Dodaj do ulubionych

Cebula na szczypior

23.01.19, 16:12
Na oknie juz rosnie i ma po pare cm. Co roku wsadzam w okolicach swiat.

Wsadzacie? Jakies porady co lubi nie lubi.

W okolicach poczatkow lipca przestaje rosnac.
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:16
      Ja wsadzam, ale jednorazowo, do wody, jak widzę, że cebula sama już puszcza szczypior.
      • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:28
        przesadzasz potem do ziemi czy zuzywasz na biezaco i nastepne wsadzasz do wody?
        • madzioreck Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:36
          Nie przesadzam, nie mam gdzie na stałe trzymać w kuchni donic. Ostatnio wsadziłam 3 cebule, szczypior wyrósł w kilka dni, ścięłam i posiekałam. Czego nie zużyłam od razu, to zamroziłam. Niezbyt często hoduję ten szczypior, tylko jak zauważę, że sam już wyłazi z cebuli.
    • mikams75 Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:33
      chetnie poczytam, czego nie lubi, bo ostatnio jak wsadzilam, to mi nic nie wyroslo, a zazwyczaj jednak mialam szczypior.
      • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:38
        ja zauwazylam, ze duzo zalezy od samej cebuli. Nie z kazdej wyrasta szczypior. Jak kupuje taka zwykla w Sainsburym to nic, nyny nie chce wypuscic. A jak pojde do polskiego sklepu to tam nawet juz sa takie sprzedawane luzem na kg, co zaczynaja wypuszczac. Wiec w mojej metodzie to patrze czy choc ciut cosik zieleni sie czy nie...
    • czekoladazkremem Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:43
      Mam co roku szczypior i natkę przez całą zimę. Cebulę kupuję "od chłopa", co jakiś czas zmieniam bulwy, jak widzę, że już się "zużyła" - kiepsko rośnie, ma cieńszy szczypior. Rośnie samo, nic cudować nie trzeba. Podlewać tylko. Ozdobną natkę mam jeszcze w warzywniaku, jest przykryta warstwą liści i trocin i ma się dobrze.
    • lot_w_kosmos Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 16:52
      Pewnie, moje szczypiorowe dzieci wszystko zjedzą.
      Mama sadzila, ja sadzę.
      Szczypiorek na parapecie być musi.
    • ga-ti Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 19:05
      Sadzę, jak kupię cebulę z zaczątkiem szczypiorowym, zwykle bazarową cebulę. Akurat mam na parapecie doniczkę z ziemią, pozostałość po jakiś ziółkach, które zbytnio nie porosły, wciskam cebulkę lekko w dołek i podlewam codziennie. Ale gdy nie miałam ziemi, to do byle jakiego pojemnika wkładałam ręczniczek papierowy i w to cebulę, podlewałam często.
      • kokosowy15 Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 20:27
        "Marketowa" cebula jest często suszona w wysokiej temperaturze, więc jest martwa jak mleko UHT. Nic z niej nie wyrośnie.
        • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 22:28
          i pewno tu jest pies pogrzebany. w suszeniu cebuli
        • mikams75 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 10:55
          i to by bylo wyjasnienie! jednak mam zawsze marketowe i zazwyczaj wyrastal szczypior, choc nie zwrocilam uwagi na to z ktorego marketu. Jednak ostatnio wsadzilam do ziemi cebule juz wypuszczajaca pedy i niestety ale pedy uschly i nic nie wyroslo sad
        • baltycki Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 14:32
          kokosowy15 napisał(a):

> "Marketowa" cebula jest często suszona w wysokiej temperaturze, więc jest martw
          > a jak mleko UHT. Nic z niej nie wyrośnie.

himalayaHimalaya 80 SG
          Fazor 80 SG

regulator wzrostu o układowym działaniu, zapobiega wyrastaniu cebuli w szczypior i korzenie, kiełkowaniu bulw ziemniaka oraz wyrastaniu pasynków w tytoniu.

https://beta.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2018/08/fazor_tab.png
          • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 15:02
            i psia kostka przez ten regulator wzrostu o ukladowym dzialaniu tak ciezko kupic cebule na szczypior! Mi tam wyrastajaca w szczypior nie przeszkadza.
    • tt-tka Re: Cebula na szczypior 23.01.19, 23:52
      Kupuje na bazarku i kielkuje jak szalona. Ta w doniczkach na parapecie ma szczypior gruby i ciemnozielony, a ta w koszyku pod stolem cienki i bladozielny, delikatniejszy w smaku. Nie hoduje, samo rosnie.
      W zeszlym roku nawet czosnek wypuscil kilka lodyzek !
      • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 00:10
        siostro! <uscisk> Ja tez lubie kielkowac co sie da.... Lubie jak mi rosnie.
    • bywalec.hoteli Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 00:12
      Gdzie wsadzasz te cebule ?
      • tt-tka Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 01:13
        A kogo pytasz ? smile

Te na parapecie w doniczki z ziemia, plytko, podlewam 2-3 razy w tygodniu.
        Ta w koszyku pod stolem jest po prostu zsypana do koszyka, kupuje od razu kilo lub dwa. Wypuszcza szczypior sama z siebie, bez wspomagania.
      • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 08:51
        dluga doniczka korytko na parapecie w kuchni. Dosadzam codziennie jedna i dlatego maja rozna dlugosc potem
    • beata985 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 11:27
      o, dzięki za przypomnienie, własnie sobie wsadzę...nie mam co zrobic z maleńkimi doniczkami... smile
      • myq1 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 13:14
        A po co wsadzać do ziemi? Wystarczy włożyć cebulę do pojemnika z wodą. Wkładam je do pojemniczków po jogurcie lub śmietanie i pilnuję, żeby woda w nich była. Rośnie szczypior jak głupi.
        • mikams75 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 14:00
          bo doniczki ladniej wygladaja od pojemniczkow po jogurtach wink
          • myq1 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 14:17
            Można te pojemniki do doniczki włożyć, na pewno estetyczniej wygląda w doniczce. Chciałam tylko powiedzieć, że wystarczy woda aby szczpior wyrósł. Moja znajoma wkłada kilka cebul do ceramicznego korytka, na dno kładzie parę małych kamyczków i wlewa wodę.
            • mikams75 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 14:30
              w wodzie trzymalam kiedys tylko pietruszke, zeby natka rosla i rosla smile
              ale zastanawiam sie, czy ta woda z kamykami, badz bez, nie zaczyna smierdziec po paru dniach? Trzeba regularnie wode wymieniac i myc pojemniki i ew. kamyki?
            • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 15:03
              ...i nie gnije bo w ziemi moze byc cale miesiace jesli ktos nie zdarzy zjesc jej
              • tt-tka Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 15:31
                A ja pietruche kupuje, po starannym wyszukaniu, gruba, dorodna, taka z mnostwem gruzelkow na wierzchu, scinam ten wierzch i tez wsadzam w doniczke. sam wierzch. I natkuje obficie smile
                • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 16:38
                  o patrz, nie pomyslalam o tym. A to juz czy jeszcze trzeba poczekac? Kupic taka juz wypuszczajaca czy jaka?
                  • tt-tka Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 16:53
                    Mozna juz, mozna od jesieni... jak ma zgrubienia/gruzelki na grubszym koncu, to znaczy, ze zaraz zacznie natkowac, ale mozesz poszukac takiej juz zieleniejacej.
                    Ja sie przymierzam do wyhodowania naci z selera bulwiastego, bo tez lubie. Zobaczymy, jak wyjdzie.
                    • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 16:59
                      dzieki, poszukam w Polskim sklepie bo niestety tu nie ma w tutejszych sklepachsad Moze znajde jakies radosnie wypuszczajace. Nac z selera to tu mozna kupic ale nie mlodke tylko juz badyle
                      • tt-tka Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 17:14
                        U mnie selera lisciastego ile chciec, ale nac z bulwiastego to tylko do wrzesnia. A ja chce teraz smile
                        Sprobuje, moze sie uda.
                        • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 17:19
                          zobacze, tylko musze znalezc w polskim sklepie te takie male selerki. czasem sa, ale zazwyczaj przywoza wielkoludy
                    • madzioreck Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 19:12
                      tt-tka napisała:

> Ja sie przymierzam do wyhodowania naci z selera bulwiastego, bo tez lubie. Zoba
                      > czymy, jak wyjdzie.

Napisz, jak Ci się uda! Uwielbiam liście selera, naciowy to nie to samo... i co roku suszę i mrożę takie ilości, że pół zamrażarki zajęte.
                      • tt-tka Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 19:28
                        Napisze. Jak sie uda, i jak sie nie uda, to tez. Na razie szukam selera z gruzelkami, jak pietrucha smile
                        Tez susze, ale lubie swiezy, do salatek albo tak sobie pogryzac, mrozony to juz nie to...
                • czekoladazkremem Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 16:50
                  O, ja też tak robię, nauczyłam się od teściowej, u niej parapety uginają się od zieleniny i ziół wszelakich.
                • mikams75 Re: Cebula na szczypior 24.01.19, 17:00
                  ja taki sciety wierzch kladlam na spodeczek z woda i tez roslo.
            • beata985 Re: Cebula na szczypior 27.01.19, 16:43
              gwoli ścisłości to i w lodówce wypuści=bez pojemnika, doniczki czy wody....tongue_out
              • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 27.01.19, 17:48
                No wypusci ale dlugo nie pozyje. Tzn krocej niz w doniczce
    • bei Re: Cebula na szczypior 27.01.19, 23:36
      Ja wsadziłam kiedyś imbir i tez pięknie wypuścił. Wiosną dostał miejsce na rabacie, wyrósł chyba z metr, nawet kwitł.
      A zimą w domu cebulę wystarczy posadzić na wierzchu ziemi w doniczce, ukorzeni się i wypuści szczypior, gdy wyrodzi się odcinam ją od korzeni, sadzam kolejne cebule, nitki korzeni z poprzednich cebul zasilają podłoże pod nową hodowlę.
      • princesswhitewolf Re: Cebula na szczypior 27.01.19, 23:41
        a co robisz potem z taka nacia imbiru bo imbir w sumie jada sie korzen... nac tez?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka