Dodaj do ulubionych

Strajk a oceny na koniec roku

11.06.19, 21:56
Czy w Waszych szkołach miała miejsce taka sytuacja, że wskutek strajku nauczyciele nie zdążyli przerobić materiału i przerabiali na chybcika, skutkiem czego nawet dobrzy uczniowie nie dali sobie rady na klasówkach i oceny na koniec mogą być zaniżone?

Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:00
      U nas raczej zawyzali jeśli ktoś starał się przez cały rok.
      • danaide Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:07
        No właśnie, założyłam wątek, ale może rzeczywiście te potknięcia dzieci na koniec nie są szczególnie decydujące. Zapytam przy okazji innego dziecka, takiego, któremu zależy, a noga się mu ostatnio powinęła.
    • andaba Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:05
      Jak nie przerobili,materiału, to i sprawdzianu nie pisali. Nie wiem, nie analizuję ocen moich dzieci, ale na oko to raczej zadowalające są.
    • maurra Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:07
      W SP mimo strajku w ostatnim tygodniu już nic nie robią, nie nadrabiają tym bardziej.
      Dzieciakom nauczyciele szli maksymalnie na rękę, aby oceny na świadectwie były dobre, zwłaszcza ósmoklasistom. Żadnego mnożenia przeszkód, złośliwości czy kumulacji sprawdzianów. Bez problemów wyznaczali dodatkowe terminy, dodatkowe zadania a z przedmiotów nierekrutacyjnych i nieegzaminacyjnych wymagali minimum
      • esperantza Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:15
        Liczyłam na takie podejście i bardzo się przeliczylam. Ostatni sprawdzian jeszcze w zeszłym tygodniu, praktycznie bez możliwości poprawy. Oceny jeśli podciąganie to naprawdę minimalnie . Prace dodatkowe o tak niewielkiej wadze, ze robiły niewielka różnice. 7 tylko przy wyniku 100% (w ramach gestu jak uczeń miał 98 to mógł coś zrobić ekstra i wtedy podwyższano). Analogicznie inne oceny
        Społeczne gimnazjum - pisze, żeby obalić mit jak to niepubliczne szastają ocenami,
        • betty_bum Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:21
          U nas w prywatnym też tak było. Dziecko koleżanki z państwowej szkoły poprawiało się z 4 na 6, a u nas o kilka procent w wątpliwych sytuacjach trzeba było mocno walczyć.
        • iwoniaw Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:24
          7 tylko przy wyniku 100% (w ramach gestu jak uczeń miał 98
          > to mógł coś zrobić ekstra i wtedy podwyższano).

O, u nas 7 to nawet najwięksi prymusi zaliczający na 100% + zadania dodatkowe nie dostawali wink
        • danaide Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:26
          7?!!!
          • esperantza Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:30
            No przecież wiadomo ze chodzi o szóstkę 😊
    • betty_bum Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:12
      W szkole dziecka maturzyści świetnie wyszli na strajku, nauczyciele bardzo szli na rękę. Było sporo zagrożeń, a wszyscy skończyli z ocenami pozytywnymi, choć tam to nie reguła (taki sposób szkoły na odsianie nierokujących na wyniki)
    • betty842 Re: Strajk a oceny na koniec roku 11.06.19, 22:30
      U nas jedynie w-fistka nie zdążyła "zrealizować programu" przez co chciała zaniżyć ocenę roczną mojemu synowi. Na samym początku 2 semestru zrobiła "sprawdzian" z koszykówki,potem jej nie było,potem był strajk,po majówce znów jej nie było. W połowie maja syn złamał nogę,pani wróciła i na podstawie tych 4 ocen z koszykówki wystawiła ocenę roczną (przewidywaną). Tu akurat sam strajk nie był winny bo pani nie było też poza strajkiem ale może gdyby nie strajkowali to postawiłaby też jakieś inne oceny a nie tylko z koszykówki. Wkurzona byłam bo akurat koszykówka to nie "konik" syna i słabo mu poszła. Natomiast z pierwszego semestru miał same 5 i 6. Myślałam ,że na ocenę roczną składa się cały rok ale w przypadku w-f'u niestety jest inaczej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka