simply_z Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 12:10 Hiszpania niezmiennie i oczywiscie moja kochana Andaluzja.. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 12:17 Toskania, niezmiennie od trzech lat. Piza jako miejsce do mieszkania i wypadów do innych miast i miasteczek. Każdego roku co innego, trzy tygodnie temu odwiedziliśmy Florencję, Sienę i Lukkę - są to zupełnie inne miasta niż latem, bez upałów i tłumów turystów Organizujemy sami, o kosztach nie będę pisać, bo to dla mnie zawsze powód do wstydu, że tyle wydajemy. Ale jest to wielka przygoda za każdym razem i niesamowite wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 15:08 Włochy. Kiedyś tam zamieszkam. Veramente! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Perlino nad jeziorem Choczewskim 22.02.19, 16:16 Jezioro jeziorem, krajobraz krajobrazem, ale słynny perliński Klub bije wszystkie inne riviery, monaki, czy maliby na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Perlino nad jeziorem Choczewskim 22.02.19, 17:08 Grecja - różne rejony, nie wskażę żadnego konkretnego, bo ten "klimat" Grecji lubię wszędzie - niezależnie od tego nad którym morzem akurat jestem, na której wyspie i na jakiej plaży, chociaż najbardziej lubię oczywiście te piaszczyste No to Grecja jeśli chodzi o wypoczynek, ale takie "Top of the top" to po prostu oklepana i być może dla wielu tandetna...Floryda. Uwielbiam klimat Florydy i koniec. Mogłabym tam mieszkać (a właściwie to pomieszkiwać) przez jakieś pół roku,a kolejne pół spędzać w Europie. Już nie tak do końca typowo "urlopowo - leniuchowo", ale czysto turystycznie to podejrzewam, że moje serce mogłaby skraść Portugalia, ze szczególnym uwzględnieniem Lizbony oraz x włoskich miast z Rzymem, Mediolanem czy Florencją na czele. Ale taki Neapol - mimo różnych, często złych opinii - tez mnie na swój sposób ciekawi. Nie mówiąc już o Sycylii czy słynnym Portofino. Mam nadzieję, że niebawem uda mi się to sprawdzić i przekonać co do swoich przeczuć Z drugiej strony - zupełnie nie umiem podłapać turystycznego klimatu Hiszpanii, mimo tego że pośrednio rozumiem ten jej "urok" przyciągający turystów z całego świata - rozumiem, ale nie czuję, chociaż taka Majorka np. bardzo mi się podobała i chciałabym tam jeszcze wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Perlino nad jeziorem Choczewskim 23.02.19, 15:02 W Hiszpanii trzeba trochę pomieszkać, żeby poczuć klimat i styl życia. Zależy też od regionu, nie przepadam za Barceloną ale już inne miejsca w Katalonii są niesamowicie urokliwe. Andaluzja jest magiczna i myślę, że raz w życiu trzeba tam pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Perlino nad jeziorem Choczewskim 23.02.19, 15:33 A mnie ani Hiszpania, ani Grecja nie urzekły. Kompletnie. Długo myślałam, że do Włoch mam sentyment, bo to był pierwszy południowy kraj, który zwiedziłam. Ale potem zwiedzałam inne, nawet dalsze, a za każdym razem w największą euforię wpadałam i wpadam po usłyszeniu Ciao. Całkiem niedawno okazało się, że moi przodkowie pochodzą z Włoch i to by wiele tłumaczyło. Pierwsza piosenka z dzieciństwa to była Felicita, ukochane danie to makaron pod każdą postacią, byle twardy (babcia nigdy nie rozumiała, jak można taki niedogotowany lubić), No i język - dla mnie jeden z łatwiejszych do nauki. Praktycznie nie muszę tam używać angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Perlino nad jeziorem Choczewskim 23.02.19, 15:45 A dodam, że jestem samoukiem. A takiego niemieckiego uczyłam się wiele lat, a i tak na terenie Niemiec posluguję się angielskim, bo w niemieckim potrafię co najwyżej Guten Tag, mein name ist, wie heisst du i awaryjne nicht verstehen . Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Perlino nad jeziorem Choczewskim 23.02.19, 16:28 Polacy dość szybko łapią języki romańskie. Włoski rozumiem, bo znam hiszpański, tyle, że nie przepadam za ludźmi stamtąd, jacyś tacy wrzaskliwi i teatralni w zachowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Perlino nad jeziorem Choczewskim 23.02.19, 17:03 Hiszpański jest dla mnie mało zrozumiały o dziwo. I za Hiszpanami też nie przepadam. Są jacyś tacy... nie wiem... oschli. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 20:21 Cóż, ponieważ po raz 4 siedzę od tygodni w Kenii, to chyba ta Kenia ma coś w sobie😉. Przylecialam samolotem rejsowym, korzystam raczej z budżetowych 3 * hoteli i jakoś leci. Po tym jak przeżyłam włamanie pawiana do hotelowego pokoju, już nic nie jest mi straszne😎. No i kocham plaże i ocean. Mogłabym tu spędzić całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 20:28 Aha, nie chcę się chwalić, ale wczoraj uprawialam seks na plaży przy pelni księżyca. A potem znaleźliśmy martwego żółwia olbrzyma😭. Pocieszam się myślą, że był bardzo stary. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 20:52 Musieliście na żółwiu???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Wasze ukochane miejsca wakacyjne 22.02.19, 21:02 No przecież nie na żółwiu!!!🙄🤔🐢. Myśleliśmy, że wyszedl złożyć jaja, ale niestety umarł [i] Odpowiedz Link Zgłoś