Dodaj do ulubionych

Zły świat a dzieci

17.01.19, 21:36
Ostatnie wydarzenia bardzo mnie dotknęły i jako dorosła nie umiem sobie poradzić. Tym bardziej nie umiem rozmawiać z dziećmi o tym co się wydarzyło. Młodszy nie do końca wie, straszy przyniósł ze szkoły.
Jak rozmawiacie z dziećmi o niewyobrażalnym, o złu, o nienawiści?

Pissstrolle jeśli dacie radę, to nie wyżywajcie się na mnie tutaj.
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: Zły świat a dzieci 17.01.19, 21:58
      na razie mówię, że człowiek zły jest chory na zło. że to ciężka i straszna choroba. że źli nie umieją być szczęśliwi, i chcą, żeby inni mieli tak samo beznadziejnie, jak oni.
      mówię, że trzeba starać się być dobrym dla wszystkich, bo to jest lekarstwo na zło.
    • milva24 Re: Zły świat a dzieci 17.01.19, 22:29
      Moje dzieci chronię przed takimi informacjami. Młodsza to jeszcze przedszkolak a starsza jest w pierwszej klasie. Jeśli coś jednak do nich dotrze mimo matczynej cenzury przytaczam przykłady z bajek i nw podstawie bajek tłumaczę, że nie wszyscy ludzie są dobrzy, że zdarzają się źli i chorzy.
    • katja.katja Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:10
      Ale co się stało? Codziennie od urodzenia Twojego dziecka ludzie zabijają innych, torturują zarówno innych ludzi, jak i zwierzęta, z lżejszych spraw - "tylko" wyśmiewają innych, odrzucają i szydzą.
    • spanish_fly Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:20
      Staram się nie zmuszać dziecka do przeżywania tego w taki sposób, w jaki ja to przeżywam. Na szczęście dziecko jest w takim wieku, że jest milion bliższych mu spraw, więc ostatnie wydarzenia nie są w centrum jego świata. Była rozmowa, ale kierowałam się pytaniami dziecka i jego wątpliwościami, bez narzucania swojej perspektywy.
    • gulcia77 Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:26
      To nie jest tak, że świat się "zepsuł", a kiedyś było "lepiej". No, nie było. Nigdy nie chroniłam młodego, przed wiedzą, że życie bywa złe i niesprawiedliwe, ale zawsze starałam się przekzać, że bycie w porządku zacztna się od nas samych.
      • katja.katja Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:35
        Ładne słowa, ale niestety jak każda bajeczka....
      • mia_mia Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:46
        Bycie w porządku przed niczym nie chroni i byłabym ostrożna w kierowaniu takiego przekazu do dziecka, bo jeśli, odpukać, coś się stanie to będzie zastanawiać się w którym miejscu nawaliło.
        • berber_rock Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 12:12
          Czy ja wiem?
          Niejednokrotnie jak cos nawalilo, to przekonanie o byciu w porzadku pozwalalo mi chcociaz bez problemu patrzec w lustro.

Cenna rzecz. Polecam.
          • gulcia77 Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 12:33
            Dokładnie. A śmierć, przestępstwa, źli ludzie, zawiść czy zwykła złośliwość nas po prostu otacza. Panować możemy głównie nad sobą. Naprawdę uważama, że.szklany klosz roztaczany nad dzieckiem robi więcej szkody, niż pożytku.
            • mia_mia Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 12:46
              Zrozumiałam, że bycie przyzwoitym ma nas jakoś chronić przed złem.
              • gulcia77 Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 13:36
                Nie. Bycie przyzwoitym jest ważne dla samego bycia przyzwoitym. A rozsądne chronienie się przed złem i nieszczęściem nie ma od razu oznaczać zabarykadowania się przed światem i udawanie, że nigdy nic złego nikomu się nie dzieje.
    • mia_mia Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:34
      Normalnie, na spokojnie, często właśnie w nawiązaniu do tego co się dzieje na świecie. Czasem ludzie tak bardzo się nie lubią, że się zabijają, to jest bardzo złe, za to idzie się do więzienia. Tylko czasem dodaję od siebie jakiś komentarz związany z emocjami, póki co raczej oswajam z istnieniem złych rzeczy i odpowiadam na ewentualne pytania.
      Nie ukrywam, że toczą się wojny, zdarzają różne tragedie, zamachy. Akurat dziś przy okazji jakiś ujęć z odśnieżaniem dachów opowiadałam, co się stało, kiedy ludzie tego zaniedbali.
    • dziennik-niecodziennik Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:45
      córka pytala o zabojstwo Adamowicza. odpowiedzialam najlepiej jak sie dało, bez ideologii i polityki.
    • maly_fiolek Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 11:57
      Mnie te wydarzenia kompletnie nie dotknęły, gdyby to był ktoś znajomy lub z rodziny to bym płakała. Już dużo bardziej przeżyłam straszną śmierć pięciu dziewczyn w escape roomie.
      Starszym synom mąż powiedział że pan był chory psychicznie i dlatego zabił. Przy okazji ostrzegł że jak widzisz kogoś wymachującego nożem i dziwnie się zachowującego to uciekasz.
    • berber_rock Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 12:05
      Ze przestepcy sa i zawsze byli na swiecie. Ze popelniaja roznego rodzaju czyny: od kradziezy, poprzez pobicie czy nawet zabicie i robia to z roznych powodow glownie im znanych. Ze takich ludzi powinien osadzic sad.
      Nie wchodze w tematy polityczne.

Natomiast NIGDY nie wpadlam na pomysl chronienia przed takimi informacjami i ogolnie zlem tego swiata - glownie dlatego, gdyz mam w rodzinie przyklad trzydziestoparoletniej pannicy, ktora wedlug tego schematu byla wychowywana i powiedzmy, ze teraz mam czasem mocno bolesnie.
      • berber_rock Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 12:06
        "teraz MA czasem mocno bolesnie"
    • ichi51e Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 12:39
      Moje dziecko okazalo sie wyjatkowo krwiozercze jak mu probowalismy wytlumaczyc o co chodzi (bo ze pan umarl i jest w grobie/trumnie zrozumial sam) okazalo sie ze nijak nie moze zalapac ze pan ktory go zabil (nie pistoletem a nozem) nie zostal rowniez zabity.
      Przeszedl na tym do porzadku dziennego mam wrazenie ze bardziej przezyl blizej mi nieokreslona smierc w spidermanie oraz wizyte ksiedza po koledzie.
    • aguar Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 13:22
      Raczej chronię mojego przed newsami, nie oglądamy telewizji poza meczami i skokami. Ale wie już, że PIS jest zły...
    • martaesz Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 13:30

> Jak rozmawiacie z dziećmi o niewyobrażalnym, o złu, o nienawiści?
      >
      > Pissstrolle jeśli dacie radę, to nie wyżywajcie się na mnie tutaj.----Jest to mowa nienawiści.
    • maja0026 Re: Zły świat a dzieci 18.01.19, 21:57
      A nie dotknęły cie skatowane niemowleta, noworodki wyrzucane do śmietnika? Dzieci codziennie umoerajace z glodu na całym swiecie? Wiesz ile osob co roku e Polsce jest bestialsko mordowanych? Przeciez mowia o tym w programach informacyjnych, wtedy dzieciom bie musialas tlumaczyc? Wczesniej cie to nie dotykalo? No to teoche dziwna masz wrażliwość

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka