Dodaj do ulubionych

Chodzimy do przedszkola

27.04.19, 14:33
Chodzimy do przedszkola i jesteśmy w grupie "Truskaweczki"- rzekła do mnie znajoma, lat 34, chyba jednak nie przedszkolak. To etap w życiu-mówienie o sobie i dziecku w liczbie mnogiej ( nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek stwierdziła, że np.ząbkujemy) ?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 14:42
      To jakieś kolejne stadium odpieluszkowego zapalenia mózgu. Pamiętam, jak moja skądinąd zupełnie sensowna kumpela powiedziała, że ugotowała dziecku zupkę kalafiorkową. Od razu sobie wyobraziłam te malutkie kalafiorki na zupkę.
      • grru Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:37
        A "pieniążki" mówią ludzie mający odbudżetowe zapalenie mózgu? wink
    • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 14:49
      A na moje nieśmiałe: ciut duża już jesteś , jak na przedszkolaka- najpierw zrobiła dziwną minę( o co chodzi ?), a później dodała: "chodzimy"- bo córkę odprowadza do przedszkola( czyli wchodzi do placówki)..
      • aankaa Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 14:51
        a jak wytłumaczyła "jesteśmy w grupie truskaweczki" ? big_grin
        • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 14:52
          Zmieniła temat.. wink
          • kamien.na.dnie Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:13
            Czy Ty rozmawiałaś ze mną? ( dzisiaj rano?)
            • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 20:22
              Rozmowa odbyła się tydzień temu( niedziela).
    • aankaa Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 14:50
      owo "my" ? chyba tak, spotkałam się z różnymi przypadłościami wink dorosłego, którego dziecko akurat zaniemogło
    • kasiabing Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:10
      Na grupach fejsbukowych dotyczących dzieci można przeczytać takie kwiatki : Mamy 8 miesięcy, wyszedł NAM pierwszy ząbek, cysiamy plus te wszystkie zdrobnienia od których cierpnie skóra.
    • aguar Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:16
      Też się spotkałam np. przychodzi matka z dzieckiem do lekarza "Mamy kaszel" (kaszle tylko dziecko, żeby nie było).
    • rb_111222333 Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:18
      Mi to nie przeszkadza, niech ludzie mówią jak chcą
      • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:22
        Nie ppwiedziałam, że mi to przeszkadza.Raczej wydało mi się to zabawne.
    • boo-boo Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:20
      Na szczęście nigdy czegoś takiego nie miałam.
    • grru Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:26
      Nie znam nikogo, kto tak mówi. Chyba, że chodzi istotnie o to co robi się razem. Np. jemy obiad.
    • livia.kalina Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:40
      Rozumiem to jako współodczuwanie i wspólprzeżywanie z drugą (albo i kilkoma) bliską osobą. Czyli "chodzimy do przedszkola" w wykonaniu rodzica+ dziecko= oboje bardzo przezywają swoje role (przedszkolaka i rodzica przedszkolaka), są na bieżąco z informacjami, przygotowują się do kolejnego dnia w przedszkolu (poprzez przyniesienie żądanych przedmiotów, specjalny strój, etc), uczestniczą we wspólnych imprezach przedszkolnych (integracyjnych, artystycznych, charytatywnych, etc), poznają dzięki przedszkolu nowe osoby, wchodzą oboje w nowe relacje, uczą sie owych rzeczy (ja się z przedszkola syna nauczyłam o takim tańcu ludowym "wisielok") itd itd bez końca.

Nie bulwersuje mnie, nie widzę nic w tym złego, nie traktuję protekcjonalnie, nie śmieszy mnie to.
      • fil.lo Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:44
        Podoba mi się to, co napisałaś. Nie mówię w ten sposób ("my"), ale dostrzegam ten sens zaangażowania rodzica i też mnie to nie bulwersuje, nie śmieszy etc.
        • livia.kalina Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 15:51
          smile
          • aguar Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 16:02
            A ja bym nie była taka wyrozumiała. Owszem, byłam zaangażowana w życie przedszkolne syna, teraz jestem w szkolne, ale trzeba zauważać, że dziecko to osobna istota, od momentu porodu nie będąca już częścią nas. Tu bym się obawiała, że za chwilę będzie np. ubierz sweterek, bo mi jest zimno, z tym się nie baw, bo ja go nie lubię, potem brak zrozumienia, że dziecko nie podziela naszych pasji, a na koniec brak akceptacji dla wybranej drogi życiowej niezgodnej z tym, co my byśmy zrobili na jego miejscu.
            • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 16:05
              Też uważam, że dziecko( od samego początku), to oddzielny byt.
            • grru Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 16:28
              Wolę, jak ktoś mówi "chodzimy do przedszkola" niż "ubierz sweterek".
              • aguar Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:19
                Kurczę, muszę popracować nad tym ubieraniem u siebie, bo mam mocno wdrukowane. Żeby dziecku nie przekazać.
    • milamala Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 17:42
      Ona mowi inaczej, ty mowisz inaczej, czy nie lepiej zaakceptowac to a nie mnozyc na forum nieistniejace problemy.
      • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 18:15
        A dlaczego nie mogę o tym podyskutować ? To nie problem- to zaobserwowana przeze mnie sytuacja.
        • kamien.na.dnie Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:14
          A ja nadal ubieram sweterki. Także niewesoło wink
          • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:52
            Upss..może chociaż bidet masz ?
          • taki-sobie-nick Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 22:52
            kamien.na.dnie napisał(a):

> A ja nadal ubieram sweterki. Także niewesoło wink

i w dodatku piszesz "także" w znaczeniu "zatem".
        • milamala Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 20:25
          aaa-aaa-pl napisał:

> A dlaczego nie mogę o tym podyskutować ? To nie problem- to zaobserwowana przez
          > e mnie sytuacja.

Nie no podyskutowac i zapytac mozna o wszystko. Wiec uwazam, ze kazdy mowi jak chce. Ty mowisz inaczej, kolezanka inaczej i nie ma o czym mowic.
    • 35wcieniu Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:17
      E tam, lat. Pomyśl że ma plus minus 400 miesięcy i wtedy spoko. big_grin
      • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 20:27
        408 miesięcy.
        • 35wcieniu Re: Chodzimy do przedszkola 28.04.19, 12:31
          Założyłam że mogła jeszcze nie mieć urodzin w tym roku big_grin
    • ginger.ale Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:46
      Ja znam type jedną osobę tak mówiącą i jest to facet.
      Nie wiem czy bardziej mnie urzekło, że rodzili bez znieczulenia (zuch chłopak!) czy to, że karmią piersią.
      smile
    • agnieszka_kak Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 19:55
      Na forach non stop (idziemy do żłobka, jemy to i to, czekamy na pierwszy ząbek, cycusiamy się...), w życiu na szczęście się z tym nie spotykam.
    • tryggia Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 20:18
      Nie mówię tak i nie mówiłam, ale w czym problem? Ty wiesz, że nie ona chodzi do Truskaweczek, ona też to wie, nie ma psychozy, nie zagraża ci. A że się zsymbiotyzowala z dzieckiem... No tak. I co? Więcej głodu, wojen i raka na świecie od tej symbiozy?
      • aaa-aaa-pl Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 20:21
        Nic ..Zabawnie to brzmi z ust kobiety, lat 34.
        • taki-sobie-nick Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 23:02
          W ustach.
    • clk Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 20:25
      Mam przyjaciółkę która zachowuje się dokładnie tak samo od kiedy ma dziecko. „Zjedliśmy obiadek „ „spacerek” „zabaweczki”
      • anku1982 Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 23:15
        Gdy ludzie mają dzieci jest kilka aspektów, które bywają trudne w odbiorze zarówno przez otoczenie jak i samo dziecko:
        1. Chodzimy do Truskaweczki, ząbkujeny, zmieniany pieluszkę...
        2. Mówienie do dziecka o dziecku lub sobie w 3 sobie: Hani przebierzemy bluzkę, Wojtuś pójdzie spać lub mamusia nie lubi gdy tak krzyczysz...
        3. Zdrabnianie słów, pieniążki, zupka, kocyczek, zabaweczki, spacerek...
        4. Mówienie do dziecka używając jego mowy...czyli nazywanie bułki - fułką, wody - łodą....
        • taki-sobie-nick Re: Chodzimy do przedszkola 27.04.19, 23:20
          anku1982 napisała:

> Gdy ludzie mają dzieci jest kilka aspektów, które bywają trudne w odbiorze zaró
          > wno przez otoczenie jak i samo dziecko:
          > 1. Chodzimy do Truskaweczki, ząbkujeny, zmieniany pieluszkę...
          > 2. Mówienie do dziecka o dziecku lub sobie w 3 sobie: Hani przebierzemy bluzkę

Hani zmienimy bluzkę... Chyba najbardziej mnie irytuje pkt. 1 i pkt. 4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka