Dodaj do ulubionych

Chomik czy królik

15.11.18, 12:21
6-letnia dziewczynka chce koniecznie mieć zwierzątko. Rodzina mieszka w bloku, rodzice pracują, więc zwierzak około 9 godzin będzie w domu sam.
Pies i kot w takich warunkach nie wchodzą w grę.
Rodzina myśli o chomiku lub króliku, ewentualnie szynszyli.

Co radzi e-matka?

Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:28
      Chomik jako najmniej czasochłonny (ew. świnka morska bo bardziej towarzyska). Królik jak było tu opisywane to sporo pracy a szynszyle sa jeszcze bardziej czasochłonne niż króliki (chociaż z kolei także bardziej towarzyskie).
      • alpepe Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:32
        Sześciolatka może być rozczarowana małą kontaktowością chomiki.
        • alpepe Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:32
          a
      • madzioreck Re: Chomik czy królik 15.11.18, 20:17
        profes79 napisał:

> Chomik jako najmniej czasochłonny

Wiesz, jak się kończy wzięcie chomika z przekonaniem, że nie jest "czasochłonny"? W najlepszym wypadku oddaniem dzikiego, gryzącego chomika, w najgorszym na śmietniku. Gryzoń to nie pies, który sam z siebie szuka kontaktu. Chcesz mieć kontaktowe zwierzę, musisz poświęcić mu czas. Dużo czasu.
    • ixiq111 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:34
      Rybki, ptaki - nie.
      Musi być zwierzątko z sierścią/futerkiem.
      • alpepe Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:41
        furby. Daj spokój, to męczenie zwierzaka, ewentualnie dwa koty jakieś z przytulaśnych ras, ale tez pod warunkiem, że dziewczynka jest w miarę normalnie wychowywana.
    • mama-ola Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:38
      Wzięłabym pod uwagę to, jak zwierzę się będzie czuło. Wdziałam 15 lat temu u kogoś szynszylę i do tej pory nie mogę się otrząsnąć: jak to zwierzę się bało! Wypuszczone z klatki zaczęło panicznie biegać, a nie miało dokąd uciec. Potem je gonili, a ono panikowało jeszcze mocniej. Podarować tak płochliwe zwierzę 6-latce to jak zafundować mu psychiczne tortury.
      • ixiq111 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:41
        A, czyli szynszyla raczej nie.

Zostaje królik, świnka morska i chomik.
        • mama-ola Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:53
          Jeśli chodzi o świnkę morską, to moje koleżanki miały, jak były w tym wieku. Bardzo ładnie się nią zajmowały i bardzo ją kochały. Brały na kolana, głaskały, całowały nawet, no i bawiły się z nią: nauczyły przechodzić jakiś tor przeszkód, który rozstawiały na podłodze. Tak więc zapamiętałam, że świnka to zwierzę, któremu dobrze u dzieci. A potem (gdy sama rozważałam kupno do domu) ze zdumieniem przeczytałam, że bardzo nie lubi dotykania i głaskania. Znosi to (bo niejako musi), ale wolałaby być niedotykana. No i nie kupiłam...
          • barbibarbi Re: Chomik czy królik 15.11.18, 17:34
            nasze świnki lubią głaskanie, zasypiają na kolanach.
        • zona_mi Re: Chomik czy królik 15.11.18, 13:10
          Odradzam królika.
          One mają większe wymagania, niż 9 godzin w klatce i tarmoszenie przez sześciolatkę.
          Trochę inaczej jest, gdy dzieci od małego mają zwierzęta i są na bieżąco uczone, jak z nimi (nie)postępować, a inaczej, gdy nagle wrzuci się sześciolatce z oczekiwaniami na przytulaśnego słodziaka zwierzę, które może akurat nie chcieć być przytulane i brane na ręce, może ugryźć itd. Królik ma wymagania, które należałoby spełnić, żeby zapewnić mu to, czego potrzebuje.
          Królik powinien mieć przestrzeń do wybiegania się minimum 4 godziny dziennie, trzeba zabezpieczyć dom przed nim, żeby nie zrobił krzywdy sprzętom ani sobie. Widziałam niedawno zdjęcie biedaka, który przegryzł kabel, poraził go prąd i skończyło się na martwicy języka - usunięto 1/3.
          W ogóle biorąc zwierzę patrzyłabym bardziej na to, co jemu się uda zaoferować, niż co ono może dać ludziom. To nie zabawka, wymaga dużo pracy, miniaturki często chorują, najpierw trzeba je wysterylizować, szczepić regularnie - przemyśl to też pod tym kątem.
        • lucyjkama Re: Chomik czy królik 15.11.18, 16:21
          Jako właścicielka szynszyli ( 2 sztuk) polecam je bardzo. Są cudowne tylko trzeba je oswoić. Moje się nie boją, są kontaktowe, lubią biegać po domu.
        • madzioreck Re: Chomik czy królik 15.11.18, 16:52
          ixiq111 napisała:

> A, czyli szynszyla raczej nie.
          >
          > Zostaje królik, świnka morska i chomik.

O króliku napisała zona_mi, świnki morskie są stadne, więc min. to 2 świnki. Chomiki są fajne, ale żeby chomik był kontaktowy, to trzeba jednak trochę umieć go oswoić. Jest samotnikiem, i nie jest super towarzyskim zwierzakiem.
          Aha - jak większość gryzoni, chomiki są chorowite.
          • zona_mi Re: Chomik czy królik 15.11.18, 18:04
            Dodam, że króliki też są stadne i jeśli już, lepie mieć co najmniej dwa, wtedy się nie nudzą i nie mają aż tylu pomysłów, co by tu zagryźć.
            Choć czasem to po prostu jedne zęby więcej...
            • madzioreck Re: Chomik czy królik 15.11.18, 20:22
              Są stadne, pewnie - jakoś zamknęłam temat tym, że już napisałaś smile W ogóle poza chomikami większość wymienionych tu zwierzaków jest stadna. Szczury, szynszyle, prośki. I to nawet nie jest przecież kwestia "nudy" - te zwierzaki potrzebują towarzystwa swojego gatunku tak samo, jak ludzie inaczej są po prostu nieszczęśliwe.
              Rany, jak ja bym chciała króla. Tylko gdzie mam go trzymać, jak chata pełna szczurów...
    • ixiq111 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:39
      Czy królik wytrzyma 9 godzin w klatce?
      Czy można go wypuścić i nich sobie sam chodzi po domu? Zastanawiam się, czy nie zrobi szkód, np. przegryzie kable?
      • profes79 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:52
        Tu masz cały długi wątek o królikach smile 9 godzin w klatce wytrzyma; puszczenie samopas po pustym domu to straty w kablach, roślinach i meblach jak w przypadku każdego gryzonia.
        • profes79 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:52
          Cholera, po co linka wkleić...
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,166955362,166955362,Dac_sie_naciagnac_na_krolika_.html#p166958276
          • kanga_roo Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:58
            królik nie jest gryzoniem smile
    • e-ness Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:41
      Dorosły kot, żadne mąkę futerkowe zwierzątka. Jak się nikt nimi nie interesuje i nie ma dla nich czasu to dziczeją i gryzą ze strachu.
      Dorosły kot cały dzień przesypia i człowiek do niczego mu potrzebny
    • kanga_roo Re: Chomik czy królik 15.11.18, 12:53
      z małych - chomik, z dużych - kot
      króliki są stadne, jeden będzie samotny i nieszczęśliwy. do tego niektóre nie lubią głaskania, a większość - podnoszenia. potrzebują miejsca do biegania, nie wszystkie ogarniają kwestię kuwety. jako zwierzaki do miziania rozczarowują.
      chomiki w dzień śpią, nieobecność domowników chomikowi będzie nawet na rękę. ale poza tym nie są zbyt kontaktowe.
      kot to jednak to zupełnie inny poziom komunikacji niż chomik, czy królik. nie musi wychodzić, nieobecność domowników prześpi, fajny jest.
    • mary_lu Re: Chomik czy królik 15.11.18, 13:01
      Mamy od kilku tygodni chomika dżungarskiego. Miałam kiedyś dwa syryjskie i nastawiałam się, że tak jak z tamtymi, będę miała ładnego, ale bezkontaktowego zwierzaczka.

A to jest przecudne stworzonko. Podbiega do człowieka gdy ten tylko zbliźy się do klatki, obwąchuje się z psem, lubi siedzieć na naszych dłoniach, chętnie przybiega po smakołyki. Całe dnie przesypia zakopane w trocinach, więc długa nieobecność domowników mu nie przeszkadza. Zwierzaczek jest aktywny dopiero wieczorem.
      • lucyjkama Re: Chomik czy królik 15.11.18, 16:26
        Słabo trafiłaś z chodnikami syryjskimi albo nikt się nimi nie zajmował i zdziczały. Syryjskie są 100 razy bardziej kontaktowe niż dżungarskie. Moje syryjskie przychodziły na wołanie, wspinały się po moich nogach, zaczepiały itd. Ale codziennie na kilka godzin byly wypuszczane z klatki i przebywały w jednym pokoju z człowiekiem który poświęcał im uwagę.
        • madzioreck Re: Chomik czy królik 15.11.18, 20:15
          Dokładnie, Lucyjka. Gryzonie i króliki w większości są przefajnymi zwierzętami, ale jak ktoś liczy, że kupi, wsadzi do mikroklatki i zwierzak sam z siebie będzie szukał kontaktu, szczególnie samotnik (chomik), to si grubo myli. Miałam świnki, mam od lat szczury, obecnie nawet dzikie (w sensie nie-hodowlane, tylko takie co po mieście biegają), miałam myszy - wszystko się dało oswoić, jest fajne i towarzyskie, choć oczywiście trafiają się egzemplarze, które nie są jakoś wybitnie za człowiekiem. W końcu ludzie też są różni, więc czemu z innymi zwierzętami miałoby być inaczej smile
    • same-old_mona Re: Chomik czy królik 15.11.18, 13:02
      Dwa szczury.
    • smoczy_plomien Re: Chomik czy królik 15.11.18, 13:11
      Chomik żyje 2-3 lata. Krótka radość i szybki smutek.

Króliki są super, ale podgryzają meble i kable. To są duże zwierzaki i nie wyobrażam sobie, żeby miały być zamknięte non stop w klatce, a chwyceniu ząbkami rogu szafy naprawdę nie da się uniknąć. Fundacje mają czasem na wydaniu króliki po wypadkach z usuniętymi siekaczami. Wtedy nie ma tego problemu, tylko warzywa trzeba ścierać na tarce.
    • mrs.solis Re: Chomik czy królik 15.11.18, 13:22
      Rozwazalam kiedys szynszyle, ale to wymagajace zwierzeta i lepiej jak sa w grupie , a nie same. Kupilam kota.
      • lucyjkama Re: Chomik czy królik 15.11.18, 16:29
        Mam 2 szynszylki w wieeelkiej klatce. Plus bieganie po domu. Fajne, kontaktowe ale początkowo wymagają poświęcenia im sporo czasu żeby się oswoiły. Nie śmierdzą więc nie trzeba często sprzątać klatki.
      • madzioreck Re: Chomik czy królik 15.11.18, 20:15
        mrs.solis napisała:

> Rozwazalam kiedys szynszyle, ale to wymagajace zwierzeta i lepiej jak sa w grup
        > ie , a nie same. Kupilam kota.

Wszystkie zwierzęta są "wymagające". Oprócz pluszowych suspicious
    • zona_glusia Re: Chomik czy królik 15.11.18, 13:45
      Zdecydowanie nie. Królik będzie nieszczęśliwy w klatce.
      2 świnki morskie będą najlepsze.
      • barbibarbi Re: Chomik czy królik 15.11.18, 17:32
        Świnki morskie są najsympatyczniejsze i rozumne. Króliki bywają złośliwe, mogą dziabnąć i mają sporo siły, chomiki nie odróżniają swojego pana od framugi drzwi, nic nie kapują, nie reagują na swoje imię, są mało inteligentne. Piszę na podstawie własnych doświadczeń. 2 świnki morskie, bo jednej będzie nudno.
        • madzioreck Re: Chomik czy królik 15.11.18, 20:19
          barbibarbi napisała:

Króliki bywają złośliwe, mogą
          > dziabnąć i mają sporo siły,

Każde zwierzę może dziabnąć, nawet świnka morska^^

chomiki nie odróżniają swojego pana od framugi drzw
          > i, nic nie kapują, nie reagują na swoje imię, są mało inteligentne. Piszę na po
          > dstawie własnych doświadczeń.

Nie pytam, ile czasu poświęcałaś tym chomikom. Człowiek to jednak dziwna istota - inteligencję innego gatunku mierzy stopniem podporządkowania się człowiekowi.

• tojamarusia Re: Chomik czy królik 15.11.18, 16:15
      A dlaczego nie kot? On i tak większość dnia przesypia i nieobecności człowieka przez 9 godzin nawet nie zauważy.
      • barattolina Re: Chomik czy królik 15.11.18, 17:12
        Bzdury
    • ykke Re: Chomik czy królik 15.11.18, 16:59
      Odpuścić. 6 latka szybko znudzi się zwierzakiem.
      "Koniecznie chce". Brzmi jak tupniecie nózką.
      • beverlyja90210 Re: Chomik czy królik 15.11.18, 17:09
        Świnka morska tylko, chomik odpada one maja nocny tryb zycia w dzień spia a w nocy ich jedynym celem zycia jest wydostanie się z klatki...żyje krótko zero pociechy z takiego zwierzaka, królik gryzie kopie trudno go oswoić.Swinak jest bardzo kontaktowa to taki mini pies jak właściwa wchodzi do domu potrafi go rozpoznać i radośnie wtedy kłika.
        Spokojnie wytrzymuje w klatce w godzinach pracy właściciela
    • lot_w_kosmos Re: Chomik czy królik 15.11.18, 17:07
      Było niedawno o królikach... Znajdź sobie.
      Stanowczo chomik.
    • czarniejszaalineczka Re: Chomik czy królik 15.11.18, 17:38
      dorosły kot ( najlepiej 2 koty)
      • magia Re: Chomik czy królik 15.11.18, 18:28
        Dokladnie - 2 dorosłe lubiące się koty. Przez większość dnia będą spały i bawiły się razem. Rozruszają się wieczorem gdy wrócicie
    • mid.week Re: Chomik czy królik 15.11.18, 19:48
      Moja kilkulatka chciała kiedyś pieska, dostała więc smycz i po 4 porannych spacerach stwierdziła, że jednak nie...
      Proponuję kupić klatkę i kazać wymieniać żwirek/trociny. Jak wytrwa miesiąc znaczy się dorosła jest i można myśleć o dokupieniu lokatora.
      • mrs.solis Re: Chomik czy królik 15.11.18, 21:09
        Tylko tata bedzie musial chyba sikac do tych trocin, bo sprzatanie czystych to nie problem tongue_out
    • tairo Re: Chomik czy królik 15.11.18, 20:33
      Przede wszystkim nie bierze się zwierząt dla sześciolatki, tylko dla rodziny.

Dwa koty, dorosłe i już zaprzyjaźnione.
      Dwa, żeby miały towarzystwo, kiedy ludzie poza domem.
      Dorosłe, czyli o znanym charakterze - można wziąć takie, o których wiadomo, że są miziakami.
      Zaprzyjaźnione, żeby nie trzeba było wprowadzać drugiego, jak się okaże, że samotny świruje z nudów.
    • kota_marcowa Re: Chomik czy królik 15.11.18, 21:28
      Wymieniłaś zwierzęta słabo kontaktowe i wymagające sporego zaangażowania w opiekę. Na dodatek trzeba je intensywnie socjalizować, bo dziczeją.
      Wbrew pozorom najmniej uciążliwy jest kot. Jak ma czystą kuwetę i michę z paszą, to podczas nieobecności właściciela głównie śpi i zajmuje się sam sobą. No i w interakcje wchodzi nieporównywalne. Można go przytulić, a sześciolatka go nie zgniecie niechcący.
      Jeżeli koniecznie musi być klatkowe, to już lepiej świnka morska. Łatwiej ją oswoić i jest towarzyska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka