Dodaj do ulubionych

Idiotyczne pytanie o pulpety

10.12.18, 21:33
Dostałam od kogoś pulpety z takim zawiesistym białym sosem. Ugotowałam do nich kaszę i taki mały pulpet, łyżka tego sosu były tak sycące, że do teraz nie jestem głodna a jadłam o 13.00.
Jedząc nie czułam nadmiaru tłuszczu, klimat taki trochę baru mlecznego czy szkolnej stołówki, ale moim zdaniem było to smaczne. Jak to odtworzyć, niestety kucharza nie zapytam, pulpetów nigdy nie robiłam.

Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 21:38
      O, też się chętnie dowiem. 30 lat temu w stołówce szkolnej takie jadałam, z kaszą jęczmienną,pyszne to było, nigdy nie udało mi się odtworzyć, niestety sad
    • eliszka25 Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 21:43
      Moja mama taki zawiesisty biały sos robi tak, że „zabiela” sos kwaśną śmietaną rozrobioną z mąką. Sos jest dobrze doprawiony i pyszny, a przez ten dodatek mąki właśnie sycący. Może to było coś takiego?
      • bakis1 Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 21:47
        Baza do tego sosu może być też mąka ppdsmazona na maśle albo na tłuszczu z kotletów... Zasmazkaaaaa jak śpiewali w pewnym kabarecie.
        • eliszka25 Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 21:53
          Tak, sos na zasmażce, o której śpiewał kabaret ot.to, też jest zawiesisty. Moja mama robiła sos na zasmażce do duszonego mięsa, a do pulpetów i klopsów mielonych właśnie taki ze śmietaną i mąką. W sumie nie wiem, dlaczego akurat tak, ale to były dwa zupełnie różne w smaku i wyglądzie sosy. Taki biały i mocno zawiesisty był właśnie ten na śmietanie. Obydwa były pyszne.
    • edelstein Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 21:53
      Königsberger klopse,moj syn znal 16ostatnio😂 sos: wydaje miesny z tych Klopsow,maslo,maka,smietana,kapary,troche cytryny(Ja nie daje),galka muszkatolowa i troche pieprzu
      • edelstein Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 22:03
        Mieso mielone pol na pol swinka i ktora,czerstwa bulka rozmoczona,namaczam w mleku,cebula(osobiscie najpierw ja podsmazam na masle z sola i odrobina cukru,taka skarmelizowana.)przepuszczone przez maszynke jak mi sie nie chce to tylko zagniatam,piprz,sol.Forumuje kule i gotuje w wodzie Tak z 30 min dodajac lisc laurowy.Wyciagam.Na tym wywarze robie sos.Wrzucam klopsy i na malym ogniu z10min.Najöepiej smakuje odstane i podgrzane ponownie,najczesciej u nas nie ma Co podgrzewac bo mlody wyzera.
        • edelstein Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 22:04
          Swinka i krowa 😀
    • anilka Re: Idiotyczne pytanie o pulpety 10.12.18, 23:03
      Pulpety - mięso mielone, różne, kurzęce, wieprzowe, indycze
      cebula b.drobno pokrojona, bułka namoczona, jajko, sól, pieprz
      Formuję pulpety i wrzucam na wode, albo bardzo lekko obsmażam i na wodę, gotuję w malej ilości wody kilkanaście
      minut, dodaję śmietankę słodką, czasem 18, czasem 30 i odrobinę mąki. Przyprawiam. Czasem pieprzem ziołowym,
      gałką. Dobrze się komponuje ze sporą ilością posiekanego szczypiorku dodanego do sosu na koniec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka