Dodaj do ulubionych

Do dziergających ematek...

10.04.19, 13:47
- prośba o rozszyfrowanie tego wzoru ażurowego (pionowego) na plecach (tylko pionowej kreski).
bo probuje, probuje, i nie mogę wyfigurować jak to zrobić.
pomożecie kobietki? bardzo was proszę!
z góry dziękuję 💙

Minnie
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 13:49
      Ale, ze w instrukcji nie jest napisane?
    • mama-ola Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 13:56
      Moim zdaniem to jest tak:
      przerabiasz dwa oczka naraz jak jedno i nakładasz nitkę na drut w celu zastąpienia brakującego oczka
      - lewe -
      i teraz na odwrót: najpierw nakładasz nitkę na drut , potem przerabiasz dwa oczka jak jedno
      - lewe -

itd.
      Chętnie wieczorem w domu spróbuję, czy tak to wychodzi. Dam Ci znać smile
    • eliszka25 Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 14:02
      Ekspertem nie jestem i taki wzór musiałabym rozkminić metodą prób i błędów. Bluzki zaczyna się zwykle od dołu i ta raczej też wygląda mi na robioną od dołu. Sam wzór to najpierw kombinacja dziurek robionych naprzemiennie, potem ścieg prawy i dziurki oraz warkocz pośrodku. Dokładnie ile czego w którym momencie, to już kwestia rozmiaru bluzki i to jest właśnie do rozkminenia metodą prób i błędów, żeby wyglądało tak, jak sobie to wyobrażasz. Rozumiem, że nie masz instrukcji, tylko chcesz odtworzyć wzór ze zdjęcia? Wtedy bez próbowania się raczej nie uda. Dobrze by było wydrukować zdjęcie np. a4 tego wzoru i policzyć oczka.
      • minniemouse Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 14:09
        tak, chce odtworzyć ze zdjęcia bo to płatny wzór. trochę nieładnie, wiem, no ale... nie robię całej bluzki tylko na ile się da chce skopiować ważkę. w ogóle umiem robic dziurki, ale nie wychodzi mi taki ładny zygzaczek jak tu na zdjęciu.z daleka jakby literki 'c' i dziurki. no musi być jakaś metoda, ale jaka, tego właśnie nie potrafię rozgryźć, auuu 😪
        • mama-ola Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 14:18
          > trochę nieładnie, wiem, no ale...
          Bez przesady smile

A tak, jak Ci napisałam, próbowałaś już?
        • profes79 Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 14:26
          Kosztuje 8 dolców...Istny majątek...
          • andaba Re: Do dziergających ematek... 11.04.19, 10:27
            No, majątek.
            To jest 32 zł za sam wzór, podczas gdy gazetka, w której jest kilkanaście wzorów kosztuje 8 złotych.
        • brenya78 Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 14:57
          Nie jest nieladnie probowac cos skopiowac i wykombinowac samemu. Normalna sprawa. Ale nieladnie prosic inne osoby o pomoc w "przestepstwie".
        • la-celestina Re: Do dziergających ematek... 10.04.19, 16:00
          taki?
          www.knittingfool.com/StitchIndex/StitchDetail.aspx?StitchID=2448

purlavenue.com/2015/04/ribs-and-eyelets-stitch.html

www.knittingstitchpatterns.com/2014/10/chevron-lace-2.html
          • minniemouse Re: Do dziergających ematek... 11.04.19, 00:31
            Babeczki, bardzo bardzo bardzo BARDZO wam dziekuje!!! 💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜
            Rozszyfrowałam jak to robić ze wzoru nr 2 (środkowego) La-celestiny (której z radości rzucam się na szyje, przewracam na podłogę, obcałowuję do całkiem nieprzytomności 😂)
            Przy okazji pojęłam iż mój błąd, a właściwie dwa, to po pierwsze nitkę przeciągałam jakoś nieprawidłowo, nie pod spodem, teraz wiem jak to robić, poza tym robiłam tak: najpierw dwa oczka razem, narzucić nitkę, oczko prawe. potem lewy rzad lewe na lewo, prawe na prawo itd. i z powrotem na odwrót - oczko prawe, narzucić nitkę, dwa oczka razem.
            i wprawdzie wychodzą dwie ładne dziurki jedna nad druga, to za krasnale nie chce tworzyć się ten ładny łańcuszek. bo on się tworzy ze zbierania narzuconych oczek!

Tak ze serdeczne dzięki wam, nieocenione Ematki!! jesteście niezastąpione!!
            teraz wreszcie mogę na dobre zasiać do roboty!! a robię bluzkę bez rękawków na lato dla córki.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka