04.02.19, 13:34
Pomóżcie smile Muszę zarezerwować hotel na Korfu.
Gdzie najlepiej ?
Gdzie najładniejsza plaża?
Gdzie najlepsza baza wypadowa do zwiedzania wyspy?
Jaka miejscowość ?
Sam hotel mniej mnie interesuje niż miasto smile
Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Korfu 04.02.19, 13:46
      My mieszkaliśmy na Peleokastritsa, moim zdaniem najładniejsza część Korfu, z pięknymi plażami, żeby zwiedzać musisz wynająć samochód, hotelu nie polecę bo wynajmowaliśmy przez booking pokój w pensjonacie, pensjonaty są bardzo przyzwoite, mieliśmy taki z prywatnym basenem i widokiem na morze.
      Z plaż bardzo ładna jest jeszcze Porto Timoni. Natomiast sama stolica Korfu, jak dla mnie rozczarowująca, tłumy ludzi, śmieci, stragany z futrami...nie polecam.
      • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 13:53
        Dzięki smile
        No ja też biorę pod uwagę również jakieś apartamenty, nie tylko hotel. Auto będziemy mieli już na lotnisku, na cały pobyt.
        Dzięki za namiar. A co myślisz o Kiassiopi, w necie polecają to miasto i plażę.
        • alaveda Re: Korfu 04.02.19, 14:19
          Paleokastritsa to plaże żwirowe albo kamieniste. Widoki piękne, ale jednocześnie nagromadzenie drogich hoteli plus tłumy przyjezdnych. Komercja i ceny.

Na północy wyspy są długie piaszczyste plaże w Roda i Acharavi, sporo też małych hotelikow i apartamentów. Fajna jest też Moraitika, no i blisko miasta Korfu.

Unikaj Kavos, to żyg-resort dla brytyjskiej i niemieckiej Gołoty.
          • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 14:29
            Dzięki wielkie smile
          • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 14:32
            A czy jest jakaś różnica w "klimacie"? Czy na południu wyspy jest wyraźnie cieplej? Lecimy poza sezonem na przełomie maja i czerwca. Na Majorce się z tym spotkałam - górzysta północ była bardziej zachmurzona i ciut chłodniejsza niż południe. Wiem, że Korfu jest malutkie ale może jest tam podobnie.
            • alaveda Re: Korfu 04.02.19, 14:36
              Nie na różnicy, bo jaka może być w punktach odległych od siebie o 20 km w linii prostej. Może co najwyżej na północy bardziej wieje i większe fale, bo to otwarte morze i góry albanskie na horyzoncie. Byliśmy w sierpniu i wszędzie smażyło.
              • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 14:41
                Dzięki jeszcze raz smile
                • alaveda Re: Korfu 04.02.19, 14:49
                  Jeszcze jedno, Korfu to najmniej "grecka" z greckich wysp jakie widziałam. Cyklady czy Kreta toto nie jest. Nie ma tego klimatu, mi to średnio podeszlo. Warto popłynąć na Paxos i posiedzieć wieczorem w knajpie w Gaios, tam jest znacznie lepiej pod tym względem.
                  • helena31 Re: Korfu 04.02.19, 15:08
                    dla mnie najmniej grecka jest Kos. Korfu nazywana jest najbardziej zieloną wyspą grecką, strzeliste cyprysy do złudzenia przypominają momentami Toskanię wink
                  • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 19:53
                    W Grecji byłam tylko na Zakhyntos i Rodos. Zdecydowanie wygrywa Zakhyntos, dlatego chcę zobaczyć też jońską Korfu smile
            • mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 17:13
              nie ma roznicy w klimacie, choc wiosna na polnocy faktycznie nieco wiecej pada i wieje; jest roznica w temperaturze wody i na plazach, gdzie sa skaly wokolo (np. paleokastratsa) woda jest chlodniejsza niz na szerokich plazach piaszczystych.
              • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 20:03
                mikams75 napisała:

> nie ma roznicy w klimacie, choc wiosna na polnocy faktycznie nieco wiecej pada
                > i wieje; jest roznica w temperaturze wody i na plazach, gdzie sa skaly wokolo (
                > np. paleokastratsa) woda jest chlodniejsza niz na szerokich plazach piaszczysty
                > ch.
                No właśnie o to mi chodzi. Będziemy tam na przełomie maja i czerwca, więc różnie może być wink dzięki
                • mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 20:08
                  to fajny czas, bo najgorszych upalow jeszcze nie ma, pogoda w zasadzie pewna (choc bywaja wyjatki), tylko woda w morzu jeszcze nienagrzana, ale to tez kwestia przyzwyczajenia - jak jezdzilas w tropiki to bedzie ci zimno, jak sie co roku kapiesz w Baltyku, to bedzie ci cieplo.
          • nenia1 Re: Korfu 04.02.19, 15:00
            Zależy jeszcze od terminu w jakim jedziesz, my z zasady wybieramy czerwiec, bo są najdłuższe dni w roku. Tłumów nie zanotowałam, czy drożyzna? Jest spory wybór knajpek, więc na ceny działa konkurencja, jak dla mnie taniej niż na Thassos, gdzie faktycznie za byle co oczekiwano sporej zapłaty.
            • alaveda Re: Korfu 04.02.19, 18:52
              Na Thassos ceny w knajpach i spożywki były najprzyjaźniejsze ze wszystkich wysp. Wypasione horiatiki za 3 eurasy, kilo fety 6. Ceny dostosowane do kieszeni Rumunow i Jugoli, bo ich tam jest najwięcej. Na Korfu lata mnóstwo brytyjskiej i zachodniej hołoty.
              • nenia1 Re: Korfu 04.02.19, 19:02
                Poważnie? To mam całkiem odmienne wrażenia, no i na Korfu sporo turystów z Rosji, dla kogo te wszystkie futra?
    • alfa36 Re: Korfu 04.02.19, 14:21
      Podepnę się. Miałam jechać w zeszle wakacje ale zmieniłam na Hiszpanię, bo uznałam, że hotel w takim sobie miejscu.
      • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 14:33
        No ja Korfu odkładałam już tyle razy, na rzecz Hiszpanii, że w tym roku musi być wink Bilety lotnicze już mam.
    • mdro Re: Korfu 04.02.19, 14:49
      Też się podepnę. A jaka miejscowość pod kątem łatwego zwiedzania i żeby dało się gdzieś pospacerować? Plaża do plażowania niepotrzebna. Najlepiej coś w miarę spokojnego, ale żeby jakieś knajpki były. Jak z komunikacją typu autobusy jest? Da się czy trzeba samochodem? (Ja bez dzieci już).
      • arwena_11 Re: Korfu 04.02.19, 15:04
        Jeśli chodzi o autobusy to nie jest źle. W sensie o samą sieć. Ale pamiętaj, że szczęśliwi czasu nie liczą. A Grecy są baaaardzo szczęśliwi. Co to za problem, że autobus przyjedzie 20-30 min za wcześnie czy za późno, a potem czekasz na kolejny godzinę, albo masz dwa jeden za drugim.
        • nuta15 Re: Korfu 04.02.19, 16:16
          Polecam zachodnio-północną część wyspy, okolice Agios Georgios, Arillas, Afionas, Agios Stefanos. Ładne piaszczyste plaże, malownicze zatoki oddzielone wzgórzami, spokój. Byliśmy w Arillas, skąd do każdej z sąsiednich miejscowości można dojść pieszo podziwiając po drodze wspaniałe widoki. Afionas to stara wioska z białymi kamiennymi domami w kwiatach, z tarasu restauracji Dionysos rozpościerają się niezapomniane panoramy na piękną zatokę Agios Georgios i Porto Timoni. To dobra baza wypadowa do Sidari, Peroulades, Paleokastristy, właściwie na całą wyspę.
          • alfa36 Re: Korfu 04.02.19, 22:34
            Nuta, właśnie o takie miejsce mi chodzi, gdzie można dużooooo spacerować. Byłaś w apartamencie czy w hotelu?
            • nuta15 Re: Korfu 05.02.19, 13:44
              Mieszkaliśmy w hotelu Akti Arilla. Hotel jest nieduży, przytulny, prowadzony przez sympatyczną i życzliwą dla gości rodzinę. W Arillas jest kilka hoteli i apartamentów o różnym standardzie, jeżeli jedziecie na własną rękę jest w czym wybierać. Na plaży poznaliśmy polskie małżeństwo z trójką dzieciaków, którzy przyjeżdżają do ulubionego apartamentu od kilku lat. My też lubimy długie spacery, wędrówki, dlatego to miejsce było dla nas idealne.
        • mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 17:16
          autobusy na Korfu sa dosc punktualne, problem w tym, ze w niektorych wioskach jezdza rzadko i wieczorem nie ma jak wrocic no i wiekszosc laczy male miejscowosci z miastem Korfu, co daje bardzo ograniczone mozliwosci zwiedzania. Samochod jest wg mnie niezbedny jesli chce sie zwiedzac.
          • alaveda Re: Korfu 04.02.19, 18:54
            Samochód wystarczy wziąć na 2 dni, bo tyle wystarczy na zwiedzanie wyspy. Do miasta Korfu wygodniej pojechać busem.
            • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 19:59
              My lubimy mieć na cały pobyt, bo jak już objedziemy wyspę i jej atrakcje, to zajeżdżamy do centrum oddalonego od plaż. A tam można spotkać perełki. Wioski jakby z przed 100 lat, tawerny z samymi tubylcami itd.
            • mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 20:02
              nieze musisz miec tempo jazdy po kretych drogach, rundka w miare prostymi drogami bez zbaczania to ok 250 km, zatrzymujac sie w roznych miejscach, zeby cos pozwiedzac czas zlatuje bardzo szybko, a jechac za szybko sie nie da.
              Do miasta owszem - lepiej autobusem o ile ma sie jak wrocic wieczorem.
    • brooks44 Re: Korfu 04.02.19, 20:22
      Ja bylam w Kassiopi w zeszlym roku, w maju, wiec ludzi stosunkowo malo. Bardzo fajne, urokliwe miasteczko, sporo niewielkich zatoczek i piaszczystych plaz, my mielismy praktycznie plaze dla siebie, pare krokow od apartamentow (prowadzonych zreszta przez Polke i jej meza Greka).
      Im blizej Korfu tym bardziej tloczno.
      Tez mielismy auto na caly pobyt i mysle, ze Kassiopi to dobra baza wypadowa do zwiedzania wyspy.
      Jesli chodzi o pogode to mielismy wrecz upaly jednak czasami dosc mocno popadalo. Woda w morzu w miare ciepla, a ja jestem zmarzluch.
      • marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 21:14
        Super, dziękuję 😊
        Jest szansa żebyś podała mi namiary na te apartamenty ? Wystarczy nazwa
        A w Kassiopi rozumiem, że knajpki, markety są? Czy raczej mało?
        • mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 23:27
          tak, sa knajpki, markety, miasteczko jest dosyc daleko od miasta, wiec jest w nim sporo rzeczy.
        • brooks44 Re: Korfu 04.02.19, 23:49
          Katia Apartments. 2 czy 3 gwiazki tylko ale super czysto, zadbany basen, swietne jedzenie. Co prawda sa raczej nastawieni na gosci z UK, bo chyba maja umowe z jakims brytyjskim biurem podrozy, ale jest spory wybor dan greckich.
          W samym Kassiopi jest kilka mini marketow, cukierni, sporo knajpek, chociaz my glownie jedlismy kolacje u nas bo nam tak smakowalo smile
          • marusia.00 Re: Korfu 05.02.19, 01:43
            Dzięki dziewczyny smile kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka