marusia.00 04.02.19, 13:34 Pomóżcie Muszę zarezerwować hotel na Korfu. Gdzie najlepiej ? Gdzie najładniejsza plaża? Gdzie najlepsza baza wypadowa do zwiedzania wyspy? Jaka miejscowość ? Sam hotel mniej mnie interesuje niż miasto Dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenia1 Re: Korfu 04.02.19, 13:46 My mieszkaliśmy na Peleokastritsa, moim zdaniem najładniejsza część Korfu, z pięknymi plażami, żeby zwiedzać musisz wynająć samochód, hotelu nie polecę bo wynajmowaliśmy przez booking pokój w pensjonacie, pensjonaty są bardzo przyzwoite, mieliśmy taki z prywatnym basenem i widokiem na morze. Z plaż bardzo ładna jest jeszcze Porto Timoni. Natomiast sama stolica Korfu, jak dla mnie rozczarowująca, tłumy ludzi, śmieci, stragany z futrami...nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 13:53 Dzięki No ja też biorę pod uwagę również jakieś apartamenty, nie tylko hotel. Auto będziemy mieli już na lotnisku, na cały pobyt. Dzięki za namiar. A co myślisz o Kiassiopi, w necie polecają to miasto i plażę. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Korfu 04.02.19, 14:19 Paleokastritsa to plaże żwirowe albo kamieniste. Widoki piękne, ale jednocześnie nagromadzenie drogich hoteli plus tłumy przyjezdnych. Komercja i ceny. Na północy wyspy są długie piaszczyste plaże w Roda i Acharavi, sporo też małych hotelikow i apartamentów. Fajna jest też Moraitika, no i blisko miasta Korfu. Unikaj Kavos, to żyg-resort dla brytyjskiej i niemieckiej Gołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 14:32 A czy jest jakaś różnica w "klimacie"? Czy na południu wyspy jest wyraźnie cieplej? Lecimy poza sezonem na przełomie maja i czerwca. Na Majorce się z tym spotkałam - górzysta północ była bardziej zachmurzona i ciut chłodniejsza niż południe. Wiem, że Korfu jest malutkie ale może jest tam podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Korfu 04.02.19, 14:36 Nie na różnicy, bo jaka może być w punktach odległych od siebie o 20 km w linii prostej. Może co najwyżej na północy bardziej wieje i większe fale, bo to otwarte morze i góry albanskie na horyzoncie. Byliśmy w sierpniu i wszędzie smażyło. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Korfu 04.02.19, 14:49 Jeszcze jedno, Korfu to najmniej "grecka" z greckich wysp jakie widziałam. Cyklady czy Kreta toto nie jest. Nie ma tego klimatu, mi to średnio podeszlo. Warto popłynąć na Paxos i posiedzieć wieczorem w knajpie w Gaios, tam jest znacznie lepiej pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Korfu 04.02.19, 15:08 dla mnie najmniej grecka jest Kos. Korfu nazywana jest najbardziej zieloną wyspą grecką, strzeliste cyprysy do złudzenia przypominają momentami Toskanię Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 19:53 W Grecji byłam tylko na Zakhyntos i Rodos. Zdecydowanie wygrywa Zakhyntos, dlatego chcę zobaczyć też jońską Korfu Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 17:13 nie ma roznicy w klimacie, choc wiosna na polnocy faktycznie nieco wiecej pada i wieje; jest roznica w temperaturze wody i na plazach, gdzie sa skaly wokolo (np. paleokastratsa) woda jest chlodniejsza niz na szerokich plazach piaszczystych. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 20:03 mikams75 napisała: > nie ma roznicy w klimacie, choc wiosna na polnocy faktycznie nieco wiecej pada > i wieje; jest roznica w temperaturze wody i na plazach, gdzie sa skaly wokolo ( > np. paleokastratsa) woda jest chlodniejsza niz na szerokich plazach piaszczysty > ch. No właśnie o to mi chodzi. Będziemy tam na przełomie maja i czerwca, więc różnie może być dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 20:08 to fajny czas, bo najgorszych upalow jeszcze nie ma, pogoda w zasadzie pewna (choc bywaja wyjatki), tylko woda w morzu jeszcze nienagrzana, ale to tez kwestia przyzwyczajenia - jak jezdzilas w tropiki to bedzie ci zimno, jak sie co roku kapiesz w Baltyku, to bedzie ci cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Korfu 04.02.19, 15:00 Zależy jeszcze od terminu w jakim jedziesz, my z zasady wybieramy czerwiec, bo są najdłuższe dni w roku. Tłumów nie zanotowałam, czy drożyzna? Jest spory wybór knajpek, więc na ceny działa konkurencja, jak dla mnie taniej niż na Thassos, gdzie faktycznie za byle co oczekiwano sporej zapłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Korfu 04.02.19, 18:52 Na Thassos ceny w knajpach i spożywki były najprzyjaźniejsze ze wszystkich wysp. Wypasione horiatiki za 3 eurasy, kilo fety 6. Ceny dostosowane do kieszeni Rumunow i Jugoli, bo ich tam jest najwięcej. Na Korfu lata mnóstwo brytyjskiej i zachodniej hołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Korfu 04.02.19, 19:02 Poważnie? To mam całkiem odmienne wrażenia, no i na Korfu sporo turystów z Rosji, dla kogo te wszystkie futra? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Korfu 04.02.19, 14:21 Podepnę się. Miałam jechać w zeszle wakacje ale zmieniłam na Hiszpanię, bo uznałam, że hotel w takim sobie miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 14:33 No ja Korfu odkładałam już tyle razy, na rzecz Hiszpanii, że w tym roku musi być Bilety lotnicze już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Korfu 04.02.19, 14:49 Też się podepnę. A jaka miejscowość pod kątem łatwego zwiedzania i żeby dało się gdzieś pospacerować? Plaża do plażowania niepotrzebna. Najlepiej coś w miarę spokojnego, ale żeby jakieś knajpki były. Jak z komunikacją typu autobusy jest? Da się czy trzeba samochodem? (Ja bez dzieci już). Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Korfu 04.02.19, 15:04 Jeśli chodzi o autobusy to nie jest źle. W sensie o samą sieć. Ale pamiętaj, że szczęśliwi czasu nie liczą. A Grecy są baaaardzo szczęśliwi. Co to za problem, że autobus przyjedzie 20-30 min za wcześnie czy za późno, a potem czekasz na kolejny godzinę, albo masz dwa jeden za drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Korfu 04.02.19, 16:16 Polecam zachodnio-północną część wyspy, okolice Agios Georgios, Arillas, Afionas, Agios Stefanos. Ładne piaszczyste plaże, malownicze zatoki oddzielone wzgórzami, spokój. Byliśmy w Arillas, skąd do każdej z sąsiednich miejscowości można dojść pieszo podziwiając po drodze wspaniałe widoki. Afionas to stara wioska z białymi kamiennymi domami w kwiatach, z tarasu restauracji Dionysos rozpościerają się niezapomniane panoramy na piękną zatokę Agios Georgios i Porto Timoni. To dobra baza wypadowa do Sidari, Peroulades, Paleokastristy, właściwie na całą wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Korfu 04.02.19, 22:34 Nuta, właśnie o takie miejsce mi chodzi, gdzie można dużooooo spacerować. Byłaś w apartamencie czy w hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Korfu 05.02.19, 13:44 Mieszkaliśmy w hotelu Akti Arilla. Hotel jest nieduży, przytulny, prowadzony przez sympatyczną i życzliwą dla gości rodzinę. W Arillas jest kilka hoteli i apartamentów o różnym standardzie, jeżeli jedziecie na własną rękę jest w czym wybierać. Na plaży poznaliśmy polskie małżeństwo z trójką dzieciaków, którzy przyjeżdżają do ulubionego apartamentu od kilku lat. My też lubimy długie spacery, wędrówki, dlatego to miejsce było dla nas idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 17:16 autobusy na Korfu sa dosc punktualne, problem w tym, ze w niektorych wioskach jezdza rzadko i wieczorem nie ma jak wrocic no i wiekszosc laczy male miejscowosci z miastem Korfu, co daje bardzo ograniczone mozliwosci zwiedzania. Samochod jest wg mnie niezbedny jesli chce sie zwiedzac. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Korfu 04.02.19, 18:54 Samochód wystarczy wziąć na 2 dni, bo tyle wystarczy na zwiedzanie wyspy. Do miasta Korfu wygodniej pojechać busem. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 19:59 My lubimy mieć na cały pobyt, bo jak już objedziemy wyspę i jej atrakcje, to zajeżdżamy do centrum oddalonego od plaż. A tam można spotkać perełki. Wioski jakby z przed 100 lat, tawerny z samymi tubylcami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 20:02 nieze musisz miec tempo jazdy po kretych drogach, rundka w miare prostymi drogami bez zbaczania to ok 250 km, zatrzymujac sie w roznych miejscach, zeby cos pozwiedzac czas zlatuje bardzo szybko, a jechac za szybko sie nie da. Do miasta owszem - lepiej autobusem o ile ma sie jak wrocic wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
brooks44 Re: Korfu 04.02.19, 20:22 Ja bylam w Kassiopi w zeszlym roku, w maju, wiec ludzi stosunkowo malo. Bardzo fajne, urokliwe miasteczko, sporo niewielkich zatoczek i piaszczystych plaz, my mielismy praktycznie plaze dla siebie, pare krokow od apartamentow (prowadzonych zreszta przez Polke i jej meza Greka). Im blizej Korfu tym bardziej tloczno. Tez mielismy auto na caly pobyt i mysle, ze Kassiopi to dobra baza wypadowa do zwiedzania wyspy. Jesli chodzi o pogode to mielismy wrecz upaly jednak czasami dosc mocno popadalo. Woda w morzu w miare ciepla, a ja jestem zmarzluch. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Korfu 04.02.19, 21:14 Super, dziękuję 😊 Jest szansa żebyś podała mi namiary na te apartamenty ? Wystarczy nazwa A w Kassiopi rozumiem, że knajpki, markety są? Czy raczej mało? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Korfu 04.02.19, 23:27 tak, sa knajpki, markety, miasteczko jest dosyc daleko od miasta, wiec jest w nim sporo rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
brooks44 Re: Korfu 04.02.19, 23:49 Katia Apartments. 2 czy 3 gwiazki tylko ale super czysto, zadbany basen, swietne jedzenie. Co prawda sa raczej nastawieni na gosci z UK, bo chyba maja umowe z jakims brytyjskim biurem podrozy, ale jest spory wybor dan greckich. W samym Kassiopi jest kilka mini marketow, cukierni, sporo knajpek, chociaz my glownie jedlismy kolacje u nas bo nam tak smakowalo Odpowiedz Link Zgłoś