Dodaj do ulubionych

ADHD i inne cd

27.10.18, 09:02
Chcę tylko napisać że wybuchła niezła afera. Pismo podpisane przez ponad połowę klasy poszło do dyrekcji. Domyślamy się że Mamusia chorego chłopca odstawiła leki bo przecież jej dziecko nie jest chore. Chore jest na 100%. Na ostatnim zebraniu Nauczycielka poinformowała o jeszcze jednym osobniku w tej klasie. Przy okazji dowiedziałam się że na lekcjach padają teksty do nauczycieli typu: zamknij się, zamknij mordę, ty głupa cip...itd. No wyszło pełno sytuacji i zachowań. Konkluzja zebrania, obiecanki cacanki, wpisywanie uwag łącznie z groźbą wykreślenia z listy uczniów. Żarty jakieś. Niestety straciliśmy zaufanie do wychowawcy bo ukrywała wiele rzeczy. Co dalej nie wiem ale rodzice już nie odpuszczą, miejsce tego dziecka jest w klasie integracyjnej bo my mamy serdecznie dość.
Obserwuj wątek
    • katja.katja Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 09:06
      A dziecko nie mówiło Ci na bieżąco co działo się w klasie, dopiero teraz się dowiedziałaś?
      • nena20 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 09:19
        Mówiło tylko szczątkowe informacje i zdecydowanie unikało w szkole tych dwóch chłopców. Jak np. teraz zapytałam o wyzwiska nauczycieli to mi powiedział ale twierdzi że tak jest i już. Dzieci były również informowane o nieskarżeniu na siebie. Przy okazji pisania pisma każdy z rodziców coś przekazał i większość złych rzeczy wreszcie ujrzało światło dzienne. Czujemy się oszukani. Wyobrażacie sobie że Pani informuje ucznia o uwadze za zachowanie na osobności bo nie chce denerwować ucznia. Wychowawczyni niby się obudziła i uczeń nie może uczęszczać na świetlicę ale dopiero po reakcji rodziców, niestety już jej nie ufamy.
        • katja.katja Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 09:32
          Co takiego? Ale syf. Ciekawe co dla szkoły ufudnował rodzic tego z ADHD albo jaką jest personą uncertain
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 10:04
            Rodziców już poznałam, oni za wszelką cenę próbują udawać że ich dziecko jest super inteligentne i tylko niegrzeczne. Obserwacje z tamtego roku mam takie że rodzice a zwłaszcza mama myśli że jej dziecko wychowa szkoła i sport. Dziecko odbierane zawsze tuż przed zamknięciem szkoły zaraz potem jechało na różne treningi w domu było około 18-19. Początkowo współczułam rodzicom tego chłopca ale już mi przeszło.
            • miss_fahrenheit Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:46
              Jak to próbują udawać, skoro przyznali się do diagnozy (wiesz, że dziecko ma zdiagnozowane ADHD, a zatem rodzice to publicznie ogłosili)?
              • nena20 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:16
                No my wiemy bo zostali przyciśnięci ale przed światem udają i zaklinają rzeczywistość.
              • mokka39 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 11:39
                to, że ma diagnozę ADHD nie tłumaczy wyzwisk i agresji, bo to nie są wcale objawy typowe dla tego zaburzenia, za to nadpobudliwość ruchowa, łatwe rozpraszanie uwagi już tak. Irytujące są takie próby tłumaczenia wszelkich zachowań ADHD.
        • princesswhitewolf Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 20:49
          >Mówiło tylko szczątkowe informacje

dziwne masz kontakty ze swoim dzieckiem
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 21:40
            Co sugerujesz? To że dziecko nie opowiedziało mi że uczeń wyzywa nauczycieli? Nie przyszło mi do głowy aby o to pytać, jak zapytałam to wyszło. Każde dziecko opowiada tylko o swoich problemach, jak zaczęliśmy rozmawiać z innymi rodzicami to okazało się że patologicznych zachowań jest bardzo dużo.
            • 3-mamuska Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 16:13
              nena20 napisała:

> Co sugerujesz? To że dziecko nie opowiedziało mi że uczeń wyzywa nauczycieli? N
              > ie przyszło mi do głowy aby o to pytać, jak zapytałam to wyszło. Każde dziecko
              > opowiada tylko o swoich problemach, jak zaczęliśmy rozmawiać z innymi rodzicami
              > to okazało się że patologicznych zachowań jest bardzo dużo.

No sugeruje ze masz dziwne kontakty z dzieckiem, bo po usłyszeniu tekstów do nauczycieli chyba powinno powiedzieć mamo a x czy y tak powiedział.
    • edelstein Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 09:50
      Jaka dziecci maja diagnoze dalej nie wiesz.Prawda?
      • nena20 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 10:07
        Wiem jeden ADHD bo diagnoza była już w klasie 1 o czym zostaliśmy poinformowani. Drugi gagatek jak to mama określiła ma lekkie ADHD i wyrośnie z tego , oficjalny papier będzie w szkole lada dzień.
        • edelstein Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 13:20
          Kto cie poinformowal? obowiazuje tajemnica lekarska.Co najwyzej mozesz znac to co ci zechca powiedziec.Nie ma czegos takiego jak lekkie Adhd.Matka cie zbyla.
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:18
            tamta przyznała w klasie pierwszej. Druga dopiero dostarczy opinię do szkoły. Lekkie ADHD tak dokładnie to określiła. Wiem śmieszne ale prawdziwe.
            • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 09:19
              Domyślam się, że chodzi p ADHD o niezbyt nasilonych objawach lub typ z przewagą braku koncentracji i nadruchliwością o małym zakresie, np. całą lekcję miętosi gumkę. Takie coś zdarza się w przyrodzie.
      • kota_marcowa Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:39
        A co za różnica. Mnie jako rodzica dziecka prześladowanego guzik by to obchodziło. Mógłby mieć poroże i trzecie oko, a robiłabym wszystko żeby się psychicznego, agresywnego bandyty z klasy pozbyć. Nie ma znaczenia czy bandzior normalny, czy upośledzony, dla takich w normalnych klasach nie powinno być miejsca.
        • livia.kalina Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:44
          Sęk w tym, że w polskim systemie edukacyjnym dla "bandziorów" w ogóle nie ma szkół.
          • triss_merigold6 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:46
            Nauczanie indywidualne.
            • miss_fahrenheit Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:48
              Tak, w przypadku agresywnego dziecka to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie.
            • triss_merigold6 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:48
              Jakby matka z ojcem musieli dostosować swoją pracę i plany do konieczności opieki nad bachorem w ciągu dnia, to raz dwa by go wyleczyli z wariowania w szkole.
              • livia.kalina Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 14:56
                Indywidualne to kilka godzin w tygodniu. Na dokładkę drogie. To dlatego i szkoły i rodzice go unikają. A rodzice musza wyrazić zgodę.
                • wydramarlenka Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 17:24
                  Nauczanie indywidualne organizuje się n a w n i o s e k rodziców.
                  Kiepsko to widzę w przypadku dziecka, które rodzice w y p y c h a j ą z domu (szkoła, świetlica, treningi od rana do wieczora).
                  Wydaje mi się, że bardziej skuteczne niż liczenie na dobrą wolę rodziców byłoby sporządzenie wniosku do sądu rodzinnego o wgląd w sytuację rodzinną - zachowanie dziecka wskazuje na demoralizację szczególnie, jeśli rodzice twierdzą, że jest "tylko niegrzeczne"
              • kota_marcowa Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:03
                > Jakby matka z ojcem musieli dostosować swoją pracę i plany do konieczności opie
                > ki nad bachorem w ciągu dnia, to raz dwa by go wyleczyli z wariowania w szkole.

Myślę, że w takim przypadku z połowa "zaburzonych", agresywnych bachorów okazałaby się w pełni zdrowa i potrafiąca przestrzegać zasad.
                • miss_fahrenheit Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:07
                  Jeśli diagnoza była fałszywa (kupiona itd) to rodzice powinni ponieść jeszcze surowsze konsekwencje.
                • livia.kalina Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:10
                  W szkole mojego starszaka jest jeden niezaburzony ale za to tak agresywny, że sama się go boje mijać na korytarzu szkolnym. Dwa lata był na indywidualnym w domu. Jako siedmiolatek i ośmiolatek. Szkoła nie potrafiła zapewnić bezpieczeństwa nauczycielom i dzieciom. Po dwóch latach wrócił, spadł rok niżej, niestety do rocznika mojego syna. Szkoła twierdzi, że nie jest idealnie ale trochę lepiej.
                  Udało mi się wywalczyć, że jak jego klasa ma wf z klasa mojego syna to obie klasy mają osobno szatnie. Mówię mojemu dziecku, żeby nie nawiązywał z nim nigdy kontaktu wzrokowego i nigdy w żadnym pomieszczeniu nie przebywał z nim sam na sam. Jestem pewna, ze to się skończy jakąś tragedią. Ma skończone 13 lat więc trafi wtedy do poprawczaka i wszyscy odetchną.
                  • triss_merigold6 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:16
                    Trafi jeśli dokona czynu zabronionego i to większego kalibru, bo poprawczaki są przepełnione.
                    • livia.kalina Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 15:26
                      Niestety boję się, że to się właśnie takim czynem skończy.
                • edelstein Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 16:36
                  Wiekszosc agresywnych nie jest wcale zaburzona.
                  • ichi51e Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 13:20
                    Jak ma byc normalna skoro rodzice normalnych radza zeby ich traltowac jak tredowatych?
              • 3-mamuska Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 16:15
                triss_merigold6 napisała:

> Jakby matka z ojcem musieli dostosować swoją pracę i plany do konieczności opie
                > ki nad bachorem w ciągu dnia, to raz dwa by go wyleczyli z wariowania w szkole.

Chore dziecko nazywasz bachorem?
                Napewde masz coś z głowa 😕
        • edelstein Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 16:34
          No dla mnie jest roznica,bo watek jest zatytuowany ADHD tak jakby agresja byla wynikiem ADHD
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 19:00
            Mnie tam ogólnie mało interesuje co te dzieci mają, są niedostosowane społecznie. Przeklinają, popychają, biją no nie panują nad swoim zachowaniem.
            • edelstein Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 18:13
              Skoro cie nie interesuje to po co tytulujesz adhd
              • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 18:41
                Dziecko ma zdiagnozowane ADHD, taką opinię z poradni ma szkoła. Dlaczego ciągle upierasz się że to nie ADHD? Odpisałam już na odczepnego że mnie w zasadzie nie interesuje na co chore jest jedno czy drugie dziecko.
                • zetkaad Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:02
                  Bo ADHD to nie równa się agresja. Dlaczego tego nie rozumiesz?
                  • edelstein Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:14
                    Ona nie chce zrozumiec, bylo juz tlumaczine x razy, jak do sciany.Moze posiada jakis deficyt?
                    • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 21:46
                      a ja myślę że zamiast mnie obrażać włącz myślenie. z powodu waszych wywodów poczytałam o ADHD. Agresja jest powikłaniem złej terapii dziecka, nie chce mi się linkować stron www. Diagnoza jest na papierze. Dziecko musi przyjmować leki bo nie panuje nad swoim zachowaniem i słowami. Po lekach z zachowaniem jest lepiej, choć nadal głupoty gada i nie siedzi cicho na lekcjach. Bez sensu jest ta dyskusja. Chcę rozwiązać problem mojego dziecka a nie chorych.
                      • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 08:38
                        Agresja nie jest powiklaniem zlej terapii
                  • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:15
                    Już nawet doczytałam że agresja nie jest kryterium diagnostycznym. Jednak agresja nie wyklucza ADHD. , dziecko ma diagnozę z poradni i jak dobrze rozumiem forum wie lepiej. Już nawet w pewnym momencie napisałam że mnie to nie interesuje na co te dzieci są chore.
                    • alin9 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:23
                      Nie wyklucza i nie oznacza,ze jest ściśle powiązana.Ktoś agresywny nie musi mieć ADHD.
                    • tmk123 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:51
                      nena20 napisała:

> Już nawet doczytałam że agresja nie jest kryterium diagnostycznym. Jednak agres
                      > ja nie wyklucza ADHD. , dziecko ma diagnozę z poradni i jak dobrze rozumiem for
                      > um wie lepiej. Już nawet w pewnym momencie napisałam że mnie to nie interesuje
                      > na co te dzieci są chore.

Te dzieci są agresywne, niestety masz rację agresja często jest tłumaczona, że to ADHD. To NIEPRAWDA. I jest to tylko częstą wymówką rodziców.
                      I dzieciak z ADHD nie bedzie się zwracał do nauczycielki "ty cip..." Owszem może zareagować impulsywnie "Pani jest niesprwiedliwa" zamiast grzecznie patrzeć w dól i milczeć. Ale chamstwo i agresja nie mają NIC wspólnego z ADHD. To wynosi się z domu
                      Mój syn miał ADHD.
                    • taki-sobie-nick A musi mieć samo ADHD? 28.10.18, 23:38
                      nena20 napisała:

> Już nawet doczytałam że agresja nie jest kryterium diagnostycznym. Jednak agres
                      > ja nie wyklucza ADHD.

Nie ma możliwości, żeby agresja wynikała z innej choroby
                      * albo zwyczajnie z (braku) wychowania?

*na razie niezdiagnozowanej
                • edelstein Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:13
                  Dlatego,ze ADHD nie rowna sie agresja i w ten sposob robisz kuku Adhdowcom.
            • ichi51e Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 13:22
              Zaburzenia koncentracji powoduja ze dzieci popychaja bija przeklinaja i sa niedostosowane spolecznie - bwa ha ha ha ha
              • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 18:45
                Nie powodują ale mogą prowadzić do nierozumienia sytuacji, która się dzieje wokół dziecka i nieadekwatnej, impulsywne reakcji ( wszak przy ADHD jest i brak koncentracji i impulsywność). W efekcie mogą powodować wykluczenie dziecka i jego wzmocnić jego złość na otoczenie - błędne koło powstaje. Dziecko odrzucone przyłącza się do innego outsidera i już razem kontynuują realizację wspólnych pomysłów albo zaczyna opuszczać szkołę, bo wiąże się z niepowodzeniami. I już mamy zagrożenie niedostosowaniem.
                • ichi51e Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 19:18
                  Z adhd rownie dobrze mozesz miec dziecko z hiperfocusem jak z brakiem koncentracji. Nie bez powodu sa to “zaburzenia koncentracji”.
                  • taki-sobie-nick Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 19:20
                    ichi51e napisała:

> Z adhd rownie dobrze mozesz miec dziecko z hiperfocusem

Z czym? Miej litość.
                    • ichi51e Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 10:30
                      Przykro mi nie wiem jak to po polsku nazwac en.m.wikipedia.org/wiki/Hyperfocus
                  • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 04:09
                    Sam brak koncentracji to nie jest ADHD.
          • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 09:22
            Agresja może być powikłaniem przy ADHD niewłaściwie prowadzonym.
    • morekac Re: ADHD i inne cd 27.10.18, 17:25
      Dziecko z ADHD nie ma kwalifikacji do części integracyjnej z tego co mi wiadomo.
      • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 09:23
        Chyba, że dostanie orzeczenie o zagrożeniu niedostosowaniem społecznym lub o niedostosowaniu społecznym. Wtedy tak - trafia do klasy integracyjnej.
        • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 10:11
          O dziękuję za informację. Będziemy walczyć choć już upatrzyłem sobie inną szkołę, mam tam znajomych więc najpierw prześwietlę sytuację klasy.
          • alin9 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 10:13
            Idźcie do innej szkoły.Inni odetchną z ulgą.
            • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 11:36
              Akurat nie jestem największą przeciwniczką owego chłopcasmile Jak widzisz wole zrezygnować ze szkoły aby patologiczne zachowania i ich ukrywanie a w pewnym sensie akceptacja nie były normą. Pomyśleć, że jeszcze za taką wątpliwą przyjemność edukacji płacę.
        • aga_sama Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 11:05
          Nie. W przepisach jest wskazanie, że w klasie integracyjnej może być max 5 dzieci z orzeczeniem z tytułu Niepełnosprawności. Dzieci z ADHD jeżeli w ogóle dostają orzeczenia to na zagrożenie niedostosowaniem. Do klas integracyjnych wchodzą z puli uczniów zdrowych
    • mamamisi2005 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 16:36
      poprzedni twój watek był szklaujacy dzieci z ADHD i w tym to powtarzasz
      to bardzo przykre, bo zdaje się, ze powodem twoich zmartwień jest nie ADHD, a agresja i inne zaburzenia zachowania
      gdyby jedno z tych dzieci było wykorzystywane seksualnie a drugie było po traumie osierocenia i posiadalabyś skądś wiedzę o takich okolicznościach to jak bys zatutulowała ten wątek?
      i zeby nie było, współczuję problemów z agresją w klasie, tyle ze zejdź juz z tego ADHD, bo ADHD nie oznacza agresji, a np. agresor, który skłonił mnie do przeniesienia córki do innej klasy zadnych objawów ADHD nie wykazywał...
      • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 18:50
        Wątek zatytułowałam zgodnie z poprzednim. Już pisałam dziecko ma taką diagnozę z poradni, rodzice dostarczyli do szkoły a my zostaliśmy poinformowani o ADHD przez pedagoga szkolnego. Nie wiem na jakiej podstawie stwierdzasz inną jednostkę chorobową? Agresja fizyczna i słowna to te ważniejsze problemy, inne jakie ma to wstawanie z miejsca, nieskupianie się na zadaniach i pewnie wiele innych rzeczy ale ja tam w klasie nie przebywam. Drugi chłopiec w zasadzie ma to samo, wedle słów wychowawcy.
        • zetkaad Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:03
          Wszyscy tłumaczą, a ty dalej swoje
        • maj18-98 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:04
          Chciałbym tylko dodać,że jeśli ma tę opinię z PPP to wyłącznie npst diagnozy neurologa lub psychiatry, Chyba ze z poradni zdrowia psychicznego.
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 21:50
            Ma diagnozę z poradni. Leki od psychiatry.
            • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 08:39
              Leki sa na koncetracje.Face palm
            • ichi51e Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 13:26
              Diagnoze tez ma od psychiatry. Z poradni to ma pewnie orzeczenie
        • alin9 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:05
          Z Twoich wątków aż krzyczy Twój problem.Chodzi Ci o agresywne dzieci nie o ADHD.Przestań udawać,że nie wiesz o co chodzi.Sama napisałaś,że Cię to nie obchodzi.Tak się właśnie szufladkuje osoby z dysfukcjami(bez znajomości tematu dyskusji).
        • edelstein Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 19:16
          Dla jasnosci pedagog nie ma prawa nikogo informowac to raz,dwa, w zwiazku z tym nie musisz znac calej diagnozy.Uparlas sie szkalowac dzieci i doroslych z Adhd.
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 21:57
            Matko kobieto ja nikogo nie szkaluje, co ty się tak uczepiłaś. Tak dziecko z ADHD może nie być agresywne i już o tym poczytałam. Może jednak być także agresywne i taki mamy przypadek w klasie u mojego dziecka. Jeśli sugerujesz że wszystkie dzieci z ADHD nie mają problemów z agresją to podaj mi źródło naukowe, chętnie przeczytam.
            • livia.kalina Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 22:07
              Myślę, że chodzi o to, że można mieć ADHD i być agresywnym ale można mieć ADHD i nie być agresywnym, jak również być agresywnym i nie mieć ADHD.

Czyli, że ADHD nie ma szczególnego związku z agresją. Lepiej by więc było jakbyś swój wątek zatytułowała agresja a nie ADHD.
              • katja.katja Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 08:40
                Osoby z ADHD są częściej agresywni co zrozumiałe ze względu na chorobę - szybciej się pobudzają, a to często oznacza agresję.
                • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 11:58
                  Gazet po kij wypowiadasz sie na temat o ktorym nie masz zielonego pojecia?

mamaaddika.pl/addik-spokojny-odmiany-adhd/
                  • katja.katja Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 19:59
                    Tacy też są, ale w mniejszości.
                    • no-tak-ale Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 12:26
                      A ta informacja to skąd? Raczej są rzadziej diagnozowanii, bo nikomu nie przeszkadzają, ale nie są w mniejszości.
                    • edelstein Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 13:32
                      Nie odzywaj sie skoro nie masz zielonego pojecia
        • mamamisi2005 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 20:40
          smutny jest ten brak zrozumienia, ze przypinasz łatkę osobom z ADHD
          jak nie popieram cenzury, tak uwazam, że ten watek, jak i zreszta poprzedni powienien polecieć, bo to treści dyskryminujace
          może agresywny dzieciak ma również diagnozę wady wzroku i nosi okulary?
          wóczas proponuję wątek : okularnictwo i inne
          • katja.katja Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 08:44
            Wada wzroku nie wpływa na agresją, nadmierne pobudzenie układu nerwowego, które występuję przy ADHD już tak.
            Pogódź się z tym zamiast cenzurować niewygodne dla Twojej "misi" fakty.
            • mamamisi2005 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 13:01
              moja "misia" jest jak syn bergamotki, więc pudło (poza tym takie osobiste wycieczki sa zwyczajnie chamskie), niemniej mam w bliskim otoczeniu dzieci, które są mi drogie i diagnozę ADHD posiadają
              zadne z nich nie jest agresywne i m.in dlatego walczę ze szkodliwymi stereotypami
              po takich watkach wyszukiwarka wypluwa powiązania ADHD z agresją tak jakby to oczywiste było - a nie jest
              ile potem akcji informacyjnych trzeba zeby szkodliwe stereotypy naprostowac
              nena przynajmniej poczytała i dobrze, jeden pozytek

• ichi51e Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 13:31
              Oczywoscie ze wada wzroku (czy sluchu!) moze wplywac na poziom agresji dziecka. Chociazby z poczucia wiekszego zagrozenia. Ja osobiscie znam dziecko majace problemy z koncentracja lazace nieskupiajace sie i powodem jest wada sluchu. Do tego od kolyski agresywne i ciagle w ruchu.
              • katja.katja Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 07:23
                Twój mały?
    • mamamisi2005 Re: ADHD i inne cd 28.10.18, 20:42
      Zgłaszam ten wątek jako stygmatyzaujący osoby z ADHD jako chore i agresywne
      • katja.katja Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 08:41
        Jeżeli są zdrowe po co chodzą do poradni? Na kawę?
        • ichi51e Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 13:33
          bo sie boja innych dzieci? Bo inne dzieci je wykorzystuja i podpuszczaja? Bo sa nieasertywne?
          • srubokretka Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 17:46
            tak jak kiedys uslyszalam od jednej mamuski " uderzyl, bo ona go prowokowala" mowa o 3letnich dzieciach. Prowokowala , bo ukladala i rozwalala swoje klocki w swoim domu.
            Matki adhd'owcow trzeba ewaluowac na dziendobry.
            • srubokretka Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 17:50
              ojcow tez. Mamy rownouprawnienie, chociaz mojego doswiadczenia wynika, ze mamy tatusiow blokuja w wychowywaniu dzieci z adhd.
              • katja.katja Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 18:59
                Racja. Gdyby w tym przypadku ojcowie mogli się wykazać (prawdziwi ojcowie, a nie ubierający się w rurki) to by się okazało, że da się ADHD jako tako ogarnąć i bez większych terapii.
            • edelstein Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 01:21
              U 3latkow nie diagnozuje sie ADHD,zachowaj bujdy dla kogos kto nie ma pojecia.
      • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 09:05
        Nie rozśmieszaj mnie, przez te dzieci cierpią inni. Nikogo nie stygmatyzuję, piszę jak jest.
        • ala_bama1 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 09:12
          Mój syn ma zdiagnozowane ADHD i jest ostatnią osobą którą posądziłabym o agresje. Owszem jest mega ruchliwy, skacze, biega wierci się, nie usiedzi w miejscu ale Nie jest agresywny. Agresja w przypadku ADHD nie jest nawet kryterium diagnostycznym. Natomiast w klasie syna jest dziewczynka - bynajmniej nie nadruchliwa (inne zaburzenie) która tłucze dzieciaki czym popadnie. Nigdy nie widziałam tak agresywnego dziecka.
          • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 09:33
            Mój syn też ma diagnozę ADHD a jest najspokojniejszym dzieciakiem w klasie - cichym, czasem nawet wycofanym. U niego nadpobudliwość polega na tym, że skacze z tematu na temat a na lekcji zamyśla się, nie potrafi sobie sam xorganizować zadania, wymaga instrukcji.
            Powtórzę, to, co wyżej napisałam: agresja, zaburzenia opozycyjno- buntownicze, zaburzenia lękowe, czy obsesyjnie - kompulsywne, czasem towarzyszą ADHD, czasem są ich powikłaniem.
            Najlepiej by było, żeby szkoła miała do konsultacji terapeutę behawioralnego, który wkroczyły na lekcję - jedna z zaprzyjaźnionych szkół w Warszawie miała taką babeczkę od spraw specjalnych.
            • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 10:16
              Dziewczyny cieszcie się że wasze dzieci nie mają agresywnych zachowań. Myślę że takie dzieci wiercące i wiecznie gadające można normalnie prowadzić, na tle naszych problemów to jest nic. Ten chłopiec ma klasyczne objawy ADHD do tego zachowania opozycyjno-buntownicze, tak to teraz widzę jak sobie poczytałam o tym wszystkim.
              • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:01
                Przestan sie juz osmieszac,nie ma czegos takiego jak klasyczne objawy Adhd.Ba agresywni Adhdowcy sa najrzadziej spotykani.
                mamaaddika.pl/addik-spokojny-odmiany-adhd/
                Ty masz jednak problem z mysleniem
                • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:47
                  Klasyczne, rozumiem, że Nena ma na myśli: problemy z koncentracją, impulsywność i nadruchliwość (triada objawów osiowych). A impulsywność w połączeniu z innym zaburzeniem, czyli oppzycyjno- buntowniczym plus unikania wymagań np. to bardzo ciężka sytuacja wychowawcza.
                  • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:55
                    No wreszcie ktoś normalnie myślący.
                • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:58
                  To ma być wiedza naukowa? Zabawnesmile
                • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 13:11
                  Na tym samym blogu jest napisanie, że około 40% dzieci z ADHD ma również problemy z zachowaniem opozycyjno buntownicznymsmile także Edel dzięki, sama sobie przeczyszsmile

mamaaddika.pl/zaburzenia-opozycyjno-buntownicze/
                  • no-tak-ale Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 16:28
                    Wcale sobie nie przeczy, bo jeśli problemem dziecka jest zaburzenie opozycyjno-buntownicze, to jego problemem jest zaburzenie opozycyjno-buntownicze, a nie ADHD.
                    • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 17:44
                      Nie wszystko razem ma na to dziecko wpływ.
                      • no-tak-ale Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 18:45
                        rozumiem, że jesteś osobą, która tego dzieciaka ewaluuje że tak dobrze wiesz co ma wpływ i w jakim stopniu 3smile
                  • no-tak-ale Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 16:32
                    ale to jest jakaś straszna bzdura (choć wiem, skąd wzięta i mnie zastanawia, skąd ona się wzięła w źródle, to jest chyba jakieś znaczące uproszczenie), zważywszy na fakt, że masa osób ma zdiagnozowane ADHD w dorosłości, to jak oni się uchowali w szkołach bez problemów?
                    • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 18:03
                      Ci z problemami czesto ladowali w szkolach specjalnych, kieoskich zawodowkach a potem na marginesie.
                      • no-tak-ale Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 18:47
                        Ale cała masa osób właśnie nie lądowała na żadnych marginesach, tylko klasyfikowała się jako "zdolny, ale leniwy", a raczej "zdolna, ale leniwa", bo brak diagnozy aż do dorosłości częściej dotyczy dziewczynek. Które jakoś tam sobie dają radę dopóki mają zewnętrzną strukturę (szkoła, rodzice), ale rozpada im się wszystko, jak same tę strukturę mają zapewnić swojej rodzinie.
                        • katja.katja Re: ADHD i inne cd 30.10.18, 18:51
                          Nie ma obowiązku zakładania własnej rodziny.
                          • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 01:10
                            Obowiązku nie ale potrzeba tak.
                        • edelstein Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 01:22
                          Skad ty mozesz wiedziec ile ladowalo na marginesie?
                  • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 18:00
                    Ty jednak nie potrafisz czytac, moze ale nie musi miec zaburzenia opozycyjno -buntownicze.I uwaga skoro ok.40% je ma to znaczy , ze 60% nie ma zadnych problemow tego typu
                    • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 18:02
                      Na marginesie zachowania opouycjno buntownicze to nie adhd.
        • alin9 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 10:11
          Stygmatyzujsz.Te dzieci cierpią na ADHD.Ty wmawiasz wszystkim z ADHD agresję.
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 10:22
            Gdzie napisałam że wszyscy z ADHD mają agresywne zachowania! Napisałam że ADHD może przebiegać różnie. Kończmy to bo nic oprócz rady szpetnejmuchy że jednak takie dziecko może otrzymać wskazania do nauki w klasie integracyjnej nie otrzymałam.
            • alin9 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 10:43
              Jeżeli coś zrozumiałaś to tyko się cieszyć.Bo pisząc to założyłaś,że każdy z ADHD jest agresywny.Więc kończmy tą dyskusję z Twoją wiedzą.
              • nena20 Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 11:38
                Chyba nie umiesz czytać! Zresztą sam tytuł wątku "ADHD i inne" sugeruje, że są także inne problemy.
            • edelstein Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:02
              Ty jednak nie potrafisz czytac.Zadna szpetnamucha tu nie pisala.
    • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:06
      Serio? W mojej szkole są z puli dzieci niepełnosprawnych.
      • szeptucha.z.malucha Re: ADHD i inne cd 29.10.18, 12:52
        A nie sorki, sprawdziłam. Są także w klasie integracyjnej, bo jest pedagog specjalny a ci uczniowie mają przyznane kształcenie specjalne. Mają mieć poza tym socjoterapię (zagrożenie)/resocjalizację (niedostosowanie).
        W sumie w szkołach chyba najwięcej orzeczrń jest dotyczących zagrożenia niedostosowaniem.
      • katja.katja Re: ADHD i inne cd 31.10.18, 07:25
        I to jest sprawiedliwe.
        Chcesz mieć przywileje z bycia niepełnosprawnym/zaburzonym to nim bądź, a nie że "Mareczek" jest zdrowy tylko ma ADHD.
    • nena20 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 09:48
      Szkoła zdecydowała o usunięciu problemowego ucznia. Jako rodzice daliśmy spokój. Wychowawca wraz z dyrektorem podjęli taka decyzję. Wychowawczyni stwierdziła że zrobiła wszystko aby to dziecko przystosować do szkoły ale jej się nie udało. Wreszcie
      będzie spokoj.
      • mokka39 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 11:51
        problem za to zacznie się w następnej w szkole do której trafi. Powinny być lepsze rozwiązania systemowe, typu obowiązkowa terapia i wizyty w poradni, a nie tylko jak rodzic raczy się zgodzić, nauczanie indywidualne tudzież domowe też bez konieczności wyrażenia zgody przez rodzica. Spotkałam się z tym, że często nawet panie psycholog/pedagog są przeciwko indywidualnemu w takich przypadkach bo "dziecko potrzebuje kontaktu z równieśnikami, musi się uspołecznić, nie wolno go izolować", nawet jeśli ten kontakt polega głównie na wyzywaniu i biciu innych dzieci, tudzież zakłócaniu im nauki. Jakby nie można było uspołeczniać na grupach terapeutycznych, spotkaniach z dziećmi z rodziny, kolegami, zajęciach dodatkowych, jeżeli dziecko tam lepiej funkcjonuje itd.
      • mokka39 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 12:08
        odważna decyzja, z moich doświadczeń wynika, że trzyma się takie dzieci, a nawet pełnoletnią młodzież w danej szkole mimo wszystko. Dyrekcja i kuratorium zwykle uważają, że to wina nauczycieli, że "sobie nie radzą" i wolą jakieś szkolenie dla kadry zorganizować jako działanie zaradcze, kazać planu naprawcze pisać itd.. Kiedyś przyszłam do pracy za panią, którą pełnoletni uczeń wyzwał od k..., nie była to zresztą pierwsza tego typu sytuacja, uczeń notorycznie zakłócał zjęcia, chodził po klasie, przedrzeźniał nauczycieli, rzucał czymś. Nauczycielka się zwolniła, uczeń został, bo takich tam było sporo (liceum i technikum bez progów punktowych, przyjmowano wszystkich jak leci) i trzeba by było według słów dyrekcji "połowę wyrzucić i zlikwidować szkołę, a tak się nie da".
      • sofia_87 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 12:36
        Dobrze, ze chociaż tyle. Tylko szkoda, ze tak pozno, a Wasze dzieci musiały tak długo się meczyc
        • nena20 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 18:41
          Niestety. Przypominam że to szkoła za którą płacimy. Dobrze że wychowawczyni postawiła się i powiedziała dość. Wreszcie będzie spokój.
          • nena20 Re: ADHD i inne cd 09.05.19, 18:43
            a to dopiero 3 klasa podstawówki. Nauczyciele nie mogli dać sobie rady z wulgaryzmami i przemocą fizyczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka