Dodaj do ulubionych

Śpicie w stanikach?

• zasiedziala Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 21:46
      Jeszcze nie zwariowałam. Unikam chodzenia w staniku, ale jeśli już muszę, to po przekroczeniu progu do domu od razu się go pozbywam.
    • hungaria Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 21:57
      Tak. Albo w specjalnej koszulce.
      I bardzo zazdroszczę tym, którym wygodnie bez stanika.
    • chatgris01 Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 21:58
      Nie.
      (za to Marilyn Monroe zawsze sypiała wink )

Dawno już gdzieś wyczytałam, że to niezbyt korzystne dla zdrowia agnieszkamaciag.pl/noszenie-biustonosza-a-rak-piersi/
      • nickbezznaczenia Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 22:03
        Też o tym czytałam i to mnie utwierdzam w przekonaniu,że nienoszenie biustonosza lepiej mi zrobi.
        A ponieważ i tak nie noszę mam dodatkowy argument. smile
      • tairo Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 22:03
        Niekorzystne dla zdrowia, bo "blokują przemieszczanie się toksyn"? Serio dalej w tę bzdurę wierzysz?
        • chatgris01 Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 22:09
          Uciska węzły chłonne i naczynka, blokując swobodny przepływ limfy, gdzie tu bzdura? Liczne źródła medyczne o tym wspominają (z różnych krajów).
          • dziennik-niecodziennik Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 07:23
            To biustonosz, nie opaska zaciskowa. Gdyby uciskal tak ze blokowalby cokolwiek - nawet IronMan by w nim nie wytrzymal...
            • chatgris01 Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 09:11
              Ale przecież generalnie wszelka mocno obcisła odzież i bielizna utrudnia krążenie i noszona prawie bez przerwy jest z tego powodu niezbyt korzystna dla zdrowia. Bardzo obcisłe dżinsy to też nie opaska zaciskowa, a lekarze radzą uważać...
              • dziennik-niecodziennik Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 14:41
                Ale biustonosz odpowiednio dobrany NIE JEST mocno obcisly. Jest blisko ciala, ale nie zacisniety jak sznur na szyi wisielca.
                • chatgris01 Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 14:50
                  Wystarczy, że ściśle przylega-przez wiele godzin. Krążeniu to nie sprzyja.

No i ja przecież nikomu nie zabraniam spać w biustonoszu, wyjaśniłam tylko, dlaczego sama tego nie robię.
    • 123zielona123 Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 22:06
      Nigdy.
      Wczoraj kupilam sobie stanik. Policzyłam to mój 15 stanik w życiu. Noszę tylko wtedy jeśli bezwzględnie muszę. nie wyobrażam sobie spania w staniku.
    • landora Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 22:09
      Spałam, jak karmiłam, bo bez mi mleko ciekło.
    • grru Re: Śpicie w stanikach? 09.05.19, 23:11
      Nie, ja nawet w dzień często chodzę bez stanika.
    • tojamarusia Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 06:11
      Nie mimo dużego rozmiaru bo lubię czuć się swobodnie. Poza tym mój mąż zasypiając trzyma mnie za gołą pierś co lubimy oboje 😁😁
    • saszanasza Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 07:10
      Nie na boga,😱
    • anika772 Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 14:19
      Tuż przed miesiączką sypiam w miękkim "sportowym" topie z Gatty czy innego Pepco; łagodzi to bolesność piersi.
    • boo-boo Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 14:20
      "Spanie w biustonoszu źle wpływa na funkcjonowanie węzłów chłonnych i układu limfatycznego. Nie mówiąc już o tym, że jest zwyczajnie niewygodne i może powodować długotrwałe obrzęki.
      Dlatego jeśli żyłaś w przekonaniu, że kładzenie się spać w staniku sprawi, że twoje piersi już zawsze pozostaną jędrne i nie będą opadać, przykro nam, ale musisz przyjąć do wiadomości, że wcale tak nie jest. Lepiej daj w nocy odpocząć swojemu biustowi - wystarczy, że i tak nosisz stanik przez większość doby.
      Opadanie piersi to nieuniknione zjawisko, które z wiekiem pojawia się w życiu każdej kobiety” - mówi dr Rankin i wyjaśnia, że z czasem “tkanka łączna podtrzymująca biust traci na swojej elastyczności”. Ekspert dodaje, że na opadanie piersi ma wpływ wiele czynników, m.in. ciąża, karmienie piersią, czynniki genetyczne, palenie papierosów, drastyczna zmiana wagi, a być może nawet intensywna aktywność fizyczna. Przyjrzyjmy się tej kwestii z naukowego punktu widzenia. Opadanie piersi jest spowodowane siłą grawitacji, która oddziałuje także na biust. Większe piersi będą bardziej obwisłe, ponieważ w ich tkance znajduje się więcej tłuszczu i grawitacja oddziałuje na nie w większym stopniu. Kiedy leżysz na plecach, siła grawitacji sprawia, że tkanka, która buduje piersi, przemieszcza się na klatkę piersiową, w dół. W związku z tym zakładanie stanika (który ma na celu podtrzymanie biustu od dołu) do łóżka jest właściwie bezcelowy, ponieważ piersi w naturalny sposób kładą się na klatce piersiowej” - tłumaczy dr Rankin.
      W związku z tą logiką ekspert wysnuwa wniosek, że długotrwałe leżenie na plecach (w biustonoszu lub bez) prawdopodobnie jest w stanie zapobiec zbytniemu opadaniu piersi. Jednak to wymagałoby o wiele więcej, niż przeciętne 7-8 godzin snu na dobę. Tak więc mit o tym, jakoby spanie w staniku zapobiegało obwisaniu piersi uważamy za obalony."
      • dziennik-niecodziennik Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 14:48
        > "Spanie w biustonoszu źle wpływa na funkcjonowanie węzłów chłonnych i układu li
        > mfatycznego. Nie mówiąc już o tym, że jest zwyczajnie niewygodne i może powodow
        > ać długotrwałe obrzęki.

No i co tu teraz zrobic jak komus jest jednak wygodnie?...
        • chatgris01 Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 14:53
          Nic, jak lubi i mu wygodnie, to niech sobie śpi. Chyba to,że ktoś tak śpi, nikomu nie przeszkadza?
        • boo-boo Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 15:29
          To jedyny argument z którym nie będę dyskutować- wygoda kwestia względna. Nie twierdzę, że komuś nie jest. Znam laskę co w za małych butach lubi pomykać z przykurczonymi palcami i nie widzi w tym problemu.
      • madzioreck Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 17:23
        boo-boo napisała:

Kiedy leżysz na plec
        > ach, siła grawitacji sprawia, że tkanka, która buduje piersi, przemieszcza się
        > na klatkę piersiową, w dół. W związku z tym zakładanie stanika (który ma na cel
        > u podtrzymanie biustu od dołu) do łóżka jest właściwie bezcelowy, ponieważ pier
        > si w naturalny sposób kładą się na klatce piersiowej”

Kiedy leży się na plecach, piersi nie idą "w dół"(?) tylko bardziej na boki. Co przy biuście o niezbyt zwartej konsystencji bywa też niewygodne.
      • snakelilith Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 17:32
        boo-boo napisała:

> W związku z tą logiką ekspert wysnuwa wniosek, że długotrwałe leżenie na plecac
        > h (w biustonoszu lub bez) prawdopodobnie jest w stanie zapobiec zbytniemu opada
        > niu piersi.
        Jednak to wymagałoby o wiele więcej, niż przeciętne 7-8 godzin snu
        > na dobę.

Ciekawa teoria ale całkowicie błędna. big_grin Jędrność biustu zależy bowiem jak już zauważano od różnych czynników, głównie tych związanych z hormonalnymi zmianami. Reszta to przed wszystkim stan skóry i tkanki łącznej, a ten jest lepszy (przez lepszą stymulację syntezy kolagenu) raczej u kobiet, które mniej leżą, a więcej się ruszają. Co zresztą widać nie tylko na biuście, ale na stanie ud, tyłka, brzucha, ramion itd. Więc z doświadczenia polecam raczej zamiast leżenia ruch. A na biust schockabsorber. wink
    • australijka Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 15:03
      Nigdy nie spałam w staniku ani gaciach. Macie jakieś specjalne na noc? Bo rozumiem, że traktujecie jak bieliznę nocną i wymieniacie rano idąc do pracy/szkoły. No bo chyba nie jak te brudasy co w gaciach śpią i chodzą w nich potem cały dzień? I te na noc czymś się różnią od tych zwykłych, dziennych? Bo chyba muszą miękkie być, bez fiszbin, drutów.
      Szczerze mówiąc wolę ciało do ciała bez takich tam różnych. Jeszcze trzeba, żeby misiaczek bindę na noc zakładał i szlafmycę. Albo i suspensorium dla jędrności jąder.
      • boo-boo Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 15:30
        "Macie jakieś specjalne na noc?"
        Tak.
      • aerra Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 17:44
        Tak, do spania mam 4 sztuki, używam ich wyłącznie do spania. Miękkie, takie w rodzaju pseudo-sportowych (bo naprawdę sportowe to one nie są, podtrzymują biust tylko o tyle o ile, do spania może być, do biegania w tym - absolutnie nie), tyle, że szukałam bawełnianych (jest ciężko w moim rozmiarze), miękkie, bez fiszbin.
    • triismegistos Re: Śpicie w stanikach? 10.05.19, 18:03
      Zdarza mi się, zwłaszcza przed okresem, kiedy po prostu mnie bolą. Nie w takim normalnym, z fiszbinami oczywiście, tylko w "sportowym" z pepco czy rossmana. Zdarza mi się też chodzić na codzień w takim ustrojstwie, zwłaszcza, jak jadę kilka godzin pociągiem albo coś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka