sara1229 27.05.19, 13:39 Hej.. 6 tygodni temu urodziłam cudownego chłopczyka. Niestety doszło u mnie do pekniecia pochwy.. czy sa tu mamy które mogą powiedzieć jak wyglądało życie seksualne po takim porodzie ? Bardzo się boję że nie dam rady.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katja.katja [...] 27.05.19, 13:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Poród 27.05.19, 14:11 Katja przeginasz. Dotychczas byłaś wredna. Ale tym razem jesteś wulgarna. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Poród 27.05.19, 15:31 Zadbaj najpierw o własne potrzeby- funkcjonujący poprawnie mózg postaw na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Poród 27.05.19, 15:37 Katja, a potem bedziesz sie zalic jacy to wszyscy podli dla ciebie, a ty taka chora, biedna i nieszczesliwa. Wez ty sie najpierw puknij w ten glupi cymbal. Tak ci odbija ze sama powinnas sie przestraszyc tego co wypisujesz. Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Poród 27.05.19, 14:39 Pęknięcie krocza na chyba IV stopnie, zatem pewnie stopień determinuje szybkość powrotu do formy. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Poród 27.05.19, 15:36 A położna dała już zielone światło? Jeśli tak, to potrzeba cierpliwości i ew. żelu. Możliwe że za pierwszym, drugim, trzecim razem nie wyjdzie. Ale za którymś owszem. Tylko bez stresu i spinki. Odpowiedz Link Zgłoś
sara1229 Re: Poród 27.05.19, 20:34 Wiesz co jest jeszcze za wcześnie na stwierdzenie czy już możemy.. kontrola w lipcu i wtedy będę wiedziała coś więcej.. partner nie naciska, ale chciałabym znać opinie kobiet po czymś takim Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Poród 27.05.19, 21:31 Jak to w lipcu? Powinna być po 6 tygodniach od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sara1229 Re: Poród 27.05.19, 23:26 Bo ja już byłam u lekarza 4 tygodnie po porodzie, i wtedy lekarz mówił że widzimy się w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Poród 29.05.19, 15:41 Bez stresu i spinki to trzeba bylo prosic o porod cc, seks to ma byc cos co " wyjdzie " albo nie? Masakra, tak sie na wlasne zyczenie katowac Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Poród 27.05.19, 15:43 Sara, zamiast pytac na forum o zycie seksualne, lec do lekarza sprawdzic jak sie goisz i czy nie doszlo do powazniejszego urazu. Problem przelamania psychicznego urazu tez rozwaz ze specjalistka w przychodni. A odpowiedz na twoje pytanie: Tak, kobiety prowadza nozmalne zycie seksualne po zagojeniu sie krocza. Odpowiedz Link Zgłoś
sara1229 Re: Poród 27.05.19, 20:32 Oczywiście, że byłam lekarz "pokazał " miejsca gdzie są szwy i mówił że one dopiero co się zaczęły rozpuszczać.. przeraża mnie to.. pytam o to bo już przy samym badaniu było dość boleśnie. I jeszcze najprawdopodobniej czeka mnie korekta bo lekarzowi to się nie podoba.. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Poród 27.05.19, 20:34 No to poczekaj, w czym problem? Zobaczysz, jak się sytuacja rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ck2 Re: Poród 27.05.19, 20:35 Ale czego nie dasz rady? Zaspokoić męża? Osiagnąc orgazmu? Czy w ogóle przełamać się do czegokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
sara1229 Re: Poród 27.05.19, 20:42 Gdzieś tam mi w głowie siedzi to, że to będzie boleć.. albo coś się stanie.. wiem że to siedzi w mojej głowie ale taka już ze mnie panikara Odpowiedz Link Zgłoś
ck2 Re: Poród 27.05.19, 20:58 Kiedy będziesz gotowa, to zobaczysz jak jest, możecie zacząć małymi kroczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: Poród 27.05.19, 21:13 Dokładnie, zagoi się, zabliźni i wtedy jakiś żel nawilżający, i jak to śpiewają... despacito żeby nie bolało. Wtedy zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Poród 27.05.19, 21:53 Normalnie, jak przed. Łatwiej było po pęknięciu niż po nacięciu. Ćwicz mięśnie kegla kilka razy dziennie i kup dobry żel intymny, szczególnie jeśli karmisz. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Poród 27.05.19, 23:04 Nie ma "mięśni Kegla"- są ćwiczenia Kegla. Mięśnie to są ale dna miednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Poród 29.05.19, 15:34 To skrót myślowy, tak się właśnie potocznie mówi i powszechnie pisze. Ważne, że wszyscy wiedzą o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Poród 27.05.19, 23:17 Przy obu porodach mialam pekniecia siegajace odbytu, po szyciu i wyjsciu ze szpitala nikt mnie nie badal (uk). Szybko wrocilismy do wspolzycia, ok 5-6 tyg po porodzie. Nie czulam bolu ani dyskomfortu, ale ten pierwszy raz byl bardzo bardzo spokojny. Dzis prowadze normalne zycie seksualne. Nie stresuj sie, ppdziel swoimi obawami z partnerem. Wszystkie moje kumpele twierdza, ze po porodzie najgorsza jest pierwsza kupa a seks to pikus przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sara1229 Re: Poród 27.05.19, 23:28 Akurat z tym to nie miałam jakoś problemu, chociaż i przy tym strach był że będzie boleć.. ale jak to mówią strach ma wielkie oczy i mam nadzieję że i tak będzie w tym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Poród 27.05.19, 23:20 Ja miałam Dzisiaj nie ma luźności czy tym podobnych, chociaż początkowo była. No i nieduża szrama jest Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Poród 28.05.19, 07:19 znowu.to.samo napisała: > Ja miałam > Dzisiaj nie ma luźności czy tym podobnych, chociaż początkowo była. No i nieduż > a szrama jest > Nawet jeśli czułaś jakiś luz, to od rozciągniętych mięśni a nie pęknietego krocza. Krocze się przecież zszywa. Natomiast mięśnie potrzebują czasu, żeby się zregenerować, baaaardzo pomaga w tym ćwiczenie mięśni Kegla, można zacząć krótko po porodzie i ćwiczyć kilka razy dziennie, np. podczas każdego karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 15:01 Kroczę miałam nacięte, za to szyjka macicy mi pękła (córka szła z łokciem do przodu). Zszyte zagojone. Tak naprawde jak sie zagoi to nie ma znaczenia. Wieksze znaczenie ma sam orów drogami natury (nazwa mnie bawi zawsze...). Im szybciej zaczniesz ćwiczyć mięśnie Kegla tym lepiej dla ciebie ( i nie tylko o sex hodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 21:24 Nie, nie tylko. Jak zawsze chcesz być znawcą ale ci nie wychodzi. Nie tylko o sex i nietrzymanie moczu...zgaduj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Poród 29.05.19, 21:38 Nie no, jeszcze może być wypadanie pochwy i macicy. Jezu, jak czytam ten wątek to mi słabo. Kobieta powinna mieć wybór jak chce rodzić, a nie parcie na poród naturalny za wszelką (czasem wysoką dla matki lub dziecka) cenę. I uprzedzając wpisy o komplikacjach, większe komplikacje mogą być po operacji cycków bo to się robi w znieczuleniu ogólnym, a jakoś nikt nikomu takich operacji nie zabrania, chociaż dla zdrowia pożytku z nich żadnego. Tylko rodzić trzeba w mękach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Poród 29.05.19, 21:44 Krocze goi się bardzo szybko. Błyskawicznie wręcz powiedziałabym. I dla mnie to było zaskoczenie, bo w internecie same historie mrożące krew w żyłach. Żałuję, że to czytałam, bo tylko się nakręcałam. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Poród 29.05.19, 21:57 Po pierwsze, jak już sama zauważyłaś pęknięcia mogą być różne, poczytaj o gwiaździstym. Po drugie jak bardzo by nie zakłamywać rzeczywistości, kobiety które rodziły naturalnie na starość będą się borykać z przykrymi dolegliwościami, jak właśnie nietrzymanie moczu, czy wypadanie. Już pomijając, że w XXI wieku mamy możliwości unikania bólu i komplikacji okołoporodowych, nie oszukujmy się cc jest dużo bezpieczniejsza dla dziecka. No i kobieta powinna mieć wybór, czy chce być rozerwana po odbyt, czy urodzić w komfortowy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Poród 29.05.19, 22:13 Ja napisałam o 2. stronie medalu. A zanim zaczniesz imputować mi nawiedzenie w kierunku wyznawczyń religii porodu sn, to przyznaj dla ścisłości, że nietrzymanie moczu jak najbardziej może dotykać na starość również kobiety po cc. A cc nie nazwałabym komfortowym rodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 22:28 O toto. Tesciowa oprócz miesniaków macicy ma wypadającą macicę...tzn miała. Jest po 2 cesarkach. Nie rodziła silami natury... Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Poród 29.05.19, 22:38 Zależy od nacięcia/pęknięcia, szwów, samego procesu gojenia. Przy pierwszym porodzie nacięto mnie tak głęboko, że szwy wychodzily mi jeszcze kilka miesięcy po porodzie. Ból przez kilka miesięcy. Zrobiły sie zrosty, z czasem zaczęły się infekcje. Po kilku latach musiałam mieć zabieg, który miał wszystko naprawić. Kolejne miesiące bólu i skutki odczuwane do dziś, a minęło 9 lat, od porodu 14. Koleżanka po cc ma mini bliznę i żadnych problemów. Więc nie przeceniałabym porodów "naturalnych" w wersji z nacięciem i oksytocyną, bo różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Poród 29.05.19, 22:43 To do mnie? Ja nie byłam nacinana, pęknięcie było samoistne. Goiło się jak na psie. Po cc mam oczywiście zrosty. Nic miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Poród 31.05.19, 08:53 Współczuję. Zawsze powtarzam, że forum E-mama to najlepsza antykoncepcja na świecie: bez skutków ubocznych, dostępna od ręki i bezpłatna Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Poród 29.05.19, 22:22 cruella_demon: > kobiety które rodziły naturalnie na starość będą się borykać z przykrymi dolegliwościami, jak właśnie nietrzymanie moczu, > czy wypadanie. Wypowiadasz sie bardzo radykalnie i wykazujesz swoje wlasne uprzedzenia do naturalnych porodow. Nie uogolniaj i nie siej paniki. Starym wielorodkom nic nie musi wypadac, a moczu na starosc czesto nie trzymaja bezdzietne i tez mezczyzni. W przykrych dolegliwosciach bedziemy wybierac do woli, dla kazdego starczy. Wszyscy umrzemy - lepiej ci teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Poród 31.05.19, 08:54 Z dwojga złego lepiej "nietrzymać" mocz przez 15 ostatnich lat życia, najczęściej starszych czyli bez aktywności zawodowej niż przez 40 lat, od młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Poród 29.05.19, 22:23 cruella_demon napisała: No i kobieta powinna mieć wybór, czy chce być rozerwana po odbyt, czy urodzić w komfortowy sposób. Nie każdy poród to od razu rozerwanie po odbyt, a krojenia brzucha nie nazwałabym "komfortowym sposobem". Nie neguję tego, że dla dziecka cc jest bezpieczniejsze, ale dla swojego "dobra" na cc nie zgodziłabym się nigdy w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 22:30 NO tez ja sie bałam wręcz paniecznie. Pamietałam jak dochodziłm do sebie po operacji nerki i ile trwało gojenie rany oraz przecięte mięsnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 22:27 Ja akurat tak nie uwazam (ze cc bezpiecnziajsza i lepsza dla dziecka). Ale tez nikomu nie mowie jak rodzić. MOja mama w tym roku konczy 60 lat. 2 porody naturalne, problemów z nietrzymaniem mocz ani z wypadaniem nie ma. Tesciowa rodziła przez cesarkę, od 15 at prblemy z mięśniakami (co tezo niczym nie świadczy). Mowisz, ze kobieta ma mieć wybór...ale chyba chodzi o jedyny wybór cesarkę tak? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Poród 29.05.19, 22:35 W XXI wieku wiemy również co to mięśnie dna miednicy i znamy sposoby ich wzmacniania i rehabilitacji (kiedy jest potrzebna). Nietrzymanie moczu jest dość powszechnym problemem powyżej pewnego wieku niezależnie od tego, czy kobiety rodziły, czy nie (i jak), bo nikt ich nie uczył powyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Poród 29.05.19, 22:39 W życiu. Gdybym nie musiała mieć cc sama bym się nie zdecydowała. Trafił mi się komplet komplikacji po. Rana ponad dwa miechy mi się paprala - koszmar. Po porodzie SN dużo szybciej wróciłam do formy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 22:25 Ja też, na 2 dzien siedziałam normalnie na tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poród 29.05.19, 22:24 Ale czemu trzeba?? Ja chciałam. Za to paniecznie bałam sie cesarki. Miałam operacje nerki (tak wiem to nie to samo ale panike i tak miałam). Nikt mnie nie zmuszał. Lekarz prowadzący zapytał czy chce cesarkę. A ze mi dziecie szło na "supermana" podczas porodu- n tego nikt nie mogl przewidzieć. Szczerze to po 2 porodach nie mam jak narazie komplikacji. Pierwsze dziecko rodziło sie długo ale traumy nie miałam. Przy drugiej ciazy lekarza zapytał jak chce rodzic- chciałam naturalnie. Wiec nie wiem o czym piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Poród 30.05.19, 06:47 No to się nie zdziw po tej cesarce. Jedyne kobiety które mają problem z hemoroidami i nietrzymaniem moczu to dziewczyny, które miały cc. I to wcale nie na starość tylko krótko po porodzie. Za to trwale. Ja po porodach naturalnych, bez nacinania, za to z pęknięciem, póki co, żadnych problemów nie mam. Ale na starość jak każdemu, wszystko się może zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Poród 30.05.19, 08:23 > Jedyne kobiety które mają problem z hemoroidami i nietrzymaniem moczu to dziewczyny, które miały cc. Chyba z rekawa takimi madrosciami sypiesz. Istny plebistyt na najwieksza glupote wygloszona jak najpewniejszym tonem. Wygra ta, ktora odwiedzie ludzkosc od rozmnazania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Poród 30.05.19, 08:31 Pomyliłam się, tam miało być: jedyne kobiety JAKIE ZNAM z tymi dolegliwościami. Oczywiście nieprawdą jest, że tylko po cc są takie problemy. Ale też 100% nieprawdą jest, że cc tym problemom zapobiega. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Poród 30.05.19, 08:42 cruella_demon napisała: > Tylko rodzić trzeba w mękach. Nie, nie trzeba. Rodzi sie w znieczuleniu I trzeba powaznej operacji jaka jest cc do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
sara1229 Re: Poród 31.05.19, 06:58 Ja też dość szybko doszłam do siebie. Mimo że urodziłam naturalnie to szwy były zakładane pod znieczuleniem takim jak przy cesarce całe to szycie trwało ok godziny.. następnego dnia już jakoś funkcjonowałam, był problem z siadaniem bez specjalnego koła bym w życiu nie usiadła.. dziś jestem już prawie 7 tygodni po i nadal trochę boli kiedy siedzę, znajduje pozostałości nitek, ale cieszę się że urodziłam naturalnie mimo takich komplikacji.. do teraz przy większym wysiłku czuje bol w kręgosłupie gdzie podali znieczulenie.. nie zdecydowała bym się na cesarke.. A co do zrostow hmm prawdopodobnie czeka mnie korekta w lipcu ponieważ mój lekarz prowadzący nie chce tego tak zostawić ( niestety nie rodzilam tam gdzie pracuje ) i mam nadzieję że jakoś uda mi się zapomnieć o tym wszystkim i żyć w pełni normalnie tak jak przed porodem Odpowiedz Link Zgłoś