Dodaj do ulubionych

Kwas sylwestrowy 2

01.01.19, 20:24
Ocena sytuacji: jesteście zaproszone na Sylwestra wiecie,że pani domu ma w tym dniu również ma okrągłe urodziny . Przynosicie jakieś tam danie ,alkohol i oczywiście prezent dla solenizantki . Na miejscu okazuje się że jest to rodzinna impreza i jesteście ugoszczone kawałkiem tortu i bimbrem dosłownie .co robicie ?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:28
      Strzelamy teatralnego focha, zawijamy z impetem poły sukni balowej i wychodzimy trzaskając drzwiami 😃
      • kadfael Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:32
        Zabierając ze sobą przyniesione danie, alkohol, prezent dla solenizantki i butelkę bimbru.
      • 098qwerty Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:14
        A po drodze na schodach czy to aby nie wasz pantofelek leży? 😉
      • anorektycznazdzira Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:57
        właśnie.
        Nie rozumiem, czego autorka nie rozumie.
    • woman_in_love Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:30
      1) poszłaś wystrojona jak na bal, a okazało się zwykłymi urodzinami?
      2) czy ci tort do bimbru nie pasował?
      Bo nie rozumiem.
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:03
        No mi nie pasuje bimber do niczego ,dla mnie to ten gorszy rodzaj alkoholu i ten najtańszy ale ja się nie znam tak mi się kojarzy
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:21
        Tak poszłam wystrojona przecież to Sylwester z szacunku dla gości ...A nie w podkoszulku jak pozostali i czułam się głupio bo tam inni po domowemu
        • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:46
          Ale ty szłaś do kompletnie obcych ludzi?
          Bo tak można wywnioskować.
    • conena Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:31
      Taka wrażliwa na sawułar-wice-wersal dama wie, że jak urodziny to jubilatka (od jubileuszu, czyli rocznicy urodzin) i nie popełnia gaf myląc solenizantkę z jubilatką.
      Nadto, bimber przyjmuje z wdzięcznością, jako płyn znakomicie rozpuszczający kij w doopie.
      • jematkajakichmalo Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:37
        To Ty może się doksztalc w swoim sawułar-cos tam odnośnie pojęć jubilat i solenizant...
      • bistian Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:38
        conena napisała:

> Nadto, bimber przyjmuje z wdzięcznością, jako płyn znakomicie rozpuszczający ki
        > j w doopie.

big_grin

Mnie też się zdarzyło spróbować trunku w takiej sytuacji, zaprawiany w fachowy sposób, całkiem w porządku, ale lata eksperymentów przy księżycu robią swoje. Od nowicjusza bym nie próbował. wink
      • astomi25 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:38
        Conena nie masz racji!
        Co do tematu glownego,to sie nie wypowiem.
        Nie rozumiem gdzie lezy problem 😉
        • astomi25 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:39
          www.ekorekta24.pl/solenizant-jubilat-znaczenie/
        • mgla_jedwabna Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 17:53
          W tym, że

- autorka wątku była zdecydowanie nadubrana (w sylwestrowej kreacji, a pozostali w koszulkach itp.)
          - autorka nastawiła siè na coś kolacyjnego do zjedzenia (skoro zaniosła sama "danie", to zakładała, że inni zrobią podobnie?), dostała tort. Zamiast kolacji to słabe
          - autorka spodziewała się dorosłej imprezy, może z tańcami, a była posiadówa, zapewne także z dzieciarnią, skoro "rodzinna"
          - autorka jako jedyna nie-rodzina na rodzinnej imprezie nie pasowała, nie miała jak rozmawiać w powodzi tekstów "a pamiętacie, jak wujek Staszek..." albo "Widziałem się z Gutkami - o, a ten ich Faflun ich tak zalatwił" - gdy jako jedyna nie zna Staszka, Turków ani Fafluna
          - autorka poczuła się zlekceważona, gdyż zainwestowała w porządny alkohol, a napojono ją budżetowym eksperymentem dziadka Franka
    • kalina_lin Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:33
      A kwas w którym momencie zaserwowano?
      • wilowka Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:36
        Chlebowy lub z ogórków rano na kaca zapewne smile
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:42
        Ok przyjmuje na klatę ,moja gafa że się poczulam urazona w dzisiejszych czasach bimber
        Dobrze ,że e matka stawia do pionu
        • default Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:52
          Bimber w dzisiejszych czasach jest właśnie bardzo trendy, jako produkt rzemieślniczy, tradycyjny, naturalny, i eko-sreko.
          I faktycznie, starannie zrobiony jest "zdrowszy" niż kupny alkohol z przemysłowej gorzelni.
          • ichi51e Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:09
            Nie jest. Tak bardzo nie jest. Nawet jak go sto razy przefiltrujesz i tak nie pobijesz kolumny filtracyjnej
            • default Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:39
              Bimbrownicy tez używają kolumn filtracyjnych. To nie jest jakaś kosmiczna, niedostępna technologia.
        • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:54
          Strasznie łatwo cię urazić.
          Zakładam, być może mylnie, że na domówkę zwykle idzie się do osoby, którą się lubi i choć trochę zna, więc nasza "wrażliwość", ulega nieco przytępieniu tongue_out
    • lucadimontezemolo Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:35
      Zamawiamy pizze lub kebaba.
    • iwoniaw Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:36
      A na czym konkretnie polega problem?
      - na obecności na imprezie innych ludzi (rodziny gospodyni)?
      - na tym, że tort ze sztucznych składników?
      - że bimber z niepewnego źródła?
      - czy co?
    • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:39
      Lubię bimber, więc się upijam big_grin
      Suknia balowa mi w tym doskonale nie przeszkadza big_grin
    • jak_matrioszka Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:42
      Tort jem, bimbru nie ruszam, bo prowadze. Zagryche mam ze soba, wiec głodna nie jestem. Czyżbym nie lubiła rodziny koleżanki, i podstepem mnie ściagnieto, nie wspominajac o ich obecności?
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:53
        Faktycznie,niepotrzebnie się uraziłam chyba coś ze mną nie tak, idę na leczenie ...
    • leann32 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:54
      W domu sylwester niczym sie nie rozni od urodzin.
      Spodziewalas sie tam koreczkow z kawioru i fajerwerków? Domowka to domowka. Jak chcialas sylwestra z prawdziwego zdarzenia to trzeba isc na bal, a nie udawac ze w sukni na kanapie to jest nie wiadomo jaki sylwester.
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 20:56
        Zgadza się ,przyjmuje z pokorą
        • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:13
          Mam kij w dupie ,poprostu bimber mi się kojarzył z czymś takim najgorszym a okazuje się ,że jest to całkiem ok wg .e matki ok .nie znam się
          • bialeem Re: Kwas sylwestrowy 2 03.01.19, 17:22
            Jak najbardziej ok. Ja nie pijam czystej więc musiałabym przerobić na drinka, ale poza tym bdb. Coś w stylu domowych nalewek.
            Zagrychy do bimbru nie było? Bimber + sam tort to może się skończyć nieciekawie.
            Najbardziej by mi przeszkadzało bycie wystrojoną, bo to niewygode. Pożyczyłabym tshirt i jakieś spodnie od koleżanki jeżeli jest bliska (a że impreza rodzinna i zostałaś zapro, to raczej bliska)
            Trzeci rok z rzędu byłam na sylwestrze w dresach. Kolacja była prima sort. Ą ę z kawiorem, szampanem, winem itd, ale w dresach. Mój ulubiony typ imprezy.
    • heca7 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:06
      To jest kwas?! Kwas to mieli sąsiedzi moich teściów. Kupili fajerwerki, takie pudło duże i im się przewróciło w trakcie strzelania i poparzyło stojących dookoła gości.
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:17
        Akurat to jest głupotą dorośli ludzie i ...powinien być zakaz fajerwerków dla wszystkich
    • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:11
      ale co nie tak? Impreza za malo wystawna? Za duzo rodziny? Bimbru nie lubisz?
      Zjadlabym ten tort, to moje danie, wypilabym co by sie nadalo do picia, niekoniecznie bimber i bym sie fajnie bawila o ile ta rodzinka jest sympatyczna. Jak niesympatyczna to bym szukala jakiejs wymowki, zeby sie po godzinie wymiksowac i wrocic do domu.
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:15
        Tak bimber jest dla mnie nie do przełknięcia .tak ulotnilam się po 1,5 h
        • kalina_lin Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:21
          Ja osobiscie tez nie cierpię, ale swego czasu serwowaliśmy zagranicznym gosciom, w ramach przyblizania polskiej tradycji biesiadnej. Nie obrazili sie, wrecz przeciwnie...
        • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:26
          ale ulotnilas sie, bo ci rodzinka nie przypadla do gustu i nie dalo sie z nimi pogadac i milo spedzic czasu, czy przez bimber?
          Mnie w sumie glodowa impreza by tak nie przeszkadzala jesli jest fajne towarzystwo; jak towarzystwo beznadziejne to i pelny stol nie pomoze.
        • disco-ball Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:05
          Przez ten bimber? Przecież miałaś inny alkohol ze sobą.
    • kasiabing Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:16
      Jem tort( bo lubię), za bimber dziękuję ( bo go nie znoszę). Jak jest miło to zostaje, jak nie to idę do domu. A to są jeszcze jakieś inne opcje ?
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:19
        Macie rację ,spodziewałam się poczęstunku innego alkoholu .Dotarło do mnie że to moja gafa
    • wilan.an Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:17
      Już cię nie będę chłostać bo sama stwierdziłas że nie wiesz w czym problem😂 powiem ci tylko że zostałam kiedyś zaproszona do przyjaciół na weekend na grilla a na miejscu okazało się że jest wielka biba z ludźmi których nie lubię, ponieważ byliśmy pierwsi i wypiliśmy po piwie nie mogłam uciec (chyba że pieszo 50 km). Przechorowalam to konkretnie. Rozumiem zaskoczenie, ale jak ludzie w porządku to tylko się cieszyć że jesteś traktowana jak rodzina.
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:24
        Nie jak rodzina .rodzina romawiala na swoje tematy.czulam się jak 5 koło u wozu ,myślałam że to luźna impreza a była to typowa rodzinna ....pomyliłam imprezy jak nic
        • wilan.an Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:31
          No to współczuję, naprawdę wiem co czujesz.
      • katriel Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 12:04
        > ponieważ byliśmy pierwsi i wypiliśmy po piwie nie mogłam uciec (chyba że pieszo 50 km).

???
        Po jednym piwie? Nie mogłaś jak człowiek przejść się na długi spacer po okolicy, żeby dać organizmowi godzinę czy dwie na przetrawienie alkoholu, i pojechać do domu?
        • kosmos_pierzasty Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 12:14

> > ponieważ byliśmy pierwsi i wypiliśmy po piwie nie mogłam uciec (chyba że
          > pieszo 50 km).
          Przepraszam, a po co kierowca pije?!
          Dla mnie to dziwny - tak, to eufemizm - zwyczaj. Rozumiem jakieś ćwierć szklanki dla towarzystwa, ale całe piwo? No nie po to się uzgadnia, kto prowadzi, żeby potem czekać "aż wyparuje"... I co się dziwić wypadkom sad
          • madzioreck Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 12:46
            kosmos_pierzasty napisała:

> Przepraszam, a po co kierowca pije?!
            > Dla mnie to dziwny - tak, to eufemizm - zwyczaj. Rozumiem jakieś ćwierć szklank
            > i dla towarzystwa, ale całe piwo?

Ale oczywiście doczytałaś, ze zaproszenie było na weekend?
    • angazetka Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:20
      Tort i bimber (jedynie, jak rozumiem) to faktycznie dziwny zestaw.
    • muchy_w_nosie Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:21
      A nie była to śliwowica - cenny bimberek.
      Moja ciorka robi różne nalewki, niektóre rewelacyjne, czasami sobie konsumujemy tylko to, żeby nie mieszać alkoholi, bo może nieźle sponiewierać.
      • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:39
        Jak ja lubię śliwowicę. Zawsze jak jadę w słowackie tatry, to sobie tamtejszą przywożę. A że nikt inny nie lubi, więcej dla mnie big_grin
        • disco-ball Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:08
          O ja tez jestem fanka smile Dopisuje do listy trunków, które wylądują w moim barku, jak skończę karmic smile
    • 35wcieniu Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:22
      Jak "co robie"? To co na kazdej imprezie. Jem tort, bimber w zaleznosci od ochoty, jak nie chce to prosze o kawe i dobrze sie bawie. Nie wiem gdzie ten kwas.
      • mrs.solis Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 14:00
        Kwas mogla miec w zoladku, tak jak ja bym miala. Na imprezy nie chodze po sutym obiedzie. Zawsze chce sprobowac czegos co serwuje gospodyni, a tam tylko tort i bimber! Nie lubie tortow ani bimbru szczegolnie na glodny zoladek plus poczucie bycia piatym kolem u wozu w towarzystwie napewno nie poprawiloby mi nastroju.
    • nenia1 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:22
      Bimbru nie ruszam, nie mam zaufania i nie lubię alkoholi wysokoprocentowych, tort oczywiście zjadam i wypijam przyniesiony przez siebie alkohol. Ponieważ jestem towarzyska i dobrze się odnajduję wśród nowo poznanych ludzi to zapewne całkiem nieźle się bawię.
    • frey.a86 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:23
      Zżera mnie ciekawość, czy ematki tu piszące byłyby zadowolone, gdyby przyszły na imprezę sylwestrową, a tam nic do jedzenia poza tortem. Dopytam jeszcze, czy dobrze zrozumiałam - twojego dania nie wystawiono na stół?
      • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:29
        brak nocnego zarcia wyszedlby mi na zdrowie wink
        nie ma obowiazku picia alkoholu wylacznie, wiec bym pila cos innego.
        • frey.a86 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:43
          Ale mi nie chodzi o alkohol, tylko o żarcie. Jak idę na imprezę, na której zakładam że jest jedzenie (a sylwester do takich należy) to tego dnia nie jem obiadu. I sorry, ale bez porządnego posiłku przez tyle czasu byłabym wkurzona i głodna.
          • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 12:00
            no ja tez bym chetnie zjadla cos dobrego ale jakby nie bylo to bym nie zjadla i tyle; tort i alkohol ma tyle kalorii, ze bym z glodu nie padla, jakby bylo swietne towarzystwo to bym sie po prostu bawila.
            • frey.a86 Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 13:09
              A ja bym się nie bawiła, bo po torcie zjedzonym na pusty żołądek rozbolałby mnie brzuch i tyle by było z imprezy. Jakbym to jeszcze popiła jakimkolwiek alkoholem to paw murowany.
              • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 13:12
                Autorka dopisała, że stół był pełen, a to już zmienia nieco postać rzeczy.
                • frey.a86 Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 14:11
                  Jak był pełen, to nie wiem jaki miała problem i mogła to napisać na początku.
                  • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 14:14
                    Wtedy nie byłoby tak dramatycznie tongue_out
              • mrs.solis Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 23:10
                Badzmy szczerzy, jakbym na glodny zoladek zjadla tylko tort i wypila bimber to zygalabym dalej niz widziala.
                • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 03.01.19, 22:22
                  ja bym zjadla tort i zapila herbata/kawa, mysle, ze bym dala rade wink
          • volta2 Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 17:41
            a ja sylwestra zrobiłam o 21 i w życiu mi nie przyszło do głowy, że ktokolwiek miałby czekać do tej pory z większym posiłkiem. bigos po północy i do widzeniasmile
      • nenia1 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:29
        Zależy jaki tort.
      • 35wcieniu Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:38
        Nie wiem czy zadowolona ale nie uwazam zeby nie wiadomo ile jedzenia bylo niezbedne na kazdej imprezie. Gdybym juz byla dramatycznie glodna to po polnocy poszlabym do domu albo zaproponowala zamowienie pizzy. W sumie nawet nie przyszlo mi do glowy ze kwas mialby wynikac z tego ze malo jedzenia, myslalam ze alkohol autorce nie odpowiadal.
        • frey.a86 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:44
          Następna. Z tego co ja zrozumiałam tam w ogóle nie było jedzenia innego niż tort. Też nie uważam, że sensem imprezy jest siedzenie przy stole i zajadanie się dwudziestoma potrawami, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę. Jakieś jedzenie musi być.
          • solejrolia Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:50
            Jedzenie, jak jedzenie. Ale towarzystwo musi być jakoś dobrane. Bo bez dobrze dobrego towarzystwa nie ma fajnej imprezy.
            • solejrolia Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:51
              errata: Bo bez dobrze dobranego towarzystwa nie ma fajnej imprezy.
          • 35wcieniu Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:39
            Napisala ze stol byl pelen.
        • jak_matrioszka Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:48
          W Polsce można pizze w sylwestra tuż przed północa zamówić? Tu by mi to do głowy nie przyszło nawet żeby spróbować, a tu kolejna forumka lekko podrzuca pomysł. Czy może impreze zaczyna sie koło 11 rano i wtedy spokojnie można zamawiać te pizze i kebaby?
          • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:14
            Nie wiem jak pizzę, ale ja np. mam niedaleko maca (mc drive) i on święto nie święto, zawsze jest całą dobę czynny. Tyle, że ktoś musiałby się pofatygować wink
            • arwena_11 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:26
              Z Maca już przywożą. A w każdym razie przywozili jeszcze niedawno.
              • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:29
                A nawet nie wiem, rzadko korzystam, czasem dziecko wyłudzi happy meala smile
          • 35wcieniu Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:38
            Mozna zamowic pizze w Polsce. Zreszta autorka juz dalej wyjasnila ze stol byl pelen i problem jest jakis inny ale nadal nieokreslony blizej.
      • katriel Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 12:08
        > Zżera mnie ciekawość, czy ematki tu piszące byłyby zadowolone, gdyby przyszły na imprezę sylwestrową, a tam nic do jedzenia poza tortem.

Impreza sylwestrowa z założenia trwa co najmniej do północy, więc żeby nie kisić się na niej nie wiadomo ile, przychodzę na nią późno, nie wcześniej niż koło 21. O tej porze na ogół nikt już nic nie je, więc zakładam, że zarówno goście jak i gospodarze są dawno po obiedzie i kolacji, a na stole będą ewentualnie jakieś przegryzki, zakąski, ciasteczka i inne czekadełka. Tort byłby pozytywnym zaskoczeniem.
        Ale ja ogólnie jestem dziwna.
      • angazetka Re: Kwas sylwestrowy 2 02.01.19, 12:12
        Ja bym nie była. Jedzenie jest istotnym elementem imprezy. A tort plus bimber to szybka droga do nawalenia się wszystkich w trupa.
    • mamolka1 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:24
      Czy tylko ja przeczytałam KAC sylwestrowy?
      A dobry bimber jest na wagę złota - najlepszy, jakim było dane mi się urżnąć był z jagód. Franca miała jakieś 65% a wchodziło jak woda.. I nawet kaca dużego nie miałam tylko prawie dwie doby na bani byłam 😂😂
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:32
        Ok kac sylwestrowy jak nic ,głupio mi po waszych wpisach ...chyba się złe zachowałam ,że wyszłam
        Macie racje kij w dupie jak nic ,już dotarło do mnie
        • solejrolia Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:48
          alicjak-2 napisała:

> Ok kac sylwestrowy jak nic ,głupio mi po waszych wpisach ...chyba się złe zach
          > owałam ,że wyszłam
          > Macie racje kij w dupie jak nic ,już dotarło do mnie
          Ja tak nie uważam.
          Jesli impreza nie kleiła się, to zdecydowanie postąpiłaś właściwie wychodząc wcześniej.
      • arwena_11 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:38
        Nic nie mów. Pamiętam jak kiedyś szef obozu żeglarskiego, na którym byłam instruktorem przywiózł z jednego z koncertów ( śpiewał szanty z zespołem ) niespodziankę od znajomego. W butelkach po Helenie. Do dziś nie wiem co to było - ale wchodziło pięknie. Tylko trzeba było uważać jak się wstawało. Bo gwałtowny ruch powodował utratę świadomości. Ale jak się spokojnie i wolno podnosiło - było bez skutków ubocznych.
    • berdebul Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:28
      Grzecznie odmawiamy, bo trochę strach pić bimber z nieznanego źródła?
      • kolpik124 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:32
        kupiony od Białourusina na targu?
    • crea.tura Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:42
      No jak to co, zjadamy tort i wypijamy bimber. Co to za pytanie? Oprócz tego śpiewamy sto lat, odliczamy do nowego roku, życzymy wszystkim wszystkiego, czyli zupełny standard jeśli chodzi o sytuacje urodzinowo/sylwestrową.
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:47
        Mi by było wstyd podać bimber ale ja się nie znam ,stół był pełen ...zwracam honor
        • kolpik124 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:51
          dlaczego wstyd?
    • solejrolia Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:46
      A ja rozumiem o co chodzi !

Idziesz na Sylwestra, to spodziewasz się szampańskiej imprezy. I nie ma znaczenia, że to domówka. A że organizatorka ma urodziny, no tak- to nie problem, prezent oczywiście dostanie.

Też kiedys byłam zaproszona na taką "18-tkę" wink do koleżanki. Przyjeżdżamy, a to na miejscu okazuje się, że z młodzieży wink jest jubilatka, jej brat, i ja ze swoim. A tak poza nami to rodzinka: impreza typowo przy stole, zostałam posadzona przy babci jubilatki, były jeszcze ciocie, i wujkowie (prawie że rówieśnicy babci), byli rodzice.
      Nie no świetna impreza big_grin
      Także rozumiem o co chodzi, mnie też Sylwester kojarzy się z imprezą w gronie znajomych, a przynajmniej +- rówieśników. Kojarzy się z tańcami, albo chociaż przy telewizyjnym Sylwestrze (na dowolnym kanale tv) gadaniu i wygłupach do nad rana. Albo planszówki (jak my wczoraj tongue_out ) . Oglądanie fajerwerków.
      I takie tam.
      Bimber- no ja tez nie lubię, no ale pić nie muszę, zwłaszcza, że często jestem kierowcą. Albo wprost upomniałabym się o coś innego do picia tongue_out.
      • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:29
        No ja rozumiem, że impreza w naszym mniemaniu może być nieudana. Ze jesteśmy głodni, bo jedzenie nam nie przypasowało, czy uznaliśmy, że jest go za mało. Jak nam impreza bardzo nie pasuje, to grzecznie zmywamy się pod byle pretekstem.
        Natomiast autorka w każdym poście podkreśla i rozpamiętuje jak bardzo została obrażona, co jest totalnie absurdalne. Bo podano zbyt tani alkohol według niej.
        Gospodyni na pewno celowo podała co podała, żeby autorce zrobić afront, a po jej wyjściu razem z pozostałymi gośćmi wyciągnęli skitranego za kanapą Dom Perignon big_grin
        • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:33
          Zgadza się
          • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:36
            Tak jak pisałam powyżej nie znam się ,zostałam tu uświadomiona że to dobry trunek, zwracam honor faktycznie macie racje
            • solejrolia Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:01
              Uświadamiam cię, że są osoby, które nie uważają bimbru za dobry alkohol.
              Również byłabym zdziwiona, gdyby go podano na imprezie, a w każdym razie, byłabym mocno zdziwiona jesli byłby to jedyny alkohol, i nic innego.
              • cruella_demon Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:22
                Zakładam, że nie chodzisz na imprezy do przygodnie poznanych ludzi? Po znajomych, czy rodzinie zwykle można się z grubsza spodziewać co nas czeka. Ewentualnie w razie rozczarowania zmyć się. Natomiast co innego doszukiwanie się obrazy.
                Co innego gdyby autorka była jedynym zaproszonym na wystawny obiad gościem i dostała kawałek tortu i bimber. Wtedy to faktycznie byłby afront, ale tu była cała grupa ludzi, którzy jak widać taką formę imprezowania preferują. Rozminięcie upodobań? Tak. Obraza? IMO, nie.
            • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:39
              no ok, dla innych bimber jest swietny, ty nie lubisz i ok, nie pijesz bimbru. Mnie tez wiele trunkow nie smakuje i po prostu nie pije i nie mam do nikogo o to pretensji.
    • aquella Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:50
      Wychodzimy po angielsku. Tylko czy to możliwe po bimbrze?
      • kolpik124 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 21:51
        a dlaczego niemożliwe?
        • aquella Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:03
          Pytaniem na pytanie?
          • kolpik124 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:07
            jakie pytanie taka odpowiedź

czy możliwe jest wyjście po angielsku po wódce?
        • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:08
          Sylwester zwłaszcza jak zapraszam gości to dobre jedzenie i dobry alkohol, bimber mi się kojarzył z tym najtańszym i trochę gorszym ale zostałam uświadomiona że jest całkiem ok.hmm..

• solejrolia Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:26
            Piszcie co chcecie. Mnie również bimber kojarzy się z trunkiem poślednim.
            I nie to, że jestem przeciwna domowym alkoholom- przeciwnie! robię doskonałe nalewki, bardziej wytrawne (smorodinówka, aroniówka), mniej wytrawne- np wiśniowa, i zupełnie deserowe- tutaj idealnie wychodzi mi nalewka z pigwy.
            A bimber, to bimber, śmierdzi drożdżami, smakuje zaczynem, Nie wiem jakby był zrobiony bimber jest siajowy, i też bym nie ruszyła tego. Zwłaszcza z niepewnego źrodła.
          • bistian Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:27
            alicjak-2 napisała:

> Sylwester zwłaszcza jak zapraszam gości to dobre jedzenie i dobry alkohol, bim
            > ber mi się kojarzył z tym najtańszym i trochę gorszym ale zostałam uświadomiona
            > że jest całkiem ok.hmm..

Bimber jest bardzo różny. Kiedyś się pędziło więcej i nawet sprzedawało, "smakosze" doskonale wiedzieli, kto potrafi pędzić czysty bimber, po którym nie boli głowa, a którego lepiej nie ruszać. Jeśli ktoś pędzi od lat i jego rodzina to robi stale, taki alkohol nie powinien być gorszy od tego sklepowego. Zawsze można odmówić, ja mówię wprost, że nie znam i nawet nie spróbuję albo że znam i kieliszek mogę, ale ja ogólnie nie lubię alkoholu w większych ilościach. Nie obrażam się, oni też się nie obrażają.
          • mikams75 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:42
            mnie sie tez bimber tak kojarzy, ale bym sie specjalnie nie burzyla, ze ktos serwuje bimber. Ja pic nie musze, a inni niech pija co im pasuje. Do jedzenie tez bym wolala lepsze niz gorsze (choc tu teu kwestia gustu) ale przy tych gorszych tez bym nie wydziwiala.
    • ewcia1980 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:37
      No to ja jestem tak samo nienormalne jak ty i z innej planety niż ematka bo gdybym została ZAPROSZONA na sylwestra to też oczekiwałabym czegoś więcej niż tort i bimber. Co nie znaczy że oczekuję kawiorów i innych homarów.
      No cóż... mam taki kij w tyłku i nic na to nie poradzę.
      Na szczęście mam znajomych którzy mają trochę klasy i jak zapraszają a nie organizują imprezę składową (bo nawet z moim kijem na takowych bywam i nie mam z tym problemu) to umieją zachować się jak gospodarze imprezy.

Raz zostałam zaproszona do mojego męża kolegi i jego żony. Wcześniej to zawsze my go gościliśmy a tym razem uparł się żebyśmy przyjechali do nich. No ok.... Też przyjechaliśmy z prezentem na nowe mieszkanie i alkoholem. Na miejscu okazało się że oni są byli tacy zajęci że.... nawet wody mineralnej czy soku nie mieli do picia i kolega dopiero biegł do sklepu. Potem dostaliśmy informację że na kolację pójdziemy do restauracji. Zabrali nas do najdroższe w mieście gdzie oczywiście każdy płacił swój rachunek sam. Wedzieli że o 10 następnego dnia musimy wyjechać to wstała o 9.55 jak już praktycznie wychodziliśmy głupio pytając "a śniadania nie zjecie?"
      Od tamtej pory przestałam przyjmować ich zaproszenia i przestałam gościć ich u siebie.
      No taka hrabina jestem.

No i kto by pomyślał że etapy to takie smakoszy bimbru uncertain
      • 35wcieniu Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:42
        Napisała: "STÓŁ BYŁ PEŁEN".
      • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:43
        Dzięki za zrozumienie
        • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 22:50
          Dziewczyny powtarzam stół był pełny i tak jak napisałam nie byłam świadoma ,że bimber to rarytas ale zostałam uświadomiona że .... Także dziękuję za dyskusje i rady
          .
          • ewcia1980 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:46
            > Dziewczyny powtarzam stół był pełny i tak jak napisałam nie byłam świadoma ,że
            > bimber to rarytas ale zostałam uświadomiona że .... Także dziękuję za dyskusje
            > i rady

No dobra... nie doczytałem w dalszej części wątku a z pierwszego postu zrozumiałam że był tylko bimber i tort.
            Jeśli jedzenie było to... trochę przesadzasz.

Co do bimbru to zdania nie zmieniam.
            😀
        • bistian Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:00
          alicjak-2 napisała:

> Dzięki za zrozumienie

Ja nie zrozumiałem smile ...takiego podejścia do życia
          Jedzenia było dosyć, miałaś własny alkohol, więc tutaj nie powinno być problemów.
          Jeśli towarzystwo nie odpowiadało, nie trzeba było iść.
          Jeśli w trakcie przestało pasować, można było znaleźć sensowny pretekst i wyjść.
          Poza tym, nie było obowiązku pić wódki, ja nie piłem, a nie mam wszywki i nie jestem alkoholikiem. To jest mój wybór, nikt się o to nie obraża, nawet spotkani pijacy czy alkoholicy, więc można.

Mam takie podejście, że jeśli jestem zaskoczony, jak w tej sytuacji, łapie mnie głupkowata wesołość, zostaję i korzystam albo rezygnuję z uśmiechem na ustach. Potem nie komentuję, najwyżej wspomnę, gdy się opowiada takie historie.
          W domu mam butelkę bimbru, prezent. Prezent przyjąłem, ładnie podziękowałem, nawet pochwaliłem klarowność. smile Źródło nie jest dla mnie w pełni wiarygodne, więc pić tego nie będę, wykorzystam alkohol do czyszczenia.
          • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:08
            Ok zrozumiałam już to przyznałam burak ze mnie zadowolone ?
            • ras.szamra Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:43
              Jessu, dziewczyno, poluzuj rajstopy.

Nic się takiego na tej imprezie nie stało i nikt Cię nie urazil. A jak zadalas pytanie na forum, to dostajesz odpowiedzi. Po co ten napastliwy ton?
              • alicjak-2 Re: Kwas sylwestrowy 2 01.01.19, 23:51
                Ale to było na luzie, że taki burak ze mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka