02.12.18, 12:52
wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,24144162,35-stopni-w-cieniu-na-razie-jest-super-nie-niebawem-wyginiemy.html#s=BoxWyboImg2 może to przemówi do was...
Obserwuj wątek
    • lilia.z.doliny Re: Wymrzemy 02.12.18, 12:55
      bylo
      wstrzasajace
    • milva24 Re: Wymrzemy 02.12.18, 13:01
      Było. A zdaje się Ty planowałeś wieelką chatę tylko dla jednej osoby więc też się do tego przykładasz.
      • wheels.of.fire Re: Wymrzemy 02.12.18, 14:33
        Bo on jest hedonistycznym konsumentem.
    • mamalgosia Re: Wymrzemy 02.12.18, 14:48
      A tam. Wyborcza kłamie, naukowcy się nie znają. Najważniejszy jest nasz polski węgiel !
    • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 14:55
      Ci naukowcy zawsze "prorokują" tak by jakby jednak nie wypaliło zakres dat był na tyle odległy, że już byliby na emeryturze lub Tamtym świecie i nie wyszli na głupków.
      Tu też to widzę - rzekomo ma to być w roku 2050 big_grin
      • bistian Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:04
        katja.katja napisała:

> Ci naukowcy zawsze "prorokują" tak by jakby jednak nie wypaliło zakres dat był
        > na tyle odległy, że już byliby na emeryturze lub Tamtym świecie i nie wyszli na
        > głupków.
        > Tu też to widzę - rzekomo ma to być w roku 2050 big_grin

Gazeciarz, nie ciesz się tak, danych jest teraz aż nadto. Za 20-25 lat będzie duża wojna światowa, walka o tereny i wodę przede wszystkim. No, chyba że na szybko wymyślimy i wdrożymy technologie wiązania dużej ilości związków węgla, na co się nie zapowiada, bo większość myśli, jak Ty.
        • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:10
          Ja pamiętam jak w pierwszej klasie wychowawczyni nas straszyła czymś podobnym smile
          Przywykłam, nic się nie zmieniło, tylko kolejny prorok podawał oczywiście kolejną dłuższą datę. To "never ending" story big_grin
          • olena.s Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:15
            Aha. Powiedz, gazeciarz, że "nic się nie zmieniło" tym wyspiarzom, którym wyspy toną. I tym meteorologom, którzy rejestrują kolejne najcieplejsze lata.
            • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:33
              Nie mówię, że nic się nie zmienia. Mówię tylko, że ogólnoświatowe kataklizmy były "zawsze" przepowiadane, tylko z różnymi datami wink
              • olena.s Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:34
                Kontroluj swój słowotok. Napisałeś jasno "Przywykłam, nic się nie zmieniło, ". Przeczysz sam sobie, jak to kłamczuszek.
                • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:57
                  Dobra, ustalmy - Ty wierzysz autorytetom w zagładę, jak i inni w tym wątku. Majątek Wam nie będzie zatem potrzebny (np. ten gromadzony z myślą o przyszłości dzieci), zatem mam propozycję byście przekazali je na cele dobroczynny, mogę nawet wskazać jaki smile
                  • tiszantul Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:07
                    Wcześniej ludzie wierzyli w koniec świata i Sąd Ostateczny - jak widać, laicyzacja wcale nie likwiduje potrzeby wiary w koniec świata.
                    • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:10
                      Majowie też pewnie nie wierzyli kapłanom wieszczącym koniec świata...
                  • olena.s Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:54
                    Nie, gazeciarz. Ustalmy co innego - ty łgasz, ja nie.
                    Ja biorę pod uwagę to, co mówią naukowcy, ty uważasz się za mądrzejszego w każdej dziedzinie.
                    Pasi?
                    • katja.katja Re: Wymrzemy 03.12.18, 11:12
                      Skoro bierzesz to pod uwagę to przelej mi na konto wszystkie swoje oszczędności, które trzymałaś na przyszłość swoją i dzieci smile W takiej sytuacji nie będą Ci potrzebne, prawda? smile
                      • olena.s Re: Wymrzemy 03.12.18, 11:17
                        Gazeciarz, twierdziłeś, jak to takie własnie niestety-nie- sapiens, że "Ci naukowcy zawsze "prorokują" tak by jakby jednak nie wypaliło zakres dat był na tyle odległy, że już byliby na emeryturze lub Tamtym świecie i nie wyszli na głupków."
                        Po prostu udowadniam, jakie kompletne bzdety smarujesz. big_grin
        • tiszantul Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:02
          > Gazeciarz, nie ciesz się tak, danych jest teraz aż nadto. Za 20-25 lat będzie d
          > uża wojna światowa

Następna wojna światowa była oczekiwana zaraz po II światowej jeszcze w latach 40., następnie w 50., potem w 60., 70. i 80. Fajnie, że znalazł się ktoś o umiarkowanych poglądach i nie pisze jak Wyborcza, że wojna będzie za pięć lat, w latach 20. czy 30., ale dopiero na początku 40. Całe 20 lat spokoju! Dziękujemy.
          • bistian Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:20
            > > Gazeciarz, nie ciesz się tak, danych jest teraz aż nadto. Za 20-25 lat bę
            > dzie d
            > > uża wojna światowa

tiszantul napisała:

> Następna wojna światowa była oczekiwana zaraz po II światowej jeszcze w latach
            > 40., następnie w 50., potem w 60., 70. i 80. Fajnie, że znalazł się ktoś o umia
            > rkowanych poglądach i nie pisze jak Wyborcza, że wojna będzie za pięć lat, w la
            > tach 20. czy 30., ale dopiero na początku 40. Całe 20 lat spokoju! Dziękujemy.

I co? Niby ja przewidywałem tę wojnę w latach pięćdziesiątych? big_grin
            Ja piszę to pierwszy raz. Wojna światowa w miarę blisko, jest nieunikniona.
            Odkąd pamiętam, w takich globalnych sprawach, moje przewidywania się zawsze sprawdzały.
            To jest moje zdanie, nie przeczytane gdziekolwiek, po prostu, wyciągam wnioski z różnych zjawisk, korzystam z badań, ale wnioski wyciągam samodzielnie.
            Poza tym, nie będzie 20 lat spokoju, nie łudź się. Popatrz, że nawet USA nie są wolne od skutków migracji, a proces na poważnie, jeszcze się nie zaczął.
          • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:25
            No i była wojna Koreańska, Wietnamska, Afgańska...
          • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:34
            Moja Babcia 30 lat temu też mówiła, że zaraz będzie wojna big_grin
            Nie dożyła ani ona ani ja big_grin
            • bistian Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:59
              katja.katja napisała:

> Moja Babcia 30 lat temu też mówiła, że zaraz będzie wojna big_grin
              > Nie dożyła ani ona ani ja big_grin

Ale czy łapiesz, że piszesz nie na temat? wink Raczej nie.

Po II Wojnie Światowej opłacała się współpraca, dlatego globalnych konfliktów jest mniej. Wojny lokalne, też są inne, niż zazwyczaj. Zobacz, co się dzieje choćby w takiej Syrii czy Ukrainie. Strony, pomimo wojny, wymieniają się dobrami, działają elektrownie, telefonia komórkowa, piecze się chleb, wydobywa minerały, produkuje sprzęt wojskowy itd. i to wszystko sprzedaje się drugiej stronie konfliktu lub zamienia w ramach barteru.
              Jeśli się podniesie temperatura na ziemi, duże obszary nie będą się nadawały do zamieszkania, choćby przez zwiększoną temperaturę i wysoką wilgotność. Takim przykładem jest Półwysep Arabski, tam już jest wysoka wilgotność i wysoka temperatura, nie będzie można oddychać, człowiek nie będzie w stanie obniżać sobie temperatury, a przecież ludzie nie będą żyć w stale w skafandrach czy podziemiach, to będzie opcja dla bogatych, czyli w przypadku Saudów, kilkunastu procent społeczeństwa. Reszta będzie musiała emigrować.
              Podobnie trudno będzie w Afryce i Azji oraz dużej części Ameryki Środkowej, ze względu na pustynnienie wielu obszarów.

Będą ograniczone zasoby, te wielkie grupy migrujące, nie będą w stanie się utrzymać, a nie będą miały nic do zaoferowania oprócz ołowianej kuli. W tak trudnych warunkach, cały humanizm bierze w łeb i jest wzajemne mordowanie się.
      • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:11
        Nie wierzysz autorytetom. OK. Ale zmiany już widać gołym okiem. Mieliśmy suszę w Polsce jakiej do tej pory nie było. Widziałem jak kombajn ziemniaczany wzbijał tuman kurzu widoczny z kilometrów. Tak sucho nie było od setek lat. Zborze praktycznie nie urosło. Upały chyba odczułeś? Po drugie - kiedy ostatnio widziałeś prawdziwą śnieżną zimę?
        • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:37
          Zmiany klimatu były zawsze.
          • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:42
            Tak, ale nie tak gwałtowne i nie tak szybkie.
            • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:49
              To ja Wam opiszę jedno zjawisko, które było moim zdaniem dziwne. Lato, świeci słońce, przechodzę koło pewnego bloku i rozglądam się wściekła do góry bo czuję krople, myślałam, że ktoś nie uważnie podlewał kwiatki czy coś, niebo czyściutkie.
              I co? Nic. Pojawiła się jakaś naprawdę malutka chmurka (akurat nad tym blokiem) i z niej padało, byłam w szoku, dwa kroki dalej znowu suchutko , tylko w tym jednym małym miejscu??? To normalne? Dziwnie się poczułam.
              • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:56
                Twoje bredzenie nie zmienia faktu że mieliśmy suszę stulecia.
                • katja.katja Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:57
                  Piszę poważnie, co to było?
                  • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:59
                    Ktoś nasikał ci na twarz. Zadowolony?
                • tiszantul Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:03
                  Susza stulecia z definicji występuje w każdym stuleciu.
                  • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:07
                    Oczywiście. Nic się nie stało, piłujmy dalej gałąź na której siedzimy...
          • bistian Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:59
            katja.katja napisała:

> Zmiany klimatu były zawsze.

Były, ale nie tak gwałtowne, jak obecnie.
            • olena.s Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:56
              I nie na tak zagęszczonej populcyjnie planecie jak obecnie. Bo teraz nawet umiarkowany czynnik może mieć o wiele szerszy wpływ - bo ludzie siedzą sobie na głowach, bo żeby zrobić jedną rzecz, to komponenty muszą dotrzeć przez pół świata i tak dalej.
          • olena.s Re: Wymrzemy 03.12.18, 11:09
            "- Ziemia w ciągu kilkunastu lat zmieni się gwałtownie. Sytuacja w Polsce nie będzie wyglądała lepiej od innych regionów świata. Emitując gazy cieplarniane, w pewnym momencie podgrzejemy Ziemię tak, że przyroda dokończy za nas robotę - mówi fizyk atmosfery prof. Szymon Malinowski. Jak tłumaczy - istnieje ogromna ilość potencjalnych gazów cieplarnianych umieszczonych w magazynach - które mogą się nagle otworzyć. Chodzi o wieczną zmarzlinę i znajdujący się w niej metan. Jeżeli je otworzymy, to niezależnie od naszych wysiłków do atmosfery dostanie się tyle gazów cieplarnianych, że w ciągu kilkunastu lat warunki atmosferyczne będą takie, jak na cieplarnianej Ziemi za czasów dinozaurów. I tego żaden system, ani ludzki, ani biologiczny nie przetrwa bez perturbacji, które doprowadzą prawie do jego zniszczenia - mówi prof. Malinowski.

Ocieplenie klimatu prowadzi do rozmarzania terenów, które niegdyś pozostawały cały czas zamrożone i tym samym do uwalniania znajdujących się w niej gazów.
    • ruckola Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:40
      Pozostaje pytanie: "gdzie spier...ć?"
      • tanebo2.0 Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:42
        Na Marsa?
        • taniarada Re: Wymrzemy 02.12.18, 15:47
          tanebo2.0 napisał:

> Na Marsa?
          >
          Na Madagaskar lub na Maderę.
          • ruckola Re: Wymrzemy 02.12.18, 16:00
            uhm... na bank nie zostaną zalane
    • anahera Re: Wymrzemy 03.12.18, 11:29
      Co za bzdury. Radze poczytac literature naukowa jesli interesuja Was zmiany klimatyczne. W nastepnym 50cio-leciu srednie temperatury wzrosna o 2'C. Ludzkosc od tego nie wyginie. Ale niestety wyginie wiele innych gatunkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka