Dodaj do ulubionych

Wielkanoc wegetarian

11.04.19, 06:05
Wielkanoc to kulinarnie festiwal mięsa i jajek. A co można zamiast nich podać na wielkanocne śniadanie?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 06:21
      Przecież wegetarianie jedzą jajka.
      • z_lasu Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 07:34
        Poza tym mnie się Wielkanoc w ogóle z mięsem nie kojarzy. Oprócz jajek to przede wszystkim z sałatkami. Nie, żeby w moim obecnym czy rodzinnym domu Wielkanoc była całkowicie wegetariańska, ale jakoś te mięsa i wędliny na Wielkanoc nigdy nie były szczególnie istotne. Ot, jakaś szynka w plastrach i biała na gorąco. To BN jest dla mnie zdecydowanie bardziej mięsne (poczynając od ryb na Wigilię).
      • lauren6 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 07:54
        Komuś się pomylił wegetarianin z weganinem.
      • berdebul Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 08:33
        Gorzej, jak nie lubią. Wielkanoc jest słaba, za to Wigilia to uczta. smile
        • kaka-llina Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 13:33
          berdebul napisała:

> Gorzej, jak nie lubią. Wielkanoc jest słaba, za to Wigilia to uczta. smile

A ja mam dokładnie odwrotnie, wigilia to dla mnie jakiś koszmar kulinarny (nie obchodzę od lat) za to śniadanie wielkanocne to cudo!
    • feliz_madre Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 07:57
      U nas wegetarianie najedzą sie do syta.
      Większy problem z weganami.
    • mama-ola Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:01
      Jedziemy z mężem w gości do mięsożernych i też się zastanawiamy, co będziemy jedli. Być może dla nas zostanie chleb z masłem i jajkiem oraz sałatka. Chyba że wezmę coś własnego, np. roladę łososiowo-szpinakową - bardzo ładnie wygląda i nadaje się na świąteczny stół, polecam Ci.
      • bulzemba Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:38
        zatem nie jesz mięsa a jesz ryby? Który "odłam" tak ma? Poza tym sądziłam, że ryba to też zwierzę... więc mnie zaskoczyłaś.
        • amast Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:46
          Ichtiwegetarianizm. Czy coś takiego wink
        • mama-ola Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:50
          Generalnie jem, co chcę, odłamy mnie nie interesują. Nie muszę być spójna czy wierna żadnej ideologii. Akurat nie jadam mięsa, kiełbas, wędlin itp. bo tak mi pasuje, a nie żeby coś wyznawać. Jeśli chodzi o ryby, to nie lubię, ale czasem jem, a mój mąż je często. Cudzego zaskoczenia nie bierzemy pod uwagę.
      • disco-ball Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:19
        Jak jesz rybę, to tez jesteś mięsożerna, wiec jaki kłopot?
        • mama-ola Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:30
          Nie jadamy z mężem mięsa, kiełbas, wędlin itp., a to głównie (zapewne) podadzą. Ale nie pisałam, że to kłopot smile Zjemy kanapkę z jajem, kawałek mazurka i będzie git.
      • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:34
        NO to chyba trzeba ustalic wczesniej. I moim zdaniem dobrze jest zabrac cos swojego...
      • grazbed Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:06
        Mama-ola, napisałaś chyba jedyny konkret w tej całej dyskusji. Reszta to standardowa nawalanka, typowa już dla tego forum, niewarta nawet komentarza.

Napisz proszę jak robisz tę roladę. A może jeszcze coś zasugerujesz, co mogło by się znaleźć na świątecznym śniadaniu.
        Nie jestem ortodoksem żadnego odłamu "nie mięsożerców"; chcę zmniejszyć ilość mięsa w diecie naszej rodziny.
        Co do kuchni wege bardzo smakują nam ostatnio buły z sieci Mango (warszawa), pyszne!
        • mama-ola Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:17
          smile
          Roladę robię tak:
          warzywneinspiracje.pl/przepisy/rolada-szpinakowa-z-lososiem/?gclid=EAIaIQobChMIkPSy79jH4QIVBawYCh3gYgC6EAAYASAAEgK7WfD_BwE

Używam chrzanowego serka piątnica, ponieważ czosnku niektórzy nie lubią.

Oprócz tego wzięcie u mnie mają zawsze trójkąty z tortilli czymś wypełnione. Okrągłą torlillę dzieli się na 4 części, w każdą ćwiartkę zawija masę i układa promieniście na talerzu. Masa to może być np.
          1) tuńczyk, majonez, por, kukurydza
          2) pomidory marynowane, oliwki, starty ser, majonez
          3) ogórek kiszony/korniszony, majonez, pieczarki, cebula
          No co Ci tam do głowy przyjdzie. Takie "kanapki" ładnie wyglądają.
      • jematkajakichmalo Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 20:22
        To Ci powiem szczerze, ze zapraszajacy troche burakami sa... albo nawet bardzo. Jak ja kogos zapraszam to dowiaduje sie najpierw co lubi/moze jesc, a czego nie. Imppreze zawsze przygotowuje pod gosci.
    • jola-kotka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:04
      Pasztetty roslinne, wedliny sojowe , salatki , ryby faszerowane, ryby wedzone itd. A jajka oni jedza.
      • jola-kotka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:05
        O pasty roznego rodzaju, humus . No opcji jest sporo.
      • berdebul Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:19
        Ale dlaczego ryby? Wegetarianie nie jedzą zwierząt.
        • lauren6 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:06
          Zdumiewa mnie, że dla tylu osób w tym wątku ryba to nie zwierzę. Jakieś fundamentalne braki że szkoły podstawowej?

Znam osoby, które nie jedzą mięsa np baraniny lub drobiu, bo im "śmierdzi". Ale taka osoba nie powie o sobie wegetarianin.

Wegetarianizm to nie jedzie żadnego mięsa, a nie dieta wybiórcza: kurczaka nie jemy, ale łososia już tak.
          • wilan.an Re: Wielkanoc wegetarian 12.04.19, 08:21
            Moja babcia do wegetarianki "zjedz chociaż schabik, cały tłuszczyk wycięłam' ..... Tęsknię 🤗 No i oczywiście smalec to nie mięso, rosół też, no i okrasa ze skwarek.
        • woman_in_love Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:07
          Ryby to nie zwierzeta a kurczak to nie mieso!
          • disco-ball Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:22
            I filet to nie mięso!
        • katriel Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:07
          Ale jest trochę ludzi, którzy nie jedzą ciepłokrwistych, a ryby jedzą. I czasem mówią o sobie "wegetarianie" z braku lepszego słówka.
          Zdarzają się też tacy, którzy np. nie jedzą ssaków, ale ptakiem nie pogardzą.
          Generalnie każdy musi sobie gdzieś postawić kreseczkę: jak blisko spokrewnione stworzenie jestem gotów zjeść. Na jednym końcu jest kanibal, który nie wyklucza nawet innych przedstawicieli własnego gatunku. Na drugim frutarianin, który nie zabije nawet rośliny i poprzestaje na owocach, które same z drzew spadają. A miażdżąca wiekszość jest gdzieś pośrodku. I też chce świętować Wielkanoc. Po swojemu.
          • lauren6 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:58
            No i pięknie, że każdy ma swoje nawyki żywieniowe. Nie zmienia to faktu, że osoba jedzaca ryby nie jest wegetarianinem.
            • fornita111 Re: Wielkanoc wegetarian 12.04.19, 08:43
              Nie jest. Jest ichtiwegetarianinem wg terminologii. Ale wygodniej jest na codzień tego nie tłumaczyć, tylko powiedzieć "nie jem mięsa - z wyjątkiem ryb".
          • miedzymorze Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 13:28
            Wydaje mi się (ale może to słowo już po prostu wypadło z obiegu) że ludzie którzy nie jedzą mięsa ssaków/ptaków ale jedzą roby nazywani byli jaroszami.
            pozdr,
            mi
            • al_sahra Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 15:00
              miedzymorze napisała:

> Wydaje mi się (ale może to słowo już po prostu wypadło z obiegu) że ludzie któr
              > zy nie jedzą mięsa ssaków/ptaków ale jedzą roby nazywani byli jaroszami.

Oryginalnie słowo ”jarosz” znaczyło to samo co wegetarianin, a dopiero później zaczęło być rozumiane tak jak piszesz.

W angielskim istnieje termin ”pescatarian” i oznacza właśnie osobę jedzącą ryby i owoce morza, ale nie jedzącą mięsa ptaków ani ssaków. Można to łatwo spolszczyć na ”peskatarianin”.
    • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:19
      Kolejna okazja do siedzenia za stolem i konsumowania ogromnych ilosci, zacznie sie rano a skonczy wieczorem w poniedzialek powtorka.
      Na wielkonocne sniadanie mozna podac cokolwiek, najlepiej to co kto lubi. Ja zjem owsianke jak zwykle.
      • sumire Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:22
        saskia44 napisał(a):

> Kolejna okazja do siedzenia za stolem i konsumowania ogromnych ilosci, zacznie
        > sie rano a skonczy wieczorem w poniedzialek powtorka.

Twierdzisz tak na bazie własnych doświadczeń?
        • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:34
          Nie, na bazie dlugoletnich obserwacji rodakow w Pl I tego forum. Czekaj, chcialas napisac ze cos sie zmienilo jak cala Polska? Daruj sobie.
          • maaria33 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:41
            No to szeroką masz perspektywę, nie da się ukryć wink
            • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:42
              Ty masz szersza joa, te pralnie samoobslugowe na kazdej polskiej ulicy...
              • maaria33 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:01
                Wiedziałam ! big_grin
                • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:11
                  maaria33 napisała:

> Wiedziałam ! big_grin

Ja tez😂
                  • maaria33 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:23
                    ???

Ty jesteś chora? Rozumiem, że w UK jest problem z darmowym leczeniem, ale żeby aż tak?

Trzymaj się i dbaj o siebie.
                    • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:29
                      maaria33 napisała:

> ???
                      >
                      > Ty jesteś chora? Rozumiem, że w UK jest problem z darmowym leczeniem, ale żeby
                      > aż tak?

🤣 watek o warunkach w polskich szpitalach (nie jedyny zreszta) mowi wszystko o problemie w pl.

> Trzymaj się i dbaj o siebie.

Ja dbam o siebie bardzo dobrze, nie martw sie. Ty masz jednak naprawde powazny problem, dobrze ze choc na prywatne parade cie stac wiec skorzystaj.😂
          • sumire Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:06
            Oczywiście, że sobie daruję, najma, przecież wiemy, że nikt nie zna polskiej rzeczywistości lepiej niż ty smile Nie ośmieliłabym się nawet polemizować.
            • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:12
              Oczywiscie ze sobie daruj bo zaklinanie polskiej rzeczywistosci jest nudne od dawna.
              • sumire Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:20
                Tak tak, wiemy, w twojej wspaniałej ojczyźnie (btw, coś ten twój wyczekiwany Brexit nadejść nie może) ludzie wspaniale się odżywiają big_grin Pozdrawiam cię serdecznie pomiędzy kęsem kiełbachy a łykiem piwa z Biedry. Nie mogę doczekać się świąt, lubię mieć porządnie otłuszczoną wątrobę!
                • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:25
                  sumire napisała:

> Tak tak, wiemy, w twojej wspaniałej ojczyźnie (btw, coś ten twój wyczekiwany Br
                  > exit nadejść nie może) ludzie wspaniale się odżywiają big_grin

A to watek o odzywianiu i Brexit? Masz chyba z tym jakis problem wiec moze go przepracuj, bo to tez juz nudne. Brexit ma wieksze znaczenie dla ciebie niz dla wielu tutaj. 🤣

Pozdrawiam cię serdecz
                  > nie pomiędzy kęsem kiełbachy a łykiem piwa z Biedry. Nie mogę doczekać się świą
                  > t, lubię mieć porządnie otłuszczoną wątrobę!

Jakos nie mialam watpliwosci. Enjoy
                  • sumire Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:48
                    1. Tak, to wątek o odżywianiu - nie czytasz, w jakich wątkach się wpisujesz?
                    2. Ja mam Brexit w de, UK raczej zarabia na mnie niż ja na nim, ale niezmiennie mnie bawią emigranty zachwycone jego wizją
                    3. Oczywiście, że nie miałaś wątpliwości, wszak całe forum zna cię z tego, że nie rozpoznajesz ironii nawet wtedy, gdy kopie cię w zadek, dlatego tak lubimy robić sobie z ciebie jaja.
              • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:47
                Nie rozumiem zupełnie skoro tu jest taki ciemnogród takie zacofanie, wstyd i wiocha...po jaką cholere wchodzisz na to forum??? Serio nie ma fajnych, nowoczestnych, swiatowych forów??? Poza tym to ze ty siedziałas przy stole od rana do wieczora nie znaczy ze wszystcy tak robia. A ci robia moze lubią. MOze maja fajne rodziny, lubia godzinami gadac przy stole..i uwaga nie są grubiiiiii od tego. Jakos we Włoszech siedzi sie godzianami przy stole, gada i je...i to jest takie fajne, takie włoskie. A u nas wstyd???
          • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:36
            Pacz Pani w Pl mieszkam jade na rodzinne wielkanosne sniadanie. jemy kto co chce....a potem idziemy na długi spacer. NIe siedzimy przy stole do wieczora. Ale przeciez trzeba wysmiać PL jej mieszkanców i zwyczaje. Wystarczy wyjechac z tego kraju i juz sie wielkim światowcem człowiek staje???
            • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:41
              hanusinamama napisała:

> Pacz Pani w Pl mieszkam jade na rodzinne wielkanosne sniadanie. jemy kto co chc
              > e....a potem idziemy na długi spacer.

Spacer... koniecznie dlugi jest obowiazkowym rytualem, faktycznie jak moglam przeoczyc 🤣
              • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:49
                Nie nie jest rytuałem. Jest wolny dzien, moja mama mieszka bliko pół i łąk i małego lasku. Sama przyjemnosc. Ze ciebie baetm na spacer trzeba wyganiać nie moj problem. Aha dodam ze lubie siedziec z rodzina, jesc barszczyk, jajka i gadac. A potem lubie z rodzina isc na spacer...niektorzy maja fajne rodziny i lubia z nimi czas pedzać. Serio.
              • flegma_tyczka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:17
                A co w tym złego? Samo zdrowie i tak wszak promowany, również na Zachodzie aktywny tryb życia, prawda?
            • maaria33 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:44
              Wystarczy wyjechac z tego kraju i juz sie wielkim światowcem człowiek staje???

Światowiec nie zagląda innym do talerzawink

Nie nazwę tego kto tak robi wink ale z wielkim światem nie ma nic wspólnego .
              • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:51
                Ale czuje sie Swiatowa bo na Wyspy pojechała... O łał. Na serio. A ja taka ciapa polska bo jem wielkanosne sniadanie z całą rodzina (20 osob) a potem idziemy na długi spacer. I sprawia mi to przyjmność...ale obciach i wiocha w wykonaniu polskim zapewne.
                • flegma_tyczka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:18
                  Szanuję każdy zawód, więc chyba się nie obrazicie jeżeli powiem, że Saskia pracuje tam jako woźna w szkole, a wcześniej (nie wiem czy obecnie też) dorabiała sprzątaniem w wolne soboty.
                  • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 12:08
                    flegma_tyczka napisała:

> Szanuję każdy zawód, więc chyba się nie obrazicie jeżeli powiem, że Saskia prac
                    > uje tam jako woźna w szkole, a wcześniej (nie wiem czy obecnie też) dorabiała s
                    > przątaniem w wolne soboty.
                    >

😂 gazeciarz
      • angazetka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:14
        Lepiej ci z tą pogardą?
        • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:17
          angazetka napisała:

> Lepiej ci z tą pogardą?

???
          A ty sie dobrze czujesz dzis?
          • angazetka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:24
            Doskonale, dziękuję. Nie muszę ratować sobie samopoczucia krytyką z d wziętą.
            • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:26
              Widac jednak cos nie do konca dobrze skoro nie mozesz ingnorowac tej 'krytyki'😂
              • angazetka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:52
                Cudza głupota mnie boli, fakt. Zrobisz coś dla mnie i przestaniesz eksponować swoją?
              • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:57
                Serio mi ciebie szkoda. NIe miałąs nigdy fajnych świat wielkanocnych w PL. NO cóż rózne traumy po ludziach chodzą...
        • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:57
          POczuła sie taka lepsza...ona tam na Wyspach wielka Pani, A my tu takie "Poloczki" co sie jajkiem dzielą, żurek zjedzą i jeszcze przy stole z rodzina pogadają...NO to ja jestem ten "Poloczek" bo i żurek lubie i białą kiełbasę (a pewnie bardziej "ą i ę" byłoby zjeść kawior i sushi), lubie te spedy rodzinne.
          • flegma_tyczka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:19
            Nie ma co się śmiać. Wyjechała z olbrzymiej biedy pod koniec lat 80-tych, ze wsi po dawnym PGR-ze, więc resztę możesz sobie wyobrazić. Jak zobaczyła kwitek z wypłaty - najniższej pensji tamtejszej to popuściła w majty i tak jej zostało.
          • kaka-llina Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 13:45
            hanusinamama napisała:

> POczuła sie taka lepsza...ona tam na Wyspach wielka Pani, A my tu takie "Polocz
            > ki" co sie jajkiem dzielą, żurek zjedzą i jeszcze przy stole z rodzina pogadają
            > ...NO to ja jestem ten "Poloczek" bo i żurek lubie i białą kiełbasę (a pewnie b
            > ardziej "ą i ę" byłoby zjeść kawior i sushi), lubie te spedy rodzinne.

Też mieszkam w Uk i na Wielkanoc mam w domu około 20 osób (większość tutejsza nie polaczkowa wink) żrą jajca, barszcz , kiełbachy aż im sie uszy trzęsą... żremy tak przez większość dnia zapijając piwkiem wink nie chce nam sie łazić nigdzie, ale robimy spore ognisko w ogrodzie... Dzieci żra czekoladę cały dzień aż im się zrobi niedobrze... Takie mamy święta w UK.... Normalnie Anglicy raczej nie obchodzi Wielkanocy w ogóle (tzn idą do pubu sie upić big_grin) Albo gdzieś wyjeżdżają bo jest wolne...
      • kandyzowana3x Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:27
        A co jest takiego zlego w swietowaniu i biesiadowaniu dwa razy w roku. Jesli na codzien czlowiek zna umiar i odzywia sie zdrowo nawet takie calodzienne biesiadowanie mu realnej szkody nie sprawi. Ja uwielbiam swieta wlasnie dlatego, ze sa wyjatkowe i przesadzone i tak rozne od codziennosci i nie
        Widze w tym nic zlego
        • hanusinamama Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 12:24
          NO ale to takie polskie...wiec takie obciachowe dla Saskia44. Ona zje owsianke i czuje sie lepsza...kurna dzisiaj tez jadłam owsianke i to z mango. Moze sie juz czuć lepsza???
          • flegma_tyczka Re: Wielkanoc wegetarian 12.04.19, 07:37
            Raz się chwaliła, że w Święta jadła udka z kurczaka big_grin
    • 3psybezkota Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:20
      Wielkanoc wegetarian/wegan to jak seks przez telefon. Nawet się nie umywa do tego prawdziwego, ale niektórzy ze swoim świrem go preferują smile Wesołego jajeczka, pysznych śledzików, sałatki mięsnej (u nas jest z królika) i deski wędlin.
      • angazetka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:17
        Skąd wiesz, że się nie umywa? Próbowałaś?
        I nie zakwaś się bez warzyw i owoców w te święta.
        • amast Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:28
          Ja od czasu do czasu próbuję. Nie przejść na wegetarianizm, co to to nie. Ale przejść się do jakiejś knajpy wegetariańskiej (w Warszawie to proste), zwłaszcza takiej z polecenia "tu jest pysznie i nawet mięsożercy są zadowoleni". I jeszcze w żadnej nie było efektu wow, w niektórych jedzenie było całkiem całkiem jak na jednorazową fanaberię. Ale zdecydowanie nigdy jeszcze nie spotkałam się z wegetariańskim jedzeniem "nie zauważysz różnicy", co próbują mi wmawiać znajomi wegetarianie. Zauważam różnicę i to zdecydowanie na korzyść mięsa smile
          No i jedzenie mięsa nie wyklucza jedzenia warzyw i owoców. W przeciwieństwie wink
          • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:32
            A to ma nie byc roznicy? Ja jadam veggie i vegan I mieso (malo i rzadko) I roznice czuje ale akurat dla mnie na plus dla veggie i vegan.
            • amast Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:39
              > A to ma nie byc roznicy?

