Dodaj do ulubionych

Wady czytników e-booków

02.03.19, 09:06
Mam jedną - jak czytnik zginie, to nie ma czytania wcale. tongue_out Wściekam się, bo 3 książki kupione pod wpływem wątku o wciągającej książce czekają na skrzynce, do tego specjalnie wczoraj odwaliłam wszystkie obowiązki domowe, żeby dziś w spokoju delektować się lekturą i kupa. Nigdzie nie ma czytnika, no diabeł ogonem nakrył. Od 7:30 rano przetrzepałam cały dom, ale chyba zginął na amen, ehhh.

Wolicie książki tradycyjne, czy elektroniczne?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:14
      Tradycyjne, ale do czasu zakupu nowego regału (niech się tylko zrobi ciepło!) nie kupuję. Zaprzyjaźniam się powoli z Legimi.
    • sko.wrona Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:18
      Bardzo lubię papierowe książki.
      ALE najczęściej sięgam i tak po czytnik.
      Jest lżejszy niż książka. Czytam zazwyczaj kilka książek jednocześnie. Mogę je mieć zawsze przy sobie. Mogę czytać w każdych warunkach, bo mój czytnik jest podświetlany.
      Książkę mogę mieć „już” i to w dowolnym języku
      No, ale niestety też zdarzyło mi się go zgubić.
    • maaria33 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:19
      To wina sprzątania a nie czytnika. Gdybyś nie sprzątała czytnik by nie zniknął wink
      • frey.a86 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:46
        To prawda, wiecznie mi po sprzątaniu coś ginie. Ale żeby czytnik? tongue_out Oczywiście dalej nie ma.
    • dorala Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:20
      Ja tak szukałam czytnika. Wiedziałam, że musi być w domu. Za nic nie mogłam się go doszukać. Okazało się, że zsunął się między ramę łóżka a materac i zaklinował. Wypadł dopiero za trzecim przeszukaniem. Jeśli chodzi o pytanie, czytnik mam dopiero od roku i bardzo go lubię. U mnie o zakupie zdecydowały względy praktyczne. Nie mam już miejsca na nowe książki papierowe a kocham czytać. Teraz nie muszę się już ograniczać,
      • raczek47 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:27
        Czytnik mam od grudnia i to był mój najlepszy zakup od wielu lat.Uwielbiam go i czytam jak głupia.Wykupiłam sobie Legimi,mam wszystkie nowości w ciągu kilku minut.
        Kocham go☺
    • kropkaa17 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:26
      Papierowe. Ale tylko z biblioteki, nie stać mnie na kupno książek czy ebookow (a tym bardziej w takiej ilości jaką czytam). Ale bibliotekę mam świetną, mimo że mała gminna to kupują na bieżąco większość nowości, można też poprosić o zakup dowolnej książki i zwykle w przeciągu max 1-2 tyg jest dostępna. Do tego możliwość rezerwacji przez internet, przemiłe panie z którymi można przy okazji wizyty w bibliotece wypić herbatę, poplotkować...
      • frey.a86 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:50
        Ja grzecznie płacę, ale prawdą jest, że ceny e-booków są wysokie. No ale ja i tak rzadko czytam więcej niż dwie książki miesięcznie, chyba że mam urlop, także te 60zł miesięcznie mogę wydać. Bibliotek nie lubię, bo często nie ma tego, czego akurat poszukuję. Zaletą e-booków jest to, że mogę mieć wybraną pozycję w ciągu kilku minut.
        • kropkaa17 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 10:00
          Ja od początku roku przeczytałam 25 książek. Córka 6 letnia podobnie. Nie dałabym rady tyle kupić.
          • frey.a86 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 10:10
            Ja wolno czytam, więc w życiu nie dałabym rady tylu przeczytać w tak krótkim czasie. Nie dziwię się, że nie chcesz kupować. smile
        • chatgris01 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 10:57
          frey.a86 napisała:

> Ja grzecznie płacę, ale prawdą jest, że ceny e-booków są wysokie.

Przecież bez przerwy są jakieś zniżki i promocje, czasem nawet 60-70% albo książka po 9,90 zł. Zawsze odkładam upatrzony tytuł do schowka i czekam na promocję, nigdy nie kupiłam nic bez zniżki co najmniej 40% (stale kupuję w 5 księgarniach internetowych i porównuję też ceny/promocje pomiędzy nimi).
        • princy-mincy Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 18:43
          Dlatego przeszłam na Legimi. Wybór ogromny, mam pakiet za 25 zł miesięcznie
      • berdebul Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 12:29
        W bibliotekach są kody do Legimi. smile
    • beataj1 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:36
      Zawsze mi się wydawało że wolę książki papierowe. Ale, od kiedy mam czytnik, szybciej i sprawniej czyta mi się na czytniku. Mam teraz trzy papierowe książki na tapecie i czytam je, czytam i nie mogę skończyć. Na czytniku już bym miała je przeczytane.
    • beataj1 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:36
      Zawsze mi się wydawało że wolę książki papierowe. Ale, od kiedy mam czytnik, szybciej i sprawniej czyta mi się na czytniku. Mam teraz trzy papierowe książki na tapecie i czytam je, czytam i nie mogę skończyć. Na czytniku już bym miała je przeczytane.
      • frey.a86 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 09:56
        Ja uwielbiam w czytniku to, że jest podświetlany i mogę czytać w łóżku, a mąż nie jęczy, że mu światłem świecę po nocach. smile
    • vasaria Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 10:25
      Czytnik, wraz z abonamentem w legimi mam od 2 lat. Wcześniej mi się wydawało, że wolę czytać książki papierowo, że czytnik to nie to samo - teraz wiem, że bardzo się myliłam. Uwielbiam mój czytnik, odkąd go mam nie przeczytałam ani jednej książki w formie papierowej. A w tym roku przeczytałam 18 książek smile
      • wolveryana Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 17:10
        Jak tylko dowiedziałam się, że istnieją czytniki - od razu wiedziałam, że muszę to mieć smile
        Kupiłam prosty model, bez podświetlenia i wodotrysków, ale za to taki, na którym czytam wiele formatów. No i mam go do dziś smile. Po tylu latach nadal bateria długo trzyma (oczywiście krócej niż na początku, ale jest ok).
    • lalkaika Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 10:29
      wada jedyna,ze nie moge zrobic sobie biblioteczki,no lubie wracac do niektorych pozycji,nawet po fragmenty etc. Pewnie dlatego,ze kupilam podstawowy model kindla,najtanszy .
      • milka_milka Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 11:45
        Dlaczego? Wypożyczasz książki czy kupujesz? Bo jeśli kupujesz, to one są w pamięci czytnika. Ja wiele książek czytam kilka razy.
        • chatgris01 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 13:38
          W pamięci czytnika, na wirtualnej półce przy koncie klienta w księgarni, w której zostały zakupione, na koncie amazona jeśli to kindle, można też ściągnąć na twardy dysk komputera (albo na jakiś nośnik).
    • dziennik-niecodziennik Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 10:31
      elektroniczne. moge miec zawsze przy sobie, nie ciąży w torebce, sumarycznie mniej kosztuje, mniej zajmuje miejsca, nigdy nie zabraknie lektury w wakacje itd.
      jedyna wada mojego czytnika to to ze nie jest podswietlany, ale to kwestia modelu po prostu.
    • mid.week Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 11:29
      Lubię dotykać i wąchać papierowe książki, lubię zaginać rogi, podkreślać fragmenty tekstu, dopisywać cos na marginesach... to zdecydowanie przyjemniejsze niż czytnik. Ale co z tego jak wszystkie przeczytane w tym roku książki to wersje elektroniczne. Wygoda i dostępność w każdym momencie biorą jednak górę. Mogę czytać czekając na umówione spotkanie, stojąc w korku, jadąc autobusem, w każdej wolnej chwili (mam appkę kindla na telefonie). Z tych momentów od 1 stycznia uzbierał mi się czas na 17 książek. Nie przeczytałabym ich w wersji papierowej bo ich nie noszę. Więc zamiast 17 książek miałabym pewnie na kocie godziny zmarnowane na przewijaniu FB i innych głupotach.
    • bistian Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 11:42
      Lubię wypożyczyć książkę i potem ołówkiem na przykład w kryminałach na stronie piątej napisać "mordercą jest Stefan", a w romantycznych np. "Kamil zginie w wypadku i Ania zejdzie się znowu Bartkiem".
      W e-bookach tego nie można zrobić. sad
      • milka_milka Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 11:46
        Nie rozumiem pisania w książkach. To wandalizm.
      • mid.week Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 11:46
        big_grin big_grin big_grin
      • fredzia098 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 14:35
        W wypożyczonych? Przykre sad Raz że niszczysz, dwa że komuś odbierasz przyjemność z czytania, bo już wie co będzie dalej.
      • gryfna-frelka Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 16:02
        Czytujesz romantyczne ksiazki? Ciekawe... big_grin
    • melmire Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 14:10
      I dlatego moj czytnik ma jaskrawe zielone wdzianko, ktore sluzy mu rowniez za podstawke do czytania przy jedzeniu smile
    • mrs.solis Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 14:30
      POszukaj miedzy poduchami na kanapie i fotelu. Ksiazki przestalam kupowac, bo poprostu nie mam gdzie ich trzymac. Kupuje na kindla , albo wypozyczam z biblioteki.
    • leyla76 Re: Wady czytników e-booków 02.03.19, 16:30
      Uwielbiam moj czytnik. Kupiłam go dawno temu. Najwiecej książek przeczytałam 6 lat temu kiedy urodził sie najmłodszy. Czytnik podczas karmienia piersią był niezastąpiony i wygodnie sie z niego czytało.
      Kupuje sporo w wersji elektronicznej, ale tez mam dużo w wersji pirackiej na czytniku. Na usprawiedliwienie dodam, ze dlatego ściągam piraty bo w oryginale mam juz wersje papierowa i szczerze nie chce mi sie płacić za to samo w wersji elektronicznej.
      Mam tez aplikacje w telefonie, wiec nawet jakby mi sie czytnik zagubił, czy tez jak go nie mam przy sobie to zawsze w wolnych chwilach czytam na telefonie.
    • zarin Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 09:27
      Jeszcze nie zgubiłam wink. Fizycznie wolę czytać na czytniku, lekko i poręcznie. Wady w stosunku do fizycznej książki to że umiarkowanie da się zaznaczać i wracać do zakładek (no da się, ale z nieskończonymi pokładami cierpliwości), nie bardzo da się sprzedać, kupić używane, pożyczyć, zamienić i takie tam - znak wodny. I najważniejsze, nie mam żadnej gwarancji, że taka technologia się utrzyma i będę mogła otworzyć książki za 10, 20 lat. Uważam, że jak na to wszystko e-booki są za drogie. Dlatego jeśli mi zależy, żeby móc do jakiejś pozycji wracać, to kupuję papier. Poza tym i tak często biblioteka.
    • pani07 Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 10:08
      Miałam fazę, że tylko przez parę lat nowocześnie czytałam książki elektroniczne, potem zwrot w drugą stronę, powrót do papierowych książek (lubię ich zapach!!!). Teraz wymiennie. Czytnik na wyjazdy, na wyjścia, gdzie muszę gdzieś czekać/jechać itd.
    • profes79 Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 10:34
      Tradycyjne ale doceniam zalety czytnika elektronicznego, który umożliwia noszenie w kieszeni pokaźnej biblioteczki do której normalnie trzeba by nająć tragarza.
    • 21mada Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 10:48
      Co wy z tym "czytnik jest lżejszy"?! Jakiś czas temu zdałam sobie sprawę że mam strasznie ciężka torebkę. Wyjęłam czytnik i już mi ramienia nie urywa. Uff! Przecież nawet gruba papierowa książka waży MNIEJ niż czytnik.
      • pade Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 10:54
        chyba żartujesz
        może pomyliłaś czytnik z laptopem?
        • 35wcieniu Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 11:01
          Nie, po prostu jest trollem, który nic innego nie robi tylko wypisuje tego typu głupoty.
          • bistian Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 13:41
            35wcieniu napisał(a):

> Nie, po prostu jest trollem, który nic innego nie robi tylko wypisuje tego typu
            > głupoty.

Wypraszam sobie, złośliwym skrzatem tak, ale nie trollem smile
            A czytelnikiem jestem bardzo wymagającym i mało co mnie zadowala.
        • 21mada Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 12:39
          No to zważ sobie ile waży czytnik a ile waży zwykła książka.
          • 35wcieniu Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 12:44
            Po co ma ważysz, sieroto, wagi czytników są podane w specyfikacjach. Sam sobie zważ, pierdołowaty trolu.
          • frey.a86 Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 15:12
            Proszę durnowaty trollu, oto benchmark czytników z podaną wagą (swojego nie zważę, bo dalej nie znalazłam):

benchmark

A waga pierwszej lepszej książki, którą mam na półce to prawie 500g. Zważyłam na wadze kuchennej, średniogruba pozycja. Czytnik jest dwa razy lżejszy.
      • wolveryana Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 12:38
        21mada napisał(a):

> Przecież nawet gruba papierowa książka waży MNIEJ niż czytnik.

Taaaaaaaak, szczególnie jeśli jest to encyklopedia lub album tematyczny big_grin
        Zdecydowanie lżejsze niż czytnik tongue_out
        • 21mada Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 12:50
          Encyklopedie albo album nosisz w torebce? 😂 Zreszta takie pozycje i tak maja sens tylko na papierze. Czy może masz album malarstwa na czytniku? 🤔
          • wolveryana Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 14:06
            Album na czytniku jak najbardziej mam. Nie malarstwa, ale o takiej tematyce, że czarno-białe zdjęcia nie przeszkadzają w oglądaniu.
            Encyklopedię da się nosić w torebce. Bywają encyklopedie w formacie A5 (wiem co piszę, mam taką). Gruba, tekturowa okładka, wiele stron. Waży o wiele więcej niż czytnik więc się nie upieraj.
    • swinka-morska Re: Wady czytników e-booków 03.03.19, 12:53
      Używam czytnika dużo ale średnio chętnie.
      Mam na nim masę książek, nie do przeczytania przez 10 lat.
      Czytnik nadaje się do szybkiego połykania beletrystyki.
      Nie nadaje się do lektur służąchyc uczeniu się.
      Nasz mózg ma taki mechanizm, że lubi sobie fizycznie lokalizować informacje ("aha, ta nieregularna odmiana czasownika xyz to była na końcu zeszytu, po prawej stronie u góry, w zielonej ramce).
      Nie lubię tego uczucia, że chciałabym wrócić do jakiegoś fragmentu książki, a w czytniku to jest bardzo niewygodne. Książkę bym po prostu przewertowała i znalazła to czego szukam.
      Książki papierowe to luksus.
      Czytnik to kompromis ze współczesnym światem. Wygodny, ale myślę, że też trochę odbiera nam sensorycznego kontaktu z otoczeniem - jak każdy ekran.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka