Dodaj do ulubionych

To ja mam pytanie

04.01.19, 01:22
www.euractiv.pl/section/migracje/news/grecja-trzech-migrantow-dostalo-obywatelstwa-w-nagrode-za-ratowanie-ludzi-podczas-pozarow/
Od razu mówię, że ci ludzie zachowali się BOHATERSKO. Żeby nie było.

Ale jeśli uratuję podczas wyjazdu jakiegoś paryżanina z pożaru, to dostanę obywatelstwo francuskie?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 03:34
      > Ale jeśli uratuję podczas wyjazdu jakiegoś paryżanina z pożaru, to dostanę obyw
      > atelstwo francuskie?

Kluczowe słowa: "podczas wyjazdu". Jeśli uratujesz paryżanina przebywając w Paryżu jako turystka, to całkiem możliwe, że zostaniesz wynagrodzona, ale raczej nie obywatelstwem, bo po co ci ono? Nikomu nawet nie przyjdzie do głowy, że chciałabyś je dostać, masz przecież swoją ojczyznę, do której za chwilę wrócisz. Nie mówiąc już o tym, że jako Polka obywatelstwo UE już masz, więc francuskie niewiele nowego by wnosiło.
      Ci ludzie byli nielegalnymi imigrantami spoza Unii, nie turystami. Oni chcieli mieszkać w UE na stałe i można było domniemywać, że obywatelstwo będzie spełnieniem ich marzeń. Zupełnie inna sytuacja.
      • milva24 Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 08:27
        Zgadzam się. Pewnie w przypadku czlonka UE nikt nie wpadłby na pomysł, że chciałby obywatelstwo danego kraju. Choć gdyby powiedział, że zawsze marzył żeby być obywatelem akurat Francji to pewnie by dali.
        • taki-sobie-nick Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 18:29
          milva24 napisała:

> Zgadzam się. Pewnie w przypadku czlonka UE nikt nie wpadłby na pomysł, że chcia
          > łby obywatelstwo danego kraju. Choć gdyby powiedział, że zawsze marzył żeby być
          > obywatelem akurat Francji to pewnie by dali.

Jak mawiają tamtejsi: Touche! Jak mawiają nasi: w dziesiątkę.
    • aerra Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 08:28
      Ten facet, który uratował to dziecko zwisające z balkonu chyba dostał, nieprawdaż?
      • taki-sobie-nick Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 18:29
        aerra napisał(a):

> Ten facet, który uratował to dziecko zwisające z balkonu chyba dostał, nieprawd
        > aż?

Nie orientuję się, link poproszę.
    • maaria33 Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 08:43
      Nie rozumiesz prostych spraw - te osoby tam mieszkały i zamierzały mieszkać. Raczej nie przyznaje się obywatelstwa ludziom, którzy w danym państwie mieszkać nie zamierzają. To taki pierwszy techniczny warunek obowiązujący wszytskich bez wzgledu na religię i kolor skóry.
      • tak_to_nowy_nick Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 09:18
        maaria33 napisała:

> Nie rozumiesz prostych spraw

Właśnie streściłaś działalność takiego-sobie-nicka na forum big_grin
    • saskia44 Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 09:19
      Ale jeśli uratuję podczas wyjazdu jakiegoś paryżanina z pożaru, to dostanę obywatelstwo francuskie?

Pytanie na poziomie taki-sobie-nick zupelnie jak No co jest?!
      • taki-sobie-nick Re: To ja mam pytanie 04.01.19, 18:28

>
        > Pytanie na poziomie taki-sobie-nick zupelnie jak No co jest?!

Saskia odgrywa się za to, że nie wiedziała, co to jest wysyłka za pobraniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka