Dodaj do ulubionych

Sipowiczowi peron odjechal?

12.03.19, 06:49
Ile mozna i po co? Juz chyba wszystkie szegoly smierci swojej zony opowiedzial. Zenada . Takie chwile to chyba nie sa chwile do opowiadania. O " Chustce" powstal film ale tam ten temat pani rezyser pominela pomimo ze miala nagrany material z tych najtrudniejszych momentow. Tutaj jakis teatr. A szanowalam Sipowicza.
Obserwuj wątek
    • katja.katja Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 07:47
      Za co szanowałaś obcą sobie osobę znaną głównie z mediów z tego, że jest konkubentem znanej gwiazdy?
      I w dodatku zadawał się z mężatką, za co szanować taką osobę? No chyba, że działa charytatywnie, czy coś.
      • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:56
        Za ksiazki ktorenapisal.
        Za ich styl. Mnie nie interesuje zycie prywatne nikogo, nie oceniam czy cos jest moralne czy nie bo zycie nie jest czarno biale. Jedyne wlasnie czego nie lubie to takiego wywlekania pod publike z zycia prywatnego na pudelki itd. A juz na bank nie jak ktos nie zyje.
        • katja.katja Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 12:14
          To on napisał jakąś książkę czy książki? Jestem molem książkowym, a nie znam.
    • lot_w_kosmos Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 07:59
      Ale że co? Umieranie jest jakieś nienaturalne czy wstydliwe? Że nie można o nim mówić?
      Umiwranie jest różne, czasem lekkie i szybkie, czasem długie i ciężkie.
      W ramach trendów współczesnej kultury mamy to wypierać i mówić tylko o tzeczach łatwych i przyjemnych?
      Ksiądz Kaczkowski bardzo dojladnie opowiadał o odchodzeniu ludzi w hospicjum, o zapadających się czubkach nosow, o mętniejacych oczach, o zimnych nogach.
      Matka Anki Przybylskiej opisała szczegółowo moment jej odchodzenia. Ostatnie tchnienie.
      Każdą z nas to czeka.
      • lilia.z.doliny Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 08:07
        otoz to
        z jednej strony autirytety grzmia, ze tabuizacja śmierci przybiera nienaturalne rozmuary, nigdu niespotykane w historii ludzkosci. zvdrugiej strony wypowiedzenie czegos wiecej niz "umarl w otoczeniu najblizszych" badz " zginal szybko i bezbolesnie" jest odzieraniem z godmosci, żerowaniem i reifikowaniem czlowieka.
      • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:58
        Umieranie to nie jest cos takiego ze trzeba opowiadac w jakiej koszuli , w jakiego pampersa, jaka zawsrtosc, jakie lozko itd. Obrzydliwe jest w stosunku do zmarlej cos takiego.
      • angazetka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 11:15
        Umieranie jest prywatne. Uczucia są prywatne.
    • kropkacom Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 08:14
      Mówienie o umieraniu najbliższej osoby jest żenadą?
    • martaesz Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 08:30
      Śmierć bliskiej osoby oraz ciężka choroba to bardzo intymne rzeczy, nie opowiadam nikomu np jak umierała moja mama.
      A ostatnio mój znajomy pokazywał mi i mężowi zdjęcia swojej byłej żony która jest w ostatnim stadium raka , wygląda przerażająco , jak można pokazywać czyjeś zdjęcia w takim stanie oburzające.
      • bei Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 08:46
        Marto, Jolu- nie możemy oceniać cudzych emocji- to nie my ich doświadczamy. Ludzie często mają potrzebę by mówić o śmierci bliskich, widocznie to im pomaga.
        • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:59
          O smierci ok nie o intymnych jej szczegolach
      • zuleyka.z.talgaru Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:52
        Ale co? Śmierć Cię obrzydza?
        • piekna_remedios4 Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 12:31
          ale może, prawda? Ja też nie jestem fanką oglądania osób w stanie terminalnym, może nie, że obrzydzają mnie, ale nie czuję się komfortowo patrząc.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 13:25
            Nie musisz patrzeć przecież.
        • katja.katja Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 13:26
          Śmierć, zwłaszcza po długiej chorobie jest obrzydliwa.
          Wystarczy, że się opiekowałaś kiedyś osobą obłożnie chorą to wiesz czym to omen/woman pachnie.
    • maaria33 Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 08:49
      Kolejna informacja do pozostawiania w "testamencie" - oprócz tego gdzie i jak człowiek ma być pochowany powinien powiedziec czy sobie życzy aby szczegołowo i publicznie mówić o jego odchodzeniu. I taka wolę należy uszanować. To jest ostatnia rzecz, która możemy dla zmarłej osoby zrobić. Niekoniecznie przestawiać się na "ja, ja, ja"
      • rosabell Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 08:58
        Tak odjechal. Jest to zenujace odzieranie z intymnosci, godnosci i prawa do prywatnosci. Umieranie, porod, seks to kategora, o ktorej sie nie opowiada ze szczegolami fizjologii calemu swiatu.
        • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:59
          👍👍👍
      • lellapolella Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 17:32
        Nie wiem, co ten gość ostatnio opowiada, bo już dawno zaczęło przeszkadzać mi to rozdęte "ja", które prezentuje i staram się nic nie wiedzieć na jego temat.
    • ana119 Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:04
      Kiedy wypłynął fakt że ukrywali tyle lat fakt ojcowstwa przed Jackowskim to już świadczyło że bylo niemoralne, a potem zaczęła się szopka z byciem ekspertem na każdy temat. Tylko Jackowskiemu zapomnieli zadośćuczynić
      • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 10:01
        Co to ma do tematu. Kazdy niech zacznie ocene moralnosci od siebie. Na co to grac swieta cudzym kosztem jak wiadomo ze swietych nie ma i ile ludzi tyle scenariuszy zycia.
        • annajustyna Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 11:02
          Taa, bo co drugi ma dziecko z mezatka, przypisane mezowi...
        • ana119 Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 12:05
          Kłopot w tym że oni pokazywali palcem innych a swojej belki nie widzieli. Gdy siedzieli cicho nikt by nie zastanawiał się nad podwójnymi standardami życia
          • katja.katja Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 12:11
            Zgadza się.
    • szalona-matematyczka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:11
      Wg mnie umieranie to sprawa intymna. Ja na przyklad nie zycze sobie by ktos w szczegolach opisywal jak umieralam, robil mi zdjecia podczas agonii. To tak intymne jak porod, seks - to napisala zreszta forumka wyzej. Ludzie maja jakas ekscytacje tymi intymnymi sprawami obcych osob. Jak rodzilam, to tesciowa mi prawie pomiedzy nogi chciala patrzec, zyczyla sobie zdjecia i filmy z porodu. Zas po smierci mojego meza, ludzie mnie pytali jak umarl (oczekiwali dlugich opisow smierci, trupa i byli niezmiernie rozczarowani, ze im tego nie oferuje). P.S. Ta sama tesciowa chcaca filmy z moich porodow utrzymywala w tajemnicy przed wszystkimi, ze urodzila kiedys martwe dziecko.
      • szalona-matematyczka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 09:12
        Ja mysle, ze podanie informacji "umarl po dlugiej chorobie" albo "nieoczekiwanie" itp. powinno wystarczyc. Po co te opisy nosow jak u tego dziwnego ksiedzaa z hospicjum?!?!
    • cruella_demon Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 10:04
      Pan sobie może przeżywać żałobę jak chce, ale warto by się zastanowić, czy Kora chciałaby, żeby cała Polska wiefziała co i jak jej wygniło. Zwłaszcza, że zawsze postrzegałam ją jako osobę dbającą o wizerunek.

*tak, tak wiem, że nieboszczykowi jest już wszystko jedno, ale mimo wszystko.
      • cruella_demon Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 10:06
        Inna sprawa, że widać, że facet się autentycznie załamał.
        • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 10:11
          Zalamal sie i ja nie mam nic do tego zeby mowil o zmarlej zonie. Mowil o jej tworczosci, muzyce, organizowal, pisal itd. To by bylo duzo lepsze niz wywlekanie o pampersach, wozkach i lozkach bo on nie robi tego w gronie przyjaciol a publicznie.
    • argentea Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 10:51
      Tak, myślę, że przesadza. Wrażenie zrobiła na mnie jego mowa na pogrzebie, prosta a mocna. A potem nagle coś się stało... lata od radia do telewizji, wpuścił kamery do domu, myślę, że przekracza granice w odsłanianiu szczegółów. Mówi, że ma z Korą kontakt... Być może... To niech zapyta, czy Kora chce upubliczniania intymnych spraw. No i nie podoba mi się reaktywacja Maanamu, widzę tu tylko chęć zarobku, niestety.
      • jola-kotka Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 11:33
        No ale zyl z kasy Kory sam przyznawal ze on niewiele zarabia a zyc dalej musi wiec akurat reaktywacje manamu rozumiem.
        • argentea Re: Sipowiczowi peron odjechal? 12.03.19, 15:30
          A swoją drogą, wcale nie wybrałabym się koncert tego nowego Maanamu, gdy nie ma jego trzonu - Kory i Marka Jackowskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka