zabka141 01.03.19, 18:29 Jak doprawic taki rosol na piersiach z kurczaka, warzywach do zupy? Jak wy gotujecie taka zupe? Chce bez kostek rosolowych, ale nie ma to smaku. Wiem, ze powinno byc na calej kurze, ale nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:33 Normalnie - solą i pieprzem oraz zieloną pietruszką. Rosołu poza tym nie gotuje się na piersiach kurzych tylko na połówce - mięsie z kością lub wręcz na udkach. Same piersi nie dadzą wyraźnego smaku. Jeśli poza tym jesteś przyzwyczajona do smaku kostek rosołowych to musi minąć jakiś czas byś poczuła wyraźniej smak warzyw i mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:33 Mi wychodzi dobry, gdy wkładam 2-3 marchewki, pietruszkę, seler, por, solę, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, gotuję 2-2,5 godz. na małym gazie. Z tym, że ostatnio wybieram nogę indyka. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:38 Jak wyżej, ale bez ziela angielskiego( zdecydowanie bez). Za to dodaję lubczyk i pod koniec wkładam opieczoną cebulę. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:37 Muszą być jakieś kości, na samych piersiach wyjdzie woda o smaku kurczaka. Moja wersja minimum, jak nie mogę dostać kury rosołowej, to kilka ćwiartek z kurczaka i kawałek indyka, kaczki lub w ostateczności pierś kurczaka. Do tego dużo warzyw. Przyprawy - sól, pieprz, odrobina kurkumy dla koloru, ze dwa ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Są tacy, co nie dają ziela i liścia, ale w mojej rodzinie zawsze się tak przyprawiało rosół i mi to bardzo pasuje. Jak jest lato i mam na balkonie, to dodaję jeszcze świeży lubczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:45 Tak wlasnie zrobilam. Tylko lubczyka nie mam. I chyba za wczesniej napisalam ale jak sie troche pogotowalo to jest w koncu jakis smak. Odpowiedz Link Zgłoś
bookends Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 08:45 Lubczyk jest akurat obowiazkowy. Ja dodaje suszony. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:38 Na piersiach z kurczaka nie ugotujesz rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
fajtekkot Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:44 Poza tym co wcsesniej napusane to :mieszane mięso tzn. kurczak/indyk i np. kawałek wołowiny. Dużo dobrej marchewki. No i lubczyk! Najlepiej świeży,ale suszony też daje radę. Ja wsypuję w taki maly zaparzacz do herbaty(wygląda jak szczypce z sitkiem),wkładam do zupy np. na godzinę i daje niesamowity aromat. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:45 Dzieki. Musze sie w lubczyk zaopatrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Rosol - pomozcie 04.03.19, 08:22 > Dużo dobrej marchewki Dużo marcheki oznacza słodko-mdły smak. Lepiej seler. Lubczyk - 100% zgoda, jeśli nie masz dodaj maggi. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:45 Dopraw wegetą, jeśli masz. Zamiast soli. I nie dawaj za dużo marchewki. Rosół powinien być gotowany na czymś tłustym, choćby piersi kurczaka, ale ze skórą. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:46 Lubczyk- moja miłość. Albo - na sposób Pascala Brodnickiego(on właśnie podawał przepis na samych piersiach, z których potem robi się farsz do pierożków, ja zwykle i tak gotuję na całym kurczaku, ale na piersiach też daje radę): cebula palona, imbir palony, laska cynamonu, goździki. Odpowiedz Link Zgłoś
fajtekkot Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:56 daniela34 napisał(a): > Lubczyk- moja miłość. Albo - na sposób Pascala Brodnickiego(on właśnie podawał > przepis na samych piersiach, z których potem robi się farsz do pierożków, ja zw > ykle i tak gotuję na całym kurczaku, ale na piersiach też daje radę): cebula pa > lona, imbir palony, laska cynamonu, goździki. Hmmm, rosół nie pachnie piernikiem😉? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 19:24 A kojarzysz zupy azjatyckie? No więc ten rosół jest taki lekko azjatycki w posmaku (wg przepisu daje się do niego na talerz drobno pokrojoną bazylię i chili i pierożki z nadzieniem z gotowanego mięsa, cebuli, czosnku, mascarpone i pietruszki). Skoro dla moich rodziców jest ok (lat 79 i 72 ) to raczej nie pachnie piernikiem Odpowiedz Link Zgłoś
fajtekkot Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 22:17 Ok. U mnie słabo z kuchnią azjatycka.... Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 11:09 no ten cynamon mi jakoś nie pasuje do rosołu i goździki. Ale imbir dodaję, zwłaszcza w okresie przeziębień. Plus czosnek. Imbir ścieram, a czosnek wrzucam dwa / trzy ząbki w całości. Tego imbiru praktycznie nie czuć. Czosnek odrobinę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 17:05 Mnie też nie pasował, a wychodzi super, oczywiście cynamon w laskach a nie w proszku- na duży garnek rosołu idzie 1 laska cynamonu i 2 goździki. Rosół jest jeszcze bardziej rozgrzewający i drugiego dnia smakuje równie dobrze jak pierwszego (w przypadku normalnego rosołu na drugi dzień już mi tak nie smakuje). Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:48 Mięso różne Ale podstawa to coś z kurczaka np. Udka skrzydełka korpus A najlepiej jak by udało się dostać wiejską kurę do rosolu, wołowina rosołowa, podroby... Marchewka Pietruszka Seler Por Zielone pietruszka i koperek po peczku Sól pieprz lubczyk /może też być zielony/ majeranek Opalona na czarno cebula pod koniec gotowania Rosół wstawiam rano jak zacznie się gotować to zmiejszam moc na min. Aby tylko sobie pyrkał...I tak kilka godzin sobie pyrka... Na zdrowie smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:55 Ja sobie nie żałuję soli Dodaję tez lubczyk i/lub sos sojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 18:58 Piersi z kurczaka maja za mało tłuszczu, żeby ugotować na nich zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 19:18 Oj, na samej piersi to słabo. Dodaj odrobinę przyprawy curry, szczyptę papryki czerwonej, i natkę pietruszki. Moze to zaostrzy smak. Jak gotuję rosół? Na połówce kurczaka (albo chociaż na porcji rosołowej) i koniecznie na kawałku wołowiny. Ewentualnie zamaist kurczaka daję indyka (skrzydło/szyje). Z warzyw standardowo ze 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, pół selera, również liście selera, liście lubczyku, 1 cebula. Sól i pieprz. W zasadzie to wystarcza. Gotuję długo, ok 4 godzin, na małym gazie (nie zagotowuję tylko sobie pyrka) . Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 19:20 Nie masz kawałka innego mięcha? Najlepiej z kością . Na samych cyckach kurzych i włoszczyźnie gotuję tylko w przypadku niestrawności żołądkowych ( wtedy i mięch i marchew idą jako II danie). Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 19:50 Muszą być przede wszystkim kości, mięso mniej ważne, a pierś to w ogóle się nada. Ja biorę mniej więcej kilo kości (kurczak/kaczka/wołowe) na 5 litrowy garnek. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 20:19 Nigdy nie gotuje rosołu na piersiach z kurczaka bo to słabe mięso na gotowanie wywaru. Nie czytałam wątku wieć nie wiem czy się nie będę powtarzać. Ja rosól, taki najbardziej lubię, gotuje na kurczaku i wołowinie. z tym, że wołowiny musi być dwa razy mniej niż kurczaka. Z kurczaka to używam udzcy, skrzydełek i korpusów. Z wołowiny to co tam ciekawego w sklepie znajdę. Nie uzywam kostek alegotuje duzo mięsa w małej ilosci wody. Wołowinę kroję na małe kawałki aby się szybciej ugotowała. Daję kilka marchewek, pietruszkę, 2 pory, natkę i przypieczoną nad ogniem cebulkę. Sypię przyprawę typu vegeta (znalazłam taką bez syfu), pieprz ziernisty, parę grzybków suszonych. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 20:22 Ja nawet czasami gotuje rosól w szybkowarze. smakowo trochę traci ale za to w 35 minut. Tylko mięso najpierw lepiej zagotować, zebrać szumowiny, dołożyć restztę i zamknać szybkowar. Za to jak gotuje wywar na zupę to tylko w szybkowarze...nie chce mi się czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabing Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 20:28 W Lidlu są takie piramidki smaku do rosołu. Tam jest Mix przypraw bez soli i zbędnego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 20:46 Kucharka ze mnie zadna...ale rosol to wywar miesny...na kurzych piersiach to w ogole bedzie bez smaku. Musi byc chyba cos z koscia... Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 23:03 Na piersiach nie robię rosołu. Kupuje grzebiaca kurw i piersi wycinam na inne danie, a na reszcie fafluchow robię rosół - dużo warzyw i przyprawiam listkiem zielem obowiązkowo kurkuma bo daje piękny kolor i lubczykiem, jak kobiety piszą. Jest zawsze pyszny. Jak ma rozgrzać i podleczyć przeziębionych to jeszcze imbir swiezy Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Rosol - pomozcie 01.03.19, 23:04 Ale korekta o ludzie, zaraz mnie wytną. Grzebiaca kurę kupuje, a nie kurw rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 09:23 Ja ostatnio do kolegi zamiast dzięki odpisałam dziwki bp tak mi słownik przekręcił. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 09:54 Ja wysłałam do klientki maila zatytułowanego "kursy językowe", ale zamieniło mi się "s" na "w" i wyszło to co wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 00:33 Po pierwsze musi być odpowiednia ilość mięsa i warzyw (marchew, pietruszka, seler, por i/lub cebula opalona na gazie lub opieczona w piekarniku, kapusta włoska). Wiadomo, czym większy garnek, tym większy wsad do garnka, bo na samej wodzie to się nic nie ugotuje. Trzeba dodać przyprawy typu pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól. Nigdy nie gotuję na kostce rosołowej czy z vegetą. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 00:44 Rosół na piersiach...to jakieś popłuczyny wyjdą. Rosół to albo ćwiartka kurczaka, uda albo podudzia. Do tego dodaję albo kawałek kaczki albo ogonówki. Marchewka, por, i cebula na ogniu podsmażona. Lubczyk i pieprz. I jakiś czas temu odkryłam w Lidlu super przyprawę do rosołu- w takich piramidkach jest pakowana. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 00:51 Do gotowania rosolu uzywamy tzw. porcji rosolowej, czyli szyje, korpusy, skrzydelka z kaczki, kury, gesi, do tego prega wolowa, 3 marchewki, jedna pietruszka pol pora (najlepiej te zielone liscie, co ematka wyrzuca do smieci) pol selera, osemka kapusty wloskiej, 2 przypalone cebule. Ziele ang. 8 szt., liscie laurowe 4 szt. Prege mozna zaczac gotowac 1 godzine wczesniej, potem wrzucic drob i warzywa gotowac nastepne 1,5 - 2 godziny, w sumie ze 3 godziny. Bez wolowiny krocej. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 09:04 Kapusta włoska, czosnek, opalana cebula, sól, pieprz, trochę sosu sojowego (smak umami), galangal, imbir, odrobinka kozieradki mielonej i dosłownie na czubek noża papryki wędzonej mielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 09:21 Ja gotuję rosół na udku kurczaka i wołowinie z kością - taki jest dla mnie najlepszy. Z warzyw daję marchew, por, seler, pietruszkę i opaloną cebulę. Gotuję 2 godziny a doprawiam pieprzem ziołowym i solą. Daję też ziele angielskie i liść laurowy. Smak jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 09:33 Z przypraw,które dodaję: liście laurowe,pieprz w ziarnach, ziele ang.,kilka goździków,sól,pieprz,lubczyk. Doprawiam kurkumą pod koniec gotowania,ładnie barwi na żółto. Rosół gotuję ok.4 godzin.Wtedy wszystkie smaki ładnie się przegryzają. Odpowiedz Link Zgłoś
koszykpoziomek Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 09:36 Wczoraj ugotowalam na porcji rosolowj takiej dużej, podudziach i kawałku szpondra do tego 3 marchewki, dwie pietruszki, kawałek pora i selera. Sól, pieprz, ziele, listek i cebulka opiec ona na czarno. Pychotka. Często robię wołowy z pręgi, łaty i szpondra, też super. W sytuacjach awaryjnych używam domowej kostki roslowej, którą mam w zamrażalniku. Boski wynalazek. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Rosol - pomozcie 02.03.19, 10:56 ojej.... taki rosol na piersiach z kurczaka,to hmm.Dodaj najmodniejsze skladniki czyli : szpinak,brokol,ser feta ,losos i kasze jaglana. Goscie beda piszczec z zachwytu.Trust me.Cheers Odpowiedz Link Zgłoś