Dodaj do ulubionych

Badanie składu ciała

18.01.19, 15:50
Wyjaśnijcie mi proszę w prostych słowach, na czym polega badanie składu ciała. Staje się stopami na takiej jakby wadze i w jaki sposób wiadomo, że np. moje kości ważą 2,5 kg? Skąd wiadomo, ile % tłuszczu i mięśni mam na sobie? I jak rozumieć otrzymane wyniki?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Badanie składu ciała 18.01.19, 18:51
      Na czym polega?
      A przypadkiem nie na wyciąganiu kasy od naiwnych?
    • thea19 Re: Badanie składu ciała 18.01.19, 19:38
      to jest bioimpedancja elektryczna - kosci, tluszcz, miesnie maja inna gestosc i inaczej przeplywa przez nie prad. waga jest do doopy bo zmierzy najwyzej do pasa. cialo powinno miec w wielu miejscach czujniki.
      • tmk123 Re: Badanie składu ciała 18.01.19, 21:16
        No własnie-prąd nie idzie przez całe ciało tylko po najmniejszej linii oporu, więc takie pomiary zupełnie nie maja sensu- co najwyżej moga zmierzyc stan spocenia (woda + sole dobrze przewodza prąd)
        • wapaha Re: Badanie składu ciała 18.01.19, 21:40
          dlatego żeby pomiar był miarodajny nalezy zastosować się do kilku istotnych zasad -dotyczących zachowań dzień /12 h przed badaniem ( wysilek, jedzenie ), higieny ( ścieranie naskórka, suche ciało, itp )
        • snakelilith Re: Badanie składu ciała 18.01.19, 23:46
          Nie całkiem. Tak prąd idzie po najmniejszej linii oporu, ale nie jesteś workiem wypełnionym wodą, więc na ścianach międzykomórkowych mierzony jest opór, z którego na podstawie staytystycznych modeli liczy się najpierw zawartość wody w różnych tkankach. Rozróżnia się w ten sposóbb tkankę łączą od tkanki metabolicznej (mięśnie), a tłuszcz jest liczony jako różnica wynikająca z wagi ciała. By badanie było dokładne czujniki muszą być jednak przyklejone do górnej i do dolnej części ciała, zwykle jest to ręka i stopa. Do przyrządu dołączony jest specjalny program liczący dane. Przyrządy mierzące tylko jedną część ciała, na przykład specjalne wagi, posiadają duży potencjał błędu, zwłaszcza gdy nasz rozkład tłuszczu nie opowiada standardowi (np. kobieta z męskim rozłożeniem tłuszcz na brzuchui). Profesjonalne przyrządy posiadają lekarze, dietetycy i trenerzy na siłowaniach. Ja wykonałam tysiące takich pomiarów na ochudzających się pacjetach. Dokładność jest całkiem zadowalająca by ocenić długoterminowe efekty diety. Co ciekawe, rzeczy jak wysiłek fizyczny w godzinach przed zmierzeniem, czyli spalenie sporej ilośc glykogenu, odwodnienie przez ofite pocenie się (sauna), zbieranie się wody przed miesiączką, a nawet opuszczenie posiłku są dla doświadaczonego oka widoczne. Właśnie przez różne parametry (resistance, reactance i inne) które są przy tej okazji mierzone. Z takiego pomiaru sporo można się też dowiedzieć o stanie odżywienia pacjenta, na przykład to, czy wystarczająco je, ma odpowiednio odżywione komórki, dlatego ten pomiar stosowany jest często przez lekarzy dla oceny stanu zdrowia pacjenta, np. ludzie starszych, czy będących przymusowo na szczególnych dietach. Wiele chorób da się z tego wyczytać, na przykład ludzie z zaawansowaną insulinooprnością mają zwykle niekorzystny stosunek pewnych parametrów i skłonność do gromadzenia wody nie tam gdzie trzeba, więc pomiary mogą być dodatkowym wskaźnikiem dla efektów niekoinsulinowej diety. Ale taką ocenę wyników może przeprowadzić tylko ktoś doświadczony, przypadkowi instruktorzy fitnessu mogą się na tym nie znać.
          • paola.brunetti Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 16:40
            Ach, no czyli badanie, które miałam, było do niczego, bo żadnych czujników mi nie założono, stanęłam tylko stopami na tej wadze. Dodam, że był to teoretycznie profesjonalny gabinet dietetyczny.
            • tairo Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 16:49
              Nie zupełnie do niczego, tylko bardziej orientacyjne niż dokładne. Tak na poziomie mojej wagi łazienkowej, która też ma taką funkcję.
            • thea19 Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 16:58
              mi kiedys na uczelni w katedrze dietetyki babka mowila, ze te wagi badaja tylko max do polowy wiec jest to malo wiarygodne. mnie polozyli na lezance i podpieli kabelki w roznych miejscach, przy okazji podali zapotrzebowanie energetyczne w czasie spoczynku.
              to juz tym "cyrklem" lepiej sie zbada niz ta waga.
              • anagat1 Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 17:05
                Nie linia jest najmniejsza ,lecz OPOR.. Po linii najmniejszego oporu!!!
                • thea19 Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 18:51
                  a dlaczego mi to mowisz?
            • snakelilith Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 22:49
              paola.brunetti napisała:

> Ach, no czyli badanie, które miałam, było do niczego, bo żadnych czujników mi n
              > ie założono, stanęłam tylko stopami na tej wadze. Dodam, że był to teoretycznie
              > profesjonalny gabinet dietetyczny.

Eee, to zwykła waga łazienkowa z opcją liczenia tłuszczu. Daje tylko orientacyjne wyniki. Do profesjonalnego prowadzenia diety się nie nadaje. Normalnie te aparaty są osobno od wagi. Ja sama kiedyś czytałam testy takich wag (niemiecki Stiftung Warentest) i żadna waga na rynku nie była godna polecenia.
    • ichi51e Re: Badanie składu ciała 18.01.19, 22:26
      Urzadzenia maja blad ale dosc maly w sumie. Mi sie to przydaje bo co za roznica czy masz tluszczu 23% czy 20% ale za to kiedy sie odchudzasz czesto waga stoi a tluszcz leci (przynajmniej w liczbach) a to poprawia humor.
      • joasia33 Re: Badanie składu ciała 19.01.19, 18:04
        To badanie wykonywane jest co jakiś czas na stacjach dializ. Pokazuje nawodnienie (u dializowanych zazwyczaj przewodnienie oczywiście) i służy do ustalania tzw. masy suchej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka