja.katja Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 08:33
          Jej jedyny "partner" to laptop.
        • taki-sobie-nick Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 19:03
          iwles napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          >
          > > i zupełnie im o seks nie chodzi. Kochają się wyłącznie platonicznie,
          >
          > ty w swoich związkach też tylko patrzycie sobie z partnerem/mężem w oczka i to
          > z daleka ? big_grin
          >
          Ja tylko odnoszę się do postu założycielskiego, w którym autorka zarzuca przeciwnikom tęczowego piątku, jakoby wszędzie doszukiwali się seksu.

Post ten sugeruje, że to przeciwnicy się doszukują, a sami zainteresowani są aseksualni.

Ludzie, czytajcie posty w konteście tego, na co odpowiada piszący!
          • iwles Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 19:23
            A ja pisze, ze ty sugerujesz, jakoby chodzilo im TYLKO i wylacznie o seks. A przeciez seks w zwiazkach istnieje, damsko-meskich tez, i nikt jakos nie uwaza, ze to tylko o ten seks chodzi, ze tylko po to lączą się w pary.
            Dlaczego tak uwazasz? W twoim zwiazku nie ma milosci? Przyjazni? Wspolnego spedzania czasu?
            • taki-sobie-nick Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 19:31
              iwles napisała:

> A ja pisze, ze ty sugerujesz, jakoby chodzilo im TYLKO i wylacznie o seks.

Manipulujesz. Sugeruję, że chodzi im między innymi o seks.

I nie walczą o prawo do miłości. Prawo do miłości do każdy ma. Walczą o prawo do związków małżeńskich, a to co innego.

A zaczynało się od tłumaczenia, że w społeczeństwie są różne grupy dyskryminowane, ech...

Potem się okazało, że owszem, różne, ale jakoś nie ma mowy o dyskryminacji z powodu podeszłego wieku, na przykład.

(Oczywiście wszelkie badania dowodzące, że homoseksualiści bardzo często zawierają związki nietrwałe, wyłącznie dla seksu, finansują mohery.).

• livia.kalina Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 20:19
                Seks w życiu homoseksualistów pełni dokładnie taką samą rolę jak w życiu heteroseksualistów. Podobnie jak miłość. Skąd w ogóle pomysł, że jest inaczej?! Co jest złego w walce o prawo o małżeństwa? Wszak małżeństwo to stabilizacja i monogamia, która ponoć tak mocno leży na sercach prawicowym aktywistom.
                • grrru Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 20:27
                  Przede wszystkim to niesprawiedliwie, żeby tylko heteroseksualistów narażać na koszmar rozwodów smile
      • hanusinamama Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 31.10.18, 21:37
        Ja mam osobiste przemsylenia takie, ze ci najgorsliwsi katolicy mają fioła na punkcie sexu, wszedzie go widzą. Kosciół im za duzo w seksie zabrania wiec mają fioła...
        • lodomeria Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 01.11.18, 00:07
          Kościół wcale aż tak dużo o seksie nie mówi. Symptomatyczne jest to, że z całego nauczania kościoła te osoby akurat tylko to o seksie słyszą, w swoim życiu nie przestrzegają, ale myślą, że jak wyolbrzymią to, co ktoś inny robi, to ich się nikt nie będzie czepiać.
          Swoją drogą, to do jakiej karykatury sami księża sprowadzają ten temat... A pomyśleć, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu myślenie o tym czym jest seks między dwojgiem ludzi, pozycji kobiet w społeczeństwie w kościele było takie, że rozważano dopuszczenie stosowania pigułki...
    • agnes_topesto Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 07:51
      najpierw szkoly powinny pytac rodzicow, czy wyrazaja na to zgodę w ogole. i ja sama bym sie nie zgodzila raczej na to.
      niech oni sobie robia, co chca, ale od szkol i dzieci, wara.
      niech jeszcze może masturbacji ucza w zerowkach, albo wprowadza nowy przedmiot, zwiazany z dziwactwami wyznawcow kolorowych tęczy.
      kazda niby taka wyzwolona i postepowa , ale gdyby sie okazalo, ze dzieci beda gejami/lesbijkami, to bylby jeden wielki płacz i lament.
      już widze te tabuny, gdzie jedna przez druga, chwali sie tym faktem. biorac pod uwage, ze jak macie problemy malzenskie, to czesto zmieniacie nicka na jednorazowego big_grin
      • mamablue Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:11
        Rzecz dotyczy LO. Bo jak uczysz, że bicie kobiet jest złe, to pewnie te bite pokazują jak mężowi ... robiły. A bijący zapewne się masturbują. Kołtun polski w rozkwicie.
      • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:12
        Ty i Arwena jesteście żywymi dowodami, że takie zajęcia są niezbędne, bo poziom ignorancji, którą jeszcze niektórzy się chwalą jest porażający.
        • agnes_topesto Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:37
          ojejujejujeju, nie popłacz się.
          mnie sie ma prawo nie podobac i mam prawo mowic/pisac na ten temat, co mysle.
          swoje dziwactwa niech promuja na wlasnym podwórku, ale szkoły niech zostawią w spokoju.
          • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 18:54
            agnes_topesto napisała:

> swoje dziwactwa niech promuja na wlasnym podwórku, ale szkoły niech zostawią w
            > spokoju.

młodzież spędza w szkole pół życia, to jest właśnie to ich podwórko.
      • grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:41
        A czy szkoła się pyta rodziców, czy wyrażają zgodę na apele z różnych okazji? Na uroczystości i przedstawienia o charakterze religijnym? Na obchodzenie w szkole świąt?
        • agnes_topesto [...] 26.10.18, 08:47
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:12
            No właśnie, jak Ci się nie podoba, że szkoła uczy tolerancji to zabierz dzieciaka ze szkoły. Proste. Uważam, że ludzie wierzący w jakieś niesprawdzalne bajeczki powinni sobie o nich opowiadać we własnym gronie, a nie zawracać głowę tym, którzy chcą nauczyć dziecko racjonalnego myślenia. A co to jest przedmiot z masturbacji?
            • agnes_topesto Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:32
              ja nie musze dzieciaka ze szkoly zabierac. moje nie ma takich pogadanek, na szczescie.
              tobie przeszkadzaja apele i rozne uroczystosci z tym zwiazane, wiec to ty masz problem. tak samo, jak ze mną, bo mam inne zdanie, niż ty.
              niech transy jeszczee swoje szkoly pozakladaja, to wtedy bedziesz miala pole do popisu i przepiszesz tam swoje potomstwo
              bedą miały wyklady z ostrzenia pinokia i nie tylko... smile
              taka wyzwolona i postępowa, ale nie rozumie, ze ktos ma inne poglady i moze je glosic, tak samo, jak ty swoje.
              • iwles Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:49

ale jeszcze nie wiesz, jakie preferencje będzie miało twoje dziecko.
                Ciekawe, co zrobisz, kiedy okażą się inne niż oczekujesz.
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:52
                  Nie wiem w jakim wieku agnes ma dzieci, ale orientacja moich dzieci w podstawówce była zdecydowanie już ustalona.
                  • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:59
                    arwena_11 napisała:
                    > Nie wiem w jakim wieku agnes ma dzieci, ale orientacja moich dzieci w podstawów
                    > ce była zdecydowanie już ustalona.

Orientacja jest wrodzona więc 'ustalona' była już przy urodzeniu. Natomiast twoja wiara, że przy potępiającej homoseksualizm mamuśce i nietolerancyjnym środowisku dzieci będą otwarcie mówić co czują jest baaaardzo naiwna.

W mojej rodzinie mam przypadek kobiety, która ujawniła swoją orientację po 30-tce i dwójce dzieci. Kobieta z takiej właśnie 'katolickiej' świętobliwej rodzinki jak twoja big_grin
                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:09
                      Znam swoje dzieci. I zapewniam cię, że preferencje mają ustalone.
                      • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:11
                        arwena_11 napisała:
                        > Znam swoje dzieci. I zapewniam cię, że preferencje mają ustalone.

Ależ mają - orientacja seksualna jest WRODZONA big_grin
                        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:15
                          Jak zwał, tak zwał. Gustują w płciach odmiennych.
                          • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:20
                            arwena_11 napisała:
                            > Gustują w płciach odmiennych.

I Arwenka nigdy nie słyszała o osobach homoseksualnych latami ukrywającymi swoją orientację? Taka ograniczona jesteś?
                          • gryzelda71 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:48
                            I to twoja zasługa? Gdyby gustowały w tej samej płci co byś zrobiła?
                          • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:02
                            arwena_11 napisała:

> Jak zwał, tak zwał. Gustują w płciach odmiennych.

nie maja przyjaciół swojej płci?
                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 21:12
                              W jakim sensie?
                              Bo jeśli chodzi ci o wspólne imprezowanie - to mają, jeśli chodzi o córkę - to ma psiapsióły do gadania o chłopakach.
                              • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 09:06
                                arwena_11 napisała:

> Bo jeśli chodzi ci o wspólne imprezowanie - to mają, jeśli chodzi o córkę - to
                                > ma psiapsióły do gadania o chłopakach.

kontrolujesz ich rozmowy?
                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 10:35
                                  Wiesz, moje dzieci ze mną rozmawiają. CZęsto również przyjaciółki córki też się pytają o radę. Pomijam już - że dziewczyny cicho nie rozmawiają big_grin.
                                  Ja też z mamą rozmawiałam o tym, kto mi się podoba itd.
                                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 11:47
                                    arwena_11 napisała:

> Wiesz, moje dzieci ze mną rozmawiają.

noi fajnie ale znajac Twoje radykalne poglądy moga konfabulować.
                                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 12:08
                                      Dlaczego radykalne? Bo nie zgadzam się na indoktrynację?
                                      Właśnie w tv jakaś pani mówiła, że tęczowy piątek - to inicjatywa oddolna uczniów. Uśmiali się wszyscy w studio.
                                      • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 12:28
                                        arwena_11 napisała:

> Właśnie w tv jakaś pani mówiła, że tęczowy piątek - to inicjatywa oddolna uczni
                                        > ów. Uśmiali się wszyscy w studio.

nie, nikt sie akurat nie śmiał.
                                        W jednej szkole pomimo wycofania sie przez dyrekcję,uczniowie wzięli sprawy w swoje ręce.
                                        Tak,masz radykalne poglądy i pewnie córka o tym wie.
                                        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 12:40
                                          Taaa, a o plakaty i inne materiały - to te dzieciaczki też same zadbały? I własną kasę na to wyłożyły?

Inicjatywa oddolna to by była, gdyby żadna organizacja tego nie zainicjowała. A tak - kasę wyłożyła konkretna organizacja, przygotowała materiały itd. Więc nie mówmy o inicjatywie uczniów.

To nie są radykalne poglądy, to są normalne poglądy.

Ty nie chcesz, żeby twoje dziecko chodziło na religię - i masz prawo. Ja nie chcę, żeby moje dzieci były indoktrynowane przez LGBT - i też mam prawo do tego.
                                          • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:06
                                            Chodzenie na religię to wybór, równe traktowanie ludzi niezależnie od orientacji seksualnej to obowiązek, także Twój. Łaski nikomu nie robisz.
                                            • gris_gris Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:16
                                              betty_bum napisał(a):

> Chodzenie na religię to wybór, równe traktowanie ludzi niezależnie od orientacj
                                              > i seksualnej to obowiązek, także Twój. Łaski nikomu nie robisz.

Arwenie tego nie wylumaczysz. Wedlug niej to od swiatopogladu zalezy, komu sie nalezy rowne traktowanie, i ona ma prawo o tym decydowac. Mnie przeraza, jak duzo ludzi w Polsce tak mysli.
                                          • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:54
                                            Nie są indoktrynowane, ponieważ być nie mogą. Nikt ich nie przekona do bycia gejem. Pewnie codziennie mają kontakt z jakimiś homoseksualistami. Ty też. Zaraziłaś się?
                                          • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 18:12
                                            arwena_11 napisała:

> Ty nie chcesz, żeby twoje dziecko chodziło na religię - i masz prawo. Ja nie ch
                                            > cę, żeby moje dzieci były indoktrynowane przez LGBT - i też mam prawo do tego.

idąc Twoim tokiem rozumowania to moje jest indoktrynowane: oglada na ścianach jakieś gazetki o JPII, ma narzucane jakies Wigilie, Jasełka, ostatnio w szkole wywieszono jakąś tablicę, które znaki sa wrogie dla Chrześcijanina, ma plan lekcji z religią, na która nie uczeszcza.....
                                      • araceli Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 12:49
                                        arwena_11 napisała:
                                        > Dlaczego radykalne? Bo nie zgadzam się na indoktrynację

Bo nie zgadzasz się na rzeczywistość. O wszczyna czy Plutonie też zabronią z uczyć swoje dzieci?
                                      • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:04
                                        Mówienie o tolerancji wobec inności to nie indoktrynacja, a akceptacja dla inności to nie łaska, a Twój i Twoich dzieci obowiązek wymagany prawem. A ty, mam wrażenie, ze swoimi radykalnymi poglądami chwilami chyba już zaczynasz niebezpiecznie balansować na jego granicy.
                                        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:39
                                          Jakoś nie słyszałam, żeby namawiali do tolerancji dla grubych, okularników, rudych itd. Ich interesuje tylko jedna opcja.
                                          • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:56
                                            Bo ta jedna opcja przez prawych kretynów jest uważana za "preferencję", choć jest dokładnie tym samym, co bycie rudym czy krótkowidzem.
                                            • olena.s Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:01
                                              I dlatego, że tylko ta jedna opcja była skazywana i więziona i wtrącana do obozów - o ile wiem, okularników, grubych ani rudych nie śledziło też MO, prawda? Turing byl kastrowany chemicznie poniewaz był gejem, a nie dlatego, że miał niewłaściwą fryzurę.
                                              Ale prawacy będa udawac, że jest inaczej....
                                          • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 14:56
                                            Tu sobie możesz pisać dowolne bzdury, ale jak Twoje dzieci gdzieś poza Polską wyskoczą z tekstami mamuśki, to zdziwienie i zaprzestanie kontaktów z takimi osobami będzie ich najmniejszym problemem.
                                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:03
                                              Na szczęście nie ma obowiązku utrzymywania prywatnych kontaktów z tęczową opcją. Kontakty zawodowe - to inna bajka - nie interesuje mnie życie prywatne kontrahentów.
                                              • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:11
                                                Nie dociera do Ciebie, że w tęczowej opcji mogą być Twoi najbliżsi, dzieci, przyjaciele i inne osoby, które świetnie znasz? Poprostu takich osób jak Ty się nie wtajemnicza, pokazuje się im partnera dobrej orientacji, mówi się im, że jest się homofobem i żyje po swojemu, jeśli się da to z dala od domu, a jak nie to nawet pod jednym dachem.
                                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:36
                                                  Zapewniam cię, że nie mam wśród najbliższych nikogo takiego. Wszyscy są normalni.

Dlaczego uważasz, że każdy obowiązkowo musi mieć kogoś takiego w znajomych?

A i oczywiście mówimy o osobach z którymi się utrzymuje kontakt prywatnie - a nie kogoś kogo się zna - ale służbowo.
                                                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:41
                                                    Geje są normalni.
                                                    Fascynująco byłoby obserwować Arwenę w świecie, w którym i służbowo mogłaby odmawiać kontaktu z gejami.
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:43
                                                    w kontaktach służbowych NIE INTERESUJĄ mnie prywatne sprawy kontrahentów. To mi do niczego nie jest potrzebne.
                                                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 16:11
                                                    A czemu interesują cię w prywatnych? Bo w sumie to jest to samo, wiesz.
                                                    Poza tym nie mówimy tylko o kontrahentach. Również o taksówkarzach, lekarzach, urzędnikach, hydraulikach, policjantach, generalnie osobach, z którymi masz do czynienia na co dzień.
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:10
                                                    Ale w jakim sensie w prywatnych mnie interesują? Po prostu nie ma singli, są ludzie sparowani z płcią przeciwną.

No ale to już nie są moi znajomi - nie interesuje mnie ich orientacja - dopóki nie zaczną się dziwnie zachowywać.
                                                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:22
                                                    Oczywiście, nie ma singli, nie ma gejów, twoje otoczenie to fenomen socjologiczny big_grin
                                                    A jeśli nie interesuje cię orientacja innych ludzi, to tym bardziej nie powinnaś mieć nic przeciwko tęczowym piątkom.
                                                  • araceli Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 18:31
                                                    sumire napisała:
                                                    > Oczywiście, nie ma singli, nie ma gejów, twoje otoczenie to fenomen socjologicz
                                                    > ny big_grin

Za to jest wyjątkowa nadprodukcja pań z bogatych domów, których biedni mężowie strzelają dziecko z kochanką-harpią smile
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 18:43
                                                    I tak to dla nich łatwiejsze niż być zdradzoną z sąsiadem czy sekretarzem lub aplikantemwink
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:28
                                                    Uważasz, że osoba sparowana z płcią przeciwną nie może być ze środowiska LGTB?
                                                    Co powiesz na olimpijczyka, babiarza, 3 razy żonatego, ojca szóstki dzieci z trzema kobietami? To kandydat na osobę tęczową?
                                                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 18:22
                                                    arwena_11 napisała:

> Ale w jakim sensie w prywatnych mnie interesują? Po prostu nie ma singli, są lu
                                                    > dzie sparowani z płcią przeciwną.
                                                    a może Ty masz klapki na oczach?
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:08
                                                    Tak, tak - wszyscy się ukrywają, oszukują. No nie można być normalnie hetero - na pewno jesteś homo tylko o tym nie wiesz, albo się ukrywasz.
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:21
                                                    9 z 10 osób, które znasz jest „normalna”, w każdej 10 jest ukryta jedna „nienormalna”
                                                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:27
                                                    Arweńciu, oni nie muszą się ukrywać. Po przeciętnym homoseksualiście dowolnej płci nie widać orientacji.
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:31
                                                    I dlatego, że się nie ukrywają - mają dzieci i są od nastu czy kilkudziesięciu lat w małżeństwach? To ciekawe
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:34
                                                    Ciekawe jest, że są jeszcze ludzie, którzy tego nie rozumieją.
                                                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:38
                                                    Jedno drugiego nie wyklucza.
                                                    Co nie zmienia faktu, że przeciętna lesbijka wygląda jak ty czy ja.
                                                  • cosmetic.wipes Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:42
                                                    arwena_11 napisała:

> mają dzieci i są od nastu czy kilkudziesięciu
                                                    > lat w małżeństwach?

Masz samych mocno dojrzałych w rodzinie? Żadnych nastolatków, młodych dorosłych?
                                                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:00
                                                    arwena_11 napisała:

> I dlatego, że się nie ukrywają - mają dzieci i są od nastu czy kilkudziesięciu
                                                    > lat w małżeństwach?

a widzisz w jakim społeczeństwie żyjemy. Miałam kolegę na studiach, który sie doskonale kamuflował, nikt z rodziny nie wiedział. Wyjechał z Polski.
                                                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 19:57
                                                    arwena_11 napisała:

> Tak, tak - wszyscy się ukrywają, oszukują.

nareszcie dotarło po co jest np. tęczowy piatek. Tak jest! wielu sie ukrywa i w ten sposób żyje.
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:09
                                                    Ale ja mówię o mojej rodzinie i znajomych a nie o obcych. Co robią obcy - mało mnie obchodzi - dopóki ich działania nie mają wpływu na mnie.
                                                  • araceli Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:49
                                                    arwena_11 napisała:
                                                    > Ale ja mówię o mojej rodzinie i znajomych a nie o obcych. Co robią obcy - mało
                                                    > mnie obchodzi - dopóki ich działania nie mają wpływu na mnie.

A jakiż to wpływ miałoby na ciebie, że przykładowo twój kuzyn byłby gejem?
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:45
                                                    Wszyscy są normalni, bo nie bycie hetero jest normalne, tu się zgodzę.
                                                    Jestem natomiast bardzo ciekawa po czym poznajesz, że ktoś jest hetero?
                                                  • cosmetic.wipes Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 18:15
                                                    arwena_11 napisała:

> Zapewniam cię, że nie mam wśród najbliższych nikogo takiego. Wszyscy są normaln
                                                    > i.

Ty na pewno nie jesteś.
                                            • gris_gris Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:05
                                              Tez mi to przyszlo na mysl. Dzieci tak wychowywane beda za granica w szoku, i moga sie tam nie odnalezc. Lata swietlne roznicy.
                                              • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:33
                                                taaa, bo obowiązkowo trzeba mieć wśród znajomych jakiś homo. No po prostu nie da się bez tego żyć.
                                                • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:59
                                                  Jeśli masz więcej niż kilkunastu członków rodziny i znajomych, a Ty i mąż plus dzieci plus rodzice, teściowie jakieś rodzeństwo to już tyle, to najprawdopodobniej masz wśród znajomych osoby LGTB, a tego nie zauważasz.
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:07
                                                    Nie wiem jak bardzo chcesz zaklinać rzeczywistość - ale u mnie nie ma w rodzinie nikogo homo. Nawet nie ma nikogo żyjącego "na kocią łapę". Tak już jest.
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:32
                                                    W królewskiej są, a w Twojej nie ma😂
                                                    Wiesz jak najłatwiej zamaskować orientacje? Wziąć ślub, życ po bożemu, natrząskać dzieci i gardzić gejami, jeśli takie osoby masz w otoczeniu to bądź pewna, że jakaś cześć z nich to osoby, którymi gardzisz.
                                                  • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:34
                                                    A ty usilnie chcesz wcisnąć mi do rodziny homo? Tak - wszyscy się maskują, oszukują.
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:42
                                                    Nie wszyscy się maskują i oszukują, robią to głównie ci w rodzinach, gdzie tępi się inność. W pokoleniu Twojego męża jakieś 90% gejów ma rodzinę i dzieci, w pokoleniu Twojego syna już tylko 60-70 się ukrywa. Odsetek osób homoseksualnych jest od dawna mniej więcej stały w populacji, jak z prawie każdą inną cechą biologiczną i nie ma rodzin chronionych.
                                                  • julita165 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:47
                                                    arwena_11 napisała:

> Nie wiem jak bardzo chcesz zaklinać rzeczywistość - ale u mnie nie ma w rodzini
                                                    > e nikogo homo. Nawet nie ma nikogo żyjącego "na kocią łapę". Tak już jest.

U mnie w rodzinie też nie ma nikogo homo ( hetero na kocia lape są ). Oczywiście można się upierać że na pewno są tylko się kryją 😁. Szczerze w to jednak wątpię bo znam ludzi w rodzinie. Może to nie są wojujący progresywisci ale dość wyluzowani żeby żyć i dać żyć innym. W ogóle w całym swoim życiu spotkałam jedną osobę homoseksualna, konkretnie lesbijkę. Było to że 25 lat temu.
                                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:56
                                                    Mój znajomy gej od zawsze miał wyjątkowe powodzenie u dziewczyn. Wyprowadził się do chłopaka, rodzice przekonywali, że teraz ma nieśmiałą dziewczynę, której nie chce przedstawić. Poszedł dalej, przyszedł na wesele z chłopakiem, rodzice i jakaś cześć rodziny uznali, że przyszedł z kolegą na podryw.
                                                    Osoba homoseksualna może paradować z partnerem przed oczami wszystkich, a i tak część osób nie zauważy. Dziewczyna z przyjaciółką może pozwolić sobie na dużo więcej.
                                  • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:00
                                    Jesteś ostatnią osobą, której jakiekolwiek dzieci powiedziałyby o jakimkolwiek problemie typu inna orientacja, niechciana ciąża, kontakt z narkotykami. Jesteś podręcznikowym przykładem rodzica, któremu trzeba mówić co chce usłyszeć, którego łatwo oszukać i który nic nie widzi.
                                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:04
                                      I tu się bardzo mylisz. Jak mówię - moje dzieci są normalne.
                                      • grazbed Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:44
                                        Arweno, Twoje dzieci są normalne, chyba nikt nie ma wątpliwości. Dlaczego jednak nie chcesz im pozwalać na spotkanie z osobami o odmiennych poglądach. To byłoby dla nich wyzwanie intelektualne. Rozmowa na argumenty, wzajemne przekonywanie się. Czego się obawiasz? Indoktrynacji? Jeśli dzieciaki są silne emocjonalnie, są mądre to co może im zaszkodzić? Niech walczą na słowa, niech ćwiczą siłę przekonywania. Boisz się,że mogą ulec stronie przeciwnej?
                                        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 16:02
                                          A bierzesz pod uwagę, że ktoś nie ma ochoty na takie pogadanki? Że może ten czas lepiej spożytkować? Nawet jeżeli miałby w tym czasie po prostu się dospać?

Jak mówię - szkoły moich dzieci w tym nie brały udziału. Ja nie znoszę, jak mi się coś narzuca, wymusza - działa to na mnie jak czerwona płachta na byka - efekt będzie dokładnie odwrotny od zamierzonego.
                                          • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 16:04
                                            Nikt ci nic nie narzuca, akcja jest kierowana do młodzieży, a nie do zabetonowanych mamusiek.
                                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:06
                                              A młodzież ma prawo nie chcieć w niej brać udział?
                                          • grazbed Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 16:16
                                            Chowanie głowy pod kołdrę i niezauważanie sprawy nic nie da. Po prostu nie da się wyautować z życia. Nie wiem jak w szkole syna ale w szkole córki z pewnością są takie dyskusje. Nie musi być Tęczowy Piątek. Bo na lekcje religii chyba chodzi?
                                            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:12
                                              I na lekcji religii zaczną ich przekonywać do akceptacji ? Znasz stanowisko Kościoła w tej sprawie?
                                              • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:24
                                                Wiesz, ze wśród duchownych jest więcej gejów niż w reszcie populacji?
                                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 17:35
                                                  A co to ma do nauki Kościoła? Jeżeli praktykują - to łamią zasady i mają grzech. -
                                              • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:07
                                                arwena_11 napisała:

> I na lekcji religii zaczną ich przekonywać do akceptacji ?

do tolerancji jak najbardziej. Zależy od katechety
                                                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:10
                                                  Ale cały czas mówimy - że tolerancja nie oznacza akceptacji. Oni oczekują akceptacji, ja mogę ich tolerować.
                                                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:18
                                                    Ale ich nie tolerujesz.
                                                  • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:25
                                                    sumire napisała:

> Ale ich nie tolerujesz.

A co rozumiesz przez tolerancję?
                                                  • zofijkamyjka Re: Tęczowy Piątek 31.10.18, 22:51
                                                    arwena_11 napisała:

> Ale cały czas mówimy - że tolerancja nie oznacza akceptacji. Oni oczekują akcep
                                                    > tacji, ja mogę ich tolerować.
                                                    tolerancja -poszanowanie czyichś poglądów, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych.
                          • droch Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 20:57
                            To nie wcale nie wyklucza biseksualności.
                      • sumire Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:29
                        To są takie same "preferencje", jak moja leworęczność.
                      • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:49
                        Mają, bo te są wrodzone, ale jakie możesz się dowiedzieć jako ostatnia. Dla takich mamusiek jak Ty przyprowadza się dziewczynę czy chłopaka, a jeszcze lepiej powiedzieć im, że się gardzi homo, wtedy są szczęśliwe i pewne, że mają „normalne” dzieci i żaden bóg ich nie pokarał homoseksualizmem w rodzinie.
                        Po to są potrzebne takie zajęcia, żeby kolejne pokolenie nie wyrosło na ignorantów, którym się wydaje, że do zmiany orientacji można kogoś namówić pogadankami.
                      • kropkacom Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:03
                        To mają fuksa te dzieci twoje, że ustalona pokrywa się z tym co uznaje mamusia i tatuś. big_grin
                  • sumire Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:00
                    Taa.
                    Moja przyjaciółka lesbijka na pierwszym roku studiów miała chłopaka.
                    • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:02
                      I o czym to świadczy? Że być może niektórzy do końca życia nie odnajdą swojej tożsamości?
                      • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:03
                        1matka-polka napisała:
                        > I o czym to świadczy? Że być może niektórzy do końca życia
                        > nie odnajdą swojej tożsamości?

Raczej, że w nietolerancyjnym środowisku tożsamość się ukrywa.
                        • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:04
                          Bo ty tak chcesz to interpretować?
                          • araceli Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:06
                            1matka-polka napisała:
                            > Bo ty tak chcesz to interpretować?

Porozmawiaj z osobą, która ujawniła swoją orientację seksualną w późniejszym wieku to się dowiesz.
                            • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:10
                              Oczywiście. I taka osoba już jako dziecko potrafiła się doskonale kryć ze swoją orientacją.
                              • gryzelda71 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:50
                                A dzieci jak wyrażają swoja orientację?
                                • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:38
                                  Nie masz dzieci, ze zadajesz takie pytania?
                                  • gryzelda71 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:43
                                    Liczę, że odpowiesz.
                                    • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:05
                                      Pocxytaj sobie. Masa opracowan.
                                      • gryzelda71 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:19
                                        Znaczy nie wiesz nic. Typowe.
                                        • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:38
                                          Typowe jest takie zawracanie dudy przez takich jak ty.
                                          • gryzelda71 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:43
                                            Taaaaa. Szkoda,że nadal nic w temacie.
                                            • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:48
                                              sad
                      • iwles Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:08
                        1matka-polka napisała:

> I o czym to świadczy? Że być może niektórzy do końca życia nie odnajdą swojej t
                        > ożsamości?
                        >

raczej o tym, że boją się odrzucenia, potępienia, niezrozumienia i wyzwisk ze strony najbliższych.

• 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:15
                          Taka świadomość u tych dzieci? Moje nie jest takie przenikliwe.
                          • iwles Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:28

> Moje nie jest takie przenikliwe.

Wspólczuję.
                            Serio, uważasz, że 16-18 latki mają z tym problem ?

• 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:32
                              Ale to sie zaczyna o wiele wczesniej.
                          • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:20
                            To po mamusi i nie ma sie czym chwalic.
                      • sumire Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:22
                        Świadczy o tym, że gadanie o ustalonej orientacji u dzieci nie ma sensu, bo nawet jeśli ona ustalona istotnie jest, to można ją maskować, zwłaszcza w nieprzychylnym środowisku.
                  • iwles Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:07
                    arwena_11 napisała:

> Nie wiem w jakim wieku agnes ma dzieci, ale orientacja moich dzieci w podstawów
                    > ce była zdecydowanie już ustalona.

ustalona? przez kogo? ciebie i twoją rodzinę ?
                    Bo wiesz, z ujawieniem, szczególnie takim rodzicom jak wy, dzieci mają problem.
                    I właśnie do dzieci rodziców z waszymi poglądami, tęczowe piątki są kierowane. I chcą nauczyć otwartości i wiary w siebie, bo w domu rodzinnym nie mają szansy poznać.
                    • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:23
                      Mysle, ze dzieci Arweny dopiero pod grozba tortur przyznalyby,ze nie maja zadnych problemow z orientacja seksualna innych ludzi
                  • lily_evans11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:15
                    Arena, a co byś zrobiła, gdyby ta orientacja była inna? Tego człowiek nie wybiera, z daną orientacją się rodzisz.
                    • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:56
                      Jak to co zrobić? Znaleźć sobie parnera, wziąć katolicki ślub, zrobić dzieci, przybrać kostium homofoba, a na boku cieszyc się z życia zgodnie ze sobą. Klasyka.
              • grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:09
                Nie mam z Tobą żadnego problemu. Co najwyżej mnie bawi, że dorosły człowiek mówi o seksualności językiem typu "ostrzenie pinokia".
          • gryzelda71 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:08
            Ach jaka podnieta, doskonały temat żeby popisać o tyn co cie kręci hahahaha
        • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:51
          Poza podstawówką - w szkołach moich dzieci nie było nigdy żadnych apeli, przedstawień itd. W podstawówce tak - ale to katolicka szkoła i każdy wiedział gdzie zapisywał dziecko i za co płaci.
          • agnes_topesto Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 08:52
            no dokładnie.
          • grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:13
            Ja znam dużo publicznych szkół, podstawowych i nie tylko gdzie są takie imprezki. I co w związku z tym? Uważam, że powinna być konsekwentnie wymagana pisemna zgoda rodziców. I żadnego tracenia normalnych lekcji na rzecz jakiś idiotycznych prezencików mikołajkowych czy innych pogadanek o bajeczkach.
            • filga Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:32
              Co to są pogadanki o bajeczkach?
              • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:34
                To jest pewnie pełne lewackiej tolerancji i miłości określenie na religię big_grin
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:36
                  No ale akurat na chodzenie na religię - zgodę trzeba dać - więc o co chodzi? A jak ktoś zabierze dziecko, które nie ma zgody - to ematka leci z dżihadem.
                  • iwles Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:51

rwena_11 napisała:

> No ale akurat na chodzenie na religię - zgodę trzeba dać - więc o co chodzi? A
                    > jak ktoś zabierze dziecko, które nie ma zgody - to ematka leci z dżihadem.

krzyże z sal lekcyjnych też sa już wszędzie zdjęte ?

• arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:54
                      Tu chyba jednak decyduje większość. Chociaż nie przypominam sobie krzyża w sali mojego syna w gimnazjum ( zresztą nawet religii w planie nie było tylko etyka ).
                      U córki był - bo jednak budynek plebanii - to jednak co innego. W LO nie kojarzę.
                    • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 20:26
                      iwles napisała:

>
                      > rwena_11 napisała:
                      >
                      > > No ale akurat na chodzenie na religię - zgodę trzeba dać - więc o co chod
                      > zi? A
                      > > jak ktoś zabierze dziecko, które nie ma zgody - to ematka leci z dżihade
                      > m.
                      >
                      >
                      > krzyże z sal lekcyjnych też sa już wszędzie zdjęte ?

a w burkach można chodzić?
                      >
                • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:38
                  Ciekawe czy o muzułmańskiej religii też tak mówią? big_grin
                  • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:53
                    Nie, bo póki co muzułmanie są ich sprzymierzeńcami w walce z chrześcijanami.
                    • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:56
                      No w sumie ciekawe byłyby tęczowe pogadanki w kraju muzułmańskim. Tak im brakuje u nas tolerancji.

• grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:11
                      Może Twoim, ja sobie nie życzę narzucania szmat na twarzy.
                      • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:17
                        Ojej.
                    • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:25
                      Rozbawilas mnie do lez,wiekszisc z was z chrzescijanstwem ma tyle wspolnego co ja z baletem.Nawet nie potraficie slow Jezusa zinterpretiwac i wcielic w zycie.Nazywanie sie przez taka Arwene katoliczka obraza katolikow.
                  • grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:10
                    Oczywiście - bajeczki z podtekstem pedofilskim, bo przecież prorok lubił sobie pobzykać nieletnie.
            • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:35
              A to ktoś wymusza Mikołajki? U nas zawsze była to decyzja rodziców ( czy prezenty czy wyjście czy normalne lekcje )
              Jeżeli cos jest w programie - to zgoda nie jest wymagana. Tęczowych pogadanek w programie na szczęście nie ma.
              • grrru Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:10
                Wymusza, nie ma żadnych pisemnych zgód. Podobnie jak na różnego typu apele.
                • arwena_11 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:24
                  Jakich pisemnych. Na zebraniu padało pytanie - czy organizujemy Mikołajki - jeżeli tak, to w jakiej formie. Na zebranie w podstawówce przychodzili wszyscy rodzice.

W gimnazjum dzieci decydowały same. W LO nie mają mikołajek tylko dają sobie prezenty na wigilii klasowej - udział biorą ci co chcą.
      • kolibeer2 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 09:37
        Ja mam dwie córki, więc być może okaże się, że będą lesbijkami i nie będę z tego powodu lamentować. Chcę jedynie żeby córki były szczęśliwe, żeby partner/partnerka okazywali im miłość i szacunek, żeby były pewne siebie, tego czego chcą od życia i potrafiły po to sięgnąć - niezależnie od tego czy u ich boku będzie stała kobieta czy mężczyzna. Kocham je, akceptuję to jakie są w chwili obecnej i nie będę miała problemu zaakceptować ich wyborów partnerów seksualnych. W sumie to miałabym problem z partnerem krzywdzącym moje dziecko w jakikolwiek sposób, wtedy byłby płacz i lament, że dziecko wplątało się w taką relację.
      • rosa-fira Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:22

> niech jeszcze może masturbacji ucza w zerowkach,
        Masturbacji w zerówkach uczyć nie trzeba. Dzieci (zerówkowe, szkolne i te znacznie młodsze, nawet, o zgrozo, niemowlęta) doskonale sobie z tym radzą same. Dość powszechna sprawa.
        • kolpik124 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:28
          Twoje dzieci w wieku przedszkolnym doprowadzają się do orgazmu masturbujac się?
          • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:34
            A to cos dziwnego dla ciebie?
      • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:40
        Masturbacja jest naturalnym etapem rozwoju seksualneho czlowieka i nie trzeba jej uczyc.Z licznych komentarzy wynika iz pogadanki na temat seksualnosci trzeba przeprowadzac z rodzicami, bo maja straszliwe braki w wyksztalceniu
        • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 10:53
          Dokładnie. To przerażające, że w tych czasach jakoś formalnie wykształceni ludzie nie znają tak podstawowych spraw z zakresu biologii i rozwoju człowieka.
          • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:25
            Nie znaja tez wlasnej religii oraz historii KK do ktorego przynaleza.Dowodzi to tylko jednego lekcje o tolerancji sa b.potrzebne.
        • filga Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:46
          Skoro tak, to ci rodzice też się masturbowali i nie powinni się dziwić, że robią to ich dzieci
          • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:55
            No powinni,ale jest takie przyslowie "zapomnial wol jak cieleciem byl"
    • katja.katja Re: Bo homoseksualiści to aseksualne byty są 26.10.18, 11:12
      Troll.
    • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:23
      Wlaanie natknelam sie na niemieckim forum na post chlopaka o tym iz jego partner czuje sie zle we wlasnym ciele i bardzo by chcial zmienic plec.Ani jednego komentarza typu zwyrodnialec, pedal,dewiant. Za to liczne linki do fachowcow i do forum dla osob transeksualnych.Podbudowalo mnie to.
      • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:34
        Wstaw linka.
        • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:40
          big_grin
        • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:55
          Zeby czytac trzeba byc tam zarejatrowanym wiec link ci nic nie da
          • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 11:56
            Nie szkodzi, rejestracja to 5 minut roboty.
            • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:04
              Nie, bo adninstratorzy zatwierdzaja.To nie gazeta pl
              • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:06
                To skopiuj.
                • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:07
                  Chociaz podaj sama adres foruma...
                • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:56
                  Po pierwsze nie wolno mi kopiowac rzeczy z zamknietego forum, po drugie zawsze mozesz powiedziec,ze skopiowalam tylko te wygodne posty
              • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:14
                Nie szkodzi, zaczekamy smile
        • purchawkapuknieta Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:01
          Ależ ja jestem w stanie uwierzyć edel na słowo. Tamto społeczeństwo jest już całkowicie przenicowane.
          • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:17
            Przede wszystkim jak wyszło "w praniu" dzięki dociekliwości forumowicza płci nieustalonej MatkaPolka Edel porównała ogólnie dostępne forum, bardzo popularne do niszowego forum niemieckiego, w dodatku ukrytego i gdzie nie dostanie się "każdy z ulicy" jak sama napisała. Znam takie fora polskie (ukryte, które zatwierdza administracja) - niespodzianka. Tam też jest poziom o wiele wyższy niż choćby na tym forum (nie ma wyzwisk, nikt nikogo nie obraża itd.).
            Niech lepiej poda przykład forum otwartego, na którym może wpisać się każdy, jakoś wątpię by wtedy wszystkie odpowiedzi były politycznie poprawne i uprzejme.
            • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:42
              Samo jesteś płci nieustalonej. Poszukaj sobie moich wątków na CiP-ie i na Karmieniu piersią. Jizz
            • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:58
              To nie jest zadne niszowe forum i jest ogolnodostepne po rejestracji tak wiec nie manipuluj gazet
              • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:16
                To podaj samą nazwę tego forum i domenę.
                • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:18
                  nettwerk
                  • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:24
                    Nie ma takiego foruma. Dej linka.
      • taki-sobie-nick A co to było za forum? 26.10.18, 19:05
        edelstein napisała:

> Wlaanie natknelam sie na niemieckim forum

Bo u nas też możesz się natknąć na podobne porady. Wystarczy wiedzieć, jakie fora czytać. tongue_out
    • lodomeria Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:17
      https://i.imgur.com/wejOmSz.jpg
      • 1matka-polka Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:40
        Przetłumacz to.
        • alaveda Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:52
          Ale po co tłumaczyć? Jest po angielsku. Powiedział to angielskojezyczny "autorytet" , a to dla enatki wyznacznik nieomylnosci. Koniec sprawy, mordy w kubeł. Taki odpowiednik sredniowiecznego Roma locuta, causa finita big_grin
      • piepe Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 13:20
        Kwintesencja lewicy. Tworzy problemy, a następnie z nimi walczy. Twierdzi na przykład, że chrześcijanie, a zwłaszcza katolicy, potępiają homoseksualizm.
    • bo_gna Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 12:52
      No właśnie wszędzie ten seks, mnie to denerwuje już, przecież ludzie w zdecydowanej większości akceptują cudze wybory, w tym homoseksualizm, nawet jeden prezydent w PL jest homoseksualistą, wielu jednak denerwuje takie narzucanie się, to jest obrzydliwe, nie oceniam nikogo po preferencjach seksualnych, niech każdy zajmie się swoim łóżkiem i nie włazi do cudzego, a od lekcji kultury powinny być godziny wychowawcze
      • kolibeer2 Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 14:23
        kolejna, co jej się wszystko z seksem kojarzy - twój związek jest oparty tylko na tym?
        i gdzie ty widzisz tych wszędzie narzucających się homoseksualistów?
      • edelstein Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:19
        bo_gna napisała:

> No właśnie wszędzie ten seks, mnie to denerwuje już, przecież ludzie w zdecydow
        > anej większości akceptują cudze wybory, w tym homoseksualizm, nawet jeden prezy
        > dent w PL jest homoseksualistą, wielu jednak denerwuje takie narzucanie się, to
        > jest obrzydliwe, nie oceniam nikogo po preferencjach seksualnych, niech każdy
        > zajmie się swoim łóżkiem i nie włazi do cudzego, a od lekcji kultury powinny by
        > ć godziny wychowawcze
    • muchy_w_nosie Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 14:03
      Nie dalej jak miesiąc temu mój syn szedł na kolorowo ubrany do szkoły katolickiej - mamy tęczową koszulkę - bo był dzień koloru czy jakoś tak, dzisiaj miał uroczystość pasowania na ucznia i poszedł na galowo.
      Nie puściłabym 6-11 latka do szkoły w tęczowej koszulce z obawy że ktoś mu wierdoli, niech dorośli i młodzież sobie manifestuje co chce, taki 7 latek jest nie w temacie i po co robić z dziecka tarcze. Czasy mamy jeszcze spokojne ale potrzeba walczenia ze wszystkimi o wszystko narasta, wiadomo do czego to zmierza i jak się skończy.
    • e-ness Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 14:22
      Dzwoni do mnie moja własna matka z zapytaniem czy u nas w szkole jest Tecxowy Piątek i co ja na to
      Wiec jej odpowiadam ze dotyczy to szkół średnich , wiec się nie doinformowala , a ja jestem na tak , bo ma na celu
      uczyć dzieci tolerancji ( nie tylko seksualnych)
      Oburzeniu nie było końca ,
      Ona nawet nie dostrzega ze dzieci mogą być krzywdzone z zupełnie nieznaczących powodów , ich orientacja to niewielki odsetek
      Wstyd mi za nia, jestem rozczarowana, a ona się dziwi ze jej się nie „ zwierzam”
      Ciemnogród
    • grazbed Re: Tęczowy Piątek 26.10.18, 19:06
      Moja licealistka odebrała dzisiaj podwójną lekcję. Po pierwsze dowiedziała się, że kulturalni ludzie, o szerokich horyzontach i nieciasnej wyobraźni są w stanie rozmawiać na tematy, na które mają odmienny pogląd rzeczowo, konkretnie i bez demonizowania.

A po drugie to dowiedziała się w jaki sposób można manipulować opinią publiczną, przeinaczać fakty, grać na emocjach i niedopowiedzeniach.
      Uczniowie jej szkoły przeczytali dziś bowiem że zdziwieniem na portalu . niezależna.pl ( niezależna od rozumu chyba) jak to w ich warszawskim liceum odbywał się Tęczowy Piątek.
    • martaesz Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 15:52
      A dlaczego nazywa się tęczowy piątek, dlaczego tak obrzydliwe prowokująco .
      • cosmetic.wipes Re: Tęczowy Piątek 28.10.18, 18:28
        Tęcza prowokuje, konstytucja prowokuje.
        Jeśli jesteś tak podatna na prowokację to rozważ dożywotni pobyt w izolatce psychiatrycznej - będzie ci lżej.
        • julita165 Re: Tęczowy Piątek 31.10.18, 21:12
          Sama tęcza nie prowokuje ale niektórzy "sympatycy" jak najbardziej. Słyszałam dziś gościa w tv który stwierdził dosłownie że w akcji chodzi o to żeby 7-letnia lesbijka czy 8-letni gej mogli w szkole swobodnie wyrażać swoje uczucia. Tak z perspektywy 7-latka, którego akurat mam na stanie - on jest dostatecznie speszony wyznaniem kolezanki,że go kocha. Po takim wyznaniu kolegi chyba odmówiłby chodzenia do szkoly ! To się po prostu posuwa za daleko, na zasadzie dać palec to będą chcieli wziąć całą rękę. Jak jestem jak najbardziej za żeby dorośli ludzie mieszkali sobie z kim chcą i w swoim mieszkaniu robili co chcą, a także aby w sposób ogólnie przyjęty swobodnie okazywali sobie uczucia w miejscach publicznych tak mieszanie do tego małych dzieci uważam za grube nieporozumienie. Dzieci sporadycznie mają okazję zaobserwować takie pary więc niewątpliwie może to być dla nich dziwne albo nawet szokujące. Jak wiele nieznanych zjawisk. Nie ma natomiast żadnych powodów żeby z pewnymi informacjami wychylać się zanim dziecko samo zapyta. Jak zapyta to rola rodzica jest powiedzieć po prostu jak jest, że są tacy ludzie, że mają do tego prawo i nikomu nic do tego. Koniec tematu.
          • taki-sobie-nick Re: Tęczowy Piątek 31.10.18, 21:16

> w sposób ogólnie przyjęty swobodnie okazywali sobie uczucia w miejscach publicz
            > nych

W miejscach publicznych też znajdują się dzieci. Także małe.
          • livia.kalina Re: Tęczowy Piątek 31.10.18, 21:31
            "Tak z perspektywy 7-latka, którego akurat mam na stanie - on jest dostatecznie speszony wyznaniem kolezanki,że go kocha. Po takim wyznaniu kolegi chyba odmówiłby chodzenia do szkoly ! "

A może jest speszony wyznaniem koleżanki bo wolałby to usłyszeć od kolegi? Naucz go, ze oba wyznania sa równoważne to nie będzie wpadał w niepotrzebna histerię.
          • demodee Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 07:01
            > Słyszałam dziś gościa w tv który stwierdził dosłownie że w akcji chodzi o to żeby 7-letnia lesbijka czy 8-letni gej mogli w szkole swobodnie wyrażać swoje uczucia.

Też słuchałam tego gościa wczoraj i poczułam się mocno zniesmaczona.

Po pierwsze - na forum ematki utrzymywały, że "tęczowy piątek" ma się odbywać w gimnazjach i liceach, a okazuje się że jednak także objęte nim były małe dzieci. To jak w końcu było?

Po drugie - kto to jest "7-letnia lesbijka"? Czy w tym wieku w ogóle można mówić o orientacji seksualnej? Jak ja miałam 7 lat to miałam ukochane przyjaciółki, którymi się fascynowałam, wszędzie razem chodziłyśmy i obiecywałyśmy sobie, że jak dorośniemy, to będziemy razem mieszkać itd. I nie byłam w tym wyjątkiem, małe dziewczynki są takie właśnie dziecinne i egzaltowane. Czy to znaczy, że wszystkie te małe dziewczynki to naturalne lesbijki, którym opresyjne społeczeństwo każe ukrywać tożsamość seksualną i tylko "tęczowe piątki" je wyzwolą?
            • betty_bum Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 07:34
              Orientacja seksualna jest wrodzona, czyli ma ją nawet niemowlak. To tak trudno zrozumieć?
              Jeśli chłopak ciągnie dziewczynkę za warkoczyki jest hetero, a jeśli dziewczynka robi sobie pidzama party z rówieśnicami jest lesbijką? Te tęczowe piątki to chyba przydałyby się rodzicom, bo ignorancja poraża.
              • demodee Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 07:51
                > Orientacja seksualna jest wrodzona, czyli ma ją nawet niemowlak. To tak trudno zrozumieć?
                Jest wrodzona tylko u niektórych. Jest mnóstwo osób biseksualnych oraz takich, które w określonych okolicznościach zmieniają orientację. Tego mnie uczyli w szkole na nauce o człowieku i moje obserwacje życiowe potwierdzają tę książkową wiedzę.
                • sumire Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 08:12
                  U osób biseksualnych też jest wrodzona. Biseksualizm to jest orientacja seksualna, a nie zmiana orientacji zależnie od tego, kto jest pod ręką. Nie gadaj bzdur.
                  • demodee Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 08:35
                    Proponuję zajrzeć do wikipedii, która pisze, że są 4 orientacje seksualne i że przeprowadzono badania, w których ludzie deklarowali orientację, a po 10 latach niewielki % z nich zdeklarował zmianę orientacji. Nie piszą, w jakich warunkach ludzie to zrobili, można przypuszczać, że było to w warunkach ekstremalnych (np.więzienie).

> Nie gadaj bzdur.
                    Ale dlaczego jesteś taka nieprzyjemna? To przecież tylko dyskusja na forum internetowym!

• sumire Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 08:45
                      Bo nie lubię, jak ktoś pieprzy głupoty.
                      Osoby biseksualne są biseksualne, nie stają się nimi. Więźniowie to zupełnie inny temat.
                  • katja.katja Re: Tęczowy Piątek 01.11.18, 08:54
                    A Ty jaka jesteś? Bi czy hetero, czy homo?
        • livia.kalina Re: Tęczowy Piątek 31.10.18, 21:29
          "Tęcza prowokuje, konstytucja prowokuje.
          Jeśli jesteś tak podatna na prowokację to rozważ dożywotni pobyt w izolatce psychiatrycznej - będzie ci lżej."

W punkt! I jeszcze "stop faszyzmowi" prowokuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka