tanebo2.0 02.06.19, 16:51 Potrzebuję pomysł na sos do dań meksykańskich ale taki zdrowy bez cholesterolu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gulcia77 Re: SOS 02.06.19, 17:04 Podsmażyć na oliwie czosnek, cebulę, posiekane chili i łyżkę kuminu. Dodać do tego siekane pomidory, przyprawić, zaczekać aż woda odparuje. Finito Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: SOS 02.06.19, 17:10 Guacamole- awokado zmiksowane z cebulką, kolendrą, sokiem z limonki i kuminem. Mango zmiksowane z kolendrą i ostrą papryką- pół carolina reaper to doskonała dawka na jedno mango. Jogurt roztarty z odrobiną koziego twarożku, mielonymi nasionami kolendry, skórką oartą z limonki i miętą, możesz też rrozetrzeć w nim kilka upieczonych ząbkąw czosnku. Możesz użyc odchudzonego jogurtu skyr, nie wiem jak go robią, ale ma 0% tłuszczu i jest smaczny i kremowy. Pomidory duszone z masłem orzechowym i kakao, z sokiem limonki, z kuminem, można dać kolendrę i szczypior. Salsa ogórkowo-ziolowa, z jakimś orzechowym olejem i limonką. Może być z chili. Do czego w ogóle ma być ten sos? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: SOS 02.06.19, 17:30 Striismegistos napisała: > Pomidory duszone z masłem orzechowym i kakao, z sokiem limonki, z kuminem, możn > a dać kolendrę i szczypior. O kurde,takiego sosu nie probowalam- do czego takie cudo pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: SOS 02.06.19, 18:02 Do indyka pasuje, duszę w nim drobno posiekany udziec indyczy i zjadam to w tacosach. Niedawno zjedliśmy tez do wolno pieczonych ssteejków z antrykotu. Myślę, że fajnie by pasował do duszonej kukurydzy w jakichś tortillach i planuję zrobić coś takiego jak ylko się zaczznie sezon na kukurydzę. Uwielbiam kukurydzzę! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: SOS 02.06.19, 18:06 To taka prosta wersja tego słynnego ssosu poblano. Można dodaać tomatilki, wędzone chili, różnego rodzaju świeże zziola, różne roddzaje chili w ogóle, kawałki orzeszków, miechunki itp. Uwielbiam ten sos, obię czzasem proste wersje, aa czzasem naprawde nad nim popracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: SOS 02.06.19, 18:15 Do buito. A w nim kasza gryczana, fasola, kukurydza, suszone pomidory, mango, cukinia, papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: SOS 02.06.19, 18:16 Masło orzechowe? To przecież bomba cholesterolowa! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: SOS 02.06.19, 18:23 tanebo2.0 napisał: >To przecież bomba cholesterolowa! Cholesterol jest zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: SOS 02.06.19, 18:27 Cholesterol w diecie ma mały wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: SOS 02.06.19, 17:16 Zależy do jakich potraw. Poszukaj przepisów na: Mexican salsa - ze świeżych pomidorów, cebuli, czosnku, ostrej papryki (jalapeno albo serrano) i kolendry, w różnym stopniu posiekana/zblendowania, gotowana lub nie. Ja lubię w wersji surowej, z dużymi kawałkami, czyli tzw. salsa cruda albo pico de gallo, ale to nie tyle sos, co warzywny dodatek do potraw. Pico de gallo + awokado = guacamole. Green tomatillo salsa - podobnie, ale z tomatillos zamiast pomidorów Dried chile sauce - rozmaite sosy na bazie suszonej papryki, którą trzeba najpierw poprażyć na suchej patelni (nie przypalić!), trochę namoczyć w gorącej wodzie, a potem zblendować z dużą ilością czosnku, odrobiną oliwy i przyprawami. Mole - sos do mięsa z czekoladą, ale tam już jest cholesterol i sporo kalorii . Odpowiedz Link Zgłoś