asia_i_p Re: Notre Dame 15.04.19, 21:00 Rzeźby apostołów i ewangelistów ściągnęli do remontu. Nie zdążyli jeszcze założyć z powrotem, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:02 Nie, nie zdążyli, pokazywano niedawno, jaka to była operacja, aby bezpiecznie je zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Notre Dame 15.04.19, 21:06 Znów coś się kończy. Dołujące i wkurzające jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Notre Dame 15.04.19, 21:23 Od dwóch godzin nie odchodzę od tv... 9 miesięcy temu byłam w środku, na wieżach. Oglądam zdjęcia i płaczę. Straszne, niewyobrażalne. I ten żywy wciąż ogień.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:30 Siedzę i płaczę, mąż też. Nie sądzę by przy tym ogromie żywiołu coś dało się uratować.. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Notre Dame 15.04.19, 21:36 Odbuduja, odbuduja, nasze dzieci beda ja odwiedzac, podziwiac, bedzie dobrze, musi byc... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:38 ingryd napisała: > Odbuduja, odbuduja, Wiem, ale i tak płaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:42 aqua48 napisała: > Nie sądzę by przy tym ogromie żywiołu coś dało się uratować.. oczywiście. Korpus zostanie. Kamienie nie płoną. Resztę zrobią Za 10lat będziesz miała nówkę, nieśmiganą. Chociaż dla mnie powinna pozostać taka spalona, jako symbol, że dla katolików jest kara za grzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 15.04.19, 21:49 Nowke niesmigany meczet tam bedziesz miec. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 00:59 >Korpus zostanie. Kamienie nie płoną. Ale pękają pod wpływem temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Notre Dame 15.04.19, 21:33 te płomienie, to zniszczenie i bezradność ludzi wokół to aż symboliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:37 XXI wiek - a pożar, powódź, osuwisko błotne, jak były straszne i nie do opanowania tak są takie nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Notre Dame 15.04.19, 21:38 Ludzie placza î spiewaja, jakies piesni religijne, cos niesamowitego Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:42 Poczytajcie sobie, co napisała Gretkowska na fb na ten temat. Nawiedzone, ale coś w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:44 Czy były tam jakieś systemy przeciwpożarowe, czujki, zraszacze? Nic nie mówią o tym w polskiej telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Notre Dame 15.04.19, 21:54 roks30 napisała: > Czy były tam jakieś systemy przeciwpożarowe, czujki, zraszacze? Czujki na pewno, na zdjęciach, gdy wchodzimy na dzwonnicę, widać je bardzo dobrze. Przytwierdzone do beli z drzewa. Tego już nie ma. Niewyobrażalne... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:44 stephanie.plum napisała: > te płomienie, to zniszczenie > i bezradność ludzi wokół > > to aż symboliczne. Bóg tak chciał. Tak to u katolików idzie, n'est-ce pas? Oj, drżałabym na waszym miejscu, drżała. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Notre Dame 15.04.19, 21:49 Jeśli widzisz w Notre Dame jedynie katolicki kościół, to serdecznie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Notre Dame 15.04.19, 21:55 Bóg tak chciał, napiszesz, i uważasz, że komuś dokopałaś...? Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Notre Dame 15.04.19, 21:52 stephanie.plum napisała: > te płomienie, to zniszczenie i bezradność ludzi wokół >to aż symboliczne. 😞 nic więcej sie nie da napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 15.04.19, 21:41 Serce Paryza plonie. Zostana zgliszcza po tej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Notre Dame 15.04.19, 21:46 i dobrze. Nic dobrego Ziemi nie przyniosła. A zwłaszcza przyczyniło się do tego wasze chrześcijańskie motto "Czyńcie sobie Ziemię poddaną". Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Notre Dame 15.04.19, 21:47 Francja wyrzekła się Chrześcijaństwa więc to niejako symbol...smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 15.04.19, 22:15 >niejako symbol...smutne... cios prosto w serce. Za tydzien beda mowic o zmartwychwstaniu, odrodzeniu, beda dawac nadzieje... na co? Agonia tylko teraz przyspieszy. Szkoda tylko , ze zabytki musza byc rownane z ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Notre Dame 16.04.19, 07:46 No kolejna "Muszą"? "Agonia przyspieszy"? No przykre, ale to nie pierwsza ani ostatnia katedra, która stanęła w ogniu i to nie dlatego, że "zabytki muszą być równane z ziemią" (przez kogo?) ani że z powodu pożaru kościola w laickim państwie czeka nas (kogo? Ludzkość? Polaków? Ematki na forum?) jakąś szybka agonia. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Notre Dame 15.04.19, 21:49 Katedrę budowano 180 lat, boli mnie serce, trudno uwierzyć, że to się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Notre Dame 15.04.19, 21:51 Dawno cię tu nie było, przyłazisz i od razu nam przypominasz, czemu nikt nie tęsknił. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Notre Dame 15.04.19, 22:11 To mi nie odpowiadaj. Zresztą nie pisałam do ciebie. Idź lepiej dalej radować się tym, że pożar pochłonął 900 lat historii, mnóstwo dzieł sztuki i nadal niewykluczone, że czyjeś życie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Notre Dame 15.04.19, 21:53 Trwały prace - po raz pierwszy zdjęto figury: 12 apostołów i 4 ewangelistów i przewieziono w inny rejon. Środek znika na oczach całego świata . Po raz kolejny stwierdzam, że wolę coś zobaczyć niż wydawać na rzeczy materialne. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Notre Dame 15.04.19, 22:34 Po raz kolej > ny stwierdzam, że wolę coś zobaczyć Masz na myśli pożar katedry Notre Dame? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Notre Dame 16.04.19, 08:33 taki-sobie-nick napisała: > Po raz kolej > > ny stwierdzam, że wolę coś zobaczyć > > Masz na myśli pożar katedry Notre Dame? Odbija Ci z tym oglądaniem pożaru? Już drugiej forumce zarzucasz to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: Notre Dame 15.04.19, 23:22 Żałuję, że bylam tam dawno, kiedy byłam jeszcze na tyle smarkata, że nie w pełni doceniłam, co widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sirella Re: Notre Dame 15.04.19, 21:59 kamień na kamieniu zostanie www.facebook.com/LADbible/videos/440385390065721/?hc_location=ufi Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Notre Dame 15.04.19, 22:02 Powoli zaczynają nas do tej myśli przyzwyczajać..... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Notre Dame 15.04.19, 23:48 Ojeso. Wlazłam w to i tekst "czekam aż się zawali i się śmieję" kurw... Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Notre Dame 15.04.19, 22:06 Jest mi bardzo smutno, ale nie mogę czytać internetów, ze szczególnym uwzględnieniem twitra, bo poziom szuryzmu, egzaltacji i zabobonu w komentarzach przekroczył dopuszczalne normy. Odpowiedz Link Zgłoś
sirella Re: Notre Dame 15.04.19, 22:15 ja w drugą stronę, nie moge czytać tych "haha, dobrze tak żabojadom", sama patologia w tych internetach Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Notre Dame 15.04.19, 22:19 To mniej więcej ci sami, którzy widzą w tym znak (no bo wszak w ważnym tygodniu taki event) i ogólnie jak zamienisz kilka liter w wyrażeniu "Papież Franciszek", kilka odejmiesz, to wyjdzie Ci "szatan". Odpowiedz Link Zgłoś
sirella Re: Notre Dame 15.04.19, 22:28 nawiedzonych nie czytałam, nie zapędzam się w takie rewizry, ale porażająca skala tych którzy z tragedii robią prześmiewczą zabawę, kultura pokemonów i discopolowców normalnie, zero wiedzy, zero etyki, kompleksy po horyzont.. egocenytryczne szambo. blehh. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Notre Dame 15.04.19, 23:28 Ja zaś widzę że spłonęło kawał średniowiecznej historii, bezcennego wspaniałego zabytku, który był jednym z najbardziej znanych na świecie. Dlaczego komukolwiek jest z tego powodu wesoło??? To jest dobre pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 16.04.19, 03:35 Kim Kardashian ma ok 140 000 000 followers. Polski populacja to 38 milionow. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 16.04.19, 05:37 Swietnie to zilustrowalas. Akurat ty, tym wlasnie pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Notre Dame 16.04.19, 10:31 Czyli nie stać cię na normalną odpowiedź. Nie dziwię się, że uznają cię tu za trolla. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Notre Dame 15.04.19, 22:10 Nie mogę patrzeć. Już dawno nic mną tak nie wstrząsnęło Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Notre Dame 15.04.19, 22:16 witraże, organy, a także kawałek historii Polski... ech..... płakać się chce Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Notre Dame 15.04.19, 22:46 Kiedy zakładałam wątek jeszcze miałam nadzieję.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Notre Dame 15.04.19, 23:04 Mowia ze dwie wieze bezpieczne!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Notre Dame 15.04.19, 23:08 Ostatnie informacje Ministerstwa Spraw Wewnętrznych: Spłonęło 3/4 katedry, ale udało się ocalić jej strukturę i dwie wieże. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Notre Dame 15.04.19, 23:24 Na czas remontu niektóre zabytki były wywiezione. Dobrze że chociaż to... Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder [...] 15.04.19, 22:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Notre Dame 15.04.19, 23:22 Tia? A jak się paliła św Elżbieta we Wrocławiu, to też przez gejów? A w Gdańsku zawinił mentalnie Macron, tak? Straż pożarna: Pożar kościoła św. Katarzyny w Gdańsku A w Białymstoku ani chybi islam. Pożar kościoła sw. Wojciecha - Zawalenie wieży Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Notre Dame 16.04.19, 05:59 Ja piszę o pewnej symbolice i końcu pewnej epoki. Ten czarny dym to takim symbol przemiany Francji w Czarną Francję. Bardziej islamską, niż homoseksualną. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Notre Dame 17.04.19, 21:04 A co symbolizuje dzisiejszy pożar kościoła w Gołańczy? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 17.04.19, 21:35 No i jeszcze w Akropol biły dzisiaj pioruny. 4 osoby zostały ranne jakimiś odłamkami. Czy nie świadczy to o tym, że Zeus się zdenerwował? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 18.04.19, 14:16 W New York probowano wczoraj podpalic katedre... to tez sily nieczyste?? Zaklinajcie rzeczywistoc dalej. Dobrze, ze nowojorskie wladze nie musza sciemniac ludziom (republikanie rzadza), ze to robotnik lub niepoczytalny. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Notre Dame 18.04.19, 15:02 To masoneria, oczywiście. Od początku byłam pewna. A ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 18.04.19, 15:32 Gość latał z kanistrami po poziomie gruntu. I nosi imię jednego z ewangelistów. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: Notre Dame 17.04.19, 22:24 Ile osób na świecie kojarzy ten zacny zabytek bo nawet w Polsce mało kto? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 01:07 Józek, przestań pieprzyć. Szkoda chociażby zabytków i samej pięknej gotyckiej budowli. Kawał historii spłonął. BTW: a potem okaże się, że ogień zaprószył hetereseksualny katolik, spawacz. Albo nałogowy palacz. Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Notre Dame 16.04.19, 06:01 Przecież to nie było raczej celowe podpalenie, ale sam obraz płonącego symbolu katolicyzmu jest wymowny. Czarny dym zwiastuje, że Francja staje się Czarną Francją, islamską, wkrótce dla gejów wyjątkowo nieprzyjazną. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Notre Dame 16.04.19, 06:55 heavy_metal_thunder napisał: > Przecież to nie było raczej celowe podpalenie, Nawet jeśli zrobili to przedstawiciele religii pokoju, to byłby to tylko zwyczajny akt barbarzyństwa, nic, co nie było do przewidzenia. Prawdziwym "podpalaczem" jest neomarksistowska antykultura. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Notre Dame 16.04.19, 07:29 dramatika napisał(a): > Prawdziwym "podpalaczem" jest neomarksistowska antykultura. Jakiż to piękny uniwersalny winowajca. Normarksizm winny i tego, że mąż nie zapewnia satysfakcji seksualnej i pożaru przy remoncie Wszęęędzieee neeeooomaaarksiiizzzmm! Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 07:14 Równie dobrze symbolem może być lśniący krzyż na ołtarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Notre Dame 16.04.19, 07:27 heavy_metal_thunder napisał: > obraz płonącego symbolu > katolicyzmu jest wymowny. Czarny dym zwiastuje, że Francja staje się Czarną Fra > ncją, islamską, wkrótce dla gejów wyjątkowo nieprzyjazną. No pacz panie - a połonące kościoły w PL to co zwiastują? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 07:33 Zwiastują, że zabytek najbardziej zagrożony zniszczeniem jest w trakcie remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Notre Dame 16.04.19, 10:06 heavy_metal_thunder napisał: > Przecież to nie było raczej celowe podpalenie, ale sam obraz płonącego symbolu > katolicyzmu jest wymowny. Czarny dym zwiastuje, że Francja staje się Czarną Fra > ncją, islamską, wkrótce dla gejów wyjątkowo nieprzyjazną. No tylko że się dymiło na biało. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Notre Dame 16.04.19, 09:12 Jóżek, jak już cytujesz tego oszołoma W. to przynajmniej cytuj dokładnie i podpisuj Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: Notre Dame 15.04.19, 23:21 Po całokształcie obstawiam jakąś forme autyzmu/ aspergera. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Notre Dame 15.04.19, 23:27 thebeat napisała: > Po całokształcie obstawiam jakąś forme autyzmu/ aspergera. Jestem nadmiernie podejrzliwa, nie masz się obecnie czym zajmować? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Notre Dame 15.04.19, 23:42 thebeat napisała: > Ano nie mam. A co ci tak wesoło? Nie rozmawiam z tobą od tej pory, nie z powodu czepiania się mnie, tylko wesołości w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: Notre Dame 16.04.19, 18:21 Jestem pomiędzy zdziwieniem, że dotknęła cię moja radość z powodu posiadania czasu wolnego, a jednak pewnego rodzaju ulgą, że ze mną nie rozmawiasz, czylie generalnie nie czepiasz sie bez sensu, bo tak to zazwyczaj w twoim wykonaniu wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Notre Dame 15.04.19, 23:22 Zwiedziłam wiele średniowiecznych katedr i jedno co je wszystkie łączy: klimat jedyny w swoim rodzaju. Ich cisza, zapach, chłód i półmrok jest czymś niesamowitym, co sprawia że człowiek nagle przenosi się w pradawne wieki. Katedry Notre Dame już nie zobaczę.. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Notre Dame 15.04.19, 23:39 muszę powiedzieć, że znajduję pocieszenie, ze tu na ematce od lewa do prawa wszystkich ten pożar boli. bo mnie boli fizycznie, boli mnie serce, Notre Dame była słynnym zabytkiem, ale ona była naprawdę naprawdę piękna. a to co zobaczyłam dziś na fejsie na temat tego pożaru wprawiło mnie w osłupienie. i niestety pokazało, że fanatyzm z każdej strony po prostu odbiera ludziom rozum, wrażliwość i serce. wpis aktywistki od świeckiego państwa, cos jak: "phi, to bogaty KK, odbudują". jakby można było odbudować Notre Dame. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Notre Dame 16.04.19, 00:14 pożarłam się tam na maksa. powinnam była odpuścić, bo ktoś osiągnął dno i to ktoś, kogo do tej pory szanowałam. ale nie mogłam odpuścić, bo ona otoczona jets fanklubem, nikt jej nie miał odwagi wygarnąć, nawet jak się nie zgadzał. to jest ten moment, kiedy popularność w wąskim gronie sprawia, że zaczynasz wierzyć, ze jesteś nieomylny/a i pozwalasz sobie publicznie na totalnie nieprzemyślane farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Notre Dame 15.04.19, 23:45 Boli.. Jak ma nie boleć. Była piękna. Chociaż jak ją za młodziaka od frontu zobaczyłam na tym małym placyku, to było takie "i to jest to?", ale później zobaczyłam ją w środku i od rzeki. Cudo. Serce się kraje. Na szczęście raczej nie widziałam innych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Notre Dame 15.04.19, 23:46 A ja niestety nie znajduje pocieszenia, bo odpryski z tej rzeczywistości durniów bez rozumu, serca i przyzwoitości niestety wlazły i do tego wątku. Skoro dotarły już na ematkę to na fejsie nawet nie patrzę. I tak, to wielka strata dla kultury i dziedzictwa światowego. Aż boli, masz rację ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 15.04.19, 23:50 >boli fizycznie, boli mnie serce, Notre Dame była .... Mnie ta wiadomosc poprostu sparalizowala. Chcialabym calym swoim istnieniem cofnac czas, ale tej katedry nie mozna tak poprostu przeniesc w bezpieczne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Notre Dame 15.04.19, 23:55 Ona była w bezpiecznym miejscu. To miasto praktycznie zostało zbudowane wokół niej. Nie wypisuj głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 16.04.19, 02:20 Mialam nie odpisywac, ale ...glupoty to ty wypisujesz. Srednio jest 2 ataki na koscioly we Francji dziennie, wedlug niemieckich statystyk, Wlosi pisza , ze jest tego wiecej. Okolo 50 kosciolow zostalo zwandalizowanych tylko w lutym. 1063 ataki na koscioly w 2018. Podpalenia, ataki sa codziennoscia w tym kraju, wiec o jakim bezpieczenstwie piszesz? W 2016 3 kobiety probowaly zdetonowac samochod w poblizu Notre Dame. 21 marca gazety podaly, ze 12 kosciolow zostalo zbeszczeszczonych w ciagu tygodnia. 17go marca palil sie Saint-Sulpice. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 02:25 Prokuratura wykluczyła podpalenie i zamach terrorystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 16.04.19, 02:39 Oczywiscie. Przeciez podali to juz w pierwszych godzinach od rozpoczecia pozaru. Przy pozarze zwyklej budy czeka sie kilka dni na ustalenia. Wyobrazasz sobie, gdyby podali inna wersje? Wojna domowa? Praktycznie juz ja maja. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Notre Dame 16.04.19, 02:43 srubokretka napisał: > Oczywiscie. Przeciez podali to juz w pierwszych godzinach od rozpoczecia pozar > u. Tak mi się też jakoś dziwnie zdawało, że władze Francji wykluczą działania terrorystów, a jak się sprawy naprawdę miały - nigdy się nie dowiemy. Przy czym nie upieram się przy teorii terrorystów, zauważam tylko, że sprawę załatwiono szybko i gorliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 02:58 Nie są znane przypadki zamachów terrorystycznych na strychach budynków, za to stosunkowo częste są przypadki pożaru dachów po pobycie tam ekip remontowych. Informacji, że płonie dach zabytkowego budynku z reguły towarzyszy informacja o trwającym właśnie remoncie. Tak było w Książu (zamek) , Łodzi (rektorat PŁ) , Gdańsku (kościół św. Katarzyny). I pewnie kilku innych. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 16.04.19, 03:27 Tak, wiem ze pozar to jedna z metod radzenia sobie z trudnymi remontami, jak i szczere wypadki przy pracy. Jednak w tym przypadku w przypadek nie wierze. Jaka by przyczyna nie byla, wkur.. jestem z tego powodu, ze taki zabytek zostal zniszczony. Mi czesto zal drobnego elementu np stuletniej balustrady , rzezbionego frafagmentu mebla. Mam 300letni rzezbiony kredens z Francji , jak na niego spojrze to mysle o tych detalach i zapachu z katedry, ktorych nigdy nawet najlepsi restauratorzy nie beda w stanie odtworzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 06:46 To nie jest spisób radzenia sobie z trudnymi remontami, tylko nieostrożność albo wypadek. Takie stare konstrukcje z dobrze wysuszonego drzewa płoną od jednej iskry - a o to na budowie nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Notre Dame 16.04.19, 03:15 >Przy czym nie upieram się przy teorii terrorystów, zauważam tylko, że sprawę załatwiono szybko i gorliwie. Mysle podobnie. Czytam tez wypowiedzi ludzi z calego swiata i niektore sa intrygujace. Makaron tez wyskoczyl ze zbieraniem pieniedzy, jakby wogole w szoku nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Notre Dame 16.04.19, 08:34 Co gorsza wypił dziś rano kawę - to dowodzi jego konszachtów z podpalaczami. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 08:55 A powinien zalać się łzami i przynajmniej zemdleć, by jego szok był wiarygodny dla niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: Notre Dame 16.04.19, 07:14 Ja nic nie słyszałam o podpaleniach czy niszczeniach kościołów we Francji, skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Notre Dame 16.04.19, 07:48 jak sie u nas w parafii kosciol spalil (drewniany) to sie okazalo ze pozary w kosciolach zdarzaja sie rownie czesto jak w zwyklych domach Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Notre Dame 16.04.19, 06:43 > jakby można było odbudować Notre Dame Wiesz, tak przyziemnie to brzmi, ale przecież już raz właśnie to zrobili w XIX wieku - iglica nie jest oryginalna, witraże też były uzupełniane (głównie południowa rozeta). Więc raczej można odbudować, tym bardziej, że dużo udało się uratować. Owszem, przewróciła się iglica, spalił dach i zawaliła część sklepienia, ale nie całość; konstrukcja wytrzymała i wygląda na to, że samo wnętrze ucierpiało mniej, niż się zapowiadało. Nie jest dobrze, ale mogło być dużo, dużo gorzej. Co więcej, biorąc pod uwagę, że nie była w najlepszym stanie time.com/4876087/notre-dame-cathedral-is-crumbling/ to może być najlepsza szansa na renowację, naprawienie XIX-wiecznych niedoróbek i zachowanie jej dla kolejnych pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Notre Dame 16.04.19, 10:00 ech, może masz rację. może to jakiś wake-up call, zeby w koncu naprawdę się katedrą zająć i ją odrestaurować... Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Notre Dame 17.04.19, 06:12 Claudel, wreszcie mądrze coś napisałaś. Podoba mi się to i zgadzam się z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
astrologia333 Re: Notre Dame 16.04.19, 00:14 O nie, myślałam że to mały jakiś pożarek a tu teraz wchodzę i jest KARASTROFA... Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Notre Dame 16.04.19, 06:31 Ugaszono pożar,ale zdjęcia z wnętrza świątyni są 😥😪 Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 07:30 Bohaterami są strażacy, którzy walczyli o katedrę, również od środka i wynosili te zabytki, które dało się wynieść. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Notre Dame 16.04.19, 06:43 Odbudują. Wnętrze aż tak bardzo nie ucierpiało. Szkielet też. Na straty trzeba spisać 2/3 dachu i iglicę. PS. Remont można wspomóc finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Notre Dame 16.04.19, 07:43 kropkacom napisała: > PS. Remont można wspomóc finansowo. I bardzo dobrze, my na pewno wspomożemy. Kropla w morzu, ale z takich zebranych kropli popłynie rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Notre Dame 16.04.19, 08:37 Już jest ponoć 100 mln euro wpłaty od jednego darczyńcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mackowy2003 Re: Notre Dame 16.04.19, 08:39 Błagam, nie wprowadzaj ludzi w błąd tymi zdjęciami, rzekomo 'po pożarze'. To są zdjęcia z wnętrza katedry, kiedy pożar dopiero się zaczynał ... Po zobaczeniu ujęć z drona, kiedy widać było, że pali się całe wnętrze katedry, można się domyślać, że tam raczej nic nie zostało ... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Notre Dame 16.04.19, 08:43 Już Ci pisałam, że to są zdjęcia opublikowane przez RMF FM o 6 rano z opisem: "pierwsze zdjęcia wnętrza po pożarze". Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Notre Dame 16.04.19, 08:45 mackowy2003 napisał(a): > Błagam, nie wprowadzaj ludzi w błąd tymi zdjęciami, rzekomo 'po pożarze'. To są > zdjęcia z wnętrza katedry, kiedy pożar dopiero się zaczynał ... Po zobaczeniu > ujęć z drona, kiedy widać było, że pali się całe wnętrze katedry, można się do > myślać, że tam raczej nic nie zostało ... Przecież tam jest SKLEPIENIE kamienne. Żadnego płonącego wnętrza nie było - sklepienie zawaliło się w 2 miejscach. Informacje są oficjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Notre Dame 16.04.19, 08:52 Płonął cały dach. Ale ten dach był na kamiennym stropie. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Notre Dame 16.04.19, 16:18 Błagam, nie wprowadzaj ludzi w błąd swoją histerią. Z drona było widać, że pali się cały dach, a nie wnętrze. Między dachem a wnętrzem jest kamienne sklepienie, którego większość wytrzymała. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Notre Dame 16.04.19, 16:55 > Z drona było widać, że pali się cały dach, a nie wnętrze. Między dachem a wnętrzem > jest kamienne sklepienie, którego większość wytrzymała. to byl jeden z najbardziej niezwyklych widokow, jaki kiedys widzialam - w mniejszym, ale tez sporym gotyckim kosciele - ta pusta przestrzen miedzy dachem, a sklepieniem. jakos nigdy wczesniej o tym nie myslalam i sobie tego nie wyobrazalam - a widok zrobil na mnie wielkie wrazenie (to tak zupelnie na marginesie mi sie przypomnialo). Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Notre Dame 16.04.19, 17:37 Ojtam, strych po prostu, tylko trochę większy niż zazwyczaj A serio to jest oprócz przypór i sklepienia jeden z najciekawszych elementów konstrukcyjnych tego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Notre Dame 16.04.19, 20:36 Te krokwie zwano "lasem", bo i cały dębowy las na nie wycięto... nie do odrobienia, zresztą w obecnych czasach chyba nie są już dostępne drzewa tej wielkości... www.notredamedeparis.fr/la-cathedrale/architecture/la-charpente/ Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Notre Dame 16.04.19, 21:41 Oczywiscie ze sa a jak myslisz skad sie drewno bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Notre Dame 16.04.19, 21:53 Tej wielkości? Nawet jak się takie pojedyncze olbrzymy w którejś puszczy jeszcze trafią, to raczej nikt nie wyda zezwolenia na wycięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Notre Dame 16.04.19, 22:31 chatgris01 napisała: > Tej wielkości? Nawet jak się takie pojedyncze olbrzymy w którejś puszczy jeszcz > e trafią, to raczej nikt nie wyda zezwolenia na wycięcie. Belki jak belki. Nawa główna ma 12 metrów szerokości, to nie jest żadne wielkie halo ciesielskie. Tym bardziej, że można teraz zrobić belki klejone. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Notre Dame 17.04.19, 02:58 Przeczytaj ten wątek: twitter.com/_theek_/status/1117895531563372544 Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Notre Dame 16.04.19, 22:20 Są dostępne, we wschodniej Europie aż do Uralu przecież rosną, ale nietanie, bo dęby powoli rosną. Tu nie trzeba olbrzymów, przecież oryginalna konstrukcja nie była wcale z jakichś wyjątkowo wiekowych drzew, tylko takich 300-400-letnich, czyli jak na dęby takich raczej w średnim wieku. Podejrzewam jednak, że m.in. właśnie ze względów bezpieczeństwa pożarowego rekonstrukcja nie będzie z drewna, tylko ze stali. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Notre Dame 17.04.19, 00:39 Kuro, a maila sprawdzasz? Służbowego? Bo pisałam do Ciebie, w sprawie o której rozmawiałyśmy przez telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Notre Dame 17.04.19, 08:53 > Kuro, a maila sprawdzasz? Służbowego? > Bo pisałam do Ciebie, w sprawie o której rozmawiałyśmy przez telefon. odpisalam wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Notre Dame 16.04.19, 23:26 tairo napisała: > Błagam, nie wprowadzaj ludzi w błąd swoją histerią. To nie ona, to media. W kółko pokazywali nam płonący dach. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Notre Dame 17.04.19, 03:13 To nie media, to ona. Płonął dach, więc media pokazywały płonący dach. Ona jakimś cudem na zdjęciach dachu od góry dopatrzyła się płonącego "całego wnętrza", pewnie laska ma rentgena w oczach, bo inaczej się tego nie dało stwierdzić z tamtej perspektywy, zwłaszcza wiedząc, że pod dachem jest kamienne sklepienie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Notre Dame 17.04.19, 22:12 tairo napisała: > To nie media, to ona. Płonął dach, więc media pokazywały płonący dach. W emocjach rzadko się myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Notre Dame 16.04.19, 10:19 Szokujące i symboliczne. Odbudują, no tak, ale tylko w sensie fizycznym...to już nie będą te kamienie i te deski, na których odcisnęły się ślady ludzkich rąk i stóp z tylu wieków jak się stoi w takim miejscu i człowiek uświadamia sobie, że przed nim tak samo przechodziły różne osoby 100, 200, 300 itd. lat temu, ze swoim bagażem, smutkami i radościami, to z jednej strony czuje jakąś ciągłość, a z drugiej - zdaje sobie sprawę, że to tylko chwila... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Notre Dame 16.04.19, 10:35 szafireczek napisała: > Szokujące i symboliczne. Odbudują, no tak, ale tylko w sensie fizycznym...to ju > ż nie będą te kamienie i te deski, na których odcisnęły się ślady ludzkich rąk > i stóp z tylu wieków Przecież to nie były 'te deski'! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Notre Dame 17.04.19, 21:06 Co Ty gadasz? Wnętrze naprawdę nieźle się zachowało, nawet drewniane ławki. Razem z odciśniętymi śladami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Notre Dame 16.04.19, 11:04 Ocalała m.in. polska kapliczka Matki Boskiej Częstochowskiej...znak? Odpowiedz Link Zgłoś