Zdaniem niektórych, próbujących mnie nawrócić ideologicznie, tak. W sensie: nic nie tracisz, to jest tak samo dobre (i do tego tak samo pożywne), "nie widać różnicy". No u mnie widać, nic na to nie poradzę.
              • angazetka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:44
                Nikt nigdy mnie nie przekonywał, że "nie widać różnicy". Nie potrzebuję jeść substytutów. Potrzebuję jeść smaczne rzeczy. I te bywają wege.
                • amast Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:49
                  Uwielbiam sałatki. I te są wege, nie mam z tym problemu smile
                  Ale schabowy ma być ze świni, a nie cieciorki czy innego tam tofu. Schabowy ze świni jest pyszny, cieciorka i tofu stają mi w gardle. Nawet "spróbuj, to jest najlepsze pieczone tofu na świecie, w Polsce takiego nie jadłaś i dlatego jesteś uprzedzona" stanęło mi w gardle.
                  • bulzemba Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:10
                    ja mam podobnie. Nie akceptuje pseudo kotletów, niby flaczków i oszukanych pasztetów. Pasty humus zjem ale bez robienia cyrków że to niby pasztet. Zacytuję mojego śp. tatę który po pożarciu góry naleśników stwierdził "dobra. Deser już był. To kiedy obiad?" Mogę jeść bez mięsa, ale na dłuższą metę zaczynam się robić głodna, niezależnie jak bardzo jestem najedzona.
                • 3psybezkota Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:52
                  W pełni się z tym zgadzam. To nie tak, że nie znoszę wege, bo np. uwielbiam potrawy z kuchni indyjskiej wegetariańskie (np. paneer) i wegańskie, czy nasze polskie surówki / sałatki (pomidory z cebulą i szczypiorkiem mniam). Ale jako substytuty pysznego mięska, te wege-wynalazki absolutnie ssą smile A Wielkanoc jest dla mnie akurat świętem wybitnie mięsożernym (bo do mięsa zaliczam również ryby).
              • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 12:15
                amast napisała:

> Zdaniem niektórych, próbujących mnie nawrócić ideologicznie, tak.

Tego nie rozumiem. Mam znajomych vegan i vegetarian ale nie nawracaja mnie ani naszych znajomych.

W sensie: nic nie tracisz,

Akurat w tym sensie niczego sie nie traci bo pod wzgledam odzywczym nie ma roznicy.

to jest tak samo dobre (i do tego tak samo pożywne), "nie widać r
                > óżnicy". No u mnie widać, nic na to nie poradzę.

A to jest indywidualna sprawa, jesli ktos preferuje mieso to dieta veggie czy vegan nie bedzie dla niego tak samo dobra pod wzgledem doznan smakowych.
          • 3psybezkota Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:34
            O to ciekawe, bo mam dokładnie tak samo. Nie lubię krytykować, gdy nie spróbuję. Także byłam na kilku wegeburgerach i w kilkunastu wegetariańskich knajpach. Ogromne rozczarowanie. Do prawdziwego steka sam się nawet nie umywa (a ja lubię krwiste), tatar wegetariański to porażka (ja uwielbiam tradycyjny z koniny), smaku ryb i owoców morza, to za nic nie udaje im się imitować. Wszystko to jakieś mdłe i bez wyrazu. A jeszcze jakie drogie. Np. za tatar z koniny zapłacić trzeba 40 zł za porcję w warszawskiej knajpie, za "odpowiedni" wegetariański 35. Ale co kto lubi. Masochizm w końcu też ma zwolenników smile
            • djhenne Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:20
              Ale po co chodzisz do wegańskich/wegetariańskich knajp w poszukiwaniu smaku mięsa? wink
            • ykke Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 16:15
              3psybezkota napisała:

> O to ciekawe, bo mam dokładnie tak samo. Nie lubię krytykować, gdy nie spróbuję
              > . Także byłam na kilku wegeburgerach i w kilkunastu wegetariańskich knajpach. O
              > gromne rozczarowanie. Do prawdziwego steka sam się nawet nie umywa (a ja lubię
              > krwiste), tatar wegetariański to porażka (ja uwielbiam tradycyjny z koniny), sm
              > aku ryb i owoców morza, to za nic nie udaje im się imitować. Wszystko to jakieś
              > mdłe i bez wyrazu. A jeszcze jakie drogie. Np. za tatar z koniny zapłacić trze
              > ba 40 zł za porcję w warszawskiej knajpie, za "odpowiedni" wegetariański 35. Al
              > e co kto lubi. Masochizm w końcu też ma zwolenników
              smile

Nawet jeśli, to masochizm lepszy niż sadyzm.
              Wiesz, co jest w was, miesozercach najobrzydliwsze? Ta kpina z wegan. Ta pogarda i podsmiewanie, te inwektywy. Po co to?
              Ale mam nadzieję,że się kiedyś obudzisz, że przejrzysz na oczy i zrozumiesz,ze ta chwila, chwilunia dosłownie twojej przyjemności w ustach,nie jest warta tego całego cierpienia, które się aktualnie odbywa. Bo rozumiem,ze to wszystko,co jesz,to z masówki? Zdrowia życzę.
              • bulzemba Re: Wielkanoc wegetarian 13.04.19, 13:00
                Zaczyna się. Wystarczy, że wyraźnie się powie, że kuchnia bezmięsna nie smakuje to od razu przylatują takie które wyciągają argumenty moralne.
                A nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że obecne rolnictwo również jest mordercze? W uprawach żyje sobie masa zwierzątek które giną podczas zbiorów.
          • angazetka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:43
            Jedzenie mięsa nie wyklucza. Ale jedzenie "jajeczka, pysznych śledzików, sałatki mięsnej (u nas jest z królika) i deski wędlin" - już tak big_grin
            • amast Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:51
              Ale to nie ja pisałam. Nie wiem nawet czym jest "sałatka mięsna", bo dla mnie sałatka z definicji składa się z warzyw (bądź owoców) smile
              • saskia44 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 12:18
                Salatki sa rozne, moga byc z miesem np kurczakiem, kielbasa np chorizo itp. Oprocz miesa w salatkach moga byc ziemniaki, makaron, ryz, kasze itd.
      • ykke Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 16:00
        3psybezkota napisała:

> Wielkanoc wegetarian/wegan to jak seks przez telefon. Nawet się nie umywa do te
        > go prawdziwego, ale niektórzy ze swoim świrem go preferują smile Wesołego jajeczka
        > , pysznych śledzików, sałatki mięsnej (u nas jest z królika) i deski wędlin.

Można więc rzec, ze g..... wiesz o jedzeniu. Współczuję.
    • madami Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:30
      Mnie Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, kiełbasą i jajkiem, w mojej rodzinie nie jada się wtedy jakoś strasznie dużo mięsa, zwykle jest schab w niedzielę. Choć od lat wyjeżdzamy w tym czasie więc ta tradycja zaczyna powoli u nas zanikać
    • maadzik3 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 09:43
      A ja naiwnie myslalam ze to religijne swieto na pamiatke zbawienia i zmartwychwstania obchodzone przez tych ktorzy wyznaja chrzescijanstwa. A to festiwalu miesozercow? Paczpani czego to sie mozna dowiedziec...
      • madami Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:50
        Nie to święto przesilenia wiosennego, obchodzone jeszcze w czasach przedchrześcijańskich z elementami tradycji pogańskich
    • stwory_z_mchu Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:46
      Ja będę na mięsnej Wielkanocy, jem bez mięsa (ale jaja i nabiał jem).
      To u teściowej, więc przygotowanie skomplikowanych potraw odpada - mam zamiar przywieźć dużo warzyw i robić z nich kolorowe potrawy (sałatki, kanapki, może jakaś tartę), w dodatku teść kupił ostatnio jakiś wypasiony parowar i może coś na parze ogarniemy. Za to zamiast żarcia wolałabym iść w góry smile
    • 35wcieniu Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 10:55
      U rodzicow jem barszcz bialy z jajkiem i salatke jarzynowa. I ciasto! Nie ma tam tradycji calodziennego siedzenia za stolem, nigdy nie mialam problemu.
    • sirella Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:09
      teoretycznie tak, ja akurat lubię zjeśc z tej okazji kawalek naprawdę dobrej szynki z chrzanem i przegryźć jajkiem z rzeżuchą.
      Ale nie widzę problemu, żeby wegetarianie i weganie sobie w tym czasie jedli to, co oni mają zwyczaj. Chyba wiedzą co ich dieta przewiduje i co mogą zjeść? jak trzeba to tofu czy inną pastę z cieciorki uformowac na kształt jajek na pierzynce ze szczypiorku i co za problem 'świętować" prawie tradycyjnie?

• sirella Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:10
        a tak właściwie, mnie święta kojarzą się przede wszystkim z wielką ilością sałatki jarzynowej a nie z mięsem.
    • djhenne Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:24
      Jadę do teściowej, coś sobie przywiozę, co przetrwa podróż - myślę o jakichś ciastach (no, jednym), pasztecie warzywnym, kilku pastach do chleba (smalczyk z fasoli, pasta z suszonych pomidorów i śliwki), no i pewnie zrobię gar sałatki jarzynowej z sojonezem. Nie będę miała czasu na stanie nad garami, a z doświadczenia wiem, że i tak wszystkiego nie zjem, reszta rodziny wegańskim się nie zażera, a chłop nabiał akurat jada, więc głodny nie będzie...
      • flegma_tyczka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:29
        Podziwiam. Ja nie byłabym w stanie być z mężczyzną jedzącym nabiał.
        • annajustyna Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 13:17
          A z weganinem?
        • arista80 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 13:33
          Nie jesz jajek, sera, jogurtów, nie pijesz mleka? Twoje jedyne pożywienie to mięso i nic więcej?
          • arista80 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 13:34
            To było do flegmatyczki.
          • flegma_tyczka Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 15:41
            Jem wszystko oprócz owoców morza i orzechów (nie lubię).
      • memphis90 Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 19:48
        Daj przepis na pastę z pomidorów, co...?
        • djhenne Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 22:13
          Proszz:

www.jadlonomia.com/przepisy/wedzona-pasta-z-suszonych-pomidorow-i-sliwek/
    • jehanette Re: Wielkanoc wegetarian 11.04.19, 11:43
      Pasztet z soczewicy, fasoli, ciecierzycy, soi.
      Boczniaki "ala śledzie".
      Seitan ze śliwką ala schab.
      Sałatka warzywna.
      Różne wege-knajpy oferują menu świąteczne, polecam się rozeznać.

W domu rodzinnym stół wielkanocny z roku na rok był coraz bardziej pesco-wege (z rybami) i coraz skromniejszy, z szacunku do naszych żołądków. U teściów jest bardzo mięsnie, ale mnie to nie przeszkadza. Jem ryby, więc korzystam z jajek, śledzi, sałatka - i nie jestem obżarta.
    • kanga_roo Re: Wielkanoc wegetarian 12.04.19, 08:04
      jajka są ok, jak już Ci napisano. klasyczne, czy faszerowane (u-wiel-biam)
      sałatki warzywne (klasyczna z majonezem, wiosenna z różnych listków z rzodkiewką i jajkiem)
      mogą być pasztety ze strączków
      mogą być boczniaki a la śledzik
      żurek na bulionie warzywnym może być
      wszystkie ciasta, jakie Ci się zamarzą smile

gorzej jeśli chodzi o wegan, ale i oni radzą sobie bardzo dobrze

dla mnie najfajniejsze jest to, że nie muszę szykować i zjadać tego całego mięsa. i, w szerszym ujęciu, że nie muszę szykować i jeść dużo wszystkiego.
      • potworia116 Re: Wielkanoc wegetarian 13.04.19, 13:55
        Do żurku dodaję wędzone tofu dla aromatu. W tym roku planuję odpalić w święta sezon szparagowy. I już się cieszę na serniksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka