Dodaj do ulubionych

Ksiądz o kolędzie

10.01.19, 16:15
Jacek Socha
8 stycznia o 21:49 ·

Jakie jest niebezpieczeństwo w chodzeniu "po Kolędzie"?

Otóż chodzenie księży "po kolędzie" może skutkować zawieszaniem spotkań i wszelkiej aktywności duszpasterskiej w parafii w styczniu, a w niektórych miejscach i w grudniu. Zdarzają się sytuacje, iż rezygnuje się z wieczornej Mszy świętej, nie wspominając już o działaniach formacyjnych grup i wspólnot. Zastanawiam się czy warto, aż tyle energii wkładać w organizację wizyty duszpasterskiej kosztem innych i to ważniejszych działań? Pamiętam jedyną dyskusję na ten temat, którą miałem w gronie kapłańskim, a było to na spotkaniu proboszczów i przełożonych domów jezuickich. Bylem zaproszony do tego grona, by podzielić się swoim doświadczeniem proboszczowskim i jeden z zakonników wywołał ten temat.
Czy można wyobrazić sobie parafię bez Kolędy w takim kształcie, w jakim odbywa się ona dzisiaj w Polsce? Myślę, że tak. Widać to np w Kościołach, gdzie zrezygnowano z takiej praktyki lub jej nie było w ogóle. Ufam, że czeka nas w polskim Kościele poważna dyskusja na ten temat.
Tymczasem cieszę się, że dzisiaj mogłem: przez 1,5 godziny dyżurować w konfesjonale, odprawić wieczorną Eucharystię i spotkać się na agapie oraz wspólnym śpiewie kolęd ze Wspólnotą SNE Magnificat. Ale było pięknie smile Wczoraj było podobnie we Wspólnocie Trudnych Małżeństw Sychar.

I co Wy na to drogie Emamy? Tekst skopiowany a fb wyżej podpisanego księdza. Jak widać księża nie lubią kolędy tak samo jak wierni.
Obserwuj wątek
    • spiekotalata Re: Ksiądz o kolędzie 10.01.19, 16:56
      W tym kraju Pan Bóg ma cały czas wakacje, a szatan hula cały rok. Spójrzmy: wspólnoty nie działają w styczniu i w grudniu, a następnie zawieszają swoją działalność na miesiące letnie (wiem, bo kiedyś uczestniczyłam). Czyli mamy 4 bite miesiące bez organizowania spotkań duszpasterskich, bo na tym się nie zarabia, a i dudy nie można wygrzać na tropikach. Nietrudno policzyć, że to 1/3 miesięcy w roku. Potem dziwić się, że ludzie do zielonoświątkowców przechodzą - tam chociaż pastor nie chodzi po domach, chociaż też nie jestem jakąś ich entuzjastką wink
      • niktmadry Re: Ksiądz o kolędzie 10.01.19, 22:30
        Zależy od wspólnoty. Neokatechumenat nie ma przerw. Ale założyłam wątek, żeby pokazać, że kolęda jest raczej nielubiana przez obie strony - wiernych i księdza.
        • mama-ola Re: Ksiądz o kolędzie 10.01.19, 22:40
          Księża nie lubią tez uczyć w szkole, zwłaszcza średniej. Czytałam wypowiedź księdza, który tego nie znosił i się do tego nie nadawał, ale musiał być posłuszny.
          • feel_good_inc Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:26
            No tak, w tym wieku dzieci mają już wykształcone trzeciorzędowe cechy płciowe, dla księdza musi być to prawdziwa tortura...
          • satur13 Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 18:42
            Zapewne dlatego, że w szkole średniej to już nie ulubiona przez czarną mafię pedofilia, tylko takie niewiadomoco, prawie dorośli i to już nie kręci...
    • jola-kotka Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:31
      Zadna taca nie da tyle kasy co koleda 😂😂😂
      • mama.nygusa Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:40
        Nie lubia chodzic, moj proboszcz tez nie smile ale kasa sie zgadza wiec sie jakos mecza big_grin
        • ajaksiowa Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:46
          Wszystki emamy kochają swoją pracę?wink
          • jola-kotka Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:49
            Ksiadz z zalozenia to nie jest praca a posluga. Wiec...
        • jola-kotka Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:47
          👍
    • sko.wrona Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 07:58
      A ja na to napiszę to samo co w poprzednim wątku, że mam nadzieję, że za mojego życia polski kościół zrezygnuje z tego zwyczaju.
    • mid.week Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 11:35
      a byl w drogiej kurtce JW na sobie?
      (drugi watek o outficie ksiedza zniknął,ciekawa jestem za co)
    • bywalec.hoteli Re: Ksiądz o kolędzie 11.01.19, 13:46
      Też mam wrażenie, że księża są przeciążeni ilością odwiedzin i że też niespecjalnie to lubią. Z drugiej strony kasa wpływa a jest to jedno z nielicznych okazji dotarcia do wiernych. Powinni chodzić na dłużej ale też rozłożyć to na cały rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka