Dodaj do ulubionych

ciepłe i sycące potrawy

10.12.18, 14:41
a do tego nietuczące (minimum węglowodanów, tłuszcz może być)
jakieś pomysły? jeszcze żeby się je szybko robiło jak wracam zmarznięta i głodna.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:08
      Herbata z prądem?
      • kosmos_pierzasty Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:09
        "Prąd" tuczy.
        Imo albo lekkie i nietuczące albo rozgrzewające i sycące... Coś za coś.
        • same-old_mona Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:12
          Szklanka wrzątku :p
    • mandre_polo Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:12
      Zupa z mięsem i warzywami. Robisz dzień wcześniej i tylko pogrzać
    • mia_mia Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:15
      Ostro doprawione warzywa na ciepło, zupy kremy z chudym mięsem z nietuczących warzyw. Normalne obiady, typu chude mięso czy ryba, zamiast ziemniaków ciepły kalafior, brokuł plus normalnie surówka. Warzywa faszerowane chudym mięsem.

• bella_roza Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:20
        obiady jem w pracy więc nie ma to być normalny obiad tylko coś prostego, szybkiego
    • wilan.an Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:22
      Fasolka z pomidorami.
    • sfornarina Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:40
      Kapusta kiszona z kaszanka i pasztetowa na goraco. My jemy z duszonymi ziemniakami, ale jak chcesz mało węglowodanów to lepiej wziać małego ugotowanego ziemniaka.
      • beneficia Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 09:46
        >Kapusta kiszona z kaszanka i pasztetowa na goraco.<
        Ale to jest jedna potrawa ? I co to są duszone ziemniaki (w odróżnieniu od gotowanych)?
        • sfornarina Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 09:50
          Jedna potrawa.
          Kapustę gotujesz w sporym rondlu i na koniec dorzucasz pęto kiełbas: kilka kaszanek i kilka pasztetowych (takich do gotowania).
          Osobno gotujesz ziemniaki. Ziemniaki duszone to po prostu puree ziemniaczane z mlekiem, masłem i gałką muszkatołową.
          • same-old_mona Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 09:53
            A jaka to jest pasztetowa do gotowania? Nigdy pasztetowej na ciepło nie jadłam.
            • sfornarina Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 09:56
              Hmm... W Niemczech taką kupuję. Pyszna jest.
              Taką do smarowania chleba kupuje się na stoisku z wędlinami, tę do gotowania - na stoisku z mięsem.
              • same-old_mona Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 10:00
                A możesz pokazać jak to wygląda? Bo w nl widuję coś takiego, ale obchodzę raczej z daleka, bo pysznie nie wygląda... ale jak mówią, wygląd to nie wszystko 😁
                • sfornarina Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 10:18
                  O tak:
                  https://static.chefkoch-cdn.de/ck.de/rezepte/212/212174/871235-960x720-sauerkraut-mit-blut-und-leberwurst.jpg

Pycha na zimne i ciemne wieczory!
                  • sfornarina Re: ciepłe i sycące potrawy 11.12.18, 10:20
                    Po niemiecku musiałabyś szukać: blut- und leberwurst zum kochen. Wszyscy od razu wiedzą, że to do gotowania z kapustą, bo to dość tradycyjna w Niemczech potrawa.
    • aqua48 Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 15:46
      kakao,
      grzanka z szynką i jajem sadzonym, w opcji tuczy - dodatkowo z serem żółtym,
      pomidorowa na ostro z chili i czosnkiem
      pieczone jabłko
      omlet
      naleśniki z owocami i jogurtem
    • eliksir_czarodziejski Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 16:56
      Mój autorski gulasz z soczewicy czerwonej: całego posiekanego pora poddusić na kilku łyżkach oleju lub masła (na maśle lepiej smakuje ale olej jest mniej tuczący), dodać pokrojoną w kostkę paprykę lub 2, duuzy ząbek czosnku i dusić razem. Doprawić wg własnego gustu, ja używam dużej ilości majeranku i papryki wędzonej. W międzyczasie należy wypłukać kilka razy soczewicę i gotowac ja pod przykryciem aż się nie "rozpuści". Zajmuje to ok 20-30 minut. Potem należy dodać zawartość patelni do garażu z soczewicą i podgotowac wszystko razem kilka minut. Bardzo rozgrzewające i sycące danie. Wystarcza mi na 2-3 dni. Od ilości wody zależy czy będzie to gęsty gulasz czy zupa krem.
      • 21mada Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 17:34
        Potem należy dodać zawartość patelni do garażu z soczewicą
        > No tak, rasowa ematka ma cały garaż soczewicy...
    • frey.a86 Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 17:11
      Chili con carne. To moje ulubione danie na mróz. Jak zjesz z ryżem to nie powinno cię utuczyć.
    • dziennik-niecodziennik Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 17:28
      Zupa!
    • barbibarbi Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 18:09
      Widzę pierwszy raz od dawna, że ktoś pisze "sycące", wszyscy dookoła mówią "syte" nawet w TV, jak coś jest konkretnym jedzeniem to jest "syte". Ja zawsze mówiłam sycące i tak wydaje mi się prawidłowo, chociaż ostatnio już zgłupiałam przez ten szum medialny sad
      Mnie syci gęsty sok pomidorowy z pieprzem i trochę soli, jajka na twardo, mrożonki warzywne z patelni, ser biały ja jadam sam bez niczego trochę posolony, zupa krem dyniowa, w ogóle wszelkie zupy o konsystencji kremu, pierś z kurczaka z patelni tylko przyprószona mąką, sól pieprz, czosnek i taki plaster na patelnię na 3 minuty.
      • mandre_polo Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 18:49
        Mieszanki warzywne z patelni są blee. Nie przechodzi mi przez przełyk ta mieszanka przypraw. A wybór tych niedoprawiinych jest duzo mniejszy
        • barbibarbi Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 20:01
          Ja nie kupuję doprawianych i nie lubię z ziemniakami, Z lidla ostatnio jadłam, podduszane z odrobiną masełka, pyszota. Jak się wie czego się szuka to wybór jest duży.

fanlidla.pl/gazetka/2016.11.14.produkty.deluxe/32061,Mieszanka,warzywna
    • aerra Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 20:10
      Stek.
      Szybko się robi i sycące. Węglowodanów nie ma wink
    • sasha_m Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 21:27
      Zupa gulaszowa na mięsie z szynki, doprawiona chili. Najlepsza odgrzewana.
    • bakis1 Re: ciepłe i sycące potrawy 10.12.18, 21:53
      Serdelki grube na ciepło z chrzanem, dużo chrzanu ... Tosty, jajka sadzone z ziemniakami, tortilla z resztek ziemniaków, resztek wszystkiego i jajek, wszelkiego rodzaju curry warzywne z mlekiem kokosowym, zupa porowo-ziemniaczana, zupa cukiniowo-ziemniaczana, ryż lub jaglana z jablkiem, owsianka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka