arabelax 05.02.19, 21:58 Czy lekarz kazał Wam robić dodatkowe badania przy torbieli jajnika, czy tylko obserwacja lub lek od razu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola-kotka Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:24 Napisze ci cos dziwnego . Sama sie najpierw nabijalam z mojej matki jak sie na to decydowala ze niby pomaga. Post Dabrowskiej . Serio trzy torbiele zniknely po nim . Wiem trudno uwierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: torbiel jajnika 06.02.19, 00:55 Trudno uwierzyć komuś, kto ma więcej niż dwie komórki mózgowe. Większość cyst wchłania sią bowiem sama bez żadnych postów i cała masa kobiet ma w jakiejś fazie życiowej mniejszą torbiel i nawet o tym nie wie, w następnym cyklu już jej zwykle nie ma. Jedynie torbiele duże i rosnące, stale się powatrzające, poddaje się obserwacji, albo stosownej terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:26 Kazał mi robić test ROMA bo mam słaby wywiad rodzinny. Wyniki były ciut nieprawidłowe ale najadłam się tylko strachu bo po kilku miesiącach obserwacji sama się wchłonęła. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:27 Mi dziś kazał zrobic test Roma i mam teraz wielki stres. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:32 Rozumiem, też miałam stres tym bardziej, że w bliskiej rodzinie dwa zgony z powodu raka jajnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:29 Nie robiłam żadnych badań, lekarz zalecił mi duphaston 3x1, wzięłam łącznie 12 opokawań x 20 tabletek, czekam na wizytę, na której się okaże czy torbiel po takiej dawce się wchłonął czy nie, acha torbiel miałam 3x4 cm Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:32 Ja kiedyś też miałam duphaston i zniknęła, a miała aż 10 cm. Dziś mnie wystraszył t testem Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:34 Ale ten test to nic strasznego. Teraz sobie przypomniałam, że koleżanka, która chodzi do tej samej ginki też miała mimo braków wskazań w wywiadzie ale jej wyszedł od razu prawidłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:36 A Tobie wyszedł nieprawidłowy? Później coś miałaś robione? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: torbiel jajnika 05.02.19, 23:14 Miałam coś tam lekko podwyższone, już nie pamiętam dokładnie bo to było parę lat temu. Później miałam parę wizyt kontrolnych w poradni onkologicznej a później się wchłonęło. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:39 Z badan jedynie Ca 125. Nastepie na onkologie na operacje. Wycieli mi. Ale moja miala 15 cm. Za duza nawet na laparoskopie. Obecnie nie mam z tym zadnego problemu a minelo juz kilka lat od operacji. Ps. Czy lekarz Ci wytlumaczyl jak rozpoznac pekniecie torbieli i co nalezy w tym wypadku zrobic? Ps2. Na onkologii mowili, ze tylko 2%torbieli to nowotwory zlosliwe. Jesli na usg widac, ze nie ma.naciekow, wszystko jest ladnie zamoniete to nie ma sie czego bac. Zycze Ci by udalo sie tabletkami. Ja juz nue probowalam - za duza zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:44 Ja miałam usg na początku listopada i ok wszystko. A dziś mówił, że widzi 2 zmiany, kazal zrobic testy i przyjść z wynikiem. Najpierw powiedział, że nie wygląda dobrze, jak na koniec wizyty zaczęłam dopytywac, to mówił, że nic groźnego. Mam.teraz wielkie nerwy i za dużo naczytałam się w necie. Gdyby było bardzo źle to pewnie na cito by kazał robić? Mi wyobraźnia pracuje już. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: torbiel jajnika 05.02.19, 23:17 Gdyby było źle to od razu kierowałby Cię do onkologa, tak sądzę. Znam ten strach ale im szybciej zrobisz to badanie tym szybciej coś się wyjaśni. Trzymam kciuki, żeby było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: torbiel jajnika 06.02.19, 00:59 A postawiono ci diagnozę PCOS? Torbiel to zwykle też objaw bezowulacyjnych cyklów. Robiłaś badanie hormonów? Może tam coś nie gra? Bo jak stale ci się coś powtarza, to warto poznać przyczynę i może leczyć, a nie denerwować się przy każdej nowej zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: torbiel jajnika 05.02.19, 22:44 Lekarz kieruje się w swojej decyzji m.in. tym, co widzi na USG. Ja mimo nawracających torbieli nigdy nie miałam wykonywanych dodatkowych badań - lekarz orzekał na podstawie USG, że torbiel wygląda na niegroźna, wypełniona płynem. Zwykle wchłaniały się same, raz musiałam brać hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaryba78 Re: torbiel jajnika 05.02.19, 23:00 Miałam 5 cm torbiel, która dawała objawy jak przy problemach żołądkowych, straszny ból żołądka. Wylądowałam na SORze. Po kilku dniach torbiel wchłonęła się sama. Lekarz tłumaczył coś, że to na skutek owulacji, coś poszło nie tak i powstała torbiel. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: torbiel jajnika 07.02.19, 07:52 Mialam torbiel, mialam rome. Wyszla mocno niepokojaca, powtarzalam. W miedzyczasie leki na wchloniecie torbieli, bo jej wyglad nie niepokoil ginekolog. Torbiel zeszla, wyniki lekko spadly. Od roku jeszcze nie sprawdzalam. Odpowiedz Link Zgłoś
diona78 Re: torbiel jajnika 07.02.19, 08:16 To nie jest bez różnicy o jaką torbiel chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś