Dodaj do ulubionych

Jak długo się starałyscie

• tryggia Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:39
      8 miesięcy, to nie jest długo, choć, ok, niech już sobie jakieś badania robią.
      Ja w dwie ciąże zaszłam od razu, ale...
      Starania niby zaczęliśmy kilka mies. przed ślubem, ale ha trochę się bałam. Niby tak, ale jakoś w TE dni peniałam. Dopiero jak powiedziałam sobie, dooobra, pyk! I ciąża.
      Z drugim już bez problemu.
      A trzecie... Cóż, właśnie jestem w trzeciej, totalnie wpadkowej (choć od razu chcianej) ciąży. Po 40,ekhm.
      • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:30
        Gratulacje!
        Osobiście mnie problem czekania na ciążę nie dotyczył, bo ja zachodziłam od byle dotknięcia wink I też trzy razy. Rok po roku.
        A teraz się okazuje, że ludzie mają z tym niemały problem i to jest bardzo przykre.
    • piekna_remedios4 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:41
      w pierwszą ciążę bez jakiejkolwiek znajomości swej płodności zaszłam po roku niestosowania antykoncepcji, miałam 24 lata i wydawało mi się, że jestem bezpłodna big_grin np. nie bzykając się w okolicach owulacji, więc nie liczę tego
      w drugą w pierwszym cyklu bez anty i z monitorowaniem owulacji (temp i śluz)
      w trzecią - przypadkiem, w chwili zewu natury
    • the_silly_lily Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:51
      Przy pierwszym najdłużej - jakieś 9 miesięcy. Przy drugim i trzecim piorunem - w pierwszym/drugim cyklu.
    • jehanette Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:56
      Ponoć przy regularnym współżyciu (średnio co 2 dni) rok starań to nadal norma.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 11:20
      Przy pierwszym - w ogóle.
      Przy drugim (ciąża martwa) - w pierwszym cyklu
      Przy trzecim - dwa cykle.
    • zona_mi Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 11:33
      Pięć lat, a następnie już "tylko" trzy.
      W międzyczasie dwie straty.
    • potworia116 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:17
      4 miesiące od zawieszenia antykoncepcji, wiek 36 lat
    • boo-boo Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:24
      Obie ciąże po 30-stce, każda za pierwszym podejściem.
      • evee1 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:39
        U nas podobnie, z tym, że w pierwszą ciążę zaszłam pół roku przed 29 urodzinami. We wrześniu stwierdziliśmy, że trzebaby spróbować, bo co jak będą problemy, a w październiku już byłam w ciąży. W drugą ciążę nie planowaną (ale też jej nie zapobiegałam specjalnie) zaszłam jak córka miała 10 miesięcy.
    • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:33
      Ojej, to ja zyje w jakims niereprezentatywnym srodowisku. Mnostwo moich znajomych stara sie o dziecko latami i dziwia sie, ze mnie sie tak szybko udalo. Wiekszosc z nich zaczela sie starac pozniej, byli 30+, moze to powod? Jedna znajoma starala sie 22 lata!! Urodzila dziecko majac 42 lata (ona akurat zaczela sie starac w wieku 20 lat). Druga znajoma jakos tak 4 lata, urodzila jak miala 38 lat. Znam pare, ktorzy zaczeli sie starac w wieku 24 lat i dopiero po 9 latach zaskoczylo. JEdna znajoma wyszla.za maz w wieku 20 lat, do 34-tego roku zycia nie bylo dziecka, potem urwal mi sie kontakt, wiec nie wiem jak to teraz u niej. Jeszcze jedna majac 36 lata zaczela sie starac i w 3 lata zwiazku nie zaszla (a potem partner ja rzucil). Mnostwo takich sytuacji znam.
      • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:35
        Do.tego.mnostwo poronien, 2 urodzenia martwego dziecka w 8-mym miesiacu ciazy. 1 przypadek urodzenia w 4-tym miesiacu ciazy, wiec dziecko tez umarlo. Itd.itp.
        • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:37
          Jeszcze jedna znajoma: 1 dziecko po 3 miesiacach, o drugie stara sie 7 lat i nic.
          • arista80 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:44
            W mojej rodzinie też są przypadki długich starań i utrat ciąż: moja dalsza kuzynka starała się ponad 20 lat, przeszła invitro, dwie ciąże utracone w 5 miesiącu ciążu nie wiadomo z jakich problemów, bo za każdym razem USG pokazywało, że jest okey. Natomiast mój kuzyn z pierwszą żoną starali się około 10 lat, potem rozwiedli się (zdrada z jej strony), po czym jak za jakiś związali się z innymi partnerami, oboje dorobili się dzieci bez większych problemów.
            • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:47
              Wiec dlatego sie dziwilam, bo w moim otoczeniu nie wyglada to tak rozowo jak na emamie.
            • joanna_poz Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:55
              ja zaszłam w ciążę za pierwszą próba.
              ale mamy znajomych, którzy starali się "całe zycie".
              nie udawało się latami (przyczyn nie znam) i - ku wielkiemu zaskoczeniu - zostali rodzicami w okolicach swojej 50-tki.
      • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:56
        Większość ludzi się tym nie chwali. Nie jest to fajny temat do rozmów. A jeśli komuś się udało to niechętnie wraca się do tego czasu.
        Najczesciej jesli para nie ma dzieci to otoczenie zaklada, ze nie chcą (albo sami tak otoczeniu wmawiają).
      • kalina_lin Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:27
        To ja popsuję statystykę. Pierwsze dziecko 5 lat. W końcu udało się z ivf. Drugie dziecko fuksneło się naturalnie, ale po dwóch latach współżycia bez antykoncepcji.
    • hanusinamama Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:53
      Za kazdym razem w pierwszym cyklu. Niestety 2 poronienia na poczatku...W 4 mojej ciązy (2 donoszonej) nie spodziewałam sie zupełnie bo miałam 33 lata i wyszłam z założenia ze to pewnie potrwa bo jednak jestem strasza niz ostatnio. I w ten oto piękny sposób o ciązy dowiedziałam sie bedąc w 10 tygodniu od gastrologa....do ktorego poszłam myśląc ze mam wrzody na tle nerwowym. I tak okresu nie miałam (lekkie plamienie) ale miałam sajgon w pracy, pracowałam głownie nocami po 13 godzin na dobę do tego nerwy- myslałam ze to ze zmęczenia. Gastrolog wysłuchał moich objawów i kazał test ciązowy zrobic - miałam typowe objawy ciąży. Musiał mnie uznać za kretynke- babka ktora juz rodziła nie poznała ze jest w ciązy smile
      • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:35
        O drugiej ciąży dowiedziałam się, gdy byłam w 16 tygodniu. Po urodzeniu pierwszego dziecka nie miałam miesiączki, no i tak nie miałam, aż ciąża wyszła.
    • kyrelime Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:11
      Od razu po stwierdzeniu: a może to czas by zacząć sie starać? Po 4 latach ta sama historia. Ale te 8 mc to jeszcze nie świadczy, że coś jest nie tak- mam co najmniej kilka znajomych, które w którejś z ciąż tak miały.
    • marisol25 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:33
      Praktycznie w ogóle.poznalam mojego w styczniu a w czerwcu tego samego roku byłam w ciąży.ale wiedziałam ze to właśnie z nim chce mieć dziecko ,z nikim innym.xd problemów z płodnością ani żadnymi przypadłościami ,odpukać,nigdy nie miałam.wszelkie hormony ,usg itp jak u 20 tki a blisko mi zdecydowanie do 30tki.
    • alpepe Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:31
      Ja przechodziłam obok męża i była w ciąży.
      • bywalec.hoteli Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:54
        alpepe napisała:

> Ja przechodziłam obok męża i była w ciąży.
        >
        To mąż zapładnia w powietrzu ? big_grin
    • mrs.solis Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:44
      Bylam po 30-ce zaszlam w pierwszym cyklu.
    • feliz_madre Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 16:41
      Trudno to nazwać staraniem. Jak pomyslalam, ze teraz jest dobry czas, to po prostu przestaliśmy się zabezpieczac. Zaszlam od razu, w pierwszym cyklu. Za drugim razem, w trakcie gry wstępnej policzylam, że to 14 dzien cyklu i przez chwile sie wahalam czy chce znowu byc w ciąży, pomyslam ok, chcę, i jak leżeliśmy po to bylam pewna, ze właśnie dochodzi do zapłodnienia.
      • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 17:09
        Do zaplodnienia nie dochodzi od razu po wytrysku!!!???? Feliz, glupolku😱
        • feliz_madre Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 11:11
          Ale ja sobie wyobrażałam, jak te plemniki tam właśnie zasuwają i jak to jajeczjo czeka w gotowosci - jak w czolowce filmu I kto to mowi 😁
    • jakijaki16 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 17:45
      To pewnie ja popsuje statystyki 8 lat i nadal sie staramsad dodam ze starania od dnia slubu i coraz bluzej 40 stki. Raczej nigdy nie bede mama.
      Moi znajomi i dalsza rodzina jedni 9 lat, drudzy 9 lat, jedni 6 lat, nastepni 5 lat, jedni 4 lata, i jedni w pierwszym cyklu. Ogolnie wiekszosc znajomych staralo sie dlugo.
    • kornelia_sowa Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 18:52
      Pierwsza ciąża -mialam 27 lat-pierwszy cykl
      Druga-33 lata- 3 cykl-od poczatku bylo cos nie tak-czulam sie jaakbym byla chora na paskudna grypę. Ciaza (przy wzorowej becie) byla pustym jajem plodowym

Trzecia-34 lata - 1 cykl.

Chodzi o córke?
      Znam wiele kobiet ktorym po takim czasie mowili "krotko sie staracie, luz, to normalne"
      Wiekszisc potem sie dlugo leczyla i dlugo starala.
      Niech sie nie dadza zbyc i ida przebadac.
      Moze zaskocza w 9 cyklu a moze potrwa to lata. Czas leci
      • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 20:36
        Nie mam 25-letniej córki.
        Ale się dowiedziałam, że brak ciąży po roku starań jest powodem do rozpoczęcia leczenia.
        • kornelia_sowa Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 23:44
          Nie do rozpoczęcia leczenia tylko do zrobienia badan.
    • fawiarina Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 22:36
      6 czy 7 lat.
      5 inseninacji, 3 ivf.
      Chcę wymazać ten czas z pamięci.
    • ga-ti Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 22:53
      W sumie to się nie staraliśmy, pierwszy raz podjęliśmy ryzyko, choć prawdopodobieństwo było dość duże, ósmy dzień cyklu, no i się udało. Drugi raz w sumie podobnie. Trzeci raz coś się z cyklem pomieszało i bardzo dobrze smile Tak więc mieliśmy to szczęście, że za pierwszym razem za każdym razem.
      Niby mniej niż rok to jeszcze nic nie znaczy, ale do ginekologa bym się przeszła, badania zrobiła, usg, hormony, partnera też można wysłać. I zdecydowanie mniej stresu zalecić.
    • thaures Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 23:31
      Za pierwszym razem w pierwszym miesiącu, za drugim razem miesiąc przed miesiącem, w którym mieliśmy się starać.
    • kafana Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 23:49
      Zrezygnowałam z antykoncepcji i przy pierwszych dniach płodnych zaszłam. 31 lat. Ależ moj m nie mógł uwierzyc w ta druga blada kreske😂
    • brenya78 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 01:30
      Żałuję, że weszłam na ten wątek. Albo ciąże od pierwszego strzału, albo straty w 5 miesiącu. Nie na moje nerwy sad
      Ja się starałam od 7 lat. 5 ivf'ow, 19 transferów w sumie, cztery poronienia i ciągły strach o obecną ciążę.
      • fawiarina Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 11:11
        Też poczułam się nieswojo, gdy przeczytałam te wpisy. Ale to nie nasza wina, że one takie płodne. Miałam 3 cykle ivf i tylko trzy transfery, bo nie mieliśmy prawie zarodków.
        Masz już dzieci, czy to pierwsza ciąża?
        Ja się bałam całą ciążę i cały pierwszy rok. Nocami leżałam obok i słuchałam czy oddycha.
        Potem zaczęło mi przechodzić w końcu smile
        Kiedyś nie będziesz już tego wspominać, zapewniam.
        • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 11:47
          Dziewczyny, nie sugerujcie sie tym co emamy napisaly. Kazdy wie, ze emamy w wieku 40 lat wygladaja na 20, sa waskimi specjalistkami i zarabiaja 3 razy wiecej niz zwykly Polak, mezczyzni sie o nie bija, mezowie zawsze sluchaja, maja piekne apartamenty kupione za gotowke, menopauze po 60-tce itp. Zadna emama nie wyglada na swoj wiek albo starzej, zadna emama nie siedzi na bezrobociu, zadna emama nie pracuje fizycznie itp.😁 Co prawda czasami pokazuja sie posty, w ktorych (najczesciej jednorazowe nicki) skarza sie na biede, uzaleznienie od meza czy tesciowej, nierozwojowa prace do dudy..Nie traktujcie na powaznie tych przechwalanek. Rzeczywistosc jest inna, mnostwo kobiet ma takie problemy jak wy.
          • brenya78 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 14:19
            Dzięki. Poczułam się lepiej smile
          • jolie Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 17:18
            Ale co ma stwierdzenie faktu do "przechwalanek"? Tak, są kobiety (czy raczej pary, bo rola faceta też ma znaczenie), które zachodzą w ciąże, jak chcą, jest ich całkiem sporo, mają kłamać, żeby innym nie było przykro? Większość nie stara się o dziecko latami. A do ciąży niektórym wystarczy jeden stosunek bez zabezpieczenia w cyklu.
            • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 20:30
              Jolie, wg niemieckich statystyk co 5- 6-ta kobieta jest nieplodna, czyli nie zachodzi w ciaze w ciagu 2 lat (wg definicji nieplodnosci). Czyli ok. 4/5- 5/6 kobiet zachodzi w ciagu tych 2 lat (czyli nie sa nieplodne wg definicji) a i owszem, w ciaze, ale niekoniecznie w 1-ym miesiacu, bo moze to byc 18-ty miesiac. A tu, na forum mamy 90% kobiet , ktore zachodza w 1-ym, najpozniej 3-ym miesiacu prob. Nierealne. Niezgodne z rzeczywistoscia. I o tym pisze.
              • jolie Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 20:41
                Nie wiem, jak jest u innych z tego wątku, ale ja zachodziłam, jak chciałam. Wystarczał jeden cykl. Wszystkie kobiety w mojej rodzinie od strony matki miały tak samo, w różnych pokoleniach, w rodzinie jest sporo dzieci. Może to też
                "zasługa" męża, nie wiem.
                • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 23:13
                  Maz obcykal wszystkie kobiety w twojej rodzinie od strony marki!?!?!?😮
                  • szalona-matematyczka Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 23:13
                    *matki
                  • jolie Re: Jak długo się starałyscie 28.03.19, 06:11
                    Zrobiłam skrót myślowy i dziwnie to zabrzmiało. Z oczywistych przyczyn mój mąż nie mógł "obcykać" mojej babki i jej córek, a moich ciotek. Moich kuzynek również nie obcykiwał, zajęty był raczej mną😀. Powinnam może napisać, że w rodzinie od strony matki problemów z płodnością nie ma żadnych, a to, że u mnie szło tak błyskawicznie, to może również "zasługa"męża (bo ja mam parę schorzeń, które teoretycznie powinny mi zajście utrudniać). To gdybanie, bo parametrów nasienia nigdy nie sprawdzaliśmy, nie było potrzeby.
                  • aaa-aaa-pl Re: Jak długo się starałyscie 28.03.19, 07:15
                    W sumie dobrą robotę ten mąż uczynił.Ale, że tak wszystkie, w różnych pokoleniach - to reinkarnacja czy dłudowieczność?
          • aaa-aaa-pl Re: Jak długo się starałyscie 28.03.19, 07:11
            Ale to co - mam kłamać, by komuś nie sprawić przykrości ? Poważnie- udało nam się w 2 cyklu.
        • brenya78 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 14:20
          Pierwsza ciąża. Ciągle się boję.
          • vinca Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 19:33
            Ja też się bardzo bałam (staraliśmy sie 4 lata), ale wiedziałam, że to normalne i starałam się cieszyć ciążą. Córka ma 4 lata i nadal towarzyszy mi strach i tak pewnie będzie już zawsze.
            Głowa do góry, będzie dobrze! Na kiedy masz termin?smile
    • mirkad Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 09:13
      10 lat starań
    • damajah Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 09:24
      Jako bardzo młoda kobieta słyszałam od ginekologa że mogę mieć problem z zajściem w ciążę.
      Heh.
      Ciąże trzy. Każda natychmiastowa - tzn pierwsza możliwość i od razu ciąża.
      Zawsze czułam się jak królik.
    • reveiled Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 09:25
      18 miesiecy intensywnych staran. Kiedy corka miala rok, zaczelismy sie starac znowu, tym razem udalo sie po 10 miesiacach, niestety poronilam na samym poczatku, ale znowu zaszlam w tym samym cyklu - wtedy podobno najlatwiej, bo cialo jest nadal nastawione na ciaze. Niestety i te ciaze stracilam na poczatku drugiego trymestru. Odczekalismy miesiac i zaczelismy znowu sie starac. Znowu udalo sie po 10 miesiacach. Te ciaze tez stracilam na samym poczatku drugiego trymestru. To bylo cztery lata temu. Pozniej staralismy sie juz mniej intensywnie, i do tej pory sie nie udalo. Za chwile koncze 41 lat, wiec pewnie juz sie nie uda.

Osiem miesiecy to nie tak dlugo, ale komus kto sie stara i nie moze sie doczekac moze sie wydawac bardzo dlugo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka