jolie Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:29 W Krakowie w rodzinie męża- tylko barszcz z uszkami (rodzina ma korzenie kresowe). W moim domu rodzinnym jest grzybowa, ale nie ma w niej żadnego makaronu, robi się na białym zakwasie i wywarze z borowików. Tradycję wprowadziła moja babcia rodem z Rzeszowskiego. Barszcz z uszkami pierwszy raz w życiu jadałam po ślubie na wigilii u teściów (podobnie kutię) - nie smakuje mi ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 20:55 Taki z żytniej mąki i czosnku (ale nie za dużo), do żurku jest taki sam. Uwielbiam tę zupę, jem raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 21:03 Pyszna jest. U nas z ziemniakami z cebulką Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 21:30 U mnie czysta z kapeluszami borowików. Jem z odrobiną żytniego chleba. Coś wspaniałego. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:33 Mazowsze z dziada pradziada, tylko barszcz czerwony z uszkami. Od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
blokersowa Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:34 Zawsze grzybowa, ulubiona i wyjatkowa, taki rarytas swiateczny. Ale w jakas najbardziej rozpasana wilgile byly 3 zupy. Grzybowa - z wlasnej roboty lazankami , jak robila moja babcia z Krakowa. Barszcz – czysty, podawany w kubku, bez dodatkow. I zupa rybna, od ktorej zawsze trzymałam sie z daleka, a ktora kochała moja mama - poznanianka z urodzenia. Dla mnie to był koszmar - te gotujace sie głowy karpi.... Tyle o zwyczajach z wielkopolski Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 17:00 Kraków - barszcz i grzybowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 17:02 grzybowa u babci pochodzącej z Kalisza, barszcz z uszkami z grzybami u babci pochodzącej z Poznania, barszcz z uszkami z nadzieniem śledziowym u znajomych pochodzących z Kresów, zupa rybna u teściów z Kaliskiego Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 20:04 Grzybowa, przodkowie z Zagłębia, historycznie Małopolska. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 21:11 Witam Zupa grzybowa i rybna - Warszawa. Rybna nie jest typowa dla Mazowsza, tylko dla szlachty mazowieckiej/jakiejś innej (prywatne stawy) i dla Kaszubów z racji bliskości morza. Czasami jemy barszcz, ale ja wolę grzybową, banalna w przyrządzaniu i szybko się robi. Do barszczu trzeba zrobić uszka i o ile ma się 4 osoby na wigilii to nie ma o czym gadać, a jak ma się 25 to lepiej grzyby namoczyć Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 21:33 Rybna nie jest typowa dla Mazowsza, tylko dla > szlachty mazowieckiej/jakiejś innej (prywatne stawy) Ech, ech... rybne rzeki i strumienie, nie mowiac juz o klusownictwie w panskich stawach... Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 21:39 Warszawa, grzybowa od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 21:41 Bydgoszcz: W domu rodzinnym grzybowa, tata nie lubi barszczu. Korzenie: podlaskie i kujawy Bielsko-Biala: obie, na mięsie, barszcz z białą, duża fasolą, zupy z pierogami z mięsem w środku. U nas: obie, na wywarze warzywnym, fasola jako dodatek (ja polubiłam), do tego uszka i paszteciki z grzybami. Barszcz kupny Krakusa, doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim + majeranek. Nie potrafię ukisic zupy, a jak kupuje taki zakwas z butelki to zawsze wyjdzie jakiś mega koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 08:06 Moja babcia byla ze wschodu na Wigilie byl barszcz. U drugiej babci z Wielkopolski byl barszcz i grzybowa (grzybowa super pyszna) u moich rodzicow (Wwa) obie (choc wszyscy woleli grzybowa) u mnie grzybowa u tesciowej barszcz (Lublin) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 08:07 Dodam jeszcze ze jak bylam dzieckiem to u babci byla jeszcze jakas trzecia zupa (bo dziadek ze Slaska byl przyzwyczajony do tej trzeciej) ale nie wiem co to bylo bo jadl to tylko on. Odpowiedz Link Zgłoś
duszyczka-ciemna Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 08:47 Podkarpacie: barszcz z uszkami, kwaśnica, czyli zupa z grzybów leśnych i kaszy na zimno i oczywiście jedyna słodkość jaką przełknę to jagodzianka. Zupo - kisiel z czereśni dużych i tych malutkich. Naprawdę dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
duszyczka-ciemna Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 08:49 to kwasówka nie kwaśnica poprawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 09:13 Barszcz - Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 09:17 Grzybowa i to z pęczakiem. Ja mieszkam pod Łodzią ale rodzine mamy mam z Kutna. Tam sie tak jadło Odpowiedz Link Zgłoś
mellona Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 20:41 Wielkoposka: - zupa migdałowa - zupa rybna zabielana z ziemniakami - owocowa z migdałami Kresy (Grodno) - barszcz czysty, wędzony, do uszek pieczonych - rybna grzybowa na łbach karpia Wszystkie pyszne, ja robię dwie ostatnie bo to tradycja mojej babci. Ale zastanawiam się czy nie wrócić też do migdałowej bo wszystkie dzieci w rodzinie uwielbiały Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 22:45 Warszawa je barszcz czerwony ukiszony z uszkami. I u mnie nie ma też karpia, mama mówiła że to za prlu był karp na wigilię. Był za to dorsz i łosoś. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 20.12.18, 23:55 Grzybowa,barszcz i rybna, kazda ma swoich milosnikow i na wigilie sa 3 zupy do wyboru. Mazury.Od pokolen mieszkancy Warmii i Mazur. Odpowiedz Link Zgłoś