Dodaj do ulubionych

Do latajacych z LOTem

18.02.19, 16:37
Szczegolnie ostatnio, a nie kiedys tam, 10 lat temu wink Czy LOT nie robi problemow i mozna nadac bagaz podreczny jak bagaz normalny? Wizzair np. wrecz do tego zacheca, bo potem nie ma miejsca w samolocie jak jest pierdylion walizek i walizeczek, ale nie wiem jak zapatruja sie na to rejsowki.
Pierwszy raz w zyciu lece tylko z bagazem podrecznym i mam troche lekow do zabrania, w szczegolnosci pod postacia masci i kremow. Opakowania sa male, do 100ml czyli przepisowo, ale zeby sie nikt nie doczepil do zawartosci.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 16:41
      Nikogo nie obchodzi co nadajesz w bagazu rejestrowanym chyba ze jest ponadwymiarowy.
      • ichi51e Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 16:42
        W sensie wielkosc w dol nie ma znaczenia - ostatnio nadalam plecaczek dzieciecy bo dziecku sie odwidzialo noszenie
      • bergamotka77 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 16:50
        ichi51e napisała:

> Nikogo nie obchodzi co nadajesz w bagazu rejestrowanym chyba ze jest ponadwymia
        > rowy.
        >

"Pierwszy raz w zyciu lece tylko z bagazem podrecznym"

Czy wy w ogóle coś czytacie czy tylko piszecie? smile
        • aankaa Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:10
          a co tam, napisze sobie big_grin
        • ichi51e Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:56
          Tez mnie to ciekawi “ Czy LOT nie robi problemow i mozna nadac bagaz podreczny jak bagaz normalny? ”
    • sumire Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 16:47
      Nie powinien się doczepiać. Zresztą to nie LOT kontroluje płyny, a służby lotniskowe. Ale z mojego doświadczenia leków raczej się nie czepiają, o ile oczywiście nie masz jakichś podejrzanych ilości.
      Co do bagażu - wszystko zależy od tego, jak pełny jest samolot.
    • hungaria Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 16:53
      Nikt sie nie doczepi, ale zastanow sie, co zrobisz, jesli lot zgubi Twoj bagaz albo przez pomylke wysle go do Tokio. Potrzebne leki zawsze woze w podrecznym/torebce.
      • jematkajakichmalo Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:11
        Tez racja. Nie pomyslalam o tym. Latam naprawde duzo i tylko raz sie zdarzylo, ze bagaz polecial nie tam gdzie trzeba, ale po dwoch dnach byl juz na miejscu, ale lepiej nie ryzykowac.
      • aankaa Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:12
        hungaria napisał(a):

> zastanow sie, co zrobisz, jesli lot zgubi Twoj bagaz albo przez pomylke wysle go do Tokio. Potrzebne leki zawsze woze w podrecznym/torebce.

następna co czyta i nie rozumie...
        lece tylko z bagazem podrecznym i mam troche lekow do zabrania,
        • amast Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:14
          "Czy LOT nie robi problemow i mozna nadac bagaz podreczny jak bagaz normalny?"

ale co tam...
          • aankaa Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:38
            jesli masz bilet "tylko z bagazem podrecznym" to nie wiem, czy na pewno wezma bagad podreczny do luku
            ===
            No wlasnie taki bilet mam.
            • hungaria Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 19:34
              Ale czego konkretnie nie rozumiesz w pytaniu zawartym w poscie startowym?
        • hungaria Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:18
          Bagaż podręczny po nadaniu jest oddawany do luku bagazowego, czyli przebywa te samą trasę, co rejestrowany.
          • ichi51e Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:58
            Nie do konca. W malych samolotach (nie ma to zwiazku z tym czy tanie czy normalne) walizki normalnie podreczne nie mieszcza sie do schowkow wiec oddaje sie je obsludze przy wsiadaniu do samolotu ida do luku i potem po ladowaniu obsluga je odbiera j oddaje na plycie.
    • qs.ibidem Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:01
      Jeśli nadasz, wszystko jedno. Jeśli podręczny; podlega kontroli. To zależy od lotniska, nie od przewoźnika. Do 100ml ale jest jakiś max. Ja miałam w mojej podręcznej wszystkie rodzinne kremy i służby kontrolne upewniały się, że to na 4 osoby (miałam wszystkiego max 10×100 ml) I widziałam, jak jakiś facet musiał część swoich 100ml pojemników wyrzucić, bo stwierdzili, że ma za dużo. A leciał z Ameryki Płd i tam mu się nie przyczepili a w Madrycie już tak.
    • nikki30 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:04
      Możesz bez problemu nadać bagaż podręczny jako rejestrowy. Ja bardzo dużo latam Lotem na trasach między kontynentalnych. Wtedy możesz wpakować płyny o większej pojemności. Pamiętaj aby do bagażu rejestrowego nie wkładać powerbanków i tym podobnych urządzeń bo możesz być w 100 % pewna, że walizkę rejestrową z tych przedmiotów będą kazali ci opróżnić i wywalić (jeśli moc tego urządzenia przekracza dopuszczalne normy) lub przenieść do podręcznego (jeśli mieści się w normach). Płyny które wnosisz na pokład do 100 ml w kilku buteleczkach muszą być na security check włożone do przezroczystego zamkniętego opakowania (dwa dni temu strasznie się tego czepiali). Sprawdź listę leków, które możesz wwieźć do danego kraju w Dubaju czepiali się nawet leków z pseudoefedryną lub nasennych.
    • kura17 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:06
      a czy w bilecie masz bagaz nie-podreczny? jesli tak, to oczywiscie wezma, co im dasz, takze podreczny.
      jesli masz bilet "tylko z bagazem podrecznym" to nie wiem, czy na pewno wezma bagad podreczny do luku - bo niby powinno sie "za bagaz" placic. teraz nawet normalne (nie tanie) linie lotnicze czesto najtansze wersje biletow maja wlasnie tylko z bagazem podrecznym (sama sie raz tak nacielam). oczywiscie bagaz mozna dokupic, ale sporo to kosztuje, zwlaszcza na lotnisku (on-line jest na ogol duzo taniej).
      • jematkajakichmalo Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:15
        No wlasnie taki bilet mam. Wiem, ze wizzair nawet przy takim bilecie zacheca do oddania bagazu juz przy odprawie, ale nie wiem jak tutaj bedzie.
        • sumire Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 17:28
          To jest loteria. Jeśli chcesz przewieźć bagaż jak rejestrowany bez dodatkowej opłaty, to możesz tylko liczyć na to, że będą o to prosić, bo nie ma miejsca na pokładzie. I dodajmy, że LOT generalnie nie jest linią, która lubi ułatwiać życie podróżnym.
        • ichi51e Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 18:00
          To ci kaza zaplacic za bagaz.
          • kura17 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 19:00
            > To ci kaza zaplacic za bagaz.

jesli ONI zaproponuja, to nie.
            ja nie lubie stac w kolejkach do bramki, wiec zawsze ide jako jedna z ostatnich - prawie zawsze proponuja mi zabranie bagazu podrecznego do luku, bo nie ma juz miejsca wink ale lotem latam rzadko.
        • andace Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 19:04
          Wizzair już nie zachęca, zmienili w listopadzie zasady i teraz żeby nadać trzeba bagaż wykupić lub kupić pierwszeństwo wejścia żeby zabrać kabinówkę bo w podstawowym bilecie jest tylko mini bagaż.
          Co do LOTu to jeżeli na bilecie nie masz bagażu rejestrowanego to możesz nadać ale za opłata, w tej chwili to jest chyba 50euro (ale przy zakupie online a na lotnisku może być drożej).
          LOT do tego ostatnio juz po odprawie ale przy gate zachęca (a wręcz zmusza) do nadania bagażu do samolotu i wtedy nie pobiera opłaty ale jesteś już po przejściu przez kontrole bezpieczeństwa wiec to dla Ciebie żadna atrakcja. Dodatkowo ostatnie kilka razy jak leciałam LOTem i nie chciałam nadać walizki przed wejściem do samolotu to mi ją sprawdzali tzn ważyli i mierzyli a w LOT podręczny to jest tylko 8kg.
          Niestety na lotach europejskich prawie żadne linie lotnicze nie mają bagażu rejestrowanego w podstawowym bilecie.
          • andace Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 19:07
            m.lot.com/pl/pl/bagaz-rejestrowany Ceny do 12h przed odlotem
            m.lot.com/pl/pl/nadbagaz Ceny na lotnisku przy odprawie
          • agniesia331 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 19:58
            Ja w służbowej podróży mam zawsze kabinowkectylko. Mierzą czasami przed odprawa. A juz przy samym gate często mówią.ze ci.którym kabinoqka w luku się nie zmieści to wezmą jako rejestrowany bez opłat. Jactam boleje nad tym.bo ludzie korzystają i biorą kabinowkevi 2 torby.a reszta osób musi upychac bagaże pod fotelami. Pomimo zapowiedzi.ze wezmą jako rejestrowany. Pozniej w samolocie to juz im sie nie chce tych bagazy dobluku nadawac.Szkoda.ze tak wpuszczając nie licząc kto ile toreb bierze. To są loty Urych i Wiedeń nacttasach europejskich
            • aankaa Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 20:55
              agniesia, zacznij czytać swoje elaboraty przed wysłaniem
              oczy bolą !
    • mgla_jedwabna Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 21:00
      To zależy od warunków biletu. Jeśli masz przewidzianą w taryfie jedną sztukę bagażu, to nadajesz jedną sztukè bagażu, może to być walizka albo pluszowa żyrafa na kółkach. Jeśli masz na bilecie, że bez bagażu, to nic im "na dół" nie wciśniesz.
      • claudel6 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 22:05
        dokładnie tak. zależy od biletu. jak masz najtańszy bilet w Economy, to masz tylko bagaż podręczny do 8 kg. dopiero droższy bilet pozwala Ci na nadanie bagażu do 20 kg.
    • betty_bum Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 21:15
      Na 99,99% nie będzie problemu
    • norra.a Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 22:20
      LOT ma czasem dziwne podejście... Leciałam kiedyś na jakiejś krótkiej trasie po Europie, miam przy sobie torbę do 10kg i drugą około 6-7kg, ponieważ wracałam do domu, nie miałam nic wartościowego przy sobie, żadnej elektroniki itp, pomyślałam, że sobie nadam oba bagaże i zostanę z małą torebką, taką w której mieści się portfel i komórka. Osłupiałam gdy pani odmówiła przyjęcia dwóch sztuk, gdyż w bilecie miałam wliczoną tylko jedną. Co z tego, że ta jedna mogła ważyć do 20kg i przecież miałam prawo wziąć do 10kg jako podręczny. Nie zgodziła się i tyle. Co mnie jeszcze bardziej rozbawiło to to, że kiedyś w lowcostowym easy jet'cie z chęcią się na takie coś zgodzili, mimo, że nie miałam żadnego bagażu wykupionego, po prostu wzięli podręczny i nadali go jako rejestrowany - wydawało mi się, że to wszytkim stronom sie opłaca.
      • profes79 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 22:31
        Wszystko zależy od podejścia konkretnego człowieka - lata temu przeprowadzałem się z UK do Polski i część rzeczy wiozłem na grzbiecie - ponieważ leciałem Norwegianem to miałem wykorzystany (i to z naddatkiem) limit 2*20 + 15 podręcznego. Tylko jakoś mi umknęło, że lot na trasie Warszawa-Łódź to lotowski ATR, gdzie mogą być mało zachwyceni bagażem ważącym prawie drugie tyle co ja....Ponieważ babka na odprawie nie dała sobie ze mną rady, to zawołała kogoś wyższego rangą. Ten przyszedł, popatrzył. "Dobra, tu ma Pan 10 kilo, to ja tego nie widzę (a-ha, pomyślałem, tej torbie bliżej do 20 niż 10); jedna sztuka bagażu normalnie; za drugą płaci Pan za nadbagaż". Policzyli mi kwotę za całość na tyle niewysoką, że już nie dyskutowałem tylko zapłaciłem. Tylko potem stewardessa jak złapała się za ten "podręczny" to tak dziwnie przechylona szła smile (wiozłem głównie książki, więc bagaż był nieduży objętościowo ale bardzo konkretny wagowo).
        Ale tą jedną z nielicznych swoich przygód z LOTem wspominam bardzo dobrze.
    • mikams75 Re: Do latajacych z LOTem 18.02.19, 23:24
      tylko te leki musza sie zmiescic w takim woreczku chyba o pojemnosci 1l. Teoretycznie, bo praktycznie to jak mialam wypchany po brzegi taki woreczek, to zaczeli dochodzenie, ale odpuscili jak powiedzialam, ze to jest jeden woreczek na cala rodzine, pozostali nie maja nic takiego ze soba.

Co do bagazu - loteria, zalezy jaki samolot bedzie, ile bedzie nadanych bagazy, wowczas szacuja czy sie zmieszcza z podrecznym czy nie i ewentualnie namawiaja na oddanie bagazu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka