just-a25 03.02.19, 13:23 Pracuje u pracodawcy na umowe o prace od lipca, pol roku caly etata, teraraz jestem na 1/2...0d lipca wracam na cały.. Czy w obecnej chwili nalezy sie dofinasowanie. . kadrowa raz mowi tak raz nie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foringee Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 13:29 przeczytaj regulamin w swojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 13:32 Przy pol eatatu ci sie nie należy, min 6h dziennie przy kompie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 14:41 Nie 6 h, tylko jeśli co najmniej połowa czasu pracy, więc przy 8 godzinnym dniu pracy jest to 4. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 21:20 Minimum CZTERY godziny dziennie. Nie ma więc do końca znaczenia, na jaki wymiar etatu ktoś pracuje, tylko jaki jest faktyczny dobowy czas pracy. Co oznacza, że teoretycznie jeśli ktoś nawet ma 1/4 etatu, ale pracuje 2 dni w tygodniu, to okulary też mogą mu się należeć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 14:35 Mi w pracy powiedzieli, że zaświadczenie o tym, że do pracy trzeba mieć okulary, należy mieć od okulisty medycyny pracy, a nie od okulisty z gabinetu prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 16:51 Podejrzewam, że wszystko zależy od pracodawcy. Mąż pracuje jako nauczyciel informatyki, latał po okulistach, rachunek ze sklepu musiał mieć adnotacje, że okulary do pracy przy komputerze. Potem że wszystkim do lekarza medycyny pracy, a na koncu dostał 250 zł. Kolega składając wniosek u siebie w pracy dostał 900 zł bez żadnych ceregieli. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 17:26 U mnie potrzebne jest zaświadczenie od jakiegokolwiek okulisty + faktura od optyka. Zwracają 300 zł. Bez ceregieli. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 17:30 asia-loi napisała: > Mi w pracy powiedzieli, że zaświadczenie o tym, że do pracy trzeba mieć okulary > , należy mieć od okulisty medycyny pracy, a nie od okulisty z gabinetu prywatne > go. Bo podstawą jest zapewne orzeczenie o konieczności noszenia okularów, które powinno być odnotowane w badaniach okresowych. Lekarz medycyny pracy kieruje do okulisty. Na oba badania powinnaś mieć skierowanie z pracy do wyznaczonej placówki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 18:36 koronka2012 napisała: > > Bo podstawą jest zapewne orzeczenie o konieczności noszenia okularów, które powinno być odnotowane w badaniach okresowych. Lekarz medycyny pracy kieruje do okulisty.[b] Na oba badania powinnaś mieć skierowanie z pracy do wyznaczonej placówki./b]] Zgadza się. A że na badaniach okresowych byłam 8 miesięcy temu i mam podpisane na 4 lata, a do okulisty (na prywatną wizytę) idę za tydzień i może będę miała okulary do pracy/czytania, to skierowań nie dostanę i za ewentualne okulary zapłaty też. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 21:05 Jeśli na badaniu okresowym dostałaś skierowanie do okulisty, a od okulisty dostałaś zaświadczenie, że musisz używać okularów korekcyjnych do pracy, to takie zaświadczenie jest ważne do kolejnych badań okresowych. Czyli po przedstawieniu faktury za zakup okularow powinna ci przysługiwac dopłata w wysokości określonej w waszym regulaminie. Jeśli takiego zaświadczenia nie masz, to okulary są twoją prywatną sprawą i dopłata nie przysługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 21:26 thebeat napisała: > Jeśli na badaniu okresowym dostałaś skierowanie do okulisty, Nie dostałam. Sama powiedziałam, że nie pracuję w okularach, tylko mam je do telewizora, na ulicę. Jeśli takiego zaświadczenia nie masz, to okulary są twoją prywatną sprawą i dopłata nie przysługuje. Wiem. Ponieważ widzę gorzej, a mam problem z oczami więc regularnie chodzę do okulisty prywatnie. Może teraz będę miała okulary do pracy, a może nie. Wyjdzie teraz na wizycie w badaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Dofinasowanie do okularow 04.02.19, 11:51 asia-loi napisała: > Nie dostałam. Sama powiedziałam, że nie pracuję w okularach, tylko mam je do te > lewizora, na ulicę. Załatw sobie ponowne skierowanie z pracy, skoro gorzej widzisz i tym razem powiedz, że do komputera też (szkła mają antyrefleks, bez którego oczy się bardziej męczą) Warto podrążyć temat, bo ja np. pamiętałam, że dopłata przysługuje co 2 lata, ale koleżanka oświeciła mnie, że można dostać wcześniej jeśli nastąpiła zmiana i jest zalecenie innych szkieł. Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 23:26 > Zgadza się. A że na badaniach okresowych byłam 8 miesięcy temu i mam podpisane > na 4 lata, a do okulisty (na prywatną wizytę) idę za tydzień i może będę miała > okulary do pracy/czytania, to skierowań nie dostanę i za ewentualne okulary zap > łaty też. I co z tego ,ze byłaś na badaniach 8 miesięcy temu. W ciągu tego czasu dużo mogło się zmienić. Ja miałam tak ,że po roku czasu bardzo pogorszył mi się wzrok a zaświadczenie na 4 lata. Ale w moich kadrach po tym jak zgłosiłam się do nich z tym problemem, wystawili mi nowe zlecenie na badania. Poszłam jeszcze raz na badania i dostałam receptę na silniejsze okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 21:24 Dofinansowanie należy się, jeśli: 1) pracujesz przynajmniej 4 godziny dziennie, 2) zakładowy regulamin pracy przewiduje dopłatę do okularów dla Twojego stanowiska, 3) lekarz medycyny pracy podczas badań wstępnych/okresowych stwierdzi konieczność noszenia okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 22:16 Pracuje 4 h.dziennie, mam zapis przy badaniach, wstepnych...ze okukary konieczne....dofinasowanie 200 zl...na ulicy nie lezy....tak czytam o min. 4 h...wiec mi sie nalezy...Na temat kadrowej nue bede sie wypowiadac... Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Dofinasowanie do okularow 03.02.19, 23:37 Zapomniałam dodać, że te 4 h dziennie dotyczą pracy przy komputerze, ale to chyba oczywiste 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
robojo Re: Dofinasowanie do okularow 04.02.19, 06:49 Po...co...tyle...kropek....?... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Dofinasowanie do okularow 04.02.19, 09:48 punkt 2 - nieobowiązkowo, bo firmy do 50 pracowników nie musza w ogole posiadać regulaminu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś