Dodaj do ulubionych

Kamerka samochodowa

19.12.18, 13:15
Macie dziewczyny ? jeśli tak to polećcie jakąś....bo po wczorajszym zdarzeniu drogowym, które na szczęście nie doszło do skutku, stwierdziłam, że w końcu muszę kupić. Szlag mnie mało trafił.
Obserwuj wątek
    • mrs.solis Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 13:44
      Ja mam wlasnie z takiego powodu. Facet zahamowal mi przed nosem zebym rozwalila sobie samochod o jego wystajacy hak. Niestety nic nie polece, bo nie wiem co w pl. jest dostepne.
      • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 14:01
        Wczoraj dziadkowi trzylatek na ulicę wybiegł prosto przed mój samochód. Na moje pytanie co to ma być - dziadek z głupim uśmiechem na twarzy odparł, że on sam wybiegł. Sytuacja u mnie pod szkołą- dziadek dziecko z auta wysadził i zostawił samo sobie na chodniku bo zajął się wyjmowaniem czegoś innego z auta. Gdyby nie to, że obok przy bramie stała nasza dyrektorka i moje dzieciaki siedzące z tyłu to bym tam niezłą jazdę dziadkowi urządziła. Spojrzenia innych ludzi na dziadka bezcenne, za to jego głupi uśmiech świadczył o tym, że sobie chłop nie zdał sprawy co by było gdy to ktoś inny jechał, a potrafią tam niektórzy jak na torze F1 pojechać.
        • sfornarina Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:07
          Jak jedziesz koło szkoły i samochodów, z których ktoś wysadza dzieci, to masz być przygotowana na takie sytuacje i już.
          Dziadkowi awanturę robić? Oszalałaś?
          A jak Ci się trafi matka, co ma dwójkę dzieci, obok samochodu trzylatek, a matka niemowlę z fotelika wyciąga, to co? Matce awanturę zrobisz, ze dziecka na smyczy nie trzyma? Jesteś kierowcą i w terenie zabudowanym masz tak jechać, by w nikogo nie wjechać.
          Dziecko to dziecko i jak wyleci na ulicę, to dziadek/ rodzic nic nie zrobi i można jedynie liczyć na refleks i zdrowy rozsądek kierowcy.
          • thea19 Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:26
            oczywiscie, ze dziadkowi awanture robic. ma dziecko pod opieka wiec za nie odpowiada. jak ktos nie jest w stanie ogarnac dwojki malych dzieci, to niech jedno odda.
            • sfornarina Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:31
              Swoje oddaj.

Mieszkam w mieście, gdzie pieszy (i rowerzysta) jest w zasadzie święty i nie raz wyskoczyło mi dziecko, dorosły czy rowerzysta przed samochód. Moim zakichanym obowiązkiem jest jechać z taką prędkością, bym zdążyła zahamować.

Niedawno mi na moim zielonym świetle, na szybkiej przelotówce tuż przed samochód wjechało dziecko na rowerze na pasy! Zahamowałam w ostatniej chwili.
              Nie przyszło mi do głowy wściekać się na dziecko, rodzica, kogokolwiek. Roztrzęsłam się tylko sama na swój własny czas reakcji, bo zdałam sobie sprawę, że gdybym jechała ciut szybciej - wciąż poniżej limitu prędkości - nie zahamowałabym w czas.
              • thea19 Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 16:03
                ja mieszkam w kraju, gdzie dzieci do lat 7 nie moga poruszac sie w terenie publicznym bez opiekuna powyzej lat 12, o ile mnie pamiec nie myli, zyje w kraju, gdzie dziecko do lat 10 nie ma prawa jezdzic na rowerze nawet chodnikiem bez opiekuna i zyje w kraju, gdzie wtargniecie pod nadjezdzajacy samochod rowna sie winie pieszego/rowerzysty

kiedys ktos nie zdazy, zgadnij co sie stanie w takiej sytuacji i czyja to bedzie wina
                • sfornarina Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 16:26
                  Sa różne kraje. U nas sześciolatki samodzielnie maszeruja do przedszkola.
                  A kierowca za niezatrzymanie się przed zebra (bez świateł) do której podchodzi pieszy traci z miejsca prawo jazdy, jeśli złapie go policja.
                  Mieszkałam w UK i wiem, że tam jest inaczej. Ale tu jest bezpieczniej, i pieszym, i rowerzystom wink
                  • thea19 Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 17:17
                    tez bym chciala ale mieszkam w kraju, gdzie dzieci nie znaja przepisow bo nikt ich nie uczy. dorosli znaja i nie przestrzegaja albo tez nie znaja.
          • panna.anna.4 Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:33
            sfornarina napisał(a):

> Jak jedziesz koło szkoły i samochodów, z których ktoś wysadza dzieci, to masz b
            > yć przygotowana na takie sytuacje i już.
            > Dziadkowi awanturę robić? Oszalałaś?
            > A jak Ci się trafi matka, co ma dwójkę dzieci, obok samochodu trzylatek, a matk
            > a niemowlę z fotelika wyciąga, to co? Matce awanturę zrobisz, ze dziecka na smy
            > czy nie trzyma? Jesteś kierowcą i w terenie zabudowanym masz tak jechać, by w n
            > ikogo nie wjechać.
            > Dziecko to dziecko i jak wyleci na ulicę, to dziadek/ rodzic nic nie zrobi i mo
            > żna jedynie liczyć na refleks i zdrowy rozsądek kierowcy.
            >

Ja wolę liczyć na swój rozsądek niż randomowego kierowcy i najpierw wyjąć fotelik z niemowlakiem a potem wysadzić 3latka. Myślałam że to oczywiste.
            • fuzja-jadrowa Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 17:13
              > Ja wolę liczyć na swój rozsądek niż randomowego kierowcy i najpierw wyjąć fotelik z niemowlakiem a potem wysadzić 3latka.

Oczywiście, że tak.
            • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 20:51
              No ja też- ale widać niektóre nastukają sobie dzieciaków, a potem liczą na szczęście albo uwagę innych jak dziecko na ulicę wypuszczą.
          • la_mujer75 Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:47
            Oczywiście, że pouczyć dziadka, czy tam innego opiekuna, który zaniedbuje swoje obowiązki, narażając życie podopiecznego!
            Codziennie przejeżdżam koło miejsca, gdzie jest prywatny żłobek i prywatne przedszkole. Jadę powoli, bo wiem, co się może wydarzyć i sporo się zawsze dzieje. Prym wiodą tatusiowie wink Jak widzę, że facet sie kręci koło samochodu, to prawie przestaję jechać... I zdarzyło mi się podkręcić tatusia, który fotelik wyjmowany postawił na środku jezdni (!!), a sam wyciągał rozespanego kilkulatka z samochodu.

• katja.katja Re: Kamerka samochodowa 01.03.19, 21:03
              Ale tłumoki. Mężczyźni poza nielicznymi wyjątkami nie nadają się do bezpiecznej opieki dla dzieci do co najmniej 3 lat.
          • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 20:49
            Puknij się w łeb- tyle ci napiszę.
          • milka_milka Re: Kamerka samochodowa 01.03.19, 22:44
            sfornarina napisał(a):

> Jak jedziesz koło szkoły i samochodów, z których ktoś wysadza dzieci, to masz b
            > yć przygotowana na takie sytuacje i już.
            > Dziadkowi awanturę robić? Oszalałaś?
            > A jak Ci się trafi matka, co ma dwójkę dzieci, obok samochodu trzylatek, a matk
            > a niemowlę z fotelika wyciąga, to co? Matce awanturę zrobisz, ze dziecka na smy
            > czy nie trzyma? Jesteś kierowcą i w terenie zabudowanym masz tak jechać, by w n
            > ikogo nie wjechać.
            > Dziecko to dziecko i jak wyleci na ulicę, to dziadek/ rodzic nic nie zrobi i mo
            > żna jedynie liczyć na refleks i zdrowy rozsądek kierowcy.
            >

Zwariowałaś? To rodzic ma obowiązek dziecka pilnować. Kierowca ma jechać bezpiecznie i zgodnie z przepisami, ale nie jest wróżką.
      • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 14:02
        Nie mieszkam w PL.
    • stwory_z_mchu Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 14:00
      Ja mam z przodu, mąż kupił coś w stylu GoPro (nie pamiętam firmy, ale mogę wrzucić jak będę próbowała je dzisiaj odpalićsmile ) tylko tańsze ( możemy ją wyjmować i przyczepiać np do psa lub kasku rowerowego). Przydała się dwa razy, co prawda nie w przypadku zdarzenia drogowego, ale wysyłaliśmy filmiki na policje: raz jak gość na czerwonym skręcił w prawo i prawie wjechał w pieszych, drugi raz jak tir poszedł (też na czerwonym) pełną parą przez skrzyżowanie.
      Przy zdarzeniu przydaje się też kamerka z tyłu, raz mieliśmy sytuację, gdzie gość ścinał zakręt, jechał z dużą prędkością po mokrej jezdni i chcąc uniknąć zderzenia z nami wywalił salto samochodem do rowu - cała akcja już się działa za nami i kamerka z przodu tego nie złapała.
      W ogóle to zapisuje na kamerce dziwne sytuacje na drodze, rozważam zrobienie kompilacji kiedyś.
      • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 14:08
        Wrzuć bo zerknęłam i z tych GoPro jest bardzo dużo modeli.
        • stwory_z_mchu Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:37
          www.mediaexpert.pl/kamery-sportowe/kamera-sportowa-sjcam-sj5000x-elite-czarny,id-817212?gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtDw9h3nsZ16wFbYN-N9x8KJZKs1vUGfTIAKa3N4xyzRFLPOB7FE6mxoCCLQQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
          Coś takiego mam
          • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 20:52
            Fajna- i same dobre opinie ma.
            • stwory_z_mchu Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 21:01
              Tylko w sumie nie wiem, czy nie lepiej kupić zwykłego wideorejestratora, bo to kamera sportowa i pewnie przez to jest droższa niepotrzebnie. Mój mąż miał wizję, że na wakacjach wyjmujemy to z auta i nagrywamy rowerowe szaleństwa i jak pies się kąpię w jeziorze, ale zrobiliśmy to dokładnie zero razy :p
    • thea19 Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:28
      moja stara sie rozleciala - pare razy ja przytrzasnelam drzwiami i takie tam. kupilam teraz mio mivue c330. ma przyzwoite opinie w necie a i kosztowala mniej niz w porownywarkach cenowych bo 257zl.
    • princesswhitewolf Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 15:59
      Ja mam Ausdom. Juz z 2 lata non stop uzywam i sie sprawdza
      • boo-boo Re: Kamerka samochodowa 19.12.18, 20:53
        Który model ?- jeśli pamiętasz....bo jest ich kilka.
    • feel_good_inc Jako że xiaomi lepsze 19.12.18, 21:34
      To jeżeli chcesz tanio, to 70mai (tylko wersja angielska, bo z chińską ciężko się dogadać) - można dostać u Chińczyka w okolicach stówki. Malutka (chowa się za lusterkiem), w całości obsługiwana przez apkę w telefonie (i głosowo). Jakoś dwa razy drożej jest 70mai pro - nieco wyższa rozdzielczość, ma własny wyświetlacz i można dołożyć moduł GPS.
      W tej kategorii cenowej praktycznie nie ma dla nich konkurencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka