Dodaj do ulubionych

działka na Podlasiu

04.05.19, 18:24
Tak się składa, że od wujka dostałam działkę na Podlasiu 2km od jeziora. Mam swoje mieszkanie na drugim końcu Polski, dokładnie to mieszkanie na kredyt 58m2 mam tu pracę i poki co będę tu mieszkać. Od rodziców dostałam 100tys zł i mogę zrobić z tą kasą co mi się podoba i tak się zastanawiałam czy spłacić nią kredyt wtedy jeszcze by mi zostało około 50tys do spłacenia czy wybudować sobie na tym Podlasiu na działeczce malutki domek żeby latem sobie tam jeździć smile. Chyba wolę jednak ten domek opcja mnie taka kusi tylko czy takiego domku na 2gim końcu Polski mi nie okradną? na pewno podstawowe rzeczy bym w nim zrobiła. Czy jednak uważacie, że rozsądniej jest spłacić kredyt? co byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • magdzialena78 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:05
      Tez mialam taki dylemat😉i jednak wymyslilam ze lepiej w kadnym miejscu nawet kilka razy do roku wynająć domek i cieszyć się spokojem.bez nerwiw o złodziei, naprawy, koszenie. A jaj cj sie miehsce znudzi tk jedziesz gdzieś indziej
      • poziomki123 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:08
        wlasnie tez mam z tym dylemat uwielbiam tez Bieszczady i bory tucholskie, a będę uwiazana tylko do podlasia
        • magdzialena78 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:15
          Dokładnie. Mozesz ubezpieczyc ale jak ci zdemoluja, kase dostaniesz ale to ty nartwisz się o remont, to samo z naprawami, utrzymanie działki to nie koszenie 2x w roku...jeslj masz dakeko tk ta działka będzie twoim strupen na glowie...po początkowej ekscytacji😉
          • poziomki123 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:19
            Muszę się jeszcze nad tym dokładnie zastanowić ale kurcze domek kusi, tam jest tak pięknie- lasy, cisza, spokój smile
            • mid.week Re: działka na Podlasiu 06.05.19, 19:02
              Przecież można sąsiadowi z okolicy domu za opiekę/pomoc w najmie letnikom płacić. Dużo ludzi w małych miejscowościach turystycznych tak dorabia.
    • szmytka1 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:18
      Splacilabym kredyt.
    • mika_p Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:22
      Jest jeszcze trzecia opcja: sprzedajesz działkę na Podlasiu i kupujesz coś w zasięgu 1,5 - 2 jazdy max. Bedziesz mogła bywać częsciej, nawet bez noclegu - wyjedziesz koło g. 10 rano, pobędziesz kilka h na działce, wrócisz na chłodną noc do domu, w kwietniu jeszcze o 20 jest widno
    • kosmos_pierzasty Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:44
      Spłaciłabym kredyt, a na działkę jeździła z namiotem póki co. Domek zaś wybudowała po spłaceniu mieszkania.
    • sirella Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:55
      kampera sobie kup i będziesz nim jeździć czy na działkę czy gdzie tam chcesz.
    • leni6 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 19:56
      Jeśli mieszkasz dalej niż w Warszawie to ja bym sprzedała te ziemię, fajnie mieć taki domek, ale w rozsądnej odległości.
    • zazou1980 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 22:04
      My mamy taka dzialke na Podlasiu, wlasnie dzis na niej bylismy. Dom stary, bez kibelka i biezacej wody, nadaje sie do generalnego remontu. Stoi we wsi, gdzie jest z 10 domow, z czego z polowa pusta. Tez zastanawiamy sie nad remontem, ale najpierw musimy kupic duze mieszkanie w Warszawie, wiec dobre kilka lat jeszcze trzeba poczekac. Na razie mamy tam wszystkie sprzety do wpoczynku, trampoline, hustawki, grile, no ale spac sie tam nie da. W lecie konkubin namiotuje ze starsza corka, ale da sie tak tylko 1 noc, bo umyc sie nie ma gdzie...
      • zazou1980 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 22:06
        Dodam tylko, ze mamy blizej, bo s8 od drzwi do drzwi jedziemy 1.20h
      • chatgris01 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 22:06
        Nie ma studni?
        • zazou1980 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 22:22
          Niby jest, ale woda syfiasta, bo nikt jej na biezaco nie uzywa. W zeszlym roku konkubin wyciagnal utopionego zapewne kilka dni wczesniej kota, to juz w ogole byla nieuzywalna uncertain Obecnie stan wody nizutki, bo susza panuje, a wode biezemy tylko do chlodzenia napojow i podlewania roslinek...
          • chatgris01 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 22:48
            Rozumiem. Rzeczywiście trudno pobyć dłużej w takiej sytuacji.
    • molik28 Re: działka na Podlasiu 04.05.19, 22:21
      Przy takim domku jest jednak sporo obowiązków np. Koszenie trawy, naprawy, zakręcić wodę na zimę, może zdarzyć się awaria. Wydaje mi się że trzeba by mieć jednak kogoś na miejscu kto powiadomi gdyby coś się działo albo jeździć częściej dlatego odradzałabym drugi koniec Polski. To może stać się uciazliwe.
    • bambzgrozja Re: działka na Podlasiu 05.05.19, 08:58
      Spłacić kredyt, sprzedać działkę i jeśli jest potrzeba domku letniskowego, to kupić gdzieś bliżej. Mam do dyspozycji działkę 180 km od miejsca zamieszkania i może byłam tam z kilka razy jak dzieci były małe, a od kilku lat się nie chce jechać taki kawał.
    • lauren6 Re: działka na Podlasiu 05.05.19, 09:25
      W takiej sytuacji na pewno nie budowałabym tam domu, najwyżej postawiła jakiś domek holenderski za 20-30 tysięcy.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: działka na Podlasiu 05.05.19, 09:27
      A czy ta działka gryzie i jeść woła?
      Niech leży i czeka na swój moment, może doczeka dorosłości twoich dzieci.
      • aankaa Re: działka na Podlasiu 06.05.19, 18:47
        jak będzie tak bezpardonowo zaczepiać kolegów na seks to raczej na dzieci poczeka wink
    • szeera Re: działka na Podlasiu 05.05.19, 13:39
      Zastanów sie czy ta działka ma dla Ciebie wartość sentynentalną. Albo dla wujka? Jeśli nie, to potraktuj tę działkę tak jak byś dostała od wujka sumę pieniędzy o wartości działki. Wtedy możesz zastanowić się, co byś zrobiła z pieniędzmi od wujka i od rodziców. Prawdopodobnie okaże się, że sama z siebie nigdy nie kupiłabyś działki na Podlasiu. W takim razie potraktuj ją jak darowane pieniądze i pomyśl jak najlepiej je wykorzystać.
    • berdebul Re: działka na Podlasiu 05.05.19, 13:55
      Są jakieś domy koło działki, czy to działka pod lasem i do najbliższych sąsiadów X km? Jak lubisz spędzać wakacje?
      Jeżeli to nie jest wygwizdow, to zawsze ktoś rzuci okiem. Mały drewniany domek to niewielki koszt. Budowałabym. Można też wynajmować.
    • grru Re: działka na Podlasiu 05.05.19, 15:51
      Domek, chciałabym mieć takie miejsce. Raczej urządziłabym tak, żeby nie było co kraść.
      • magdzialena78 Re: działka na Podlasiu 06.05.19, 08:25
        Niestety bawet kiedy nie na co ukrasc mozna zdemolowac .mam dzualke z domkiem bliskk miasta j....szczerze udręka.
        Koszenie a musisz i to nue raz na 2 mies i inne prace dookola.
        Pkza tym zawszs znajdą sie amatorzy cudzej własności. Pal szesc ze zeżra owoce ktire wyhodujesz, przy okazji zniszcza rosliny, polamia co się da, rozpala ognisko i zest....się pod krzakiem takie realia.
      • yuka12 Re: działka na Podlasiu 06.05.19, 18:26
        Wszystko można ukraść, a jak nic nie ma- wtedy jest demolka. Moi rodzice mają ogródek działkowy na obrzeżach miasta wśród setki innych ogródków i mimo bram i ogrodzenia nie ma roku, żeby się ktoś nie włamywał lub czegoś nie ukradł. Giną owoce (nawet te przechowywane wewnątrz), warzywa, z domku klamki i czajnik, stara wanna z ogrodu. Kiedyś ktoś stłukł szyby w oknie, bo w okradzionym kilka dni wsześniej domku poza starymi meblami nic nie zostało.
        Dlatego mając działkę pod lasem kilka km od wsi nic na razie nie budujemy i nic tam nie zostawiamy.
    • bywalec.hoteli Re: działka na Podlasiu 06.05.19, 12:46
      A jaki masz dojazd na to Podlasie? Bo czasami na drugi koniec Polski można w kilka godzin dotrzeć jak są autostrady czy drogi ekspresowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka