Dodaj do ulubionych

"Pan Tadeusz" - pytanie

10.04.19, 15:41
Próbujemy rozgryźć z córką:
a) czy Sędzia Soplica od początku rozpoznał brata; jeśli nie, to jakim cudem?
b) jakim cudem Jacka Soplicy nie rozpoznał Gerwazy?
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 15:43
      asia_i_p napisała:

> Próbujemy rozgryźć z córką:
      > a) czy Sędzia Soplica od początku rozpoznał brata; jeśli nie, to jakim cudem?
      > b) jakim cudem Jacka Soplicy nie rozpoznał Gerwazy?

Pewnie nosił okulary. Na Supermana to działa.
    • qwirkle Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 15:46
      Nie rozpoznali, gdyż jedli chleb ze sporyszem. Ponadto, Jacek Soplica nosił wąsy a ksiądz Robak już nie, to może zmieniać wygląd twarzy wink
      • dziennik-niecodziennik Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:42
        Jak moj kumpel zgolil brode to go w ogole poznac nie moglam smile
    • profes79 Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:05
      Weź pod uwagę, że od momentu gdy Soplica postrzelił Horeszkę do momentu akcji Pana Tadeusza mija bagatela około 11-12 lat, w trakcie których Soplica różnych zajęć się imał.

Gwarantuję Ci, że jakby znany Ci facet objawił się po 10 latach ze zgolonym zarostem i wygoloną głowa to też zapewne byś go nie poznała.
    • niennte Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:05
      Po pierwsze, jak w każdej fikcji literackiej, nie roztrząsamy sprawy do dna, tylko przyjmujemy fakt z całym dobrodziejstwem inwentarza.
      Poza tym, upłynęło wiele lat. Jacek zmienił się bardzo - był wygolony, pokryty bliznami, wychudły. Całkowicie zmienił styl bycia i sposób poruszania się. Głęboko na czoło nasuwał kaptur, pewnie starał się zanadto nie zbliżać do Gerwazego. Zresztą Gerwazy był wrogiem Sopliców i trzymał się od nich z daleka.
      Co do Sędziego, nie pamiętał starszego brata. Od dziecka przebywał w szkole jezuickiej, a potem przez dziesięć lat służył na dworze ojca Podkomorzego, Wojewody. Dopiero po ucieczce Jacka za granicę objął Soplicowo i zaczął sprawować opiekę nad Tadeuszem.
    • milamala Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:10
      Czy to pytanie naprawde was dreczy? To literatura. Nic takiego w rzeczywistosci sie nie zdarzylo. Autor mogl sobie wymyslec cokolwiek.
      • mika_p Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:15
        > Autor mogl sobie wymyslec cokolwiek.

gdyż "w wyobraźni wszystko się mieści"
      • makinetka82 Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 20:39
        milamala napisała:

> Czy to pytanie naprawde was dreczy? To literatura. Nic takiego w rzeczywistosci
        > sie nie zdarzylo. Autor mogl sobie wymyslec cokolwiek.

Oczywiście, że może dręczyć . Mnie dręczy mnóstwo takich zagadek, np. czemu trumna Danny'ego Glicka z Salem była zamknięta na kłódkę, skoro o wampirach nikt nie wiedział, jak również co się stało z drugim domem Syriusza Blacka : D
        • milamala Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 21:32
          makinetka82 napisała:

"Mnie dręczy mnóstwo takich zagadek, np. czemu tru
          > mna Danny'ego Glicka z Salem była zamknięta na kłódkę, skoro o wampirach nikt n
          > ie wiedział, jak również co się stało z drugim domem Syriusza Blacka"

W sumie jak tak sobie przypomne, to mnie tez pare rzeczy "meczy" np. dlaczego bohaterowie Zbrodni i kary tak lagodnie potraktowali glownego bohatera morderce. Ma sie wrazenie, ze glowny bohater to prawie pozytywny bohater. Dostal kare ale tak jakby jej nie dostal. Niby wszystko jest ok, ale niesmak pozostal. I taki to oto problem wraca do mnie od lat. Zwracam honor autorce watku. Ja tez mam tego rodzaju glupie problemy.
    • mama-ola Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:14
      Próbujemy rozgryźć z córką:
      a) czy Sędzia Soplica od początku rozpoznał brata; jeśli nie, to jakim cudem?

W księdze I mamy takie fragmenty:
      "Takim kwestarzem tajnym był Robak podobno:
      Często on z panem Sędzią rozmawiał osobno"

"Podkomorzy najwyższe brał miejsce za stołem:
      Z wieku mu i z urzędu ten zaszczyt należy,
      Idąc kłaniał się starcom, damom i młodzieży;
      Obok stał kwestarz; Sędzia tuż przy bernardynie".

Zinterpretowałabym, że Sędzia wiedział. Widać zażyłość między nimi: razem siadają przy stole, dużo ze sobą rozmawiają.

b) jakim cudem Jacka Soplicy nie rozpoznał Gerwazy?

Nie przyjaźnili się zapewne za młodu, nie rozmawiali. Znał go na takiej zasadzie, że świetnie wiedział, jak on wygląda z daleka, jak się ubiera, co mówi, jak postępuje. Potem Soplica zmienił diametralnie wygląd, ubiór, zachowanie i stosunek do innych (spokorniał) - czyli jedyne cechy, po którym mógł go Gerwazy rozpoznać, znikły.
      Poza tym nie spodziewał się Soplicy. Znał nazwisko Robak i uwierzył w nie. Czemu miał być nieufny, że Robak to ktoś, kto udaje kogoś innego po zmienionym nazwiskiem.
      • niennte Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:23
        Początkowo Sędzia nie wiedział. W księdze ósmej dopiero Jacek się ujawnia:

Tadeusz końca czeka, a ucha nadstawia.
        Słyszy wewnątrz szlochanie; nie trącając klamek,
        Ostróżnie dziurką klucza zagląda przez zamek.
        Widzi rzecz dziwną! Sędzia i Robak na ziemi
        Klęczeli objąwszy się i łzami rzewnemi
        Płakali, Robak ręce Sędziego całował,
        Sędzia Księdza za szyję płacząc obejmował;
        Wreszcie po ćwierćgodzinnem przerwaniu rozmowy
        Robak po cichu tymi odezwał się słowy:
        "Bracie; Bóg wie, żem dotąd tajemnic dochował,
        Którem z żalu za grzechy w spowiedzi ślubował;
        Że Bogu i Ojczyźnie poświęcony cały,
        Nie służąc pysze, ziemskiej nie szukając chwały,
        Żyłem dotąd i chciałem umrzeć bernardynem,
        Nie wydając nazwiska nie tylko przed gminem,
        Ale nawet przed tobą i przed własnym synem!
        Wszakże ksiądz prowincyjał dał mi pozwolenie
        In articulo mortis zrobić objawienie.
      • morekac Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 18:25
        Ad a) moim zdaniem Sędzia wiedział, pytanie - z jakim wyprzedzeniem. Przed spowiedzią Robaka wiedział z pewnością.
        Ad b) cała akcja ze Stolnikiem działa się jakieś 20 lat wcześniej, Gerwazy nie znał Jacka całe życie, tylko widywał go od czasu do czasu. Minęło 20 lat - w czasach sprzed zdjęć czy znajomych na fejsbuku. Ludzie się zmieniają - a pamięć ludzka jest ulotna.
        Gerwazy z pewnością rozpoznałby Jacka sprzed 20 lat, ale Jacek się zestarzał, wychudł/utył, ogolił wąsy, może wyłysiał.
    • la_mujer75 Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:23
      Według mnie Sędzia dobrze wiedział, że Robak to jego brat.
      A Gerwazy przyjął za pewnik, że jak mu mówią, że to ksiadz Robak, to ksiądz Robak i nie doszukiwał się w nim znienawidzonego wroga.
      • raczek47 Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:33
        Sędzia wiedział,że Robak to jego brat.
        Już w pierwszej księdze było o tym,że długie godziny spędzali razem zamknięci w komnacie.Musiał wiedzieć,ale nie wyjawił nikomu tajemnicy.
        Gerwazy mógł nie rozpoznać Jacka w Robaki gdyż Robak ciągle chodził w habicie i kapturze,nie w stroju szlacheckim,nie miał wąsów ani włosów,przybyły mu blizny na twarzy ,zmienił się chód i postawa.
        Nie widział go nigdy walczącego ani z szablą,jak kiedyś Jacka. -choć w księdze czwartej,po polowaniu ogarniają go wątpliwości po celnym strzale Robaka.
    • stephanie.plum Re: "Pan Tadeusz" - pytanie 10.04.19, 16:46
      obszerny kaptur...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka