Dodaj do ulubionych

Kocham Cię Polsko

11.11.18, 10:46
Wybacz Polsko, jestem dumny z Ciebie Polsko, życzę Ci Polsko.
Dziś te hasła pojawią się setki, tysiące razy. Ale kto to dla was jest ta Polska?
Ludzie? Naprawdę tak się wszyscy kochamy czy chociaż szanujemy? Miejsce na Ziemi? Tylko w jakich granicach i dlaczego tak wielu Polaków mówi o tej miłości z bezpiecznej odległości od ojczyzny? Historia? Przecież wcale nie jest taka kryształowa, ponure postacie były i są Polakami z krwi i kości.
Co to dla Was jest Polska? Kto to dla Was jest Polak?
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 10:56
      Tego się nie da opisać. To coś z gatunku rzeczy które się czuje ale których się do końca nie rozumie. Mieszkałam 3,5 roku poza krajem-bez przerwy, bo daleko, Podobało mi się tam, nawet były jakieś przymiarki żeby zostać na dłużej. Różne czynniki zdecydowały że jednak wracamy. I kiedy pod sobą zobaczyliśmy Tatry poczułam taką absolutna pewność że tylko tu jestem w stanie być naprawdę szczęśliwa.
      • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 11:07
        Ale czy nie uważasz, że to podobne uczucia, które towarzyszą ludziom wracającym do rodzinnego miasta z innej części kraju?
        • katriel Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:09
          Myślę, że tak. Myślę, że każdy ma całą hierarchię mniejszych i większych ojczyzn, i każda z nich jest dla niego jakoś tam ważna, w każdej jest "u siebie" w pewien konkretny sposób, w który poza nią "u siebie" nie jest. Dla mnie np. liczy się południe Wrocławia, liczy się Pogórze Sudeckie i liczy się Europa. Ale Polska też się liczy, przede wszystkim jako wspólnota języka, kultury i historii.
          • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:39
            Języka rozumiem, ale będę wdzięczna jak wytłumaczysz mi dzielenie kultury i historii, co jest najmniejszym wspólnym mianownikiem?
        • echtom Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:27
          Ale czy to się wyklucza? Czuję się gdańszczanką, mieszkanką swojej dzielni i swojej kamienicy, czuję się Polką - ba, nawet Europejką się czuję smile
    • bei Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 11:11
      Ja lubię ludzi, jestem im bardzo przyjazna. Miałam okazję mieszkać w wielu krajach, w czasie podróży odwiedziłam ich osiemdziesiąt, i zawsze wracałam szczęśliwa do Polski. Gdzieś tam, nawet niedaleko jest i ładniej, i lepiej i wygodniej....ale to jak z mamą. Inne mogły być piękniejsze, bogatsze, lepiej wykształcone, ale tej mojej nie wymienilabym (mimo jej wad)😊
      • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 11:14
        A oddałabyś za nią życie?
        • ewa_mama_jasia Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:18
          A po co oddawać za nią życie? Nie lepiej dla jej dobra pracować?
          • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:29
            W Anglii, w Niemczech, w USA?
            • rosapulchra-0 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:02
              A co w tym złego?
    • mysiulek08 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 11:33
      Polska to dla mnie kraj ojczysty, to jezyk w ktorym do konca dni swoich bede myslec i najlepiej rozumiec, to miejsca na ktore spogladam dzisiaj z nostalgia. Czy kocham? nie wiem. Czy jestem dumna? Czasami tak, ostatnio jednak czesciej sie wstydze.
      Nic mnie juz w Polsce nie trzyma,ostatnia nic zostala zerwana, moje zycie jest gdzies tam i do tamtego miejsca tesknie.
    • 35wcieniu Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:10
      Tu się urodziłam, tu mam rodzinę i znajomych, pracę, dom itd. więc oczywiste że w tym kontekście jest to dla mnie ważne miejsce, ale nie mam żadnych emocji typu duma czy miłość do ojczyzny. Nie jest ani moją zasługą, ani winą że urodziłam się tu, a nie gdzie indziej, ot, przypadek.
      Gdybym urodziła się gdziekolwiek indziej to tam miałabym znajomych i pracę i to miejsce byłoby mi bliskie. Nie jestem dumna z ojczyzny, bo nie mam w tym żadnego udziału, oczywiście szanuję rozmaite jednostki czy zbiorowe akcje, które się dokonały na przestrzeni historii, ale tam samo szanuję również te z innych krajów.
      • myq1 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:19
        Polskę tak, z Polakami różnie bywa. Komuś cholernie zależy, żebyśmy się nienawidzili. Jakie to wstrętne.
        • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:27
          Ale co to jest ta Polska bez Polaków?
        • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:30
          Komu? Polakom z krwi i kości
      • dziennik-niecodziennik Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 13:37
        Ale serio dumna mozesz byc tylko jesli masz w czyms osobisty udzial?
        • betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 13:57
          Raczej tak.
      • echtom Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:46
        > nie mam żadnych emocji typu duma czy miłość do ojczyzny. Nie jest ani moją zasługą, ani winą że urodziłam się tu, a nie gdzie indziej, ot, przypadek.

Idąc tym tokiem rozumowania, nie powinniśmy kochać rodziców, bo to przecież czysty przypadek, że akurat oni się spotkali i nas spłodzili, a nie jakaś inna para ludzi.
    • ewa_mama_jasia Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:15
      Im jestem starsza, tym bliższe mi hasła pozytywizmu - szczególnie praca organiczna. Tego nam brak. Poczucia się jednym społeczeństwem i działań dla wspólnego celu.
    • janja11 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 12:56
      A pokaż kraj, w którym takich mrocznych postaci nie ma lub taki, który ma kryształową historię.
      Kraj, który uzurpuje sobie prawo do bycia wzorem demokracji wytłukł rdzennych mieszkańców tak skutecznie, że potomkowie niedobitków w rezerwatach, jak zagrożone gatunki, przebywają.

• betty_bum Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 13:02
        Nie pokażę, bo takiego pewnie nie ma, a ja
        nie znam historii wszystkich nacji na przestrzeni tysiącleci.
        • dziennik-niecodziennik Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 13:39
          W historii nie chodzi o to zeby byla krysztalowa. Chodzi o to zeby ja znac, akceptowac (no bo historii sie nie zmieni) i wyciagac z niej wnioski na przyszlosc.
    • berber_rock Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 13:18
      Polska to dla mnie takie geograficzne miejsce, w ktorym sie urodzilam i na co wplywu nie mialam.
      To wszystko...
      • maaria33 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:40
        no i forum wink
    • maaria33 Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:44
      Chyba język jest Polską. Przynajmniej najbardziej język.
      • simply_z Re: Kocham Cię Polsko 11.11.18, 14:48
        język, który tak naprawdę dopiero po II wojnie światowej ostatecznie się ujednolicił. Choć też z tym różnie bywa..raz po raz czytam jakieś koszmarne wyrażenia typu "nastarana" i zastanawiam się czy to jeszcze mój język, czy kolejny pseudo regionalizm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka